Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Sas Ciampac / Colfosco - Sas Ciampac

Colfosco - Sas Ciampac

Natisni
Izhodišče: Colfosco (1581 m)
Širina/Dolžina: 46,55071°N 11,85608°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1091 m
Višinska razlika po poti: 1100 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.550
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo mimo krajev Dobbiaco / Toblach, Villabassa / Niederdorf, Monguelfo - Tesido / Welsberg - Taisten, Brunico / Bruneck. Le malo za zadnjim omenjenim krajem, mimo katerega vodi obvoznica, pa zavijemo levo v dolino Alta Badia. Naprej se peljemo po omenjeni dolini in v kraju La Villa zavijemo desno proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti za oznakami Passo Gardena. Cesti sledimo do kraja Colfosco. En ovinek pred tablo za naselje parkiramo na velikem plačljivem parkirišču na levi strani ceste (4€ – junij 2012).
b) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do njenega konca (ne zavijemo v smeri proti kraju Belluno), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Passo Falzarego (2105 m) zavijemo desno v smeri Alta Badie ter se najprej vzpnemo na sosednji prelaz Passo Valparola (2192 m), od tam pa se spustimo v omenjeno dolino. V kraju La Villa zavijemo levo proti prelazu Passo Gardena. V nadaljevanju sledimo vzpenjajoči se cesti za oznakami Passo Gardena. Cesti sledimo do kraja Colfosco. En ovinek pred tablo za naselje parkiramo na velikem plačljivem parkirišču na levi strani ceste (4€ – junij 2012).
Opis poti:
S parkirišča najprej prečimo glavno cesto, nato pa bomo ob parkirišču za avtobuse opazili smerokaze. Nadaljujemo za oznakami »Sassongher, Utia de Puez« na pot, ki poteka ob glavni cesti. Pot nas pripelje do table, ki označuje naselje Colfosco / Calfosch. Nadaljujemo po pločniku do prvega križišča, nato pa se usmerimo desno na asfaltirano cesto. V naslednjem križišču nadaljujemo levo tako da hodimo v smeri proti cerkvi. V križišču pri cerkvi bomo ponovno opazili smerokaze in nadaljujemo desno (proti severu) za oznakami »Sassongher«. V nadaljevanju cesta zavije levo proti smučišču in se nato prične precej strmo vzpenjati.
Kasneje ko pridemo iz vasi je cesta zaprta za promet. Malo za tem se konča tudi asfalt in desno se odcepi peš pot proti koči Col Pradat. Mi nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki se vzpenja ob smučišču in pašnikih. Še nekaj časa hodimo po cesti s katere je lep razgled na gorsko skupino Sella ter na bližnji Sassongher, nato pa kmalu pridemo do koče Edelweiss.
Od koče nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas kmalu pripelje do razpotja kjer se levo odcepi pot proti prelazu Sella Gardena. Mi nadaljujemo desno po cesti in po kratkem vzponu smo ponovno na razpotju. Naravnost po cesti vodi pot proti koči Col Pradat, mi pa nadaljujemo levo navzgor na peš pot za oznakami »Sassongher«.
Pot se od razpotja najprej vzpne ob strugi hudournika, nato pa sledi vzpon v ključih, ki nas pripelje do razpotja, kjer se nam z desne priključi pot od koče Col Pradat.
Nadaljujemo levo in se pričnemo vzpenjati po dolini proti severozahodu. Pot nas nato vodi mimo kapelice in kmalu smo ponovno na razpotju.
Desno vodi pot proti vrhu Sassongher, mi pa nadaljujemo naravnost in se še naprej vzpenjamo po dolini navzgor. Pot nato zavije nekoliko v levo in nas pripelje v bližino jezera Lech de Ciampai, ki pa pogosto presahne. Pri jezeru pot zavije v desno in najprej preči pobočja nad jezerom, nato pa sledi vzpon do škrbine Forcella de Ciampei kjer je označeno razpotje.
Desno vodi pot proti koči Puezhütte, naravnost navzdol vodi pot v dolino Langental, mi pa nadaljujemo levo za oznakami »Passo Gardena«.
Razmeroma položna pot nas nato kmalu pripelje ponovno do razpotja. Tokrat se usmerimo levo na pot 2a za oznakami »Variante Sas Ciampac«, naravnost pa vodi direktna pot proti škrbini Forcella de Crespeina.
Od razpotja pot poteka proti jugu po pobočjih, ki so delno poraščena s travo. Višje postaja trava vse redkejša in pot se nekajkrat tudi strmeje vzpne. V nadaljevanju pot še naprej poteka proti jugu in se vzpenja pod pobočji vrha Sas Ciampei. Takšna pot nas nato pripelje na greben kjer se nam odpre pogled proti gorski skupini Sella ter proti vrhu Sassongher. Na grebenu pot zavije v desno in sledi še vzpon ob grebenu do razglednega vrha.
zemljevid poti - Sas Ciampac
Ob poti: Rifugio Edelweiss (1832m), Lech de Ciampai (2173m), Forcella de Ciampei (2366m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Colfosco - Sas Ciampac1
Colfosco - Sas Ciampac2
Colfosco - Sas Ciampac3
Colfosco - Sas Ciampac4
Colfosco - Sas Ciampac5
Colfosco - Sas Ciampac6
Colfosco - Sas Ciampac7
Colfosco - Sas Ciampac8
Colfosco - Sas Ciampac9
Colfosco - Sas Ciampac10
Colfosco - Sas Ciampac11
Colfosco - Sas Ciampac12
Colfosco - Sas Ciampac13
Colfosco - Sas Ciampac14
Colfosco - Sas Ciampac15
Colfosco - Sas Ciampac16
Colfosco - Sas Ciampac17
Colfosco - Sas Ciampac18
Colfosco - Sas Ciampac19
Colfosco - Sas Ciampac20
Colfosco - Sas Ciampac21
Colfosco - Sas Ciampac22
Colfosco - Sas Ciampac23
Colfosco - Sas Ciampac24
Colfosco - Sas Ciampac25
Colfosco - Sas Ciampac26
Colfosco - Sas Ciampac27
Colfosco - Sas Ciampac28
Colfosco - Sas Ciampac29
Colfosco - Sas Ciampac30
Colfosco - Sas Ciampac31
Colfosco - Sas Ciampac32
Colfosco - Sas Ciampac33
Colfosco - Sas Ciampac34
Colfosco - Sas Ciampac35
Colfosco - Sas Ciampac36
Colfosco - Sas Ciampac37
Colfosco - Sas Ciampac38
Colfosco - Sas Ciampac39
Colfosco - Sas Ciampac40
Colfosco - Sas Ciampac41
Colfosco - Sas Ciampac42
Colfosco - Sas Ciampac43
Colfosco - Sas Ciampac44
Colfosco - Sas Ciampac45
Colfosco - Sas Ciampac46
Colfosco - Sas Ciampac47
Colfosco - Sas Ciampac48
Colfosco - Sas Ciampac49
Colfosco - Sas Ciampac50
Colfosco - Sas Ciampac51
Colfosco - Sas Ciampac52
Colfosco - Sas Ciampac53
Colfosco - Sas Ciampac54
Colfosco - Sas Ciampac55
Colfosco - Sas Ciampac56
Colfosco - Sas Ciampac57
Colfosco - Sas Ciampac58
Colfosco - Sas Ciampac59
Colfosco - Sas Ciampac60
Colfosco - Sas Ciampac61
Colfosco - Sas Ciampac62
Colfosco - Sas Ciampac63
Colfosco - Sas Ciampac64
Colfosco - Sas Ciampac65
Colfosco - Sas Ciampac66
Colfosco - Sas Ciampac67
Colfosco - Sas Ciampac68
Colfosco - Sas Ciampac69
Colfosco - Sas Ciampac70
Diskusija o izletu Colfosco - Sas Ciampac
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki