Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Divje jezero - Vojsko (čez vrh Struga)

 
Izhodišče: Divje jezero (338 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9825°N / 14,0273°E
Cilj: Vojsko (1077 m)
Ime poti: čez vrh Struga
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 739 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Idrijsko in Cerkljansko 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 3433
Ocena: 1 glasov
Število slik: 93
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Ko se najbolj ovinkasti del ceste proti Idriji konča prispemo do zaselka Podroteja, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.
b) Z Mosta na Soči ali Podbrda se zapeljemo do kraja Bača pri Modreju, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji in naprej proti Logatcu. Pri koncu Idrije, točneje pri zaselku Podroteja, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Divjega jezera in Idrijske Bele. Po cesti se peljemo še nekaj 100 m, nato pa parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah za bližnje Divje jezero.

Opis poti:

S parkirišča ob Divjem jezeru nadaljujemo po cesti, mi pa po njej hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake za pot ob Rakah usmerijo desno na brv, preko katerega se sprehodimo na drugo stran Idrijce. Na drugi strani Idrijce dosežemo sprehajalno pot, mi pa ji sledimo v levo (desno Idrija). Pot nadaljujemo po zložni poti, ki se nadaljuje ob kanalu skozi katerega teče voda. Kanal je bil zgrajen za potrebe rudniške črpalke. Pri jezu, katerega dosežemo po nekaj minutah se kanal konča, mi pa nadaljujemo po široki poti, ki se nadaljuje ob reki Idrijci. V nadaljevanju prečimo precej strma pobočja, a ker je pot dovolj široka nam v kopnem ne povzroča težav. Nekoliko naprej prispemo na označeno razpotje, kjer zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo desno v smeri vrh Struga.
Pot naprej se sprva strmo vzpne, nato pa zavije v desno, kjer se v nadaljevanju prečno vzpenja proti desni. Tu je zaradi gozdarskih del steza na več mestih težje sledljiva, a ves čas poteka v približno isti smeri, tako da z orientacijo ni večjih težav. Višje dosežemo konec gozdne ceste, mi pa po njej nadaljujemo pot. Pot naprej nas vodi nad Padarjevo grapo, nas pa pot vodi mimo brezna za Pšenkom, za katerim hitro prispemo do križišča, kjer se priključimo asfaltni cesti. Cesti sledimo v levo, z nje pa se že kmalu v desno odcepi pot k bližnji Taborniški koča na Pšenku. Mi še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, le ta pa nas kmalu pripelje v kraj Čekovnik, kjer prispemo na naslednje križišče. Tu nadaljujemo desno v smeri Koče na Hlevišah ter vzpon nadaljujemo po zmerno strmi makadamski cesti. Cesta, ob kateri opazimo nekaj starih obledelih markacij, nas v nadaljevanju vodi mimo nekaj vodohranov, nato pa jo zapustimo in vzpon nadaljujemo rahlo levo po slabše markirani poti. Že kmalu se vrnemo na cesto, le to pa dosežemo ravno na označenem razpotju, kjer stoji več smernih tabel.
Tu nadaljujemo levo v smeri Hleviške planine (desno Idrija, naravnost Idrija čez Kodrov rovt) ter pot nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za javni promet. Tej cesti, ki nas kmalu pripelje iz gozda, sledimo vse do Koče na Hleviški planini, le to pa dosežemo po dobrih 5 minutah nadaljnje hoje.
Od koče nadaljujemo v smeri Hleviške planine ter vzpon nadaljujemo po poti, ki preide v gozd in se začne strmo vzpenjati. Pot naprej nas sprva vodi ob robu grebena, nato pa postopoma preide v manjšo dolinico, kjer se tudi položi in po kateri se vzpnemo na vrh Hleviške planine.
S Hleviške planine nadaljujemo po razglednem grebenu, nato pa pot zavije levo ter se prične strmo spuščati. Ko se strmina unese se ostro v desno odcepi nemarkirana pot nazaj proti Koči na Hleviški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo po poti, ki se nadaljuje po in ob grebenu, ki povezuje Hleviško planino s sosednjim vrhom. Pot nadaljujemo z nekaj vzponi in spusti, večinoma skozi gozd. Prej omenjeni sosednji vrh Blaškova planina, obidemo po desni strani, nato pa se pot vrne na z gozdom poraščen greben, kjer po nadaljnjem rahlem spustu prispemo do označenega razpotja.
Tu nadaljujemo naravnost (levo navzdol Tratnik in Idrijske klavže) pot pa, ki se še naprej nadaljuje skozi gozd, postopoma preide na kolovoz. Kolovoz, ki se počasi obrača vse bolj v desno, pa kmalu po desni strani obide Mohoričev vrh (975 m). Na drugi strani omenjenega vrha se kolovoz še dodatno razširi in nas pripelje do bližnje stanovanjske hiše, katero pa obidemo po desni strani, saj nas pot vodi pod nadstreškom bližnje garaže. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki preči razgleden travnik, le ta pa se nahaja nad nekaj stanovanjskimi hišami bližnjega zaselka. Pot naprej se za kratek čas vrne v gozd, nato pa se spusti do asfaltne ceste, kateri pa sledimo v desno do bližnjega križišča.
Na križišču, ob katerem so informativne table, nadaljujemo levo v smeri Vojskega (desno Idrija) ter pot nadaljujemo po asfaltni cesti. Pot naprej nas vodi čez Kočevše, kjer bomo lahko na levi strani sredi travnikov opazili skalne samotarje (čoki, Trdini). Nadaljujemo po cesti, ki preide v pas gozda, nato pa se cesta ponovno položi in nas pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi cesta k bližnji turistični kmetiji Pri belem kamnu. Tudi tu nadaljujemo naravnost in v vseh naslednjih križiščih prav tako. Cesta, ki se občasno nadaljuje skozi gozd, večinoma pa čez obsežne travnike, nas ob pogledih na Trnovski gozd ter okoliške hribe, po približno eni uri nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Jožefa na Vojskem, od koder se nam odpre lep razgled še proti Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju ter ob lepi vidljivosti tudi proti Julijskim Alpam.

zemljevid poti
Ob poti: Brezno za Pšenkom (612m), Koča na Hleviški planini (818m), Hleviška planina (908m), Blaškova planina (915m), Kočevše (947m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hudournik
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Divje jezero - vojsko1
Divje jezero - vojsko2
Divje jezero - vojsko3
Divje jezero - vojsko4
Divje jezero - vojsko5
Divje jezero - vojsko6
Divje jezero - vojsko7
Divje jezero - vojsko8
Divje jezero - vojsko9
Divje jezero - vojsko10
Divje jezero - vojsko11
Divje jezero - vojsko12
Divje jezero - vojsko13
Divje jezero - vojsko14
Divje jezero - vojsko15
Divje jezero - vojsko16
Divje jezero - vojsko17
Divje jezero - vojsko18
Divje jezero - vojsko19
Divje jezero - vojsko20
Divje jezero - vojsko21
Divje jezero - vojsko22
Divje jezero - vojsko23
Divje jezero - vojsko24
Divje jezero - vojsko25
Divje jezero - vojsko26
Divje jezero - vojsko27
Divje jezero - vojsko28
Divje jezero - vojsko29
Divje jezero - vojsko30
Divje jezero - vojsko31
Divje jezero - vojsko32
Divje jezero - vojsko33
Divje jezero - vojsko34
Divje jezero - vojsko35
Divje jezero - vojsko36
Divje jezero - vojsko37
Divje jezero - vojsko38
Divje jezero - vojsko39
Divje jezero - vojsko40
Divje jezero - vojsko41
Divje jezero - vojsko42
Divje jezero - vojsko43
Divje jezero - vojsko44
Divje jezero - vojsko45
Divje jezero - vojsko46
Divje jezero - vojsko47
Divje jezero - vojsko48
Divje jezero - vojsko49
Divje jezero - vojsko50
Divje jezero - vojsko51
Divje jezero - vojsko52
Divje jezero - vojsko53
Divje jezero - vojsko54
Divje jezero - vojsko55
Divje jezero - vojsko56
Divje jezero - vojsko57
Divje jezero - vojsko58
Divje jezero - vojsko59
Divje jezero - vojsko60
Divje jezero - vojsko61
Divje jezero - vojsko62
Divje jezero - vojsko63
Divje jezero - vojsko64
Divje jezero - vojsko65
Divje jezero - vojsko66
Divje jezero - vojsko67
Divje jezero - vojsko68
Divje jezero - vojsko69
Divje jezero - vojsko70
Divje jezero - vojsko71
Divje jezero - vojsko72
Divje jezero - vojsko73
Divje jezero - vojsko74
Divje jezero - vojsko75
Divje jezero - vojsko76
Divje jezero - vojsko77
Divje jezero - vojsko78
Divje jezero - vojsko79
Divje jezero - vojsko80
Divje jezero - vojsko81
Divje jezero - vojsko82
Divje jezero - vojsko83
Divje jezero - vojsko84
Divje jezero - vojsko85
Divje jezero - vojsko86
Divje jezero - vojsko87
Divje jezero - vojsko88
Divje jezero - vojsko89
Divje jezero - vojsko90
Divje jezero - vojsko91
Divje jezero - vojsko92
Divje jezero - vojsko93
Diskusija o izletu Divje jezero - Vojsko (čez vrh Struga)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki