Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeDebela peč / Dolina Krma - Debela peč
  

Dolina Krma - Debela peč

 
Izhodišče: Dolina Krma (930 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3851°N / 13,9071°E
Cilj: Debela peč (2014 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: bolj zahtevno
Višinska razlika: 1084 m
Višinska razlika po poti: 1120 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 39402
Ocena: 4 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.

Opis poti:

Že kakih 50m pred parkiriščem se levo navzgor odcepi označena pot na Lipanco. Usmerimo se na to pot, ki se po začetni triminutni zložni hoji začne strmo vzpenjati. Po nekaj minutah hoje nas pot pripelje pod pečine na katerih opazimo napis, da je bila pot po kateri se bomo vzpenjali zgrajena leta 1952.
Pot naprej se strmo vzpenja skozi gozd do nekoliko zahtevnejšega prehoda, kjer so nam v pomoč klini manj strme stopnice in jeklenica (nezahtevno). Pot nas nato pripelje med rušje in ji naprej sledimo do mogočne hudourniške grape. Do grape se najprej nekoliko spustimo, na drugi strani pa se prečno vzpnemo po strmem pobočju. Prehod grape je po močnejšem deževju otežen ali celo onemogočen, ker pa so pobočja strma voda hitro odteče. Pot naprej se nato vzpenja skozi gozd, še vedno strmo navzgor. Pot pa se vse bolj približuje strmim pobočjem in skalnim pečinam. Ko gozd postane precej bolj redek se pot še strmeje vzpne. Pot za krajši čas postane tako strma, da si moramo malo pomagati z rokami. Ta del je v mokrem nevaren za zdrs, v suhem pa ne povzroča večje nevarnosti. Pot nas nato pripelje pod strme skalne pečine, kjer je predvsem v pomladanskem času velika nevarnost padajočega kamenja. Prečenje pod pečinami opravimo skoraj vodoravno, nato pa se pot ponovno vzpne. Ponovno nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno), ki nas pripelje na travnata pobočja. Naprej ponovno prečimo padajočemu kamenju izpostavljena pobočja in kmalu za tem pridemo na manj strm del poti. Naprej se vzpenjamo po vse bolj razgledni poti večinoma med rušjem in redkim gozdom do razpotja, kjer se usmerimo levo v smeri Debele peči.
Pot naprej nas v zmernem vzponu v nekaj minutah pripelje na Lipanska vratca, s katerih se v nekaj korakih spustimo do razpotja.
Nadaljujemo levo v smeri Brdo - Debela peč po poti obdani z rušjem skoraj vodoravno. Poti s katere se dvakrat levo odcepi pot na vrh Brda sledimo do razpotja, kjer se nam priključi običajni pristop s Pokljuke na Debelo peč. Naprej nadaljujemo v smeri Debele peči občasno celo nekoliko navzdol do zadnjega bolj strmega vzpona. Vzpon po vršnem pobočju Debele peči ni zahteven in traja približno deset minut.

zemljevid poti
Ob poti: Lipanska vrata (1898m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolina Krma - debela_pec1
Dolina Krma - debela_pec2
Dolina Krma - debela_pec3
Dolina Krma - debela_pec4
Dolina Krma - debela_pec5
Dolina Krma - debela_pec6
Dolina Krma - debela_pec7
Dolina Krma - debela_pec8
Dolina Krma - debela_pec9
Dolina Krma - debela_pec10
Dolina Krma - debela_pec11
Dolina Krma - debela_pec12
Dolina Krma - debela_pec13
Dolina Krma - debela_pec14
Dolina Krma - debela_pec15
Dolina Krma - debela_pec16
Dolina Krma - debela_pec17
Dolina Krma - debela_pec18
Dolina Krma - debela_pec19
Dolina Krma - debela_pec20
Dolina Krma - debela_pec21
Dolina Krma - debela_pec22
Dolina Krma - debela_pec23
Dolina Krma - debela_pec24
Dolina Krma - debela_pec25
Dolina Krma - debela_pec26
Dolina Krma - debela_pec27
Dolina Krma - debela_pec28
Dolina Krma - debela_pec29
Dolina Krma - debela_pec30
Dolina Krma - debela_pec31
Dolina Krma - debela_pec32
Dolina Krma - debela_pec33
Dolina Krma - debela_pec34
Dolina Krma - debela_pec35
Dolina Krma - debela_pec36
Dolina Krma - debela_pec37
Dolina Krma - debela_pec38
Dolina Krma - debela_pec39
Dolina Krma - debela_pec40
Diskusija o izletu Dolina Krma - Debela peč ()
ben     
12.8.2008
Zanima me , če kdo pozna lovsko pot, ki se začne za Kovinarsko kočo v Krmi in pripelje na sleme med Brdom in Debelo pečjo. Sam sem nekaj poiskušal vendar mi zaradi pomanjkanja časa nekako ni uspelo priti prav daleč, pa še prepričan nisem če sem bil na pravi poti.
Zmotilo me je namreč to, da ko najdemo pot in ji ob potočku sledimo navzgor, bi se sto višinskih metrov višje ob vodnem zajetju morala pot obrniti v desno, pa se na višini 1200m še vedno ni, tako da sem raje obrnil.
Za vsako informacijo bi bil zelo hvaležen.nasmeh
Klin     
14.8.2008
Omenjena pot bi tudi mene zanimala, a kolikor sem slišal je v zgornjem delu zaradi plazov popolnoma zasuta.
montana     
30.8.2009
Menim, da je oznaka zahtevnosti precej zavajajoča saj je pot vse prej kot lahka. Tudi na zemljevidu Triglavskega narodnega parka iz leta 2006 je celotna druga polovica poti označena pikčasto, kar pomeni zahtevno! Sicer je pot dobro markirana, vendar zelo strma, jeklenice so tam kjer se nahajajo precej nepotrebne, bi pa bile dobrodošle na nekaterih drugih mestih, kjer si je potrebno pomagati z ruševjem. Ker je celotna pot senčna, so ponekod skale mokre oz. vlažne tako, da je potrebna velika previdnost.
montana     
1.9.2009
Lepo, da ste oznako zahtevnosti popravili. Pohvalno. lpnasmeh
heinz     
2.9.2009
Glede zahtevnosti se strinjam z montano, kajti če je npr pot iz Kota do Staničevega doma delno zahtevna, je ta še tolikanj bolj, oz ju sploh težko primerjam..
Danes sem šel pogledat in moram reči, da je večji del t.j. od Krme do Lipanskih vratc kar nevarna, posebej pri sestopu v mokrem, kar pa kot zgleda velja večji del dneva. Še v popldanskem času so bile skale mokre. Tisti del za katerega piše, da je pot tako strma, da moramo uporabljati roke, je še najtežji, posebej ker na voljo ni kaj dosti oprijema (kak klin ali jeklenica bi bila nuja). Če bi na tem delu zdrsnili, bi bilo zagotovo usodno.
Glede na moje dosedanje izkušnje z lahkimi in zahtevnimi potmi, bi jo označil kar pod zahtevno.
jax     
17.8.2012
Danes gor in se v glavnem strinjam s heinzem. Pot je krasno markirana - čisto na novo, morda celo preveč. Ampak očitno so markacisti na akciji totalno padli not, kar se vidi tudi po tem, da je nekomu očitno zmanjkalo bele barve in je del markacij samo rdečih krogcev brez pike mežikanje
Se pa strinjam s prej povedanim: določena mesta bi morala biti zavarovana, zlasti tiste strme skale ob zgornjem prehodu grape. Tam je nevarno, in to zelo.
Danes obenem še vse fino mokro, kar je stvar naredilo še bolj zabavno, še sploh pri sestopu. Ampak okej, tura za psiho, kar je včasih tudi potrebno. Ne ravno najprijetnejša možna tura, ampak all in all je bilo čisto okej, dejansko resneje kot sem si mislil, in kar dobro sem se počutil po sestopu.
Alfista     
18.8.2012
Potem sva se midva srečala. Tudi jaz gor in dol in po pravici povedano, gor zelo lepo, dol pa trpljenje na kvadrat saj sem porabil več časa za dol kot za gor. V zgornji tretji četrtini je res nevarno in bi morali namestiti vsaj nekaj klinov na prehodu, ki je omenjen.
Jaz sem šel zgodaj in kljub temu, da je bilo zelo mokro nisem imel težav (očitno dobri čevlji), po opoldnevu je pa sonce že dovolj visoko in posuši večino poti.

Če bo kaj pomagalo ... PD navrtajte dodatne kline, če ne celo namestite pletenico na tistem skoku, ker je sicer škoda, ker je pot na vseh ostalih mestih primerno varovana.

Sicer pa super tura, predvsem za tiste, ki imajo radi mir.
jax     
18.8.2012
Hja, na sami Kovinarski sva midva srečala samo enega človeka - osamljenega gospoda z orjaškim nahrbtnikom, ki sva ga med sestopom ujela ravno pri malici. Če to nisi bil ti, smo se najbrž srečali nekje v vršnem delu poti, med vso tisto množico pokljuških izletnikov.
Je pa lepo, ko lahko ista gora omogoča tako različne dostope - od tistih, ki se pripeljejo na Pokljuko in grejo samo malo na sprehod, pa do resnih gorniških tur. Če bi ravno takrat iz severne stene izplezala še kaka naveza, bi bila hierarhija obiskovalcev popolna, ampak midva nisva imela te sreče mežikanje
Alfista     
18.8.2012
Ja potem pa ne, ker sem jaz gospoda videl zelo proti vrhu, vmes sem imel zgleda siesto na Brdih.
katty     
19.8.2012
No, danes sva se s prijateljico vzpeli po tej smeri. Pot za gor je res čudovita, raznolika in polna mirunasmehmežikanje...pa očitno tako malokrat obiskana, da je tu ogromno gamsjih družin, pa še belke sva srečalinasmehmežikanje. Glede na to, da Debela peč presega z nekaj metri tisto našo "magično" mejo, lahko rečem, da je vzpon iz te smeri prava pravcata turamežikanje. Da samo še dodam, da bi bilo na tej poti potrebno namestiti nekaj dodatnih varoval(kakšni klini in skobe mogoče, jeklenice niti ne), saj se je ob manjši dolžini nog potrebno za kak korak kar pošteno potruditieekvelik nasmeh.
Owerall, je pa tura čudovita in se jo bom najbrž še kdaj lotila. Je pa problem potem pri organizaciji prevoza nazaj v Krmo. Prava mala avanturavelik nasmeheekmežikanje.
Petrca     
28.7.2014
Krasna pot, a naporna, tako gor kot dol. Sestop je mestoma kar težak.
Čas hoje, ki je naveden je nerealen oz. ga je navedel neko, ki poti ni prehodil.
Pot priporočam samo "uhojenim" planincem.
Zebdi     
28.7.2014
Hm, kaj pa vem. Na PZS strani je navedena časovnica 4h od Kovinarske koče do Debele peči, glede na ta opis in če zemljevid ne laže, pa je parkirišče 2-3km naprej od koče; to pa po mojih izkušnjah s časovnicami v Julijcih pomeni, da bi znala biti zgoraj navedena 3 ure 15 min kar natančna. Na žalost pa pri roki nimam Miheličevega vodnika, da bi še tam preveril...
gorolazka     
28.7.2014
Mihelič piše 4 ure od Kovinarske koce oz. 3,5 s ceste na Lipanska vrata.
garmont     
11.7.2015
Na sliki 2- zgornje table ni več.
misace     
22.4.2017
21.4.2017, Do tele grape po suhi in dobro ohranjeni poti, tale nedefiniran snegec me je pa obrnil.
misace     
22.4.2017
Bi dal sliko pa nimam opcije ?
Tadej     
22.4.2017
Slike je možno naložiti le v forum-razmere.
karlin     
21.6.2018
Danes sem prehodil to pot- potrebno je prečiti manjše snežišče, ki pa ni nevarno, zimska oprema ni potrebna. Drugače je pot lepo urejena, potrebno je prestopiti par podrtih dreves, drugače pa je vse v redu. Pot po senci navzgor in navzdol- najlepše v tem soparnem dnevu.
Jusk     
28.7.2020
Tudi mene je ta pot že dolgo mikala in danes sem se je lotil,ampak skoraj nič sence,res pa je da sem šel popoldne.. in res strmina do Lipanskih vratc ne popusti,na trenutke kar težka pot,ampak razgledi med potjo in na vrhu vse to poplačajonasmeh zelo previden je treba biti pri sestopu,strmi deli poti so polni šodra in zato zelo drsi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki