Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Požar / Dolina Kot - Požar

Dolina Kot - Požar

Natisni
Izhodišče: Dolina Kot (950 m)
Širina/Dolžina: 46,4157°N 13,8977°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 593 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.334
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot (naravnost Radovna in Krma). Tej občasno nekoliko slabši cesti, nato sledimo do parkirišča, kjer tudi opazimo planinske smerokaze.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo po širokem kolovozu (slabši cesti), ki nas po nekaj minutah lahkotne hoje pripelje do obračališča (parkiranje tu ni zaželjeno). Tu se markirana pot proti Staničevem domu rahlo spusti in preči hudournik, mi pa nadaljujemo rahlo desno po kolovozu, ki se zložno vzpenja po desni strani hudournika (levi breg). Po približno 3 minutah hoje od obračališča pa se s kolovoza v desno odcepi nemarkirana lovska pot po kateri nato nadaljujemo vzpon. Pot, ki se naprej sprva zložno vzpenja nas hitro pripelje do potočka, ob katerem se kratek čas vzpenjamo nato pa ga prečimo. Na drugi strani potoka se pot v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja in nas čez čas pripelje iz gozda na precej zaraščena travnata pobočja. Pot s katere se nam odpirajo razgledi predvsem na Macesnovec, Luknjo peč in Rjavino se višje ponovno skrije v gozd. Ko nas steza pripelje na neizrazit stranski greben se lahko v nekaj korakih povzpnemo do lepe razgledne točke, s katere se nam odpre pogled na vrhove nad dolinama Kot in Krma.
Na neizrazitem grebenu pot zavije levo (ne po grebenu) in nas v prečnem vzponu pripelje na s travo poraščeno manjše melišče, ki ga obdajajo številni macesni. Pot gre nato ponovno v gozd, višje zavije v desno in nas po nekoliko daljšem prečnem vzponu pripelje na glavni greben, kjer nadaljujemo desno (ostro levo Požgana in Rušnata Mlinarica).
V nadaljevanju še nekaj časa hodimo po grebenu skozi gozd, nato pa nas pot pripelje iz gozda na razgleden vrh.
zemljevid poti - Požar
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Rušnata Mlinarica, Požgana Mlinarica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dolina Kot - Požar1
Dolina Kot - Požar2
Dolina Kot - Požar3
Dolina Kot - Požar4
Dolina Kot - Požar5
Dolina Kot - Požar6
Dolina Kot - Požar7
Dolina Kot - Požar8
Dolina Kot - Požar9
Dolina Kot - Požar10
Dolina Kot - Požar11
Dolina Kot - Požar12
Dolina Kot - Požar13
Dolina Kot - Požar14
Dolina Kot - Požar15
Dolina Kot - Požar16
Dolina Kot - Požar17
Dolina Kot - Požar18
Diskusija o izletu Dolina Kot - Požar
viharnik28. 07. 2011
že pred desetletjem sem hodil sem gor na Požar iz Kota.Bilo je zgodaj spomladi, ko je greben že okopnel, pogorje Škrlatice pa še povsem v snegu.Razgled od tod onkraj Vrat je nepozaben in edinstven.Vidi se celotno pogorje od Stenarja do Vrtaškega vrha, vseskozi pa te na poti spremlja samo narava in gorski mir.
pok luka20. 08. 2011
Bil danes iz Kota na Požar pa po grebenu do črne gore in nazaj po cesti do Legnarjevega rovta in lahko rečem le eno noro lepo razgledi kot je opisal Yiharnik plus Cmir in Rjavina kot na dlani. Kdor si zaželi miru in razgledov toplo priporočam na vsej poti nisva srečala niti enega človeka razen treh jurčkov ki pa bodo juha postali
melitad20. 05. 2012
Ta vikend so se lovci verjetno zelo posvetili tej poti, ker je od Kota navzgor prav prijetno razširjena in suho resje lepo potrgano, da ne zožuje steze. Je pa treba res gledati pod noge, ker sem srečala dva modrasa, oba nekje na tretji tretjini poti.
Jusk8. 10. 2020
Greben Črne gore me je že dolgo mikal,zato sem se danes odločil za to pot. Hojo sem začel na Kosmačevem prevalu,šel po dolini Kot in naprej po poti na Požar. Na začetku luštna pot,potem pa kar strma in ozka po nešteto okljukihnasmeh skoraj celo pot se je slišalo bučanje Kotovih slapov,na neki točki med potjo se tudi vidi en slap. Na Požaru kratka pavza,potem pa po grebenu do bivaka in dol do izhodišča. Med potjo do bivaka malo "pretepanja" z ruševjem,na splošno pa pot oknasmeh tudi od bivaka dol je pot večinoma dobro sledljiva. Lp
ljubitelj gora8. 10. 2020
Potem sva se srečala. Tud danes pozno popoldne le da najprej na Črno goro in naprej na Požar.
galebka13. 07. 2021 22:42:13
Pot na Požar je v enem delu zelo otežena zaradi večje količine podrtih dreves ... Tam je izjemno težko slediti, kje je pot in hitro jo človek med plezanjem čez podrta drevesa izgubi izpred oči. Ko pa nisi več na poti, lahko pa samo na pamet grizeš kolena v veliko strmino ... Priporočam torej natančno opazovanje poti ali pa kakšno drugo destinacijo, dokler se ta drevesa ne pospravijo oz. se vsaj pot očisti (če se sploh bo kdaj?). Lp
djimuzl14. 07. 2021 18:08:28
Dreves prav gotovo ne bodo "pospravljali", mogoče bodo z žago kje olajšali prehod.
tango29. 10. 2022 19:15:56
Štartala sva na Kosmačevem prevalu in namen sva imela iti na Macesnovec, a naju je zaradi spolzke in ves čas senčne poti ( vsaj do studenca)premamil od sonca žareč greben od Požara pa do Črne gore. Izbira prava, ampak spust s Črne gore naju je kar nemučil, saj zaradi odpadlega listja že tako slabo vidna pot večkrat izgine in midva, kljub temu da sva bila na Črni gori že kar nekajkrat, sva jo mahnila preveč v desno, potem pa je šlo bolj na hojladri. Še to, cesta v Kot je pa bolj gladka kot če bi bila asfaltirana in ob čudovitem vremenu tako ni čudno, da je bilo na parkirišču v Lengarjevem rovtu povsem polno.
BorStenar19. 11. 2022 18:29:21
13. novembra sem šel na Požar po tej poti.
pot je v dobrem stanju, sicer pri potoku je jeseni orientacija lahko težka (listje zakriva pot do prehoda čez potok (ki ga zares nieek) a se dobro vidna pot odpre na drugi strani struge.) Drugače tura supernasmeh razgled še boljvelik nasmeh
G3419. 11. 2022 19:40:15
Ko smo mi odšli tja je bil odličen pogled na gore v okolici. Po celi poti nismo videli niti enega človeka
G3420. 11. 2022 16:49:36
Včasih je pot tudi izpostavljena ampak načeloma je super.
navdušena22. 06. 2023 09:03:33
Je letos že šel po tej poti? Kako je s podrtimi drevesi?
BananaBronson22. 06. 2023 09:07:30
Prehodile smo jo prejšnji teden. V srednjem delu je nekaj podrtih dreves, ampak prehod ni problematičen. Predvidevam, da se da okrog, me smo se pa za skromnimi možici zbasale tudi malo med njimi. Tudi pot na Požar s Črne gore je OK.
navdušena23. 06. 2023 15:33:16
Hvala!
navdušena24. 06. 2023 16:06:58
Pot prehodila danes. Podrta drevesa res niso problem. Zelo lepo je bilo!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki