Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasuj

Col - Špiček (Špečk)

Natisni
Izhodišče: Col (627 m)
Širina/Dolžina: 45,8816°N 14,001°E
Čas hoje: 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 359 m
Višinska razlika po poti: 359 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.116
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do glavne ceste Ajdovščina - Godovič, nato pa po njej hodimo proti Godoviču in Črnemu Vrhu. Že kmalu se v desno odcepi ožja cesta proti Vodicam, po kateri se nadaljuje markirana pot proti Javorniku, mi pa še naprej nadaljujemo ob glavni cesti. Pot naprej nas vodi mimo cestne baze CPG, za njo pa nas pripelje na manjše križišče, kjer se levo navzdol odcepi slabša cesta, po kateri vodi pot na Križno goro in Špiček preko Križne gore.
Od tu še naprej nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi še mimo znamenja, katerega opazimo na desni strani, nato pa za eno hišo opazimo planinske oznake za Križ in Špečk, ki nas usmerijo levo v gozd (do sem potrebujemo približno 15 minut).
Pri tablah zapustimo asfaltno cesto in pot nadaljujemo sprva skozi gozd z bujno podrastjo, nato pa prečimo kolovoz in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, ki nas nekoliko naprej vodi pod daljnovodom. Pot se nadaljuje skozi deloma borov gozd, višje pa preči še en širši kolovoz. Sledi nekaj minut nekoliko bolj strme poti, nato pa se gozd prične redčiti. Sprva se nam odpre razgled le proti bližnji Hrušici in Nanosu, višje, ko se gozd razredči, pa še proti bolj oddaljenim hribom in gričem. Na, v pomladnem in poletnem času cvetočih senožetih pot zavije desno ter se nato prečno vzpenja proti grebenu, ki pa je porasel z gozdom. Nekaj minut višje nas pot popelje v pas gozda, kjer se za kratek čas strmo vzpne, nato pa se nadaljuje prečni vzpon proti vrhu Špička, ki traja vse dokler ne prispemo na vrh, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže od hribovja, ki se dviga nad Vipavsko dolino, do najvišjih vrhov Kamniško Savinjskih Alp.
zemljevid poti - Špiček (Špečk)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Križna gora nad Colom ( 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Col - Špiček (Špečk)1
Col - Špiček (Špečk)2
Col - Špiček (Špečk)3
Col - Špiček (Špečk)4
Col - Špiček (Špečk)5
Col - Špiček (Špečk)6
Col - Špiček (Špečk)7
Col - Špiček (Špečk)8
Col - Špiček (Špečk)9
Col - Špiček (Špečk)10
Col - Špiček (Špečk)11
Col - Špiček (Špečk)12
Col - Špiček (Špečk)13
Col - Špiček (Špečk)14
Col - Špiček (Špečk)15
Col - Špiček (Špečk)16
Col - Špiček (Špečk)17
Col - Špiček (Špečk)18
Col - Špiček (Špečk)19
Col - Špiček (Špečk)20
Col - Špiček (Špečk)21
Col - Špiček (Špečk)22
Col - Špiček (Špečk)23
Col - Špiček (Špečk)24
Col - Špiček (Špečk)25
Col - Špiček (Špečk)26
Col - Špiček (Špečk)27
Col - Špiček (Špečk)28
Col - Špiček (Špečk)29
Col - Špiček (Špečk)30
Col - Špiček (Špečk)31
Col - Špiček (Špečk)32
Col - Špiček (Špečk)33
Col - Špiček (Špečk)34
Col - Špiček (Špečk)35
Col - Špiček (Špečk)36
Col - Špiček (Špečk)37
Diskusija o izletu Col - Špiček (Špečk)
grega_p8. 12. 2014
Kar dobro ogrevalno strm izlet. Na vrhu na eni strani oblačno z ostanki ledu in burjo, na drugi pa toplo in sončno s pogledom na morje v daljavi.

Lep Špečk....
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki