Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vernar / Dolina Krma - Vernar

Dolina Krma - Vernar

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1295 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 15.253
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 63
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Vodnikovega doma (desno Planika in Kredarica) po poti, ki se hitro začne vzpenjati sprva skozi macesnov gozd, nato pa po melišču navzgor. Pot po melišču postaja vse bolj strma in je v snegu, ki se tu zadrži do sredine poletja nevarna za zdrs. Zaradi ožine zadnjega dela poti do Bohinjskih vratc je tudi povečana nevarnost padajočega kamenja.
Z Bohinjskih vratc nadaljujemo desno na neoznačeno stezico, ki vodi po travnatem pobočju navzgor. Travnato pobočje postaja vse bolj strmo in je posebno še v mokrem zelo nevarno za zdrs. Strmi stezi, ki poteka rahlo levo od grebena nato sledimo vse do travnatega predvrha na višini 2183m.
S predvrha nadaljujemo po grebenu in se sprva nekaj metrov strmo spustimo po skalnatem pobočju. Nadaljujemo po grebenu, ki postane precej ozek in izpostavljen. Hodimo večinoma po levi strani grebena, smer pa nam kaže tudi nekaj možicev. Sledi še nekaj zelo kratkih plezalnih mest (I-II stopnja) in že smo na vrhu Vernarja.
zemljevid poti - Vernar
Ob poti: Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Bohinjska vratca (1979m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Krma - Vernar1
Dolina Krma - Vernar2
Dolina Krma - Vernar3
Dolina Krma - Vernar4
Dolina Krma - Vernar5
Dolina Krma - Vernar6
Dolina Krma - Vernar7
Dolina Krma - Vernar8
Dolina Krma - Vernar9
Dolina Krma - Vernar10
Dolina Krma - Vernar11
Dolina Krma - Vernar12
Dolina Krma - Vernar13
Dolina Krma - Vernar14
Dolina Krma - Vernar15
Dolina Krma - Vernar16
Dolina Krma - Vernar17
Dolina Krma - Vernar18
Dolina Krma - Vernar19
Dolina Krma - Vernar20
Dolina Krma - Vernar21
Dolina Krma - Vernar22
Dolina Krma - Vernar23
Dolina Krma - Vernar24
Dolina Krma - Vernar25
Dolina Krma - Vernar26
Dolina Krma - Vernar27
Dolina Krma - Vernar28
Dolina Krma - Vernar29
Dolina Krma - Vernar30
Dolina Krma - Vernar31
Dolina Krma - Vernar32
Dolina Krma - Vernar33
Dolina Krma - Vernar34
Dolina Krma - Vernar35
Dolina Krma - Vernar36
Dolina Krma - Vernar37
Dolina Krma - Vernar38
Dolina Krma - Vernar39
Dolina Krma - Vernar40
Dolina Krma - Vernar41
Dolina Krma - Vernar42
Dolina Krma - Vernar43
Dolina Krma - Vernar44
Dolina Krma - Vernar45
Dolina Krma - Vernar46
Dolina Krma - Vernar47
Dolina Krma - Vernar48
Dolina Krma - Vernar49
Dolina Krma - Vernar50
Dolina Krma - Vernar51
Dolina Krma - Vernar52
Dolina Krma - Vernar53
Dolina Krma - Vernar54
Dolina Krma - Vernar55
Dolina Krma - Vernar56
Dolina Krma - Vernar57
Dolina Krma - Vernar58
Dolina Krma - Vernar59
Dolina Krma - Vernar60
Dolina Krma - Vernar61
Dolina Krma - Vernar62
Dolina Krma - Vernar63
Diskusija o izletu Dolina Krma - Vernar
velkavrh1. 04. 2012
Lani poleti sem šel to pot. Prišel pa sem samo do predvrha Vernerja. Tisti spust s predvrha na greben je zgleda res malo težaven. Bi šel naprej, vendar je pihal močan veter in rahlo je začelo rositi, tako, da sem se hitro spustil po malo vlažnih drsečih travah dol k Vodnikovi. Vreme se je umirilo in sem šel naprej na planino in od tam na Doliča. Ob kakšnem lepem poletnem vremenu mislim Vernerja res osvojiti.
Jonny_29. 08. 2012
Obiskal v petek, 24.8.2012. Menim, da pot niti ne bi bila potrebna biti klasificirana kot zelo zahtevna. Na koncu, ampak res na koncu, zadnjih 5-10 minut se je treba malo prijeti z roko. Pred tem zadnjim delom je 5 minut grebena - ni za vrtoglave. Sicer pa je pot lepo uhojena. Drži, da v mokrem zna biti precej neprijetna.

Tudi "brezpotje" za to turo ni ravno beseda na mestu, saj je do Bohinjskega sedla pot markirana, to je cca. 3/4 poti, s sedla pa se nato usmeriš desno in kmalu za tem vidiš vrh, tako da nimaš kaj zgrešiti - samo slediš uhojeni stezi.

Sam sem iz Krme do Malega polja s hitrejšim tempom rabil 1,5 ure, z Malega polja do Bohinjskega sedla 1 uro in 5 minut (realno je npr. 45 min), s sedla do vrha si lahko v pol ure, jaz sem imel čas, tako da sem šel počasi in z užitkom - rabil sem slabo uro. Skupaj torej 3 ure in pol, s počasnim tempom.

Vernar je vreden obiska, če imate v hribih radi mir. Na poti nisem srečal nikogar, na vrhu, ki je dokaj prostoren, sem bil dobri dve uri povsem sam. Z vrha, kjer je velik možic je zelo lep pogled na Triglav. Če ste na vrhovih radi bosi, vzemite s sabo natikače, saj po tleh bode. nasmeh

S to turo boste ugotovili, če so vam všeč brezpotja. Videli pa boste tudi veliko gamsov ter svizcev.

SLIKE
_sandra_29. 08. 2012
@Jonny: "S to turo boste ugotovili, če so vam všeč brezpotja.".. težko, glede na to, da je 3/4 poti markirane, kot si omenil zgoraj..? To potem ni ravno brezpotje jezik
ljubitelj gora29. 08. 2012
Itak, da je brezpotje, le da bi tu moralo biti zahtevno brezpotje.
Alfista29. 08. 2012
Markirana je do sedla, od tam naprej je pa na goro kar brezpotje.
_sandra_29. 08. 2012
sem prebrala ja, da je od sedla brezpotje...in to zelo zahtevno..
ljubitelj gora26. 07. 2013
Danes se odpravil na Vernar več slik na naslednji povezavi: https://picasaweb.google.com/114400986607884783562/Vernar
J.P.31. 07. 2018
Pot opravljena včeraj.Brezpotje je od Bohinjskih vratc do vrha Vernarja. Do oznake za Vodnikov dom je pot zelo dobro markirana. Pol je potrebno le malo pozornosti (možici) do melišča kjer nas čaka spet zelo dobro uhojena pot. Brezpotje je zahtevno ni pa zelo zahtevno. Kot je Johhny napisal, nekaj minut grebenske hoje in dva detajla za roke stegnit (I-II). Snega na poti po melišču ni. Srecno.
J.P.31. 07. 2018
p.s- čelado pa kar imejte s seboj. Če ne drugega s Tošca letijo kamni glih v vratcih.
bumbi31. 07. 2018
Grebena ni za podcenjevati. Je zračen na obe strani in krušljiv. Ni za vsakega. Vernarjev sosed je Tosc.
Sujcic4. 07. 2019
Je kaj snega po melišču?
edoo5. 07. 2019
Ne
tango4. 08. 2022 15:56:24
Danes sva z ženo obiskala dolgo načrtovan Vernar. Seveda je bilo, ob takem vremenu kot je danes, čudovito.Odcep na Malem polju je bolj za stezosledce, saj je napis Vodnikov dom na večjem balvanu povsem zbledel, nadaljevanje pa potem dokaj enostavno, še senco je metal Tošč kar nekaj časa, da ni bilo preveč toplo.Sam vzpon z Bohinjskih vratc je bil v suhem bp, po pobočju s celimi plahtami krasnih planik, od predvrha naprej pa za naju kar zahteven. Pa še to, poleg naju še en obiskovalec, ko pa sva se vračala, sva se od Malega polja do "Psnakove štale" samo čudila, kakšni pohodniki, oprema, fizična pripravljenost,se odločajo, da jo mahnejo na Triglav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki