Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rjavina / Dolina Krma - Rjavina (čez Teme)

Dolina Krma - Rjavina (čez Teme)

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Ime poti: čez Teme
Čas hoje: 5 h 20 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1602 m
Višinska razlika po poti: 1630 m
Zemljevid: TNP 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 22.168
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 17
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti mimo zapornice do obsežnih nanosov proda. Sledi nekaj minut lahkotne hoje po prodih do označenega a včasih težje vidnega razpotja. Sprehajalna pot se nadaljuje naravnost, nas pa markacije usmerijo desno čez hudournik v gozd, kjer se pot začne rahlo vzpenjati. Šele po približno 40 minutah hoje pa pot postane bolj strma, a ne preveč. Zmerno strma pot nas na višini 1300m pripelje iz gozda med rušje. Tu se nam začno odpirati lepi razgledi na bližnja ostenja vrhov nad Krmo. Vzpon pa ne traja dolgo, saj se pot kmalu spusti za nekaj metrov in nas pripelje na lepo gorsko Vrtačo. Sprehod čez lepo travno ravnico je zelo prijeten in razgleden. Na drugi strani pa se pot ponovno začne vzpenjati, tokrat skozi redek gozd. Tudi ta vzpon ne traja dolgo, prekine ga ravnica Malo polje, kjer se pot obrne desno. Sledi zmerno strm vzpon mimo korita z vodo do planine Zgornja Krma, kjer stoji pastirska koča.
Le nekaj minut nad planino pa nas pot pripelje do razpotja pri studenčku. Nadaljujemo desno v smeri Kredarice in Staničevega doma (levo Planika). Zložna pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Staničevega doma (levo Kredarica). Nadaljujemo skoraj vodoravno po poti, ki preči pas redkega macesnovega gozda. Pot nato preide iz gozda na razgledna pobočja in zavije nekoliko v levo. Na tem mestu, kjer markirana pot zavije v levo, pa le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po neoznačeni stezici, ki se vzpenja po manjši neizraziti dolinici (odcep je na višini približno 2000m). Pot po tej dolinici poteka skozi rušje in se le rahlo vzpenja. Stezica postaja vse slabše vidna in proti koncu doline popolnoma izgine. Tu zavijemo v levo proti Rjavini in po krajšem vzponu, bomo prišli do travnatega pobočja, kjer opazimo ostanke bombnika iz druge svetovne vojne. Nadaljujemo v desno po spodnjem melišču do vstopa v nekoliko zahtevnejše prečenje proti Temenu. Zahtevni del je zelo kratek, vendar je potrebno kar nekaj previdnosti, ker je na poti precej grušča. Nato sledi še kratko prečenje po dokaj strmem travnatem pobočju in spust do Temena.
Od Temena nato nadaljujemo po brezpotju naravnost navzgor proti vrhu Rjavine. Če se držimo nekoliko desno ob grebenu, se nam občasno odpre še čudovit pogled na Luknjo peč. Ko bomo dosegli glavni greben Rjavine, imamo do vrha samo še nekaj metrov lahkega vzpona.
zemljevid poti - Rjavina
Ob poti: Planina Zgornja Krma (1720m), Teme (2136m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Krma - Rjavina1
Dolina Krma - Rjavina2
Dolina Krma - Rjavina3
Dolina Krma - Rjavina4
Dolina Krma - Rjavina5
Dolina Krma - Rjavina6
Dolina Krma - Rjavina7
Dolina Krma - Rjavina8
Dolina Krma - Rjavina9
Dolina Krma - Rjavina10
Dolina Krma - Rjavina11
Dolina Krma - Rjavina12
Dolina Krma - Rjavina13
Dolina Krma - Rjavina14
Dolina Krma - Rjavina15
Dolina Krma - Rjavina16
Dolina Krma - Rjavina17
Dolina Krma - Rjavina18
Dolina Krma - Rjavina19
Dolina Krma - Rjavina20
Dolina Krma - Rjavina21
Dolina Krma - Rjavina22
Dolina Krma - Rjavina23
Dolina Krma - Rjavina24
Dolina Krma - Rjavina25
Dolina Krma - Rjavina26
Dolina Krma - Rjavina27
Dolina Krma - Rjavina28
Dolina Krma - Rjavina29
Dolina Krma - Rjavina30
Dolina Krma - Rjavina31
Dolina Krma - Rjavina32
Dolina Krma - Rjavina33
Dolina Krma - Rjavina34
Dolina Krma - Rjavina35
Dolina Krma - Rjavina36
Dolina Krma - Rjavina37
Dolina Krma - Rjavina38
Dolina Krma - Rjavina39
Dolina Krma - Rjavina40
Dolina Krma - Rjavina41
Dolina Krma - Rjavina42
Dolina Krma - Rjavina43
Dolina Krma - Rjavina44
Dolina Krma - Rjavina45
Dolina Krma - Rjavina46
Dolina Krma - Rjavina47
Dolina Krma - Rjavina48
Dolina Krma - Rjavina49
Dolina Krma - Rjavina50
Dolina Krma - Rjavina51
Dolina Krma - Rjavina52
Dolina Krma - Rjavina53
Dolina Krma - Rjavina54
Dolina Krma - Rjavina55
Dolina Krma - Rjavina56
Dolina Krma - Rjavina57
Dolina Krma - Rjavina58
Dolina Krma - Rjavina59
Diskusija o izletu Dolina Krma - Rjavina (čez Teme)
lynx11.8.2008
Zanimiva tura. Odsvetujem v mokrem. Nad prehodom pod Temenom gnezdi krokar.
mili24.7.2010
Včeraj sva bili s prijateljico v tem koncu. Prehod iz Konjske doline je označen z velikim možicem. Na začetku sva ga zgrešili, ker je pot naprej še dobro vidna, v opisu pa piše, da zaviješ levo, ko se pot konča. Pri prehodu na teme je imela prijateljica bližnje srečanje z gadom - skoraj ga je prijela, nekaj kač pa je bilo tudi na Temenu. Zato previdno. Narava tu je res čudovita, včeraj pa tudi med spustom v Krmo nisva srečali niti enega človeka.
PFranci24.11.2012
Pod Zg.Krmo sem zavil na lovsko pot in nato malo višje v strmo grapo,kjer so mi gamsi uprizorili šolo plezanja.Višje sem se spet priključil lovski poti in zavil v dolino ki vodi proti Pršivcu.Malo pred koncem pa je treba slediti možice in zaviti levo na pot,ki pripelje do ostankov aviona.Od tu naprej sem šel kar naravnost po melišču do prečke pod steno in pod njo prečil na streho Rjavine in po njej do vrha.Danes zimska oprema ni bila potrebna.Nazaj sem šel po isti poti,le nižje sem šel mimo lovske koče.
metod20.10.2014
Odcep od markirane poti sem zgrešil, a se da "prosto po Prešernu" lepo priti do prehoda na Teme. Se je pa v takšnem primeru bolje držati višje, nad rušjem. In ne gor v vročini. Na strehi Rjavine žge!
darinka424.8.2018
Šli smo 22.8. po tem brezpotju oziroma po opisih.V štirih. Nobeden od nas več mlad. Nekaj možicev smo popravili. Ponekod ni prav ničesar. Pravo brezpotje. Sicer nismo zgrešili . Vsekakorlepa tura, čeprav tam nikogar ne srečaš. Kondicijsko zahtevna. Tam v tistem gruščnatem delu, krajšem, kjer je bilo potrebno plezanje je raslo ogromno planik. Ostanke bombnika smo si ogledali. In sestopili skozi Dovška vratca .
mornar2.9.2018
Darinka prosim če lahko poveš koliko je hoje iz krme do vrha, sem dokaj dobri hodec.Kako je tudi orijentacijsko pot sledljiva od ostankov letala naprej proti temenu.
darinka42.9.2018
Hitro nismo . Do Prgarce smo rabili kakšni dve uri. Nekaj pred sedmo zjutraj smo pričeli s hojo. In malo pred trinajsto smo bili na Rjavini. Pri ostankih bombnika smo se ustavili. Od Prgarce naprej greš desno, kjer je odcep za Staničev dom. Potem pa na višini 2000 m se prične brezpotje. Tam kjer imaš na desni strani pobočje Pršivca. Naprej je malo nerodno, če je kje kakšen možic viden je lažje, sicer se ponekod potka čisto malo vidi ali pa je sploh ni. Ko pa prideš do bombnika si pot nekako zarišeš po melišču in potem v steno. Ko si na travnatem ddelu pa greš samo še v strmo do vrha. Nas je tam ujel dež, pa ni bilo težav. V enem dnevu se da narediti turo. Sestop mimo okna skozi Dovška vratca pa je nekaj plezanja. . Mi si ne zadajamo ne vem kakšnega hitrega tempa. lp
Majdag2.9.2018
A niso ostanke letala ob čistilni akciji odstranili. Na TV je izgledalo tako..
darinka42.9.2018
Tu so ostanki ameriškega bombnika , ki se je l. 1945 zaletel v Rjavino. In eksplodiral v zraku. Umrlo je vseh 8 članov posadke, čeprov so sprva mislili, da se je pilot izstrelil. Deli bombnika so spravljeni na kupu in bodo tam najbrž tudi ostali. Kakšen del se vseeno najde še kje okrog.
garmont2.9.2018
Čistilna akcija pri kateri so naleteli na ostanke letala je bila na Kredarici.
Kar se pa tiče letnice padca letala pod Rjavino in števila mrtvih so različne razlage...
Majdag2.9.2018
Pisalo in govorilo se je vedno le o ostankih letala na poti čez Teme na Rjavino. Hvala Garmont, o teh razbitinah nisem vedela.nasmeh
mornar12.7.2019
Ker lani ni šlo bi šel sedaj čez Teme na Rjavino.Zanima me kako je s pristopom in sledljivostjo poti.Vkatero smer je treba od ostanka letala. da prideš do prehoda na Teme Hvala za odgovor in lep pozdrav.
garmont12.7.2019
Tako kot piše zgoraj v opisu. Držiš se desno čez melišče proti steni, ki jo imaš pred sano. Tu so opazne sledi predhodnikov, ki te povedejo v desno, skoraj vodoravno čez zahteven skalni prehod, kjer je treba malce poplezati, do trav Temena.
Od daleč zgleda prehod težje, kot je v resnici.mežikanje
garmont12.7.2019
...steno pred sabo, ne sano.nasmeh
mornar21.7.2019
Do kje se lahko kolikor toliko normalno pripelješ z normalnim avtomobilom, Hvala in l,p.
PFranci21.7.2019
Do konca ceste. nasmeh
hribba5.9.2021 14:42:03
V petek 3.9. sem se podal na to pot. Kljub gosti megli ravno na delu, kjer je najmanj potrebno, sem nekako pritipal do Temena.
Opis in vse slike najdete tukaj Rjavina čez Teme. Morda komu pomaga....
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki