Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpePlanina Dolga njiva (Krvavec) / Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)
  

Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)

 
Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2957°N / 14,5214°E
Cilj: Planina Dolga njiva (Krvavec) (1688 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: delno zahtevno
Višinska razlika: 197 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 9719
Ocena: 2 glasov
Število slik: 32
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.

Opis poti:

Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).
Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) do naslednjega križišča, kjer nas oznake za Dolgo njivo usmerijo levo (naravnost Veliki Zvoh). Pot na Dolgo njivo nato preči smučarsko progo in nas za tem pripelje na pobočje, ki je delno poraslo z rušjem. Prečna pot čez nekaj časa preko žičnate ograje zapusti območje smučišča Krvavec. Naprej se pot začne spuščati sprva skozi rušje, nato pa se prečno spusti čez nekaj manjših in deloma zaraščenih melišč. Pot se nato preneha spuščati in z leve se nam priključi pot iz Kokre (čez Lojtro). Sledi le še nekaj korakov hoje in pot nas pripelje do stare pastirske koče na planini Dolga njiva.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Korena (50 min), Kalška gora (2 h 20 min), Kalški greben
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec1
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec2
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec3
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec4
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec5
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec6
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec7
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec8
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec9
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec10
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec11
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec12
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec13
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec14
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec15
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec16
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec17
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec18
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec19
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec20
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec21
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec22
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec23
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec24
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec25
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec26
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec27
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec28
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec29
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec30
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec31
Dom na Gospincu - planina_dolga_njiva_krvavec32
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec) ()
Gost     
16.8.2007
Brane V.-Tu bil včeraj,ko sem šel na Kalški greben.Zelo lepa planina.Pase se čreda konj.Tu je edina tekoča voda na celotnem Krvavcu-izven objektov seveda.Izvir nikoli ne presahne.Je malo gruščevnato,zato priporočam vrnitev čez greben Ježo na Veliki Zvoh.
velkavrh     
24.7.2008
Tu bil 23.07.2008 na poti na Kalški greben.To je moja najljubša krvavška planina. Letos zgleda gosti samo čredo konj.Sem pa pri povratku s Kalškega brebena pod Vrhom korena naletel na nepregleno čredo ovac-fascinantno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki