Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Lepenatka / Črnivec - Lepenatka

Črnivec - Lepenatka

Natisni
Izhodišče: Črnivec (902 m)
Širina/Dolžina: 46,2608°N 14,7024°E
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 523 m
Višinska razlika po poti: 845 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.790
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 76
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Iz Kamnika se peljemo proti Gornjemu Gradu ali obratno. Ko pridemo na prelaz Črnivec parkiramo na parkirišču ob informativnih tablah. Parkiranje pred bližnjim gostiščem je dovoljeno le gostom.
Opis poti:
Nasproti Gostišča GTC 902 Črnivec, ob polnilnici vode 902, opazimo planinske oznake, mi pa se usmerimo na pot v smeri Velikega Rogatca, Lepenatke in vrha Kašne planine (Kranjska reber). Pot je najbolje začeti po makadamski cesti, ki se z glavne ceste odcepi proti severu, mi pa gremo z nje že po nekaj korakih levo, na pot, ki se prične vzpenjati po močvirnatem svetu. Sprva močvirnata pot se nadaljuje po predelu, kjer je bil pred leti (13. julija 2008) močan vetrolom, danes pa se po umetni nasaditvi pobočje ponovno zarašča. Ker so drevesa še nizka, se v poletnem času močno razraste podrast in grmičevje, zato je pot na tem delu v poltenem času precej zaraščena. Po dokaj zaraščeni poti hodimo do mesta, kjer prečimo cesto, nato pa na drugi strani nadaljujemo po kolovozu, ki pa je tudi še precej zaraščen. Ko drugič prečimo cesto, prispemo do zgornjega dela pobočja, kjer je divjal vetrolom, tako da je pot v nadaljevanju manj zaraščena. Na tem delu se pot tudi nekoliko položi in zavije nekoliko v desno, kjer najprej preči potoček, nato pa se nadaljuje skozi večinoma smrekov gozd. Malo naprej prečimo še eno cesto, nato pa se prečno vzpenjamo skozi gozd, pot pa nas mimo manjšega izvira pripelje do prevala Na križu, kjer se nam z leve priključi še neoznačena pot s Kališa.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nekoliko strmeje vzpne, nato pa preči pašno ograjo in nas pripelje iz gozda, kjer se nam z leve še skoraj neopazno priključi neoznačena pot s prelaza Volovljek.
Tu nadaljujemo naravnost ter ob lepih razgledih nekaj minut hodimo po neizrazitem kolovozu, s katerega pa gremo že kmalu desno na planinsko pot, po kateri se hitro vzpnemo do manjšega napajališča za živali. Od napajališča sledi še nekaj minut zmernega vzpona in vse bolj razgledna pot nas pripelje na vrh Kranjske rebri, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Ko se odpočijemo in se naužijemo razgledov, s potjo nadaljujemo v smeri Lepenatke. Pot naprej se prične zmerno spuščati po neizrazitem severovzhodnem grebenu Kranjske rebri, nato pa nas mimo nekaj napajališč pripelje do koče na Kašni planini.
Od koče nadaljujemo spust po bližnji cesti ali pa po markirani bližnjici, po kateri v 5 minutah prispemo do križišča s stikom s širšo makadamsko cesto. Tu nadaljujemo najprej desno (levo prelaz Volovljek), nato pa že po nekaj korakih levo (naravnost se vrnemo po makadamski cesti do izhodišča na prelazu Črnivec), obakrat v smeri Lepenatke. Od križišča hodimo po cesti, ki se lahkotno spušča, pri tem pa po vzhodni strani preči pobočja Kašnega vrha. Po nekaj minutah dosežemo greben, kjer se cesta na obračališču Leška gmajna konča, mi pa nadaljujemo naravnost po markirani pešpoti, ki preide v gozd, skozi katerega se prične najprej zmerno, nato pa strmeje spuščati. Nižje dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v smeri naravnost, nato pa, ko cesta z grebena zavije rahlo v desno, mi nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč se kolovoz, ob katerem so tudi markacije. Kolovoz se najprej strmeje vzpne po grebenu, nato pa se z njega rahlo v levo ter navzdol odcepi neoznačen kolovoz, ki se po krajšem prečnem spustu priključi na gozdno cesto, po kateri je možno nadaljevati proti Bivaku na Kalu, mi pa nadaljujemo naravnost, sprva še kratko po kolovozu, nato pa rahlo desno na markirano pešpot. Pot se takoj prične strmo vzpenjati, kmalu pa zavije še nekoliko v desno, kjer se prečno vzpne preko bolj strmega pobočja. V nadaljevanju se pot strmo vzpenja, občasno pa nas vodi tudi preko kakšnega krajšega izpostavljenega dela, kjer je predvsem v mokrem in snegu potrebna večja previdnost. Višje se pobočje postopoma položi, pot pa zavije desno in nas pripelje na greben vzhodno od Kunšperskega vrha (tudi Brezovec).
Ko dosežemo greben nadaljujemo desno (levo Kunšperski vrh, 5 minut lažjega brezpotja) po markirani poti, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu. V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo po ali nekoliko levo od grebena. Višje nas pot vodi preko pašne ograje, za katero stopimo na vršna travnata pobočja Lepenatke. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona, po poti, s katere se nam odpirajo lepi razgledi, ki sežejo od bližnjega Velikega Rogatca, prek Raduhe in Olševe, do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp in že dosežemo travnat vrh Lepenatke.
Črnivec - Kranjska reber 1:30, Kranjska reber - Kašna planina 15 minut, Kašna planina - Lepenatka 1:45.
zemljevid poti - Lepenatka
Ob poti: Na križu (1238m), Kranjska reber (1435m), Kašna planina (1317m), Na kalu (1250m), Sedlo Kunšperk (1119m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bivak na Kalu ( 15 min), Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (1 h 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Črnivec - Lepenatka1
Črnivec - Lepenatka2
Črnivec - Lepenatka3
Črnivec - Lepenatka4
Črnivec - Lepenatka5
Črnivec - Lepenatka6
Črnivec - Lepenatka7
Črnivec - Lepenatka8
Črnivec - Lepenatka9
Črnivec - Lepenatka10
Črnivec - Lepenatka11
Črnivec - Lepenatka12
Črnivec - Lepenatka13
Črnivec - Lepenatka14
Črnivec - Lepenatka15
Črnivec - Lepenatka16
Črnivec - Lepenatka17
Črnivec - Lepenatka18
Črnivec - Lepenatka19
Črnivec - Lepenatka20
Črnivec - Lepenatka21
Črnivec - Lepenatka22
Črnivec - Lepenatka23
Črnivec - Lepenatka24
Črnivec - Lepenatka25
Črnivec - Lepenatka26
Črnivec - Lepenatka27
Črnivec - Lepenatka28
Črnivec - Lepenatka29
Črnivec - Lepenatka30
Črnivec - Lepenatka31
Črnivec - Lepenatka32
Črnivec - Lepenatka33
Črnivec - Lepenatka34
Črnivec - Lepenatka35
Črnivec - Lepenatka36
Črnivec - Lepenatka37
Črnivec - Lepenatka38
Črnivec - Lepenatka39
Črnivec - Lepenatka40
Črnivec - Lepenatka41
Črnivec - Lepenatka42
Črnivec - Lepenatka43
Črnivec - Lepenatka44
Črnivec - Lepenatka45
Črnivec - Lepenatka46
Črnivec - Lepenatka47
Črnivec - Lepenatka48
Črnivec - Lepenatka49
Črnivec - Lepenatka50
Črnivec - Lepenatka51
Črnivec - Lepenatka52
Črnivec - Lepenatka53
Črnivec - Lepenatka54
Črnivec - Lepenatka55
Črnivec - Lepenatka56
Črnivec - Lepenatka57
Črnivec - Lepenatka58
Črnivec - Lepenatka59
Črnivec - Lepenatka60
Črnivec - Lepenatka61
Črnivec - Lepenatka62
Črnivec - Lepenatka63
Črnivec - Lepenatka64
Črnivec - Lepenatka65
Črnivec - Lepenatka66
Črnivec - Lepenatka67
Črnivec - Lepenatka68
Črnivec - Lepenatka69
Črnivec - Lepenatka70
Črnivec - Lepenatka71
Črnivec - Lepenatka72
Črnivec - Lepenatka73
Črnivec - Lepenatka74
Črnivec - Lepenatka75
Črnivec - Lepenatka76
Diskusija o izletu Črnivec - Lepenatka
frover17. 10. 2017
Kar malo neprijazna, mestoma neuhojena pot zavijanje z očmi, vendar, razen na začetku, lepo označena. Poplača z prelepim razgledom, še posebej na vrhu nasmeh
nina413. 11. 2021 20:50:17
Danes do Kunšperskega sedla megla, potem razgledi proti sončnemu Podvolovljeku in Dleskovški planoti. Od sedla proti vršnemu grebenu Lepenatke je potka res ozka in v mokrem nevarna za zdrs.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki