Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Sotinskem bregu, najvišjemu vrhu Prekmurja?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mrežce / Dolina Krma - Mrežce

Dolina Krma - Mrežce

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Čas hoje: 2 h 50 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1035 m
Višinska razlika po poti: 1065 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7.958
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Opis poti:
Že kakih 50m pred parkiriščem se levo navzgor odcepi označena pot na Lipanco. Usmerimo se na to pot, ki se po začetni triminutni zložni hoji začne strmo vzpenjati. Po nekaj minutah hoje nas pot pripelje pod pečine na katerih opazimo napis, da je bila pot po kateri se bomo vzpenjali zgrajena leta 1952.
Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd do nekoliko zahtevnejšega prehoda, kjer so nam v pomoč klini manj strme stopnice in jeklenica (nezahtevno). Pot nas nato pripelje med rušje in ji naprej sledimo do mogočne hudourniške grape. Do grape se najprej nekoliko spustimo, na drugi strani pa se prečno vzpnemo po strmem pobočju. Prehod grape je po močnejšem deževju otežen ali celo onemogočen, ker pa so pobočja strma voda hitro odteče. Pot naprej se nato vzpenja skozi gozd, še vedno strmo navzgor. Pot pa se vse bolj približuje strmim pobočjem in skalnim pečinam. Ko gozd postane precej bolj redek se pot še strmeje vzpne. Pot za krajši čas postane tako strma, da si moramo malo pomagati z rokami. Ta del je v mokrem nevaren za zdrs, v suhem pa ne povzroča večje nevarnosti. Pot nas nato pripelje pod strme skalne pečine, kjer je predvsem v pomladanskem času velika nevarnost padajočega kamenja. Prečenje pod pečinami opravimo skoraj vodoravno, nato pa se pot ponovno vzpne. Ponovno nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno), ki nas pripelje na travnata pobočja. Naprej ponovno prečimo padajočemu kamenju izpostavljena pobočja in kmalu za tem pridemo na manj strm del poti. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razgledni poti večinoma med rušjem in redkim gozdom do razpotja, kjer se usmerimo desno v smeri Mrežc in Lipanskega vrha (levo Brda in Debela peč). Pot nato v rahlem vzponu preči melišča pod pečinami neimenovanega vrha in nas po nekaj minutah pripelje na greben, kjer smo ponovno na razpotju. Nadaljujemo desno po grebenu, kjer opazimo oznako za Lipanski vrh. Pot se nato večinoma vzpenja med rušjem po vse bolj strmem vršnem pobočju Lipanskega vrha, katerega dosežemo brez večjih težav.
Z Lipanskega vrha pa nadaljujemo po zavarovanem grebenu v smeri Mrežc. Pot nas s pomočjo varoval pelje po grebenu navzdol do škrbine med Lipanskim vrhom in Mrežcami. Sledi še nekaj korakov spusta, nato pa se s pomočjo varoval po nezahtevnem vršnem pobočju povzpnemo na vrh.
zemljevid poti - Mrežce
Ob poti: Lipanski vrh (1974m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Krma - Mrežce1
Dolina Krma - Mrežce2
Dolina Krma - Mrežce3
Dolina Krma - Mrežce4
Dolina Krma - Mrežce5
Dolina Krma - Mrežce6
Dolina Krma - Mrežce7
Dolina Krma - Mrežce8
Dolina Krma - Mrežce9
Dolina Krma - Mrežce10
Dolina Krma - Mrežce11
Dolina Krma - Mrežce12
Dolina Krma - Mrežce13
Dolina Krma - Mrežce14
Dolina Krma - Mrežce15
Dolina Krma - Mrežce16
Dolina Krma - Mrežce17
Dolina Krma - Mrežce18
Dolina Krma - Mrežce19
Dolina Krma - Mrežce20
Dolina Krma - Mrežce21
Dolina Krma - Mrežce22
Dolina Krma - Mrežce23
Dolina Krma - Mrežce24
Diskusija o izletu Dolina Krma - Mrežce
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki, Doniraj