Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Dolga njiva (Krvavec) / Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)

Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)

Natisni
Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)
Širina/Dolžina: 46,2957°N 14,5214°E
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 197 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.589
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
Opis poti:
Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).
Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) do naslednjega križišča, kjer nas oznake za Dolgo njivo usmerijo levo (naravnost Veliki Zvoh). Pot na Dolgo njivo nato preči smučarsko progo in nas za tem pripelje na pobočje, ki je delno poraslo z rušjem. Prečna pot čez nekaj časa preko žičnate ograje zapusti območje smučišča Krvavec. Naprej se pot začne spuščati sprva skozi rušje, nato pa se prečno spusti čez nekaj manjših in deloma zaraščenih melišč. Pot se nato preneha spuščati in z leve se nam priključi pot iz Kokre (čez Lojtro). Sledi le še nekaj korakov hoje in pot nas pripelje do stare pastirske koče na planini Dolga njiva.
zemljevid poti - Planina Dolga njiva (Krvavec)
Ob poti: Dom na Krvavcu (1684m), Razor (1809m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh Korena ( 50 min), Kalška gora (2 h 20 min), Kalški greben (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)1
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)2
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)3
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)4
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)5
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)6
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)7
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)8
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)9
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)10
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)11
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)12
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)13
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)14
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)15
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)16
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)17
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)18
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)19
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)20
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)21
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)22
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)23
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)24
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)25
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)26
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)27
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)28
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)29
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)30
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)31
Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)32
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Planina Dolga njiva (Krvavec)
Gost16. 08. 2007
Brane V.-Tu bil včeraj,ko sem šel na Kalški greben.Zelo lepa planina.Pase se čreda konj.Tu je edina tekoča voda na celotnem Krvavcu-izven objektov seveda.Izvir nikoli ne presahne.Je malo gruščevnato,zato priporočam vrnitev čez greben Ježo na Veliki Zvoh.
velkavrh24. 07. 2008
Tu bil 23.07.2008 na poti na Kalški greben.To je moja najljubša krvavška planina. Letos zgleda gosti samo čredo konj.Sem pa pri povratku s Kalškega brebena pod Vrhom korena naletel na nepregleno čredo ovac-fascinantno.
sAleska11. 05. 2022 23:20:09
11. maja je bila prečnica pod Zvohom še povsem zasnežena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki