Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karnijske Alpe / Amariana / Cristo di Forca - Amariana

Cristo di Forca - Amariana

Natisni
Izhodišče: Cristo di Forca (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,39046°N 13,07216°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 855 m
Višinska razlika po poti: 900 m
Zemljevid: Tabacco 013
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: bagi
Ogledov: 15.248
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Tam zavijemo na avtocesto, ki jo zapustimo na izvozu Tolmezzo. V krožišču takoj za cestninsko postajo zavijemo na drugem izvozu desno in sledimo tablam proti vasici Amaro. Na začetku vasice se ob cesti nahaja manjši park in tam zavijemo levo. Nadaljujemo naravnost do križišča, kjer stoji tabla z zemljevidom in planinske oznake ( fotka ). Peljemo naprej v smeri poti 414 po ozki asfaltirani gorski cesti do prelaza Cristo di Forca na višini 1058 m. Parkiramo na parkirišču, ki se nahaja malo naprej od sedla in ima prostora za cca 20 avtomobilov. Cesta je zelo ozka in ovinkasta, zato si je pametno sproti ogledovati izogibališča za primer srečanja z drugim vozilom. Za celotno pot od Ljubljane do parkirišča potrebujemo 2 uri.
Opis poti:
Tik pred sedlom je lepo viden in označen začetek poti 414 proti Amariani. Dobro speljana pot na začetku poteka skozi redek gozd. Vseskozi se dvigamo, vendar občutek strmine ni nikoli prevelik. Po uri hoje se pot odpre, saj preidemo na travnate strmine. Odpirajo se tudi razgledi na široka prodišča ob vznožju gore in prometne žile, ki potekajo ob njih. Pot čez strmali se še kar dviga in počasi pridemo do skalnatega žleba. Tu se začnejo jeklenice, ki so v pomoč pri vzponu čez skalno stopnjo. Sam vzpon čez to stopnjo ni posebno problematičen saj jeklenice prvenstveno služijo kot opora proti zdrsu. Ko jeklenic zmanjka, smo že v škrbini med dvema vrhoma. Amariana je na levi strani, lahko pa obiščete tudi desnega, saj premore skromno potko do vrha. Naš vrh je oddaljen dobrih 15 minut, steza pa poteka po grebenu. Na vrhu stoji obvezen kipec Marije, ki ga tu dodatno osvetljujejo z energijo sončnih celic. Razgled z vrha je ob dobri vidljivosti enkraten in to v vse smeri, saj ima Amariana izpostavljeno lego nad Tolmezzom.
Povratek poteka po isti poti.
zemljevid poti - Amariana
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Cristo di Forca - Amariana1
Cristo di Forca - Amariana2
Cristo di Forca - Amariana3
Cristo di Forca - Amariana4
Cristo di Forca - Amariana5
Cristo di Forca - Amariana6
Cristo di Forca - Amariana7
Cristo di Forca - Amariana8
Cristo di Forca - Amariana9
Cristo di Forca - Amariana10
Cristo di Forca - Amariana11
Cristo di Forca - Amariana12
Cristo di Forca - Amariana13
Cristo di Forca - Amariana14
Cristo di Forca - Amariana15
Cristo di Forca - Amariana16
Cristo di Forca - Amariana17
Diskusija o izletu Cristo di Forca - Amariana
grega_p8. 06. 2010
Hvala Bagi za tale opis - lepa tura, razgledna in vsekakor nepriporočljiva za poletne dni.., sam sem to občutil na nek vroč julijski dan.

Še zase nisem imel dovolj vode, ko se na vrhu zraven kipca Marije pojavita dva psa, vsa shirana in dehidrirana. Ne vem, kdo jih je tam pustil, ampak stvar sigurno ni imela dobrega ozadja. Odločil sem se,da ju popeljem v dolino - enega sem nesel čez jeklenice, drugi se je nekako znašel po strmalih. Ob poti smo srkali kapljice in jedli maline (tudi psa!). Odisejada se je končala po 3 urah pri avtu, nakar sem ju odpeljal v zavetišču v Tolmezzu..
Ja, tudi take stvari se dogajajo v hribih.
bagi8. 06. 2010
Zdravo Grega. Imaš prav. Mi smo začeli hoditi ob 5.30 in nam je proti koncu povratka sonce že razkazovalo svojo moč. Pri vzponu vročine ni bilo zaradi zgodnje ure, pa še megle so nam zakrivale sonce. Škoda, da si imel tako izkušnjo, saj je gora vsekakor zanimiva. Naj ti povem, da smo na poti srečali nekaj gorskih tekačev. Seveda je teklo od njih nasmeh, ampak so tudi šli mimo nas kot da jih kdo preganja. Najstarejši med njimi je imel krepko čez 60 let, pa je imel s seboj samo eno malo plastenko pijače zmeden
LP Bagi
VanSims2. 10. 2010
Kar se imena prelaza od koder štartamo tiče piše na tabli v Amaru FORCA DEL CRISTO. Ko poljemo po cesti nanj moramo tudi paziti na pohodnike in tekače ki jih zaradi ozkosti poti in ovinkov miomogrede lahko spregledamo.

Parkirišče gor je kvečjemu za kake 10 avtomobilov pa še ti bi se morali fejst stitsnit. zadrega

Sicer pa ta tura po moje meji že na zahtevno. Plezalni del z zajlami za kakega začetnika ni ravno simpl čeprav je res da ni izpostavljen. Pot do samih zajl pa res ni preveč strma.
tisa19. 12. 2010
Grega p, vse pohvale, ker si tako lepo poskrbel za oba psa.
Lep pozdrav in srečno
atoamac19. 12. 2010
Predlagam administratorjema, da popravita lapsus z imenom izhodišča, kot je ugotovil VanSims. Zdaj je podobno, kot če bi namesto Kamniško sedlo rekli Sedelski Kamnik.
IgorZlodej20. 12. 2010
Pravilno ime izhodišča je Cristo di Forca (1058, Carta Topografica št. 013). Vzpon na vrh po poti 414 in sestop nazaj ni prav poseben podvig, pa še kratek je. S prijateljico sva sestop opravila tako, da sva prečila ves vzhodni greben do Ric. Monte Forcella (1098, pot 415) in sestopila v dolino Bele v bližini cestnih mostov kak km ali dva na vzhodi strani vasi Amaro. Seveda sva bila z dvemi avtomobili, ker pešačiti nazaj na izhodišče na Cristo di Forca bi bil prevelik zalogaj.
mirank23. 12. 2010
Kar je napisal Igor drži le da sva midva z ženo sestopila po poti vzpona. Ne spomnim se kakšnih zahtevnejših mest je pa res da je bilo v zg delu poti tam kjer so zajle mestoma malo snega in je bilo bolj zaradi tega potrebno malo popazit. Lepa kratka turca za kratek novemberski dan lanskega leta.
VanSims24. 12. 2010
Igor, verjamem, da je tebi izkušenemu gorniku bila omenjena pot mala malica. Kar sem hotel opozoriti je, da plezalni del ni ravno za popolnega začetnika.

Kar se imena tiče je tako pač pisalo na smerokazu. Lahko da gre za dve varianti istega imena. Bi bilo treba koga od tam vprašati. Morda bi Alessio vedel?
krsto713. 08. 2012
Se strinjam z VanSimsom... z ženo imava kar nekaj dolgoletnih izkušenj z takimi in drugačnimi vzponi... Monte Amariana je zelo lep in razgleden hrib, pot pa v spodnjem delu ni težka. Kar pa se tiče plezalnega dela pa bo dejansko nekdo, ki ni vajen takih poti (sploh začetnik), imel velike težave...Je potrebna velika pazljivost, kajti kamni se ti zelo lahko odkrušijo, in je potrebno dobro pogledati, za kaj se primeš. Sva imela kar nekajkrat primer, ko sva se prijela za kamen oziroma skalo, pa nama je nekaj v roki ostalo... Drugače pa pot, če imaš izkušnje in te ni strah višine, ne predstavlja posebnih težav, začetnikom pa priporočam pred obiskom omenjene gore, da naj prej poskusijo kako lažjo in pa predvsem krajšo plezalno varianto...
Janiel7431. 05. 2015
A je bil kdo pred kratkim na tej poti?
Glede na to, da še nisem bil v teh koncih, me pa Karnijci mikajo , ali je potrebna kaka vinjeta itd za te konce? Hvala
klm31. 05. 2015
Vinjeta? Če gres po magistalki SS13 ne potrebujes nobene vinjete.
Pot je pb.
Janiel7431. 05. 2015
Ok. Hvala nasmeh
bagi31. 05. 2015
@Janiel74 .... krepko ti priporočam avtocesto. Magistralka ima nešteto hitrostnih omejitev skozi naselja. Avtocesta je direktna, vinjete ne potrebuješ. Plačilo je na cestninski, lani je bilo iz Trbiža do tja cca 6 €. Opis kje in kako v Tolmezzu imaš na Hribih. net
Janiel7431. 05. 2015
Hvala nasmeh Moram se malo udomačit v teh koncih. Do takrat pa bom še kaj vprašal.
IgorZlodej31. 05. 2015
Če je že cesta problem, potem bo pa še ogromno vprašanj zmeden, pa v Tolmezzo sploh ni treba, ker je izhodišče Amaro zavijanje z očmi
ljubitelj gora22. 04. 2018
Dobri razgledi so z vrha: https://www.youtube.com/watch?v=HMppSS9jO0c&feature=youtu.be
Poleti treba zgodaj štartat, čelada priporočljiva tudi poleti. Videl sem tudi dve kači, ki pa sta jo ucvrli kot strela z jasnega.
atoamac19. 10. 2020
Trenutno je križišče, ki ga kaže št. 1, razkopano, pelješ naprej do konca vasi, obvoz označen. Plezalni del pa je od 2016 opremljen z varovali (10 odsekov jeklenice). Včeraj je bilo snega ravno za zmočit čevlje.
winni21. 05. 2023 19:38:51
Pot po težavnosti zagotovo spada pod zahtevno, ampak na tem portalu so te subjektivne ocene popolnoma nerelevantne. V zgornjem delu je približno 10 zajl in vsaj polovica jih res ni zastonj tam.

Na izhodišču je nova tabla težavnosti, označena kot EEA, na drugi tabli pa priporočajo tudi komplet samovarovanja (v 4 jezikih, tudi Slo).
polownk199813. 04. 2024 11:45:12
Pozdravljeni,
Je bil mogoče kdo zadnje čase kaj v tem deli in zna povedati ali je po poti še kaj snega?
Hvala in lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki