Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Cmir / Dolina Krma - Cmir

Dolina Krma - Cmir

Natisni
Izhodišče: Dolina Krma (944 m)
Širina/Dolžina: 46,3851°N 13,9071°E
Čas hoje: 7 h 15 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1449 m
Višinska razlika po poti: 1780 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 2.580
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 58
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati. Sredi spusta pa se desno odcepi cesta v dolino Krmo (naravnost Radovna). Nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Krme. Makadamska cesta nas nato pripelje do Kovinarske koče, mi pa ji sledimo še naprej. Občasno nekoliko slabša cesta nas nato pripelje do parkirišča pred zapornico.
Opis poti:
S parkirišča gremo mimo rampe in pot nadaljujemo po zložni in za javni promet zaprti gozdni cesti. Slabša cesta se nekaj časa nadaljuje po obsežnih prodiščih, nato pa zavije rahlo v desno in preide v gozd, kjer se spremeni v kamnit kolovoz. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd, nato pa se, ko prekoračimo nekoliko večji hudournik, začne pot strmeje vzpenjati skozi strnjen gozd. Višje preidemo iz gozda v pas ruševja, pomešanega z grmičevjem, pot pa se čez omenjeno pobočje vzpenja po grušču. Na višini približno 1400 m se pot položi in nas po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje pripelje na lepo travnato ravnico imenovano Vrtača.
Na drugi strani ravnice se široka pot ponovno začne vzpenjati in nas po približno 20 minutah nadaljnje hoje pripelje na Malo polje, kjer zavije v desno in nas pripelje na manj opazno razpotje. Nadaljujemo po lepo sledljivi poti (levo Vodnikov dom na Velem polju preko Bohinjskih vratc), ki se še nekaj časa zložno vzpenja, nato pa nas pripelje do korita z vodo. Naprej se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki nas čez sprva travnata, nato pa rahlo poraščena pobočja pripelje do pastirske koče na planini Zgornja Krma.
Le nekaj minut nad planino nas pot pripelje do razpotja pri manjšem studenčku. Nadaljujemo desno v smeri Kredarice in Staničevega doma (levo Planika). Zložna pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Staničevega doma (levo Kredarica - pot čez Kalvarijo). Nadaljujemo skoraj vodoravno, po poti, ki preči pas redkega macesnovega gozda, nato pa preide iz gozda na razgledna pobočja in zavije nekoliko v levo. Naprej se zmerno vzpenjamo po pobočjih med Pungrtom in Apnenico. Pot višje preide v kamnit svet zahodnih pobočij Rjavine in pod Dovškimi vratci zavije ostro v levo. Naprej se rahlo do zmerno vzpenjamo proti pobočjem Rži (gora z naravnim oknom, ki je lepo vidno s poti), kjer se nam z leve priključi pot od Konjskega sedla. Nadaljujemo desno in pot nas hitro pripelje do naslednjega razpotja, kjer se desno odcepi pot na Rjavino - grebenska pot. Nadaljujemo naravnost v smeri Staničevega doma, po poti, ki se prične spuščati in nas v nekaj minutah spusta pripelje do Planinskega doma Valentina Staniča.
Od doma nadaljujemo v smeri Begunjskega vrha, Visoke Vrbanove špice in Cmira. Dokaj zložna pot nas že po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Begunjski preval, kjer se desno odcepi pot na Vrbanove špice, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki pa se kmalu razcepi na dva dela.
Nadaljujemo naravnost (levo Begunjski vrh) po poti, ki preči severovzhodna pobočja Begunjskega vrha (v zgodnjem poletju možna snežišča) in nas za tem pripelje na manjše sedelce za omenjenim vrhom. Tu se nam odpre lep pogled v dolino Vrata in goram, ki jo obdajajo.
Pot nato zavije desno in preči dobro zavarovano gladko skalno ploščo. Naprej se strmo vzpnemo in pot nas pripelje na zelo razgleden greben, kateremu sledimo proti severovzhodu. Prijetno razgledno pot pa nam nato zaustavi strma skalna stopnja, po kateri se po odlično zavarovani poti spustimo navpično navzdol (10 m). Pot, ki je nato nekoliko lažja se še nekaj časa spušča, nato pa se začne vzpenjati proti Rjavčevim glavam. Po nekajminutnem vzponu stopimo na omenjeni vrh, s katerega se pot začne spuščati po strmem travnatem pobočju (nevarnost zdrsa). Pot naprej v zmernem vzponu preide na ozek in izpostavljen greben, s katerega se spusti v škrbino pod glavnim vrhom Cmira. Na drugi strani se pot obrne nekoliko v levo in se začne strmo vzpenjati po vršnem pobočju gore. Po približno 15 minutah strmega vzpona pa stopimo na vrh Cmira, s katerega se nam odpre zelo lep razgled.
Krma - Zgornja Krma 2:30, Zgornja Krma - Staničev dom 2:45, Staničev dom - Cmir 2:00.
zemljevid poti - Cmir
Ob poti: Vrtača (1430m), Malo polje (1585m), Planina Zgornja Krma (1720m), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (2332m), Rjavčeve glave (2360m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Dolina Krma - Cmir1
Dolina Krma - Cmir2
Dolina Krma - Cmir3
Dolina Krma - Cmir4
Dolina Krma - Cmir5
Dolina Krma - Cmir6
Dolina Krma - Cmir7
Dolina Krma - Cmir8
Dolina Krma - Cmir9
Dolina Krma - Cmir10
Dolina Krma - Cmir11
Dolina Krma - Cmir12
Dolina Krma - Cmir13
Dolina Krma - Cmir14
Dolina Krma - Cmir15
Dolina Krma - Cmir16
Dolina Krma - Cmir17
Dolina Krma - Cmir18
Dolina Krma - Cmir19
Dolina Krma - Cmir20
Dolina Krma - Cmir21
Dolina Krma - Cmir22
Dolina Krma - Cmir23
Dolina Krma - Cmir24
Dolina Krma - Cmir25
Dolina Krma - Cmir26
Dolina Krma - Cmir27
Dolina Krma - Cmir28
Dolina Krma - Cmir29
Dolina Krma - Cmir30
Dolina Krma - Cmir31
Dolina Krma - Cmir32
Dolina Krma - Cmir33
Dolina Krma - Cmir34
Dolina Krma - Cmir35
Dolina Krma - Cmir36
Dolina Krma - Cmir37
Dolina Krma - Cmir38
Dolina Krma - Cmir39
Dolina Krma - Cmir40
Dolina Krma - Cmir41
Dolina Krma - Cmir42
Dolina Krma - Cmir43
Dolina Krma - Cmir44
Dolina Krma - Cmir45
Dolina Krma - Cmir46
Dolina Krma - Cmir47
Dolina Krma - Cmir48
Dolina Krma - Cmir49
Dolina Krma - Cmir50
Dolina Krma - Cmir51
Dolina Krma - Cmir52
Dolina Krma - Cmir53
Dolina Krma - Cmir54
Dolina Krma - Cmir55
Dolina Krma - Cmir56
Dolina Krma - Cmir57
Dolina Krma - Cmir58
Diskusija o izletu Dolina Krma - Cmir
trdi22. 08. 2018
Čudi me, da je ta pot iz Krme označena kot zelo zahtevna, poti iz Kota in čez Prag pa le kot zahtevni?
Tadej22. 08. 2018
Hvala za opozorilo. Prišlo je do napake. Sem popravil. Lp, Tadej
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki