Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Blegoš / Črni kal - Blegoš (čez Prvo ravan)

Črni kal - Blegoš (čez Prvo ravan)

Natisni
Izhodišče: Črni kal (1103 m)
Širina/Dolžina: 46,1724°N 14,1243°E
Ime poti: čez Prvo ravan
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 459 m
Višinska razlika po poti: 459 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 13.180
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Še preden prispemo v Gorenjo vas, pa v semaforiziranem križišču zavijemo desno v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
b) Iz Žirov, Sovodnja ali Horjula se zapeljemo v Gorenjo vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Malo za Gorenjo vasjo, v semaforiziranem križišču zavijemo levo v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
c) Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu, nato pa pred naseljem Zali Log zavijemo levo v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
d) S Petrovega Brda ali Sorice se spustimo do Podrošta, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za naseljem Zali Log zavijemo desno v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo do bližnjega obeležja NOB, nato pa nadaljujemo po cesti v smeri Blegoša čez Prvo ravan. Kmalu za tablo se cesta še enkrat razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (desno Koča na Blegošu), po cesti preko katere je zapornica. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za javni promet, le ta pa se prečno vzpenja. Na manjšem desnem ovinku se v levo odcepi kratka pot do razgledne točke in obeležja NOB, mi pa nadaljujemo po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled na okoliške gore, predvsem na Koprivnik in Mladi vrh. Ko se cesta položi prispemo na Prvo ravan, kjer se nam z leve priključita še markirani poti iz Jelovice in Čabrač.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo desno, na pešpot v smeri Blegoša. Po krajšem vzponu prispemo na naslednje razpotja, kjer se v levo odcepi pot h Koči na Blegošu.
Od razpotja se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečimo pašno ograjo in pot preide na vršno travnato pobočje gore, kjer se še naprej zmerno do strmo vzpenja. Malo pod vrhom naletimo še na stare utrdbe iz časa rapalske meje, pot pa za tem zavije nekoliko proti levi in nas ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje na prostran vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (september).
zemljevid poti - Blegoš
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Črni kal - Blegoš1
Črni kal - Blegoš2
Črni kal - Blegoš3
Črni kal - Blegoš4
Črni kal - Blegoš5
Črni kal - Blegoš6
Črni kal - Blegoš7
Črni kal - Blegoš8
Črni kal - Blegoš9
Črni kal - Blegoš10
Črni kal - Blegoš11
Črni kal - Blegoš12
Črni kal - Blegoš13
Črni kal - Blegoš14
Črni kal - Blegoš15
Črni kal - Blegoš16
Črni kal - Blegoš17
Črni kal - Blegoš18
Črni kal - Blegoš19
Črni kal - Blegoš20
Črni kal - Blegoš21
Črni kal - Blegoš22
Črni kal - Blegoš23
Črni kal - Blegoš24
Črni kal - Blegoš25
Črni kal - Blegoš26
Diskusija o izletu Črni kal - Blegoš (čez Prvo ravan)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki