Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalška gora / Dom na Gospincu - Kalška gora (čez Dolgo Njivo)

Dom na Gospincu - Kalška gora (čez Dolgo Njivo)

Natisni
Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)
Širina/Dolžina: 46,2957°N 14,5214°E
Ime poti: čez Dolgo Njivo
Čas hoje: 3 h 55 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 556 m
Višinska razlika po poti: 780 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 16.730
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
Opis poti:
Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).
Od doma nadaljujemo v smeri Zvoha po cesti, ki nas mimo kapelice in oddajnikov na Krvavcu pripelje do sedla Razor (sedlo med vrhom Krvavca in Velikim Zvohom), kjer je križišče cest. Nadaljujemo naravnost po grebenu (desno vrh Krvavca 5 minut) do naslednjega križišča, kjer nas oznake za Dolgo njivo usmerijo levo (naravnost Veliki Zvoh). Pot na Dolgo njivo nato preči smučarsko progo in nas za tem pripelje na pobočje, ki je delno poraslo z rušjem. Prečna pot čez nekaj časa preko žičnate ograje zapusti območje smučišča Krvavec. Naprej se pot začne spuščati sprva skozi rušje, nato pa se prečno spusti čez nekaj manjših in deloma zaraščenih melišč. Pot se nato preneha spuščati in z leve se nam priključi pot iz Kokre (čez Lojtro). Sledi le še nekaj korakov hoje in pot nas pripelje do stare pastirske koče na planini Dolga njiva.
Od omenjene koče nadaljujemo po levi strani planine po slabše vidni stezi, ki nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do druge, obnovljene koče. Ponovno se držimo rahlo levo in še naprej slabo vidna pot nas kmalu pripelje v pas rušja, kjer le ta postane izrazitejša. Sledi prečenje kratkega strmega gruščnatega pobočja, nato pa nas zložna pot v nekaj minutah prijetne hoje čez travnike porasle z rušjem pripelje na razpotje na Škrbini.
Tu nadaljujemo levo v smeri Kalškega grebena in Cojzove koče po poti, ki nas že po nekaj nadaljnjih korakih pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo rahlo desno v smeri "Kalce" (levo Kalški greben) po poti, ki se po nekaj minutah nadaljnje hoje prične vidneje spuščati. Po nekajminutnem spustu pot zavije rahlo v levo ter preči melišča pod Kalškim grebenom. Tu lahko na desni strani, ob vznožju melišč opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki postopoma preide na svet podov. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov po poti, ki nas vodi mimo številnih manjših brezen, nato pa ponovno pridemo na melišče. Sredi melišča, ob nekakšnem hrbtu se v levo odcepi opuščena plezalna pot na Kalški greben, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se le nekoliko naprej z desne priključi komaj opazna stezica od Žagane peči. Nadaljujemo v smeri Cojzove koče, pot pa nas postopoma pripelje na vse bolj strma ter deloma travnata pobočja. Pot se nekoliko naprej s pomočjo jeklenice vzpne čez strmo pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje
Od razpotja, ki se nahaja na manjšem sedelcu nadaljujemo desno v smeri Kalške gore (ostro levo Kalški greben po zelo zahtevni poti, naravnost navzdol Kokrsko sedlo). Pot naprej preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Tej naprej razmeroma zložni poti, nato sledimo vse do Kalške gore, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Dom na Gospincu - Dolga njiva 1:35, Dolga njiva - Kalška gora 2:20.
zemljevid poti - Kalška gora
Ob poti: Planina Dolga Njiva (Krvavec) (1688m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Gospincu - Kalška gora1
Dom na Gospincu - Kalška gora2
Dom na Gospincu - Kalška gora3
Dom na Gospincu - Kalška gora4
Dom na Gospincu - Kalška gora5
Dom na Gospincu - Kalška gora6
Dom na Gospincu - Kalška gora7
Dom na Gospincu - Kalška gora8
Dom na Gospincu - Kalška gora9
Dom na Gospincu - Kalška gora10
Dom na Gospincu - Kalška gora11
Dom na Gospincu - Kalška gora12
Dom na Gospincu - Kalška gora13
Dom na Gospincu - Kalška gora14
Dom na Gospincu - Kalška gora15
Dom na Gospincu - Kalška gora16
Dom na Gospincu - Kalška gora17
Dom na Gospincu - Kalška gora18
Dom na Gospincu - Kalška gora19
Dom na Gospincu - Kalška gora20
Dom na Gospincu - Kalška gora21
Dom na Gospincu - Kalška gora22
Dom na Gospincu - Kalška gora23
Dom na Gospincu - Kalška gora24
Dom na Gospincu - Kalška gora25
Dom na Gospincu - Kalška gora26
Dom na Gospincu - Kalška gora27
Dom na Gospincu - Kalška gora28
Dom na Gospincu - Kalška gora29
Dom na Gospincu - Kalška gora30
Dom na Gospincu - Kalška gora31
Dom na Gospincu - Kalška gora32
Dom na Gospincu - Kalška gora33
Dom na Gospincu - Kalška gora34
Dom na Gospincu - Kalška gora35
Dom na Gospincu - Kalška gora36
Dom na Gospincu - Kalška gora37
Dom na Gospincu - Kalška gora38
Dom na Gospincu - Kalška gora39
Dom na Gospincu - Kalška gora40
Dom na Gospincu - Kalška gora41
Dom na Gospincu - Kalška gora42
Dom na Gospincu - Kalška gora43
Dom na Gospincu - Kalška gora44
Dom na Gospincu - Kalška gora45
Dom na Gospincu - Kalška gora46
Dom na Gospincu - Kalška gora47
Dom na Gospincu - Kalška gora48
Dom na Gospincu - Kalška gora49
Dom na Gospincu - Kalška gora50
Dom na Gospincu - Kalška gora51
Dom na Gospincu - Kalška gora52
Dom na Gospincu - Kalška gora53
Dom na Gospincu - Kalška gora54
Dom na Gospincu - Kalška gora55
Dom na Gospincu - Kalška gora56
Dom na Gospincu - Kalška gora57
Dom na Gospincu - Kalška gora58
Dom na Gospincu - Kalška gora59
Dom na Gospincu - Kalška gora60
Dom na Gospincu - Kalška gora61
Dom na Gospincu - Kalška gora62
Dom na Gospincu - Kalška gora63
Dom na Gospincu - Kalška gora64
Dom na Gospincu - Kalška gora65
Dom na Gospincu - Kalška gora66
Dom na Gospincu - Kalška gora67
Dom na Gospincu - Kalška gora68
Dom na Gospincu - Kalška gora69
Dom na Gospincu - Kalška gora70
Dom na Gospincu - Kalška gora71
Dom na Gospincu - Kalška gora72
Dom na Gospincu - Kalška gora73
Dom na Gospincu - Kalška gora74
Dom na Gospincu - Kalška gora75
Dom na Gospincu - Kalška gora76
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Kalška gora (čez Dolgo Njivo)
Gost16. 08. 2007
Brane V.-Vnašam danes zjutraj za včerajšni pohod.Jaz sem začel že pri Kriški planini,na planino Dolge njive,prek Kalškega grebena in nato grebena,ki poteka od vrha Kalškega grebena do Kalške gore. Pot je atraktivna,vmes so zahtevne jeklenice,pravi mali Triglav.Vrnil pa sem se prek Kalcev,ki pa je slabo uhojen,mestoma zahteva dobro orientacijo,ker je pot speljana prek balvanov, skalovja in skrotja,v kotanjah je še vedno sneg.Je pa dobro označena,samo na znake je treba paziti.
frenk6525. 08. 2010
opravil bi turo s krvavca do kokrškega sedla pa me zanima kako je zahtevna,oprema prb. čas
velkavrh26. 08. 2010
Ja, to je tura za cel dan. Že, da prideš do Krvavca je cela procedura. Odločiti se je treba ali greš z gondolsko, ne vem pa točno kdaj zjutraj začnejo vozit ali pa z avtom samo pogojno do zapornice na planini Jezerce. Uradno velja prepoved vožnje že na vrhu Ambroža, je sicer lep širok asfalt, vendar samo za lastnike parcel, vikendov, raznih objektov in gor zaposlenih. Če se držiš pravil rabiš do planine Jezerce dobro uro hoje. Od planine Jezerce pa je najbolje iti prek Kriške planine do vrha Krvavca in potlej pod Zvohom na levo na planino Dolge njive, od tu na sedlo, na sedlu pa na levo na vrh Kalškega grebena. Do tu ni nič zahtevnega. Nato pa se pot nadaljuje po grebenu do sedelca pred Kalško goro. Tu se nato spustiš do Korškega sedla k Cojzovi koči. Spust tu je malo zoprn, malo izpostavljen, velja paziti. Sam spust ni dolg-pol ure. Grebenska pot od vrha Kalškega grebena je zahtevna na dveh mestih, pri znani škrbini, ki se jo lepo vidi tudi iz doline in nekje na sredini, kjer kar zajahamo greben, jeklenica je na vrhu grebena. Škrbina gre zelo navpično kar nekaj metrov, vendar je dobro varovana z jeklenicami in klini. Za pot od vrha Kalškega grebena do Cojzove koče je potrebna čelada-priporočljiva, seveda pa dobre čevlje, jaz imam za jeklenice tudi zmeraj plezalne rokovice. Je pa to dolga tura, tako da je treba imeti dobro kondicijo. Nazaj pa je priporočjivo iti prek Kalcev na katere se spustiš na sedelcu pred Kalško goro. Pot čez Kalce ni zahtevna, je pa treba paziti na oznake. Ta pot te popelje nazaj na sedlo nad Dolgimi njivami. Za nazaj se lahko odločič da greš na sedlu levo na Vrh Korena, čez greben Ježa na Zvoh. Tura je lepa, dolga, samotna, če je lepo vreme čudoviti razgledi. Sam sem jo že večkrat prehodil. Priporočam! Želim dober, varen korak!
leopold5. 01. 2020
Ko tole pišem je bilo že včeraj velik nasmeh. Krasna in res lepa tura. Z avtom sem se odpeljal do planine Jezerce, ker sem hotel uloviti sončni vzhod, to pa z uporabo gondole, ki začne voziti ob 8h ne gre. mrk pogled. Ko sem na avtomatu hotel plačati 2€ parkirnine sem ugotovil, da obstaja tudi način parkiranja za rampo, za 5€ seveda, kar sem izkoristil, ker me je lovil čas. Zapeljal sem se do Kriške planine potem pa naravnost do oddajnika, snega itak ni nikjer. Na vrhu Krvavca počakam na žarečo kroglo, ki je prav počasi prilezla iz obzorja, naredim par slik ob katerih zastane sapa, potem pa naprej preko Dolge njive. Pot rahlo zasnežena ampak je šlo brez derez. Šele na razpotju na Škrbini se začne pravi sneg in kmalu nasadim dereze potem je pa letelo kot pogon 4x4. Sneg uležan in primerno trd, ledu ni le tam pa tam se malo ugrezne. Skratka idelano za dereze. Na vrhu je precej vleklo ampak pogledi na okolico so vse to odtehtali. Nazaj pa preko planine Koren da nisem ponavljal istih korakov.
ejti5. 01. 2020
A si ziher, da si bil na Kalški gori? Da nisi bi na Kalškem grebenu?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki