Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Klobuku pri Ljubljani (441 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Spodnja Vrbanova špica / Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica (pot Lojzeta Rekarja)

Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica (pot Lojzeta Rekarja)

Natisni
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4157°N 13,8977°E
Ime poti: pot Lojzeta Rekarja
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1349 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 19.652
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje, na katerem se usmerimo desno za oznakami Visoka Vrbanova špica (levo Staničev dom). Že po nekaj metrih pot zavije ponovno v desno in nato s pomočjo nekaj jeklenic in skob prečimo strma skalna pobočja pod Vrbanovimi špicami. Nato zavijemo v levo in v rahlem vzponu prečimo še vedno precej strma pobočja. Kmalu za tem ponovno zavijemo levo in se s pomočjo nekaj varoval pričnemo strmo vzpenjati po pobočju delno poraščenim s travo in ruševjem. Pot nato zavije rahlo v desno in nas pripelje do grebena, kjer se nam odpre razgled na Cmir. Tu zavijemo v levo in se s pomočjo skob in jeklenic pričnemo vzpenjati po strmem in ozkem grebenu, ki nas kmalu pripelje do križišča. Na križišču se usmerimo levo in s pomočjo nekaj skob in klinov dosežemo vrh Spodnje Vrbanove Špice. Vrh ima tudi žig in vpisno knjigo.
zemljevid poti - Spodnja Vrbanova špica
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Visoka Vrbanova špica (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica1
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica2
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica3
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica4
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica5
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica6
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica7
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica8
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica9
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica10
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica11
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica12
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica13
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica14
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica15
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica16
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica17
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica18
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica19
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica20
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica21
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica22
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica23
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica24
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica25
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica26
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica27
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica28
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica29
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica30
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica31
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica32
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica33
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica34
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica35
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica36
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica37
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica38
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica39
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica40
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica41
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica42
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica43
Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica44
Diskusija o izletu Dolina Kot - Spodnja Vrbanova špica (pot Lojzeta Rekarja)
velkavrh1.8.2009
Že dve leti gledam, kot zgleda iz Kota ,ko greš mimo, nedostopno goro.Vendar obstaja za korajžne,ljubitelje jeklenic in gorske samote.Danes sem jo osvojil.Štartal sem iz parkirišča v Kotu že ob pol šestih in ni bilo nobene vročine.Do vrha ni preveč jeklenic,tako,da je lažja kot sosedna Rjavina.Če pa prištejemo še nadaljevanje na Vrbanov vrh nad Staničevim domom,pa res lahko rečemo,da sta si po težavnosti nekako enakovredna.V Staničevem domu so zagotovili,da bodo polni vpisni zvezek nadomestili z novim.Pohvalno!
velkavrh28.5.2011
Ko jo ravno gledam kot predlog za turo se spomnim, da dve leti nazaj nisem imel s sabo kartončka za te vrhove okrog Staničeve. Ko sem prišel lani spet naookoli z žigom zadnjega- Cmira ni bil dovolj žig v moji knjižici, da bi dobil darilo za vse osvojene vrhove. Probal bom še letos ponoviti Vrbanove špice, da le dobim za nagrado tako željene nogovice-ha,ha!
Bizy28.5.2011
O kakšnem kartončku in nagradi to govoriš? A lahko malo več poveš, me res zanima kaj več okrog te zadeve.
klm29.5.2011
Pd Javornik-Koroška Bela; t.j. tudi oskrbnik Doma Valentina Staniča ima "akcijo" v kateri so glavna nagrada pohodne nogavice. Za to so izdali posebno knjižico v kateri so prazni kvadratki, vanje pa štemplaš žige z okoliških vrhov. Da si pridobiš nogavice kot nagrado, se moraš povzpeti na vse okoliške vrhove - Rjavino, Vrbanove špice, Cmir in Begunjski vrh in v knijžico poštemplati njihove žige.mežikanje
Bizy30.5.2011
@klm res hvala za informacije.
Zanimiva stvar, sem navdušen in takoj sem za. Zato vsekakor poleti sledi napad na vrhove, da se dobi nogavice! cool
velkavrh31.5.2011
Ja, jaz jih takole osvajam že kako leto, Rjavino sem recimo osvajal dvakrat. Prvič sem bil že na vrhu na križišču, kjer greš proti Staničevi ali na vrh pa sem moral kar nadaljevati proti Staničevi, ker je bilo preveč megleno .Na Cmiru sem bil tudi že kako leto prej ,celo od Pokljuke ,pa ni veljalo.Torej letos res ponavljam samo Vrganove špice. Vrbanove špice iz Kota so kar zahtevne. Zlepa ne zmanjka jeklenic.
Okmodko12.11.2011
A mogoče kdo ve,je kaj snega gor? Se da prit gor brez nevarnosti?
JusAvgustin12.11.2011
mal je poprhan
iztok.maltar12.11.2011
Odvisno, kaj je nevarno. Danes v Kotu tla višje kar konkretno pomrznjena, ker pa poteka pot od Debelega kamna po JV strani, se bo stena in zemlja na soncu verjetno še
odtajala.
Okmodko13.11.2011
Eh,grem drugam nasmeh
goginho211.4.2013
po zgoraj prebranem sklepam, da sta plezalni poti na Spodnjo Vrbanovo špico kot na Rjavino dobro zavarovani. Juhej nasmeh Se ju že veselim.
Tinca512.4.2013
čist upravičeno nasmeh
ljubitelj gora12.4.2013
Iz Kota še nisem šel sem pa lani šel iz Vrat po Tominškovi na Begunjski vrh, Cmir, Vrbanove špice, spust ter vzpon po plezalni na Rjavino ter po grebenu do koče in nazaj čez Prag ta je bila kar dolga in naporna, nekaj slik: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5766213631789317921.
journeyman6.7.2013
Lp
zanima me če kdo ve kakšne so snežne razmere na poti?
hvala
steyr9.7.2013
Je kdo hodil te dni po tej poti? še mogoče kje kakšna zaplata snega? lp
idesh10.7.2013
Bili smo u nedjelju po tom putu do Staničeve koče i nije potrebna zimska oprema.Od Staničeve u dolinu ima par snjezisca ali je sve prohodno.
Lijepa tura

lp
cvetlica8920.8.2013
Odlična tura. Za ljubitelje lojtric, klinov in zajl, je greben med Spodnjo in Visoko Vrbanovo špico čisti užitek nasmeh Malica na Plesišču, ki je trenutno polno planik, je pa itak rajsko mežikanje Skratka, odličen pobeg v samoto pred avtocesto do Staničeve.
katja879.9.2013
V nedeljo 8.9.2013 smo opravili to izredno zanimivo plezalno pot.

Naredili smo turo: Kot - dom Valentina Staniča - Visoka Vrbanova špica - Spodnja Vrbanova špica - Kot.

Ko smo prišli do Staničevega doma, smo že mislili, da ne bomo mogli osvojiti noben vrh, saj so bili sunki vetra izredno močni in zato tudi nevarni za pot po grebenih, ki pa jih na Vrbanovih špicah ne manjka. Vendar je po uri počitka v koči končno malo ponehal, zato smo se vseeno odločili za to pot in na koncu nam ni bilo žal, saj je zares nekaj edinstvenega velik nasmeh

Sama plezalna pot Lojzeta Rekarja je zelo zahtevna in kar precej izpostavljena. Dosti je vmesnih ozkih grebenov, zato vrtoglavim lahko povzroča težave.

Slike iz pohoda si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20130908-vrbanove-spice-pot-lojzeta-rekarja/pot-iz-doline-kot/21074804
tvodop20.7.2016
Iz smeri Koče V. Staniča na Spodnje Vrbanove špice je pot res vrhunska -plezarija. Vse pohodne poti na Triglav se skrijejo. V večini je teren zelo krušljiv, tudi oprimki za roke se kar pulijo. Sestop je zelo nevaren, saj je krušljiv in je potrebna velika previdnost.
Priporočljivo za res izkušene planince.
BT8820.7.2016
Pot je potrebno izvesti v obratni smerizavijanje z očmi.In ne plaši ljudicool
tvodop20.7.2016
BT99, ne vem zakaj v obratni? Zato ker je lažje?
jax20.7.2016
No, opis težav je morda res nekoliko pretiran, sicer pa je ocena zahtevnosti vedno subjektivna. To, da je v obratni smeri lažje, pa seveda drži.
S220.7.2016
Drži, da je smer Spodnjih Vrbanovih špic proti Visokim Vrbanovim špicam in Staničevi koči res lažja. Je pa smer izvedljiva tudi v obratni smeri iz Staničeve koče in je zahtevnejša. Za obe smeri pa velja previdnost in izkušenost.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki