Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeRjavina / Dolina Kot - Rjavina
  

Dolina Kot - Rjavina (plezalna pot)

 
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4157°N / 13,8977°E
Cilj: Rjavina (2532 m)
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1582 m
Višinska razlika po poti: 1610 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 73920
Ocena: 13 glasov
Število slik: 59
Število komentarjev: 124
Dostop do izhodišča:

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo po slabši cesti, ki nas po nekaj minutah pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Pot naprej zavije rahlo levo in preči hudournik. Na drugi strani hudournika se kar nekaj časa zložno vzpenjamo skozi gozd. Po polurni hoji pa se pot začne vzpenjati. Sledi nekaj deset korakov hoje po strmi poti, kjer so nam v pomoč klini, ki pa v suhem niso nujno potrebni. Strmina nato popusti in pot nas pripelje do studenčka (v sušnem obdobju presahne) na višini 1340m. Tu se levo odcepi neoznačena pot na Macesnovec, mi pa nadaljujemo po označeni poti, ki preči hudournik. Sledi kratko prečenje strmega dela, kjer nam je v pomoč jeklenica (nezahtevno). Pot nato preči pas rušja in se višje vzpne na bolj kamnita pobočja, kjer pred seboj vidimo Debeli kamen (velik balvan, ki ga vidimo na vrhu klanca). Do Debelega kamna se povzpnemo po gruščnati poti obdanim z rušjem. Naprej se pot vzpne ob manjšem melišču navzgor in se nekoliko višje obrne bolj desno, kjer nas pripelje na razpotje. Nadaljujemo levo v smeri Staničevega doma in Rjavine (desno Vrbanove špice zelo zahtevna pot). Strmina nato popusti in sledi nekaj minut lahkotne hoje do naslednjega razpotja.
Nadaljujemo levo navzgor v smeri Rjavine (desno Staničev dom) po poti, ki se začne strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje pa nas pot pripelje do vstopa v plezalni del. Najprej se s pomočjo številnih varoval povzpnemo po strmem stebru. Sledi izpostavljena, a dobro zavarovana prečnica v levo, ki se konča s prestopom na drugo stran grebena. Pot se nato povzpne po ozkem in močno izpostavljenem grebenu, višje preči razpoko in se na drugi strani s pomočjo skob povzpne do manj strmega dela. Po nekaj nadaljnjih korakih pa stopimo na greben, kjer se nam priključi nekoliko lažja "grebenska pot".
Nadaljujemo levo in vse bolj razgledna pot nas pripelje do navpičnega kamina, po katerem se spustimo slabih 30m (varovano samo s klini in skobami). Pot, ki postane lažja nas nato mimo dveh naravnih oken v nekaj minutah pripelje na razgleden vrh.

zemljevid poti
Ob poti: Okno v Rjavini (2480m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Dolina Kot - rjavina1
Dolina Kot - rjavina2
Dolina Kot - rjavina3
Dolina Kot - rjavina4
Dolina Kot - rjavina5
Dolina Kot - rjavina6
Dolina Kot - rjavina7
Dolina Kot - rjavina8
Dolina Kot - rjavina9
Dolina Kot - rjavina10
Dolina Kot - rjavina11
Dolina Kot - rjavina12
Dolina Kot - rjavina13
Dolina Kot - rjavina14
Dolina Kot - rjavina15
Dolina Kot - rjavina16
Dolina Kot - rjavina17
Dolina Kot - rjavina18
Dolina Kot - rjavina19
Dolina Kot - rjavina20
Dolina Kot - rjavina21
Dolina Kot - rjavina22
Dolina Kot - rjavina23
Dolina Kot - rjavina24
Dolina Kot - rjavina25
Dolina Kot - rjavina26
Dolina Kot - rjavina27
Dolina Kot - rjavina28
Dolina Kot - rjavina29
Dolina Kot - rjavina30
Dolina Kot - rjavina31
Dolina Kot - rjavina32
Dolina Kot - rjavina33
Dolina Kot - rjavina34
Dolina Kot - rjavina35
Dolina Kot - rjavina36
Dolina Kot - rjavina37
Dolina Kot - rjavina38
Dolina Kot - rjavina39
Dolina Kot - rjavina40
Dolina Kot - rjavina41
Dolina Kot - rjavina42
Dolina Kot - rjavina43
Dolina Kot - rjavina44
Dolina Kot - rjavina45
Dolina Kot - rjavina46
Dolina Kot - rjavina47
Dolina Kot - rjavina48
Dolina Kot - rjavina49
Dolina Kot - rjavina50
Dolina Kot - rjavina51
Dolina Kot - rjavina52
Dolina Kot - rjavina53
Dolina Kot - rjavina54
Dolina Kot - rjavina55
Dolina Kot - rjavina56
Dolina Kot - rjavina57
Dolina Kot - rjavina58
Dolina Kot - rjavina59
Diskusija o izletu Dolina Kot - Rjavina (plezalna pot)
Gost     
21.8.2006
pot iz kota pa do sedla mimo debelega kamna se sicer vleče vendar ob pogledu na rjavino in vrbanove špice se to hitro pozabi. ko pridemo na sedlo se lepo vidi staničeva koča. nato pa krenemo desno na rjavin o. pot je izjemno zanimiva, plezalna , z lepim razgledom.
Gost     
16.9.2006
katera pot je težja:Škrlatica ali Rjavina?
Gost     
16.9.2006
Meni se zdi plezalna na Rjavino težja od Škrlatice, grebenska pa nekoliko lažja. Lp.zavijanje z oemi
Linebite     
12.10.2006
Ta pot je prava poezija, seveda če imaš rad plezalne poti. Še najbolj zoprn del poti je do Debelega Kamna.Pot je namreč skoraj čez celo leto mokra in spolzka - mokre korenine in kamni. Od kamna naprej pa res začutiš, da si v visokogorju. Z vrha Rjavine je razgled res enkraten. Vidijo se skoraj celi Julijci...Vrbanove špice na dlani...da ne bi našteval še naprej skratka lepo.nasmeh Pa srečno in varek korakmežikanje
Gost     
5.3.2007
Meni sta Rjavina in Škrlatica nakako enaki,le da je Škrlatica daljša.mežikanjevelik nasmeh
Gost     
8.3.2007
Rjavina se mi zdi zahtevnejša od Škrlatice. Razgled je res čudovit (seveda v lepem vremenu). Za enodnevno turo( sploh, če se pripelješ od daleč)je res zahteven podvig - pot do Debelega kamna in od tu nazaj v dolino pa "nesramna".
Gost     
6.6.2007
Vzpon na Rjavino po plezalni poti mi je ostal v lepem spominu. Na poti sem srečal dva Čeha, eden od njiju je imel odliman podplat na gojzerju. Sestopil je le v nogavicah.
Gost     
10.7.2007
Tudi jaz se pridružujem mnenju, da je ta pot prava poezija; čudoviti razgledi.. Ne pravijo ji zastonj kraljica Kota. LP
david     
11.7.2007
A JE MOGOČE ŠE KEJ SNEGA NA POTI
Gost     
12.7.2007
Rjavina je pravi pravi zalogaj. Pot do Debelega kamna in nazaj je res zelo nesramna (mokra, polzka - lahko bi rekli, da je zelo zahtevna, saj mimogrede lahko pride do poškodbe). Vstop v steno in na vrh Rjavine pa sem občutila kot adrenalinski - čudovito. Vreme je bilo krasno, zato je bilo vse še bolj nebeško. Je bil enodnevni zalogaj.
Škrlatico sem obiskala s Pogačnikovega doma (tam sem prespala). Tudi takrat sem imela prekrasno vreme, časa dovolj. Pot mi je v spominu ostala lažja (velika previdnost pa je potrebna za prehod pod Dolkovo Špico)- takrat sem bila še popolna začetnica, pa tudi z vrtoglavicami sem se borila (strah pred globino).
Ja, Rjavina je zahtevnejša.
Veliko užitkov in lepega vremena.
Gost     
16.7.2007
Rjavina po plezalni je sigurni bolj zahtevna kot Skrlatica in tudi marsi katera druga gora.Vciraj sva bila tam z zeno razgledi so bili cudoviti.Za en dan je to res velik zalogaj,posebno ce si s Primorskega.Sestop se pa res vlece kot jara kaca.
Uzivajte se vi,pa varen korak.
Gost     
23.7.2007
Včeraj sem opravil turo Kot-Pekel-plezalna na Rjavino, sestop pa po grebenski poti do Staničeve koče in nazaj v dolino. Če nimaš težav z vrtoglavico je tura zares enkratna in se težko primerja z drugimi. Fascinanten je pogled na Škrlatico skozi okno. Priporočam čelado, saj je na poti kar precej drobirja, samovarovalni komplet pa se mi ni zdel primeren, posebno zato, ker ga po stebru s samimi klini praktično ne moreš uporabiti. Enkratno! Imam vprašanje za planince, kateri so šli po Hanzovi poti na Mojstrovko. Kakšna je Hanzova pot v primerjavi z zgoraj opisano potjo, ker bi jo rad v zgodnji jeseni opravil. Hvala za odgovor. LP Andrej
Gost     
23.7.2007
Po Hanzovi na Mojstrovko je pot enkratna, zaščitena, plezalna, le veliko krajša od poti skozi Pekel na Rjavino.
Gost     
24.7.2007
Hvala za odgovor! Imam še eno vprašanje in sicer bi prosil za kratek opis Hanzove poti na Prisank (Prisojnik), ker je menda tudi čudovita. Če kdo kaj ve o tem, bi ga prosil za odgovor. LP Andrej
Gost     
10.8.2007
Bratec, Hanzova je lahka! Sploh napram tistemu, kar si govoril o Rjavini. Lp, sestrica nasmeh
Gost     
25.8.2007
Brane V.-danes osvojil še z dvema kolegoma Rjavino.Bil že lani tu, vendar zaradi slabega vremena nisem prišel do vrha.Za ljubitelje jeklenic in klinov.Vračali smo se po grebenu prek Staničeve koče nazaj prek Kota.Zjutraj je bil Kot zelo moker,spolzek-nevaren.Za nazaj se je že posušilo.Na vrhu danes čudoviti razgled vsenaokoli.
Gost     
27.8.2007
Zanima me, če je po tej plezalni poti obvezno samovarovanje ali je pot dovolj varovana?

Hvala in lep pozdrav
Gost     
28.8.2007
Brane V.-Plezalna pot na Rjavino slovi kot ena izmed naših najzahtevnejših.Je dobro varovana.Primerna je samo za izkušene.Če dobro obvladaš plezanje po jeklenicah in klinih samovarovanja ne rabiš,nikoli pa ni samovarovanje odveč.Paziti pa je treba na drobir.Kar korajžno in veliko užitka!
sector     
7.9.2007
sem bila dvakrat na tej gori,pa še bom šla.sem ljubiteljica jeklenic in klinov.tega je tu kar dovolj..priporočam samo nam izkušenim,... lp
Gost     
13.9.2007
Komentiram sledeč opis: "Za studencem prečimo hudournik in v pomoč nam je nekaj jeklenic. Pridemo na melišča pod Rjavino. Pot nato preči nekoliko desno čez kratek skalnat skok. Pred nami vidimo veliko skalo (balvan) imenovano Debeli kamen." Ko sem šla po tem opisu, sem zavila na levo kake pol ure prezgodaj, kjer je na levo na eni skali dejansko ena rdeča pika,ki te lahko zavede. Za to skalo je stenca z nekaj klini, nato pa melišče, zatem pa skalca... in ko si na vrhu te skalce ugotoviš, da naprej nikakor ne gre, če nisi glih plezalec z varovalno opremo...nazaj pa tud ne... Mislim, da je prav, da se v opisu opozori, na ta odsek oz. da je bolj podrobno opisan odsek na levo - mislim, da je na "pravi" poti ta odsek označen z napisom na skali. Glede na to da sem vsaj pet mimoidočih planincev vprašala za mnenje glede tega odseka in smo bili vsi v dvomih, mislim, da je očitno zamenjava poti kar verjetna.
Bali     
21.9.2007
Prehojeno v soboto, super pot, super vreme. Požvižgavali so nam kozorogi in si nas podrobno ogledali.
Pot ni za vrtoglave in nepripravljene.
Se je pa potem precej bolj vlekla pot do Staničeve koče po grebenski poti, vseskozi imaš kočo pred seboj, ampak narediš pa precejšen ovinek.
Pot je zelo dobro varovana.
Gost     
2.11.2007
Pot je ena najzahtevnejših v naših gora vendar jo priporočam ljubiteljem višine, zajle in klinov pot je sicer odlično varovana vendar pazljivost pri plezanju ni odveč mislim da je dobro če uporabiš čelado pot pa odsvetujem neuskušenim in vrtoglavim.

Lp R.J
Gost     
2.11.2007
ja no ni tako zahtevna!
grahlck     
2.11.2008
Tudi jaz mislim, da ni pretirano zahtevna.
karlin     
5.8.2009
Danes sem šel po omenjeni poti. Vračal sem se proti Staničevi koči. Želim opozoriti na par odtrganih klinov in jeklenico (najverjetneje posledica udara strele) na poti iz vrha naprej od razcepa za kočo in Kot- potrebna je dodatna previdnost in malo lažjega plezanja.
jusuf     
18.8.2009
V nedeljo 16.8.09 sem šel po omenjeni poti. Opozoril bi na svež odkrušek na vršnem grebenu, ki v tistem delu precej oteži prehod, ker sta izruvana dva klina in je jeklenica tam neuporabna. Po barvi odkruška bi sklepal, da se je to zgodilo preteklo zimo. Povratek si lahko skrajšate tako da se po grebenu spustite do Dovških vratc - to je najnižja točka na poti proti Staniču - in tam zavijete po melišču na desno, proti severu in se nato priklučite poti od Staniča v Kot. na melišču se je treba držati bolj desno. Ta del sicer ni markiran, orientacija pa ni problematična.
Sicer pa je pot enkratna, v steni sem pol ure opazoval štiri kozoroge na 50 m. Razgledi z vrha so enkratni, Triglav (z množicami na vrhu) kot na dlani. Na Rjavini sem bil sam.
Varovanje res skoraj ne pride v poštev, je pa zelo veliko pomagal, včasih pa se je le treba prijeti za skalo. Ne bi pa priporočal vrtoglavim. Čelada na poti v steni je skoraj obvezna, posebno ker lahko kak planinec iz grebenske poti proži kamen.
Sam.volk     
23.8.2009
Zelo lepa tura,pot je lepo varovana.Vrtoglavim in neizkušenim jo ne priporočam. Lp
kofetarca     
30.8.2009
V petek, 28.8.09 smo šli ekipa 8 prijateljev iz Kota čez Vrbanove špice do Staničeve koče in potem čez grebensko pot na Rjavino ter po plezalni nazaj dol v Kot. Čudovit dan, krasni razgledi, sploh skozi okna na obeh straneh. Rjavina ni enostavna, je bil pa najbolj zoprn del pot do in od Debelega kamna....zjutraj in zvečer je vse mokro.
felix     
9.10.2009
23.in 24.9. sva s prijateljem opravila pot Iz Kota na Rjavino, z vrha sva nadaljevala po grebenu in mimo Staničeve koče do Kredarice. Pozno popoldne sva se odpravila na vrh Triglava, se vrnila na Kredarico in kot ubita zaspala. Drugi dan sva šla mimo Staničeve koče na Cmir, pri povratku pa sva obiskala še Begunjski vrh in Visoko Vrbanovo špico. Od tu je sledil povratek v dolino Kot. Minila sta dva prekrasna dneva, strinjam pa se s Kofetarico, da je pot pod Debelim kamnom nesramno zoprna (vlažne skale in kamenje).
Avanturistični kozorog     
11.7.2010
10.06.2010
Na poti je potrebno nekajkrat prečiti snežišča, cepin ni nujno potreben. Na poti ti vseskozi sije sonce v glavo (kapa na šilt), zadnji - plezalni del dobro zavarovan, čelada obvezna. Pot je dolga, zgodaj na pot in dovolj tekočine s sabo. Na poti do Debelega kamna je ledeniški potok.
merkur     
11.7.2010
Kaj je razumeti pod besedno zvezo "ledeniški potok" in kje točno naj bi bil?
Avanturistični kozorog     
11.7.2010
Na poti do Debelega kamna teče potok, katerega napaja sneg, ki ga verjetno letos ne bo zmanjkalo. Prilagam foto snežišč ala ledenika - [img>http://www.shrani.si/t/t/Pq/2Msp82fO/p7100138.jpg[/img>. Potok priteče na plan blizu poti, okrog 45 minut pred Debelim kamnom.
Klemenko     
18.8.2010
Evo, včeraj "dal v žep" tole Rjavino (nazaj po grebenski). Krasno. Drži, kar se tiče sonca, imam nekaj posledic danes kljub zadosti pijače. Pod čelado se težko spravi klobuknasmeh. Pot dobro označena, varovala obnovljena, nekoliko sem bil slabovoljen zaradi podrtih tabel na razpotjih, ki ničemur ne služijo (ne zaradi sebe: npr. tik pred Staničevo sem srečal zmedeno družino s Hrvaške). Malo sem pretiraval s časi, tako da sem pošteno utrujen zaključil prelepo turo; na JV strani videl nekaj kozorogov, na SZ pa dobrih 10 gamsov z mladici. Tudi jaz priporocam!
nevica     
22.8.2010
Včeraj smo osvojili Rjavino iz Kota po plezalni gor ter po grebenski dol. Pristop do stene se malo vleče sicer pa doživiš kar nekaj adrenalina na sami poti do vrha. Žal razgleda skozi okno na Škrlatico nismo bili deležni (oblaki).Čudovita tura, ki pa ni za vrtoglave.
schimma     
28.8.2010
V četrtek, 22.08.2010, sva bila s kolegom na tej krasni turi iz Kota in nazaj čez Vrbanove špice. Prosil bi pa gospoda, s katerim smo se dohitevali večji del poti, da mi še enkrat posreduje mail naslov, ker mu ne morem poslati pošte. Lp, Simon
5Xum     
23.6.2011
Vidim veliko primerjav s Škrlatico, kaj pa primerjava te poti s potjo na Jalovec čez steno Goličice?
andrej78     
23.6.2011
Jalovec je gospod, pot čez Goličico je mnogo mnogo težja.
lp
JusAvgustin     
23.6.2011
ni primerjave med plezalno na Rjavino in Škrlatico...zmeden
velkavrh     
23.6.2011
2007 sem bil na Rjavini iz Kota, kako leto prej pa na Škrlatici. Kot je JusAvgustin pravilno ocenil ni primerjave med plezalno na Rjavino in Škrlatico. Škrlatica se mi je zdela po težavnosti in po zahtevnosti veliko lažja. Se pa hodi do vznožja Škrlatice neprimerno dalj.
mailman     
9.7.2011
Včeraj sem bil na Rjavini po tej poti!! Lepo, ni kaj, le veter je precej nagajal.zmeden
JusAvgustin     
9.7.2011
drugič poizkusi na rjavino iz krme preko temena. boš videl kaj je lepo in predvsem nedotaknjeno mežikanje opis imaš v severnih pristopih od miheliča

Lp, Juš
mailman     
9.7.2011
Hvala za informacijo!! Ampak te poti ni vrisane na karto, tko da me je malce zmedlo!! Sem prebral komentar o tej poti, mora bit lepa.
goba12     
2.8.2011
mene pa zanima ali se lahko primerjata opisana pot in pot na prisojnik-jubilejna pot(skozi veliko okno?
LP
Bojan_A     
2.8.2011
Meni osebno se zdi Jubilejna težja.
nincokl     
9.9.2011
Bil sem že na Hanzovi na Prisojnik,na Škrlatici,na Triglav čez plemenice,čez dolgi hrbet na Skuto,pa me zanima,če je ta plezalna težja od omenjenih poti,ker sem namreč dobil namig,da je težja.
nata24     
9.9.2011
Meni se ni zdela težja. Moraš pa biti pazljiv, kot povsod. Je en ozek greben, dobro varovan in en navpičen kamin, kjer se spustiš.
nincokl     
9.9.2011
hvala nata24,jutri štartam.
JusAvgustin     
9.9.2011
predvsem je krajša kot hanzova, bolj izpostavljena kot na Škrlatico in lažja kot T. čez Plemenice... Moje os. mnenje. Je pa krasna(beri hitra) sestopna pot iz Rjavine.nasmeh
planincb     
12.9.2011
Včeraj preizkusil plezalno Kot- Rjavina, zelo dobra pot , dobro varovana in markirana pot - za pohvalit, na vrhu po odličen razgled na naš vrhove. Imam pa eno vprašanje, malo pred Debelim kamnom so pod Rjavino nekateri zavili levo po melišču- ob snegu navzgor, ali kdo ve katera je ta pod oziroma kam vodi, od daleč vidna rdeča pika na večjem kamnu.
JusAvgustin     
12.9.2011
brezpotje vodi po polici PP na sedlo Luknja in od tam na Luknjo peč, ali pa naprej po PP do Pungrta. To je zadnja 8. etapa pustolovske brezpotne transferzale, ki se prične v Planici in konča na Pokljuki, zato PP.
Je že veliko napisanega, če te zanima več vpiši v iskalnik samo PP nasmeh

LPPp
planincb     
14.9.2011
Hvala za odgovor, vidim po prispevkih, da ste zelo dejavni in uspešni v raziskovanju naših hribov, čestitam, še naprej tako uspešno osvajanje brezpotij. Za mene je to še malo preveč , rad pa grem po varovanih poteh bilo kje . SREČNO. LPB.
foxy     
30.7.2012
opravljenovelik nasmeh

so pa klini v kaminu malo preveč narazen zame, tako da sem morala iskat oprimke in stope
juliusalpin     
30.7.2012
Kaj je lažje gor na Rjavino in dol čez Vrbanove Špice ali obratno?
Hvala za pomoč!
lpp
Anya     
30.7.2012
ljubitelj gora     
30.7.2012
Gor na Vrbanove dol čez Rjavino.
juliusalpin     
30.7.2012
Hvala!
Lp
goba12     
18.8.2012
danes opravil opisano pot. se mi zdi da ja čas hoje 5 ur kr mal preveč. pot opravis v 3-4 ure odvisno od kondicije.
Zakaj se tej poti rece plezalna pojma nimam ker tehnično ni zahtevna (moje mnenje). edino kar je zoprno je dol še v šumi, kjer so mokre skale in drsi...ke do unga studenca. pa se ko se spustiš iz rjavine in začneš hodt do staniča je pot blesavo speljana..greš okoooooll a bajta je 200m stranjezen
drugače je pa lušna enodnevna turcavelik nasmeh
dolenjka&primorc     
23.6.2013
Zdravo,
če mogoče kdo ve kako je z razmerami na tej poti..se priporočava nasmeh
lp
viharnik     
23.6.2013
Gori kljub toplemu vremenu še vztrajajo snežišča.Začnejo se nad Studencem na prvi izravnavi 1500m, naprej nekaj prekinitve desno po poti, višje do Debelega kamna in nad njim pa spet sneg.Problematično je lahko prečenje krajne zevi pri vstopu v steno, ki je sedaj še bolj spodjedeno stanjšana zaradi topljenja snega!.Pot čez Kot je drugače v celoti nepoškodovana in prehodna.
dolenjka&primorc     
24.6.2013
Viharnik hvala nasmeh
Lp
leja     
4.8.2013
mene pa zanima če je bil kdo na Rjavini te dni.Ali je pot čez Pekel normalno prehodna?
dprapr     
4.8.2013
Glej povezavo...
https://picasaweb.google.com/100644662296084998065/RjavinaVrbanoviSpici27072013?feat=content_notification#
leja     
6.8.2013
Hvala za lepe slike.
ms_primoz     
15.7.2014
ali je dovolj varno, da se lahko gre na omenjeno pot brez zimske opreme?
Pero#24     
15.7.2014
Živjo, mogoče kdo ve kakšne so snežne razmere na poti? Je potrebna zimska oprema? lp Peter
ms_primoz     
21.7.2014
Si bom kar sam odgovoru velik nasmeh - na poti od Debelega kamna naprej (v steni) sta dve snežišči, prvo nam je v pomoč jeklenica in tako se izognemo nevarnosti , v drugo pa je potrebna večja zbranost in previdnost, kajti, prečimo snežišče (cca 5m, strm) brez pomoči varoval, oprimkov. Je pa sneg mehak in si lahko naredimo stopinje (ubistvu so že narejene). Naprej ni snega. Srečno in varen korak
zlatica     
12.8.2014
S kolegico sva bili v petek 8.8. po plezalni na Rjavini. Razmere super, brez problema. Snežišča(nepomembna) so samo še sem in tja ob obrobju Pekla, tako da kar veselo na goro ali do Staniča. Še največ snežišča je pod kočo. glej slikco
zlatica     
12.8.2014
Žal, slikce se tu ne da priložit.
dragovo     
15.8.2014
Prosim za informacijo o stanju cesta v dolino Kot.Hvala!
VanSims     
15.8.2014
Ni sprememb. Taka je kot že vesto let. Prevozna ampak previdno in počasi.
Keko     
15.8.2014
Cesta je prevozna. Na dveh mestih, malo pred koncem, je potrebno biti malo bolj previden če imaš bolj nizek avto.
dragovo     
15.8.2014
VanSims in Keko,hvala za info!!!
dragovo     
19.8.2014
17.8.2014 sem bil na Rjavini iz Kota.Cesta je kar v dobrem stanju,razen že opisnih dveh mest,kjer je treba bolj previdno!nasmeh
Prilagam še nekaj fotk!
martabojan     
20.8.2014
Mene pa zanima ali je Rjavina iz Pekla na vrh, po ferati prehodna in kakšna so varovala, je še kaj snega?

Marta
dragovo     
23.8.2014
Varovala so v odličnem stanju,snega seveda ni več!nasmeh
boy36     
4.10.2015
Dolina kot-Rjavina-Dom Valentina Staniča
Evk     
11.7.2016
Danes sva bila prvič na tej ferati, od Staniča sva se spustila kakšne pol ure navzdol proti Kotu in pri označenem razcepu stopila desno proti plezalni poti. Čudovita, a vsekakor za tiste, ki jih ni strah (nevarovane) izpostavljenosti in se znajdejo na krušljivem terenu. Nazaj pa po grebenu nazaj do Staniča - čudovita tura!
zokica     
12.7.2016
Ta, z jeklenicami varovana pot Ni ferata.
Treba je vedeti kaj so ferate.
Ta pot na Rjavino bi lahko bila po težavnosti max B/C, kar pa se enači z našimi stopnjami kot zelo zahtevna pot.
ljubitelj gora     
12.7.2016
ferata = zavarovana plezalna pot
zokica     
12.7.2016
pa še nekaj zraven.
jax     
12.7.2016
Ne, čisto nič ni zraven. To in podobne poti lahko čisto mirno imenujemo ferate, čeprav po zahtevnosti gotovo ne sežejo v posebej visok rang.
matzaj     
13.7.2016
@ljubitelj_gora
Zavarovana plezalna pot ima namen čim bolj varno in na čim lažji način pripeljati do cilja.
Ferata - namen ferate je, da nemensko išče težje prehode in skoke tudi na mestih kjer bi bili prehodi sicer lažji.
Tako, da tvoje enačenje nikakor ne drži!
jax     
13.7.2016
Ferata - namen ferate je, da nemensko išče težje prehode in skoke tudi na mestih kjer bi bili prehodi sicer lažji.

http://www.vieferrate.it/pag-relazioni/trentino-alto-adige/58-brenta/17-bocchette-alte.html
Evo, ena največjih dolomitskih klasik. Bocchette alte. Epski prehod po policah okrog celotne gorske skupine. Zdaj mi pa ti povej, kje je ta pot namerno speljana po težjem. Dajmo no, pametno speljane ferate prekleto dobro izkoriščajo naravne prehode in so še kako logično speljane. Če pa kdo misli, da si zgolj tistih par avstrijskih opičjih poti zasluži ime ferata, pa tudi prav.
sirt1     
13.7.2016
Ferro=železo
ferrata=železata
Veliko železja ob poti je ferata,
nič ali malo železja ni ferata!

zokica     
13.7.2016
jax - izogibaj se ferat in ostani raje na zavarovani plezalni poti.
jax     
13.7.2016
Aha, ad hominem. Kam bom hodil v hribe, se bom seveda odločil sam. O tem, zakaj tisto, kar sem zgoraj napisal, ne drži, pa seveda niti besedice.
Enka     
14.7.2016
Tule so ta vprašanja zelo poglobljeno in strokovno obdelana: http://www.planinskivestnik.com/files/File/PV_2011_04.pdf
matzaj     
14.7.2016
Enka hvala nasmeh
Matjaz_65     
26.8.2016
vzpon mimo staničevega doma po grebenski in sestop po plezalni poti

FOTKE
maregol     
20.6.2017
Je kdo že kaj hodil po Rjavini, je kaj snega na poti?
lazo1     
21.6.2017
jutri greva na Rjavino, pa bomo vidli ;-)
malimiha     
27.6.2017
Zdravo zanima me je pot kopna? Hvala in lp
pmonci     
27.6.2017
Gledano iz Vrbanove špice, je kopno.Bila včeraj.
Lp
sportnick     
2.7.2017
Pot je popolnoma kopna. Midva sva šla od Staniča gor na Rjavino po grebenski, po plezalni pa sva se spustila nazaj v Kot. Varovala so v odličnem stanju (razen na enem mestu na grebenski je izruvan en klin). Plezalna pot je precej zahtevna, mestoma zelo izpostavljena in na zelo krušljivem terenu, ampak za moj okus je Rjavina eno lepših odkritij slovenskih gora.
gandalf     
5.7.2017
Ali ima kdo kakšne izkušnja z avtobusom v dolini Kot. Do kje se da, kje se obrne, ali se sploh pride z busom noter? Sam sem ze bil tam ampak nisem bil pozoren na to, kar sedaj rabim. Hvala
redbull     
5.7.2017
Skoda tankavelik nasmeh
slainter     
5.7.2017
V Kot se ne da pripeljati z avtobusom, le kombi ali osebni avto. Pa še za to včasih ni prostora. Parkiraš praktično ob makadamski cesti v gozdu. Malo se pa da tudi peš, saj ste planinci.
gandalf     
6.7.2017
Hvala za odgovor. Tako se mi je tudi zdelo ampak raje vprasam.
darinka4     
4.8.2017
Danes sva opravila to zahtevno turo. Precej zračna. Potrebna je pazljivost, predvsem zaradi grušča, ki je naložen na poti. Sicer zelo lepa samotna tura z dvema naravnima oknoma.
Qlimac     
7.6.2018
Kakšne so trenutne razmere po tej poti na Rjavino?
nkamin     
24.7.2018
Potrebujem informacijo o stanju ceste v Kot....se da z bol nizkim avtomobilom?
darinka4     
24.7.2018
Ne vem s kako nizkim vozilom misliš?Vsekakor se da priti z navadnim avtomobilom.
malimiha     
24.7.2018
Cesta je bila 14.7 v slabem stanju zaradi obilice dezja in secnje gozda. Jaz sem z berlingotom nasedel dvakrat jezen
mailman     
24.7.2018
18.7. Z Meganom brez težav. Sicer cesta blatna, vendar 1. prestava, eventuelno druga. Dopoldan gozdni delavci delajo, zato vseeno previdno.
nkamin     
24.7.2018
Hvala vsem za informacije o poti nasmeh
jozodozo     
16.8.2018
Prejšnji četrtek sva s kolegom opravila turo na Rjavino in Vrbanove Špice.
Kot prvo naj omenim da cesta v Kot še zdaleč ni v tako slabem stanju kot se tukaj piše pa tudi mesta kjer bi nasedel nisem opazil.
V spodnjem delu poti vse suho, skale suhe in ne mastne kot ste opozarjali.
Prvi del sva opravila čez Vrbanove špice po poti Lojzeta Rekarja ter se spustila do Staničeve koče. Na vrhu Visoke vrbanove špice so razgledi kot le malo, kje v naših gorah. Pot je adrenalinska vendar potrebe po uporabi SVK sam nisem občutil. Sestopila sva do razpotja, kjer se odcepi plezalna pot na Rjavino. Zelo lepa pot, še posebej zadnja dolga izpostavljena ferata.
Če bi se še enkrat odločil za ta dva vrhova bi se pa odločil za julikino vrjanto. Po opravljeni poti sva ugotovila da je bilo glede na trenutno pripravljenost predvsem zadnji dve uri hoje navzdol malo preveč =) V celoti pa moj trenutno najbolj adrenalinski dan v slovenskih gorah.
Moncsa     
12.8.2019
Madonca ko sem prebrala komentarje, sem se malce prestrašila. Ta vikend planiramo Rjavino (po plezalni gor, po grebenu dol), a je res tako "adrenalinsko"?
Meni do slej so bile najbolj (fizično) zahtevne Hanzova na Prisanku (navzdol), ter (tehnično) Veliko Špičje v Julijcih in Grintavec -> Češka koča v Kamniških, oboje zaradi bolj "skromne" zavarovanosti. Sicer omenjeno še gre, ne vem če je Rjavina še primerna ali raje ostanem na riti doma? nasmeh
mirank     
12.8.2019
Samo brez panike velik nasmeh
jax     
13.8.2019
Plezalna na Rjavino je po moje nekoliko precenjena. Stvar poteka po severni steni v dokaj temačnem in resnobnem okolju, zato morda človek dobi občutek, da je pot zahtevnejša, kot v resnici je. Tehnično ni nič posebnega, prehodi so v glavnem lahki in dobro varovani (recimo nasproti ležeče Vrbanove špice so prisojne in dajejo bolj "prijazen" vtis, tehnično pa so občutno zahtevnejše). Po moje je v resnici najtežje mesto tisti navpičen kamin že zgoraj na grebenu, ko se pot že združi z "normalko" od Staniča. Tisto je res strmo in je treba popazit. Ampak gre.
V glavnem, če si naredila spodaj omenjene poti, tu ne bo težav. Pot je zahtevna, ampak normalno usposobljenemu planincu ne bi smela delat težav. In gotovo je lažja od Hanzove.
Moncsa     
13.8.2019
Vi ste pa hitri z odgovori nasmeh Hvala obema za prispevek. Torej ni za se bat (čeprav po sedmih letih z majhnimi otroci sva oba malce zarjavela).
Jax, če že omenjaš Vrbanove špice: čudežno nam je uspelo dobiti prenočišče v koči, tako da sem gledala da mogoče bi naredili en krog Dom V. Staniča - Vrbanove špice - Rjavina - Dom V. S.
Nekaj informacij sem dobila, da iz koče do Rjavine ter do Spodnje V. špice traja pot cca. 2 uri, je pa Sp. V. Š. - Rjavina (po plezalni) še vedno neznanka. Je kdo mogoče naredil ta krog in ima izkušnje glede časa in težave? Smo namreč primorci, naš konc poznava v nulo, ampak na gorenjski strani smo bosi nasmeh
Za odgovor(e) se vnaprej zahvaljujem.
skiro123     
16.8.2019
Monca, Sp. Vrbanova špica je zahtevnejša, če jo napadež s Staniča, ker se spuščaš, a če želiš naredi krog je ta bolj smiselen (kot kontra), ker je manj spuščanja po klinih. Fizična zahtevnost kroga je na ravni vseh ostalih dvotisočakov v okolici (in iz doline), je pa spust s Sp. Vrbanove špice potrebno opraviti z veliko previdnosti. Glede na tvoje napisane izkušnje je odlična izbira.
bbugari1     
16.8.2019
Moncsa, priporočam krog Stanič - Rjavina - Vrbanove (potem pa še Cmir in Begunjski vrh)!
miratan     
2.9.2019
Pozdrav
zanima me ali je tisti kamin na Rjavino, varovan samo s klini in skopami res tako grozljiv, kot mi nekateri pravijo? Saj imam že nekaj izkušenj s hribi (Kopiščarjeva na Prisojnik, Jalovec čez Jalovško škrbino, Škrlatica, Hanzlova na M. Mojstrovko, Silva Korena na Krn, Leva na Hude police, Slovenska na Mangart, Montaž čez Findeneggov ozebnik in Pipanovo lestev...)
Ali me mora res tako skrbeti? Gor bi šli po plezalni, nazaj pa po grebenski.
magroman     
2.9.2019
Glede na opisane prehojene zavarovane poti ne bo čisto nobenega problema.

lp,
hribovskodekle     
3.7.2020
Ali je kdo v kratkem šel po tej poti? Kakšno je kaj stanje s snežišči?
skiro123     
3.7.2020
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=708, torej 14 dni nazaj je še bilo snežišče.
Tinca5     
5.7.2020
Na poti ni več snega. Je pa na enem mestu, kjer pot preči grapo pretrgana jeklenica in je tam prehod otežen.
Stefko90     
16.7.2020
Je kdo bil te dni na tej poti?
Zanima me če je jeklenica že popravljena, ali če vsekakor prostor kjer je poškodovana ni pretirano zahteven

Hvala lepa
trdi77     
17.7.2020
Stefko pozdravljen!

Smo opravili to smer v petek 10.7.
Ta jeklenica je pretrgana na začetku plezalne poti. Da se normalno prečkat in se lahko držiš tudi jeklenice. Je pa treba biti malce previden, ker je na skalah ko prečkaš malo grušča. Mi smo šli trije čez in nismo imeli težav. Ostali del je brez problema in brez snega. Smo pa po osvojitvi vrha skočili še na Triglav. Se je malce vleklo, vendar je bila dobra družba.

LP in varen korak
EvaSchmitt     
28.7.2020
Omenjena jeklenica na poti je popravljena.
Gorska planika     
29.7.2020
Živjo! Kakšna je pa cesta do Kota? Gre z normalnih avtom? Hvala nasmeh
turbo     
29.7.2020
14.7.2020 je bila cesta normalno prevozna, na koncu kar nekaj osebnih vozil različnih znamk. Morda se najde kdo, ki poda bolj aktualno informacijo zavijanje z očmi
Nejc787     
31.7.2020
Pozdravljeni. Je bil kdo zadnje dni tam? Ali studenec "deluje"? Hvala za info!
m_b     
2.8.2020
Delujenasmeh Preverjeno včeraj.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki