Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Dovške Babe (1891 m), vidi Klek (1753 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Triglavsko škrbino)

Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Triglavsko škrbino)

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Ime poti: čez Planiko in Triglavsko škrbino
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1934 m
Višinska razlika po poti: 1934 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 48.089
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 36
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje čez obsežna prodišča, nato pa zavije rahlo v desno, kjer preide v gozd in se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas rušja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice, se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer le ta zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
Od pastirskega stanu nadaljujemo rahlo desno, po markirani planinski poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na označeno razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Planike čez Kurico (desno Kredarica in Staničev dom) po poti, ki se začne vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah hoje od razpotja nas pot pripelje do kratkega skalnega skoka, kjer se le ta še strmeje vzpne. Po nekaj minutah strmina popusti in pot preide na blaga pobočja severno od manj opaznega Cesarja (vrh v bližini Kurice). Pot naprej se počasi obrača rahlo proti levi, kjer postopoma preide na nekoliko bolj strma pobočja, preko katerih se v rahlem prečnem vzponu povzpnemo do Konjskega sedla.
S sedla nadaljujemo v smeri Planike (levo Vodnikov dom, desno Kredarica in Staničev dom) po razmeroma strmi poti, ki se prečno vzpenja proti zahodu. Višje nas vse bolj razgledna pot pripelje na neizrazit greben, kjer le ta zavije v desno in se prehodno nekoliko položi. Naprej markirana pot po desni strani obide večjo vrtačo, nato pa se začne obračati proti levi. Sledi še približno 10 minut vzpona in pot nas pripelje do doma Planika pod Triglavom.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Triglava čez Triglavsko škrbino. Pot sprva skoraj vodoravno preči visokogorsko krnico Triglavski kot v kateri se večji del leta zadrži sneg. Na drugi strani krnice pa se pot vzpne po melišču do začetka plezalnega dela poti. Pot se strmo vzpne s pomočjo klinov in jeklenic. Dobro zavarovana pot pa je izpostavljena padajočemu kamenju, zato je obvezna čelada! Zadnji metri pod Triglavsko škrbino pa so manj strmi, a nič manj nevarni. Vzpon po drsečem pesku zahteva od nas veliko previdnost, da ne zdrsnemo. Na škrbini, kjer se nam priključi pot z Doliča in Plemenic nadaljujemo desno navzgor po strmi, a dobro zavarovani poti. Po nekaj minutah strmina popusti in do vrha nas čaka samo še nekaj minut vzpona po vršnem pobočju Triglava.
Krma - Zgornja Krma 2:30, Zgornja Krma - Konjski sedlo 1:00, Konjsko sedlo - Planika 1:00, Planika - Triglav 1:15.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Planina Zgornja Krma (1720m), Konjsko sedlo (2020m), Dom Planika (2401m), Triglavska škrbina (2659m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Krma - Triglav1
Dolina Krma - Triglav2
Dolina Krma - Triglav3
Dolina Krma - Triglav4
Dolina Krma - Triglav5
Dolina Krma - Triglav6
Dolina Krma - Triglav7
Dolina Krma - Triglav8
Dolina Krma - Triglav9
Dolina Krma - Triglav10
Dolina Krma - Triglav11
Dolina Krma - Triglav12
Dolina Krma - Triglav13
Dolina Krma - Triglav14
Dolina Krma - Triglav15
Dolina Krma - Triglav16
Dolina Krma - Triglav17
Dolina Krma - Triglav18
Dolina Krma - Triglav19
Dolina Krma - Triglav20
Dolina Krma - Triglav21
Dolina Krma - Triglav22
Dolina Krma - Triglav23
Dolina Krma - Triglav24
Dolina Krma - Triglav25
Dolina Krma - Triglav26
Dolina Krma - Triglav27
Dolina Krma - Triglav28
Dolina Krma - Triglav29
Dolina Krma - Triglav30
Dolina Krma - Triglav31
Dolina Krma - Triglav32
Dolina Krma - Triglav33
Dolina Krma - Triglav34
Dolina Krma - Triglav35
Dolina Krma - Triglav36
Dolina Krma - Triglav37
Dolina Krma - Triglav38
Dolina Krma - Triglav39
Dolina Krma - Triglav40
Dolina Krma - Triglav41
Dolina Krma - Triglav42
Dolina Krma - Triglav43
Dolina Krma - Triglav44
Dolina Krma - Triglav45
Dolina Krma - Triglav46
Dolina Krma - Triglav47
Dolina Krma - Triglav48
Dolina Krma - Triglav49
Dolina Krma - Triglav50
Dolina Krma - Triglav51
Dolina Krma - Triglav52
Dolina Krma - Triglav53
Dolina Krma - Triglav54
Dolina Krma - Triglav55
Dolina Krma - Triglav56
Dolina Krma - Triglav57
Dolina Krma - Triglav58
Dolina Krma - Triglav59
Dolina Krma - Triglav60
Dolina Krma - Triglav61
Dolina Krma - Triglav62
Dolina Krma - Triglav63
Dolina Krma - Triglav64
Dolina Krma - Triglav65
Dolina Krma - Triglav66
Dolina Krma - Triglav67
Dolina Krma - Triglav68
Dolina Krma - Triglav69
Dolina Krma - Triglav70
Dolina Krma - Triglav71
Dolina Krma - Triglav72
Dolina Krma - Triglav73
Dolina Krma - Triglav74
Dolina Krma - Triglav75
Dolina Krma - Triglav76
Dolina Krma - Triglav77
Dolina Krma - Triglav78
Dolina Krma - Triglav79
Dolina Krma - Triglav80
Dolina Krma - Triglav81
Dolina Krma - Triglav82
Dolina Krma - Triglav83
Dolina Krma - Triglav84
Dolina Krma - Triglav85
Dolina Krma - Triglav86
Diskusija o izletu Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Triglavsko škrbino)
Gost11.9.2007
Ali je res potreben komplet za samovarovanje in čelada??
Gost11.9.2007
Kompleta verjetno ne potrebuješ razen, če se želiš počutiti bolj varno. Čelada pa je na poteh v visokogorju že skoraj obvezen del opreme!
NEIC00815.9.2007
Za premagovanje škrbine rabiš kar nekaj ''kondicije'', tudi naprej do vrha Triglava je kar precej naporno, sicer pa so varovala (jeklenice, klini) v zadostnih količinah.
Gost6.11.2007
Pozdrav vsem !
Zanima me kje se na tej poti trenutno začne sneg, ker se v četrtek odpravljam na vrh.
Hvala za odgovor, Janez
Gost7.11.2007
Prvi sneg, ki ga ni veliko se začne na višini približno 1400m. Naprej so prisojna pobočja kopna do 2000m (v senčnih legah ponekod ledeno)nato pa se debelina snežne odeje hitro poveča.
Gost7.11.2007
Hvala za odgovor.
Pozdrav, Janez
slaven3.7.2009
pozdrav!
zanima me kakva je situacija sa snijegom od Planike do vrha? Budući da pada kiša svaki dan, mislim da je moguće da gore malo zna i zasniježiti. išao bi sredinom 7. mjeseca. hvala na odgovoru!
nevica25.8.2009
V nedeljo sredi noči (ob 3 uri) bujenje. Start se prične v dolini Krme ob 4.30. Tema kot v brlogu, zato potrebujemo zeloooo dobro svetilko, ker zvezde nad nami preskromno svetijo. Nadaljujemo pot proti Konjskemu sedlu do koče na Planiki (4.40 min).
Po kratkem počitku se začne zares. Pot nas vodi čez Triglavsko škrbino vse do vrha (11.50). Veliko drobirja na samih poličkah, ni prijetno.
Na vrhu je vse slabo, ki te spremlja v dolini, pozabljeno. Sonce nas greje do spusta na Kredarico, kjer si privoščimo daljšo pavzo in pa nekaj skromnega za v želodec (ješprenj).
Ker nam nikoli ni zadosti potepanja po gričih in dolinah se družno odločimo za nadaljevanje poti (nujno potrebujemo žig???!) preko gore Rž do Staničeve koče.
Ura je 16.00, kaj sedaj!!
Ker je mladina polna energije, misel na nočitev opustim, čeprav bi se mi še kako prilega (41…) in se sprijaznim, da bo treba v dolino.
Ob 20.00 uri se v dolini veselimo srečanj s kozorogi, gamsi, modrasom, svizcem, planinskimi rožicami, ki so nas spremljale na poti, dolgi 15 ur.
Lep je ta gorski svet...
eco28.12.2010
pozdrav svima, malo planinarsko društvo iz Olova -BiH- ima namjeru na ljeto popeti se na Triglav i to po principu ukampovati se sa dva šatora prenoćiti i rano ujutro krenuti na vrh po završetku prenoćiti još jednu noć radi odmora i lakšeg puta kući. Ekipa je uglavnom sa prosjekom oko 30 godina sa iskustvom tipa Maglić Čvrsnica...i interesuje nas nas staza koja ne spada u alpinizam ali je u extremnem planinarstvu ili na granici. Treba nam preporuka od strane onih koji imaju iskustva sa Triglavom. Unaprijed veoma zahvalni nasmeh)
ljubitelj gora2.10.2011
Danes šel tole pot, moj slog, 2:50 ure do vrha, pot je OK, v Škrbini je dobro imet čelado, ...
_sandra_2.10.2011
Jaz sem šla včerej po tej poti, je kar krušljivo v Škrbini ja, tko da čelada je tu obvezna.
ljubitelj gora2.10.2011
Nekaj drobirja sem sam sprožil a spodaj ni bilo nikogar, drugače pa sem zelo previden, če je nekdo pod menoj, raje stopam drugam.
NellA44.7.2012
zdravo mene pa zanima če gremo po tej poti katera pot je lažja za dol, sicer pa bi radi tako naredili da en dan pridemo gor pol pa ko bomo šli dol prespimo v eni koči
jprim4.7.2012
Minulo soboto sva jo prehodila v smeri Krma - Planika -Škrbina- vrh - čez Mali Triglav in potem za Planiko, takšna je najboljša varianta ..., ampak če bo vroč dan, bolj zgodaj čez Škrbino, ker bo žgalo.nasmeh(tura je izvedljiva v enem dnevu)
LP!
Branee5.7.2012
mah to je sprehod, v soboto 30.6 smo rabil dobre 3 ure in pol iz krme do vrha triglava pa smo hodil v najvecjem soncu od 10.00 do pol tretje.. Potem smo se spustil do krederce pa nazaj na triglav in na koncu mimo krederce pa do kovinarske koce pa smo bli mal cez 21 nazaj pr avtu..

Tako da ni lih Everest in se da dvakrat v dnevu gor ce mas noge pa voljo..

Tko da kr pogumno
dprapr5.7.2012
Branee - "od 10.00 do pol tretje" - to bo 4 ure in pol!
Branee5.7.2012
ja, smo ga na planik pil uro..
urbancek5.7.2012
@dprapr: Sej je napisal DOBRE 3 ure in polvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
Branee5.7.2012
smo pa vmes srecal tekace ki so bli se mnogo hitrejsi kot mi (mislim da so treniral tek na smuceh, no oni so bli pa res hitri. Vse kar so pa mel je pa tist bidoncek ki zgleda kot torbica za pasom..
turbo5.7.2012
To je to !!!

V največjem soncu zmeden (karkoli že to pomeni, verjetno ni ravno podobno polni luni) potem pa se ti zgodi. Narobe ure sešteješ in greš dvakrat na vrh, ker si vmes pozabil, da si bil enkrat že gori mežikanje

Branee5.7.2012
nisem stel casa na planiki, zato ker smo se preoblacl, noge vn iz cevljev dal ter popil pivo ali dva, pol smo pa sli naprej

Se pa da s kaksno hitro hojo tut krepko pod 3 ure bit na triglavu s te smeri
Branee5.7.2012
turbo dvakrat smo sli na vrh ker se nam je zdel da mamo dovolj energije ne za to ker bi kaj pozabil

Kar se pa tice besedne zveze "najvecjem soncu" je pa to v nasih koncih cisto normalno, lahko pa interpretiram tebi; pomeni v casu ko je sonce najmocnejse
turbo5.7.2012
cool cool
jprim6.7.2012
Mislim Branee, zmedenzavijanje z očmizavijanje z očmi, pa naj ti to vse pove, koliko je hvalisanja v tvojih besedah, nismo ali niso vsi tekači, tako da raje drugič povej, da je zate to sprehod, da ne bodo drugi tega jemali za edino resnico, da je priti na Triglav samo en majhen mačji kašelj. eek
_sandra_6.7.2012
@jprim: se strinjam, pod 3 ure da si na vrhu triglava je malo nerealno za povprečne pohodnike, tako da škoda besed o tem..
Daaam6.7.2012
@.. tale Branee ga pa piha....še v največjem soncu nasmeh ...seveda je pa skrajno neodgovorno da nepoznavalcem razlagaš da je pot na Triglav sprehod...Malo se v jezik uščipni...al pa miško pospravi v kot...
miri6.7.2012
Nekaterim tudi sonce škodi,ne samo luna.nasmeh
ljubitelj gora6.7.2012
Za omejeno pot sem lani potreboval 2.50 ure, šel pa sem sredi dneva gor, ko ni blo ravno sveže. Drugače pa normalno pridem v 3.30 ure, zimska čez Kredarico na vrh dobrih 7 ur.
ljubitelj gora6.7.2012
...seveda s povratkom v dolino.
Kriška7.7.2012
A bi tole junačenje kdo ima večjega, prosim lepo, prestavili za kakšen šank, tele strani pa prepustili tistim, ki jih prebiramo zaradi novic v zvezi z gorami? Hvala!
drago117.7.2012
Kriška, popolnoma se strinjam s tabo. Sicer se ne oglašam ampak novice na tem forumu pa prebiram redno.Ja, eni komentarji so lahko za nepoznavalca zelo zavajujoči. Očitno pa v gore hodimo vsak s svojim namenom. Eni uživajo ob tekanju gor in dol in gledanju na uro, že s kakšnim namenom, eni gredo celo na Triglav na "sprehod", eni pa hodimo zaradi uživanja gorskih lepot in vsega ostalega lepega kar gore nudijo, ter se ne obremenjujemo s tem a smo za opisano pot porabili 5.45 ure kot je napisano v opisu te poti ali pa manj. Vsem želim lep in varen korak!
ljubitelj gora7.7.2012
Jest ure nimam, mobitel mam samo v primeru nuje in ostane v nahrbtniku celo turo, na fotkiču pa tud moram malo bolj pogledat na čas, pogledam le čas odhoda iz izhodišča v avtu potem pa ko pridem nazaj preračunam, kolk sem potreboval. Vmes slikam, se ustavljam, sedim dost....
Branee7.7.2012
mah eni ste res cudni kdo se pa hvali sem samo povedal tko informativno ne da bi podiral rekorde, ker jih tudi ne morem, ker so ljudje ki so se mnogo, mnogo hitrejsi od mene.

Tko pa z opevanjem gore nekoga prestrasite se clovek premisli preden sploh proba..

Kakor koli vsak povprecen pohodnik bi moral s to goro opraviti v enem dnevu (v poletnem casu, ko je dan dolg.)
Branee7.7.2012
mah eni ste res cudni kdo se pa hvali sem samo povedal tko informativno ne da bi podiral rekorde, ker jih tudi ne morem, ker so ljudje ki so se mnogo, mnogo hitrejsi od mene.

Tko pa z opevanjem gore nekoga prestrasite se clovek premisli preden sploh proba..

Kakor koli vsak povprecen pohodnik bi moral s to goro opraviti v enem dnevu (v poletnem casu, ko je dan dolg.)
čemšeničan7.7.2012
Kriška,lepo si napisala sem glih uletu na forum aja čaka me kosilnica to je moj današnji trening zvečer pa spat jutri pa zarana v planine. Lep pozdrav.
seinfeld16.9.2020
Včeraj iz Krme skozi škrbino na Triglav. Pot od Planike se mi sploh ni zdela hudo krušljiva, je povsem normalno prehodna, tudi za nazaj. Midva sva se vračala proti Kredarici. Kljub torku nas je bilo ogromno. Medtem, ko sva bila skozi škrbino sama, so se po grebenu vile kolone in se je pot podaljšala vsaj za pol ure. Vse skupaj se je nabralo 2000 višinskih metrov, 20km razdalje v 9,5 ure.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki