Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Požgana Mlinarica / Dolina Kot - Požgana Mlinarica

Dolina Kot - Požgana Mlinarica

Natisni
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4157°N 13,8977°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 918 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 9.240
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 54
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo po širokem kolovozu (slabši cesti), ki nas po nekaj minutah lahkotne hoje pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Tu se markirana pot proti Staničevem domu rahlo spusti in preči hudournik, mi pa nadaljujemo rahlo desno po kolovozu, ki se zložno vzpenja po desni strani hudournika (levi breg). Po približno 3 minutah hoje od obračališča pa se s kolovoza v desno odcepi nemarkirana lovska pot po kateri nato nadaljujemo vzpon. Pot, ki se naprej sprva zložno vzpenja nas hitro pripelje do potočka, ob katerem se kratek čas vzpenjamo nato pa ga prečimo. Na drugi strani potoka se pot v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja in nas čez čas pripelje iz gozda na precej zaraščena travnata pobočja. Pot s katere se nam odpirajo razgledi predvsem na Macesnovec, Luknjo peč in Rjavino se višje ponovno skrije v gozd. Ko nas steza pripelje na neizrazit stranski greben se lahko v nekaj korakih povzpnemo do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na vrhove nad dolinama Kot in Krma.
Na neizrazitem grebenu pot zavije levo (ne po grebenu) in nas v prečnem vzponu pripelje na s travo poraščeno manjše melišče, ki ga obdajajo številni macesni. Pot gre nato ponovno v gozd, višje zavije v desno in nas po nekoliko daljšem prečnem vzponu pripelje na glavni greben, kjer nadaljujemo ostro levo.
Pot naprej poteka po strmem in razmeroma ozkem z gozdom poraščenem grebenu (v mokrem nevarnost zdrsa). Do sem še ne preveč zahtevna pot nas nato pripelje na predvrh Rušnate Mlinarice, kjer lahko manj izkušeni izlet tudi zaključijo (vrh je prepoznaven po velikem možicu). Pot nadaljujemo po grebenu, ki je vse bolj poraščen z rušjem, a so prehodi lepi saj je rušje požagano. Nekoliko naprej nas pot pripelje do krajšega strmega skoka (pri strgani jeklenici), kjer se moramo s pomočjo rušja povzpeti 5 metrov strmo navzgor. Pot, ki poteka po razmeroma strmem pobočju in občasno ozkem grebenu nas nato čez številne predvrhe in grape pripelje na neporaščen in razgleden vrh Rušnate Mlinarice.
Z Rušnate Mlinarice še naprej nadaljujemo po ozkem in ponekod izpostavljenem grebenu. Težavnost v nadaljevanju ne popušča in na poti sledi še nekaj strmih vzponov in izpostavljenih prečenj. Težavam se večinoma umikamo na levo stran grebena. Takšna pot nas vodi vse do razglednega vrha Požgana Mlinarica.
zemljevid poti - Požgana Mlinarica
Ob poti: Rušnata Mlinarica (1777m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Dolina Kot - Požgana Mlinarica1
Dolina Kot - Požgana Mlinarica2
Dolina Kot - Požgana Mlinarica3
Dolina Kot - Požgana Mlinarica4
Dolina Kot - Požgana Mlinarica5
Dolina Kot - Požgana Mlinarica6
Dolina Kot - Požgana Mlinarica7
Dolina Kot - Požgana Mlinarica8
Dolina Kot - Požgana Mlinarica9
Dolina Kot - Požgana Mlinarica10
Dolina Kot - Požgana Mlinarica11
Dolina Kot - Požgana Mlinarica12
Dolina Kot - Požgana Mlinarica13
Dolina Kot - Požgana Mlinarica14
Dolina Kot - Požgana Mlinarica15
Dolina Kot - Požgana Mlinarica16
Dolina Kot - Požgana Mlinarica17
Dolina Kot - Požgana Mlinarica18
Dolina Kot - Požgana Mlinarica19
Dolina Kot - Požgana Mlinarica20
Dolina Kot - Požgana Mlinarica21
Dolina Kot - Požgana Mlinarica22
Dolina Kot - Požgana Mlinarica23
Dolina Kot - Požgana Mlinarica24
Dolina Kot - Požgana Mlinarica25
Dolina Kot - Požgana Mlinarica26
Dolina Kot - Požgana Mlinarica27
Dolina Kot - Požgana Mlinarica28
Dolina Kot - Požgana Mlinarica29
Dolina Kot - Požgana Mlinarica30
Dolina Kot - Požgana Mlinarica31
Dolina Kot - Požgana Mlinarica32
Dolina Kot - Požgana Mlinarica33
Dolina Kot - Požgana Mlinarica34
Dolina Kot - Požgana Mlinarica35
Dolina Kot - Požgana Mlinarica36
Dolina Kot - Požgana Mlinarica37
Dolina Kot - Požgana Mlinarica38
Dolina Kot - Požgana Mlinarica39
Dolina Kot - Požgana Mlinarica40
Dolina Kot - Požgana Mlinarica41
Dolina Kot - Požgana Mlinarica42
Dolina Kot - Požgana Mlinarica43
Dolina Kot - Požgana Mlinarica44
Dolina Kot - Požgana Mlinarica45
Dolina Kot - Požgana Mlinarica46
Dolina Kot - Požgana Mlinarica47
Dolina Kot - Požgana Mlinarica48
Dolina Kot - Požgana Mlinarica49
Dolina Kot - Požgana Mlinarica50
Dolina Kot - Požgana Mlinarica51
Dolina Kot - Požgana Mlinarica52
Dolina Kot - Požgana Mlinarica53
Dolina Kot - Požgana Mlinarica54
Diskusija o izletu Dolina Kot - Požgana Mlinarica
SilvestrO25. 06. 2012
Gornjemu opisu je enak sestop..., gor grede pa iz Kota po markirani poti proti Staničevemu domu ... ves čas študiram kje neki je tista prava polica ,... ko sredi stene zagledam veliko markacijo zavijanje z očmi , problema nema..., v gubah v desno in...,... po zgornjem opisu nazaj v Kot. Tura je bila raziskovalne narave... mežikanje
ljubitelj gora24. 10. 2013
Ta teden sem se sredi dneva podal na Rušnato in Požgano Mlinarico, začnem v Kotu po nekaj minutah hoje na desni strani tik pred strugo zagledam možic, tu grem desno ob strugi navzgor in čez nekaj minut hoje zasledim na desni strani možic ter potko. Tej dobro vidni potki sledim do grebena tik pred grebenom zagledam na hitro gamsa, ki zbeži in ker je bila tam strmina konkretna začnem tudi jaz teči, po nekaj sekundah se obrnem in zagledam za seboj kako leti dol 10kg skala, še dobro da nisem slikal in bil pozoren na okolico. Na grebnu grem levo navzgor od tu se začne lepa pot, ki pa je tu in sem izpostavljena tudi brez poplezavanja ne gre v pomoč mi je bil rušje, pot je bila tudi delno mokra, zato sem bil bolj previden. Na vrhu Požgane Mlinarice je bilo veliko prostora, ker sem že enkrat slišal o neki poti, ki pride iz druge strani gor (V Gubah) tam grem še malo naprej v smeri Vrbanove špice a se odločim, da grem nazaj po grebenu, greben ni tako kratek, saj so vzponi, spusti a vseeno je bil lep vzpon ter tudi sestop. Več slik tule: https://plus.google.com/photos/114400986607884783562/albums/5937616667830255425
foxy25. 10. 2013
LG, te moram pohvalit, zelo lepe fotke....na Mlinarice še nisem šla, sem pa šla v drugo smer, čez Požar pa vse do Črne gore....lep, nezahteven in zelo razgleden greben
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki