Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rombon / D postaja - Rombon

D postaja - Rombon

Natisni
Izhodišče: D postaja (2202 m)
Širina/Dolžina: 46,3326°N 13,5384°E
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 6 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 37.025
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Vršič ali pa čez Italijo in nato preko prelaza Predel proti Bovcu. Ko prispemo v Bovec se po obvoznici peljemo mimo centra, nato pa na drugi strani kraja desno proti bližnji črpalki. Pri črpalki zavijemo levo in se vzpnemo do bližnjega parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice na Kanin. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
b) Najprej se zapeljemo v Tolmin, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bovcu. Na začetku Bovca zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo naravnost proti središču kraja. Proti centru se peljemo le nekaj 10 metrov, nato pa pri črpalki zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto, po kateri hitro prispemo do parkirišča ob spodnji postaji krožno kabinske žičnice. Nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do D postaje na Kaninu.
Opis poti:
Od D postaje se najprej v rahlem vzponu sprehodimo do bližnje spodnje postaje štirisedežnice Prevala, od tam pa nadaljujemo desno v smeri Prestreljenika in Rombona. Pot naprej nas vodi ob štirisedežnici in se vzpenja ob robu smučarske proge. Višje prispemo na Sedlo, kjer je vmesna izstopna postaja štirisedežnice Prevala in kjer je v levo odcep poti na Prestreljenik (2499 m).
S Sedla še kratek čas nadaljujemo po smučarski progi, katera se spušča proti sedlu Prevala, nato pa nadaljujemo rahlo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje po levi strani smučarske proge (možno je nadaljevanje tudi po smučarski progi). Pot, ki se v nadaljevanju zmerno do občasno strmo spušča, nas vodi mimo nekaj večjih brezen, nato pa se prehodno položi. V nadaljevanju pot zavije nekoliko v levo ter postopoma preide na bolj strma pobočja, ki so na nekaj mestih rahlo izpostavljena. Nižje pot zavije ostro v desno in se ob pomoči jeklenice spusti do razpotja na sedlu Prevala.
S Prevale, na kateri je razpotje petih poti nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno v smeri Rombona. Nadaljujemo proti vzhodu po poti, ki postopoma preide na pobočja Lope (2406 m), mi pa ji v nekaj vzponih in spustih sledimo do manjšega sedla med Lopo in Kotlom (1881 m). Tu pot zavije rahlo v levo in se nadaljuje ob številnih breznih, ki so značilna za Kaninsko pogorje. Pot naprej nas hitro pripelje do razpotja, kjer se v levo odcepi pot na Črnelsko špico (2332 m), mi pa nadaljujemo desno v smeri proti Rombonu in Speleološkemu bivaku. Sledi krajši vzpon in pot nas pripelje na manjše sedelce med Črnelsko špico in Vrhom Ribežnov.
S sedla se rahlo spustimo do razpotja v bližini Speleološkega bivaka. Desna pot vodi čez Rupo v Bovec, mi pa nadaljujemo po levi poti v smeri Rombona. Pot nato preči pobočja pod Prišno glavo in nas pripelje do manjšega izvira s pitno vodo, kateri pa v sušnem obdobju presahne. Pot, ob kateri se v nadaljevanju pojavijo ostaline iz prve svetovne vojne, se sprva še rahlo spušča, nato pa sledi približno eno uro dolg vzpon proti vrhu Rombona. V zadnjem delu postaja pot vse bolj strma in malo pod vrhom tudi nekoliko izpostavljena.
zemljevid poti - Rombon
Ob poti: Sedlo (2282m), Prevala (2067m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
D postaja - Rombon1
D postaja - Rombon2
D postaja - Rombon3
D postaja - Rombon4
D postaja - Rombon5
D postaja - Rombon6
D postaja - Rombon7
D postaja - Rombon8
D postaja - Rombon9
D postaja - Rombon10
D postaja - Rombon11
D postaja - Rombon12
D postaja - Rombon13
D postaja - Rombon14
D postaja - Rombon15
D postaja - Rombon16
D postaja - Rombon17
D postaja - Rombon18
D postaja - Rombon19
D postaja - Rombon20
D postaja - Rombon21
D postaja - Rombon22
D postaja - Rombon23
D postaja - Rombon24
D postaja - Rombon25
D postaja - Rombon26
D postaja - Rombon27
D postaja - Rombon28
D postaja - Rombon29
D postaja - Rombon30
D postaja - Rombon31
D postaja - Rombon32
D postaja - Rombon33
D postaja - Rombon34
D postaja - Rombon35
D postaja - Rombon36
D postaja - Rombon37
D postaja - Rombon38
D postaja - Rombon39
D postaja - Rombon40
D postaja - Rombon41
D postaja - Rombon42
D postaja - Rombon43
D postaja - Rombon44
D postaja - Rombon45
D postaja - Rombon46
D postaja - Rombon47
D postaja - Rombon48
D postaja - Rombon49
D postaja - Rombon50
D postaja - Rombon51
D postaja - Rombon52
D postaja - Rombon53
D postaja - Rombon54
D postaja - Rombon55
D postaja - Rombon56
Diskusija o izletu D postaja - Rombon
Gost22.8.2007
Zanima me, če je ocena časa hoje realna. V literaturi v glavnem najdemo podatek, da za pot od zgornje postaje žičnice na Kaninu do Rombona potrebujemo 5 do 6 ur.
Rok22.8.2007
Sem popravil čas hoje. Verjetno je res 5 ur bolj realno.
katty2.10.2011
Hej.
V soboto prvič na Rombonu, iz Kaninanasmeh. Za pot sva potrebovala cca. 5,5h, skupaj z postanki. Vmes sva zašla, saj se marsikje markacije kar porazgubijomrk pogled. Lokalnim markcistom priporočam, da jih obnovijo. Tu pa pridejo v pomoč možici. Sicer pa na poti vidiva veliko ostankov utrdb iz 1.sv.vojneeek. Na poti srečava eno skupino planincev, ki so šli preko Goričice na Loupo. Do vrha pa več ne srečava nobenegacool. Zadnji del poti je kar strm, tik pod vrhom tudi rahlo izpostavljen. Na desni tik pod vrhom je tudi tunel, a vanj ne stopiva. Rombon ima v času najinega prihoda 4 planince. Od navdušenja najprej poslikam in ožigosam prostorček v Sppnasmeh, se razgledam po okoliških hribih z Jalovcem in Triglavom na čelu in se šele potem malo okrepčam. Pot naju je vodila do Čukle-spet sva zašlamrk pogled. Ob pogledu na Rombon opaziva še nekaj strelnih linij, tunelov in ostankov utrdb. Kreneva v smeri Bova preko planine Goričica. Do poti, ki vodi v to smer, sva spet zašla, a po najini iznajdljivosti pot na srečo kmalu najdevamrk poglednasmeh. Prečiva nekaj mulatjer, v bližini katerih je nekaj na pol podrtih karavl. Pod Čuklo šele tedaj opaziva nekaj tunelov, ki bi lahko bili dolgi tudi cca. 15m, nad njimi pa nekaj strelnih linij. Na planini Goričica stoji lovska koča, ki jo slikava in se odpraviva naprej. Po kakih 45min-1h prideva v vas Zavrzelno, od tu pa po asfaltirani cesti do centra Bovca in nato do najinega izhodišča. Za pot od vasi do gondole potrebujeva 45min. Iz najinega izhodišča startava ob 20.10 in se preko Loga pod Mangartom, Predela, Kranjske Gore, Jesenic in Kranja vrneva domov ob 21.45velik nasmehvelik nasmeh.
Srečna, da sva končno doma, živa in zdrava ter polna vtisov, o najinih dogodivščinah podučiva naše domače.
Res, lepo je bilo, vreme idilično, razgledi prečudoviti, le pot niti ne naporna, samo predolga. Naslednjič na Rombon iz Kluž, povratek pa na planino Karnicanasmeh.
Lep pozdrav, Katy
poluks31.8.2012
Hoj
V sredo sva z punco obiskala Rombon. Štartala sva iz D postaje in porabila za pot 5 ur in 15 min, s tem da sva neuspešno iskala Veliko črnelsko brezno. Pot je zelo slikovita in logična, vmes dobiš občutek, da si sam na tem svetu, slišiš samo kakšnega krokarja in dobiš začuden pogled od gamsov. Mislm da je dobro označena, tako da nisva imela težav z orientacijo. Sestopala sva mimo Čukla, na Planino Goričica in potem proti Kaninski vasi. Ko prideš na cesto ki pelje do B postaje, je situacija taka, da če greš po cesti, te pelje čez center Bovca in potem nazaj proti postaji A. Lahko pa se znajdeš in jo ¨užgeš¨ naravnost skozi gozd posejan z trnjem, kjer te potem prijazen domačin usmeri proti postaji.
Tura D postaja-Rombon-Bovec je kondicisko nezahtevna, vendar je precej dolga, tako da priporočam dobro uhojene gojzarjenasmeh
lp andraz
slamca21.5.2013
Pozdravljeni,
kakšna je sedaj situacija z gondolo? Vozi ali ne?
IgorZlodej22.5.2013
Ne vozi in vprašanje kdaj bo, če sploh še bo zavijanje z očmi
slamca22.5.2013
Igor najlepša hvala za odgovor. Se mi je zdelo, da je-bo tako. Za vsako "sranje" se najde denar, za nekaj kar bi bilo pa koristno ga pa enostavni ni. Pa ne bom o tem. Še enkrat hvala.
marinka6725.7.2016
Danes berem v SLONovicah, da bo začela žičnica obratovati avgusta, kdaj točno, če ne vedo. Držimo pesti!!
Enosmerna karta 14 €, povratna 17. Ni malo, a ne? mrk pogled
darinka45.7.2019
Danes smo prehodili to pot. Pet nas je bilo in vsi prvič s Kanina. Kot je opisana, kar kondicijsko zahtevna. Le markacije so ponekod precej zbledele in mi na srečo smo imeli lepo vreme. Tura vredna vsega truda. Sestopili smo v Zavrzelno.
britof8.7.2019
05.07.2019,od D.postaje Prestrelnik do Prevalje desno po slabo markirani poti ponekod zelo slabo vidne markacije potrebne obnove,do Rombona 2208m.
Zanimiva pot,dosti ostankov iz 1.sv. vojne. Spust čez Čukljo 1767m.v
Zavrzelno tam okrog 16 km.
Dokaj kondicijsko zahtevna.
miri8.7.2019
Prestreljenik,Prevala,Čukla
andrejf20.7.2022 18:12:01
Pred dnevi sva opravila pot v naspotni smeri, na Rombon sva prišla z Bovca v dobrih 5 urah in se odpravila proti D postaji. Opozarjam na zelo slabe oznake, že na od vrha Rombona (po tabli "D postaja" se je potrebno držati levo), potem pa so na srečo možici pomagali, še dobro uro in pol. Nato so markacije novejše, a pot se nama vleče proti pričakovanjem in gorskim izkušnjam. Zadnja gondola gre z D postaje v dolino ob 16h, dom Petra Skalarja in bivak sta zaprta, zamudniki lahko s Prevale zavijete v pol ure na Sello Neveo do italijanske koče Gilberti, kjer lahko prespite člani za 20eur gotovine, zadnja gondola pa gre v dolino ob 17:30.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki