Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sinji vrh / Col - Sinji vrh (zahodna pot)

Col - Sinji vrh (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Col (627 m)
Širina/Dolžina: 45,8818°N 14,0006°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 3 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 375 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.660
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.
Opis poti:
S parkirišča nasproti cerkve na Colu nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti proti Predmeji. Po približno 5 minutah hoje po asfaltni cesti bomo prišli do mesta, kjer nas oznake za pot po Robu usmerijo levo na slabšo gozdno cesto. Dokaj zložna cesta se kmalu spremeni v kolovoz, le ta pa se nadaljuje skozi prijeten borov gozd. Dobro označena planinska pot, na manjši jasi zapusti kolovoz in se nadaljuje po širši poti, ki še nekaj časa poteka skozi strnjen gozd. Nekoliko višje prispemo iz gozda na travnata pobočja, katera pa le prečimo, nato pa nas markacije povedejo levo na nekoliko bolj strmo pot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Kovka.
Z vrha se spustimo proti jugozahodu ter pot nadaljujemo po nekoliko slabše vidni stezici, ki poteka ob robu planote nad strmimi razglednimi pobočji. Pot se kmalu položi, nato pa nas čez travnat teren pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi markirana pot od lovske koče Budanje (v bližini razpotja se nahaja vpisna skrinjica "Sončnica").
Nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo ob robu planote po razglednem terenu, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do vzletišča Sončnica.
Od vzletišča nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje proti zahodu in ki nas vodi ob robu planote. Po nekaj krajših vzponih in spustih hitro dosežemo vrh Kraguljc, katerega prepoznamo po majhnem betonskem kamnu (trigonometrična točka) na vrhu gore.
Z vrha sledi lahkoten spust po grebenu Kraguljca, od koder se nam občasno odpirajo lepi razgledi na Vipavsko dolino, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Ajdovščine.
Nadaljujemo naravnost v smeri poti po robu (levo 30 metrov žig in vpisna skrinjica Podrte gore) ter pot še nekaj minut nadaljujemo ob robu planote. Z najvišje točke Podrte gore sledi kratek spust in pot nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ob slabše označenem razpotju nahaja naslednja vpisna skrinjica, ki je pritrjena v bližini kužnega znamenja.
Pred znamenjem nadaljujemo desno (naravnost markirana pot po robu, tudi Sinji vrh čez Črne stene) v smeri Sinjega vrha, nato pa takoj za znamenjem levo na uhojeno, a v nadaljevanju ne več markirano stezico. Sledi kratek lahkoten prečni spust, nato pa prispemo do nekoliko večjega travnika, kjer se steza izgubi. Preko travnika nadaljujemo prečno proti desni, kjer hitro prispemo do opuščene hiše. Tik pred hišo prečimo cesto, mi pa nadaljujemo do dvorišča hiše, tako da hišo obidemo po desni strani. Za hišo stopimo na cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa se prične obračati v levo. Po nekaj minutah dosežemo širšo makadamsko cesto, po kateri poteka označena pot po Angelski gori, mi pa ji sledimo v levo (desno Sinji vrh - vzhodna pot).
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje po travnati dolinici. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno (leva cesta se pri nekaj minut oddaljeni hiši konča) na nekoliko slabšo gozdno cesto. Takoj za križiščem se v levo odcepi en krak poti po Angelski gori, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ob kateri so še vedno oznake za pot po Angelski gori. Rahlo vzpenjajoča se cesta preide v gozd in nas kmalu pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi slabša cesta. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo levo, nato pa za bukvijo, na kateri opazimo št. 33, nadaljujemo rahlo desno, na slabšo cesto, ki se po nekaj metrih spusta konča. Na mestu, kjer se cesta konča oz. spremeni v kolovoz, pa nadaljujemo naravnost na stezo, ki se prehodno nekoliko strmeje vzpne. Steza kmalu zavije nekoliko v levo, nato pa se po krajšem prečnem vzponu razširi v kolovoz, le ta pa nas pripelje do spominskega obeležja in manjše koče. Kočo obidemo po desni strani, mi pa po vedno širšem kolovozu v nekaj minutah prispemo na asfaltno cesto, kjer se priključimo na markirano pot.
Cesti sledimo v desno, po njej pa mimo klopce z mizo prispemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Sinjega vrha (če nadaljujemo levo prispemo na glavno cesto Col - Predmeja). Sledi nekoliko bolj strm vzpon in cesta nas mimo stanovanjske hiše in višje leve serpentine pripelje do penziona Sinji vrh, kjer se cesta konča. Pri penzionu se nahaja žig SPP, mi pa pred penzionom nadaljujemo desno na pešpot, po kateri se v približno 3 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgledni Sinji vrh.
Col - Kovk 1:00, Kovk - Sončnica 20 minut, Sončnica - Kraguljc 15 Minut, Kraguljc - Podrta gora 10 minut, Podrta gora - Sinji vrh 1:35.
zemljevid poti - Sinji vrh
Ob poti: Kovk (961m), Sončnica (Reber) (867m), Kraguljc (897m), Podrta gora nad Ajdovščino (827m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Col - Sinji vrh1
Col - Sinji vrh2
Col - Sinji vrh3
Col - Sinji vrh4
Col - Sinji vrh5
Col - Sinji vrh6
Col - Sinji vrh7
Col - Sinji vrh8
Col - Sinji vrh9
Col - Sinji vrh10
Col - Sinji vrh11
Col - Sinji vrh12
Col - Sinji vrh13
Col - Sinji vrh14
Col - Sinji vrh15
Col - Sinji vrh16
Col - Sinji vrh17
Col - Sinji vrh18
Col - Sinji vrh19
Col - Sinji vrh20
Col - Sinji vrh21
Col - Sinji vrh22
Col - Sinji vrh23
Col - Sinji vrh24
Col - Sinji vrh25
Col - Sinji vrh26
Col - Sinji vrh27
Col - Sinji vrh28
Col - Sinji vrh29
Col - Sinji vrh30
Col - Sinji vrh31
Col - Sinji vrh32
Col - Sinji vrh33
Col - Sinji vrh34
Col - Sinji vrh35
Col - Sinji vrh36
Col - Sinji vrh37
Col - Sinji vrh38
Col - Sinji vrh39
Col - Sinji vrh40
Col - Sinji vrh41
Col - Sinji vrh42
Col - Sinji vrh43
Col - Sinji vrh44
Col - Sinji vrh45
Col - Sinji vrh46
Col - Sinji vrh47
Col - Sinji vrh48
Col - Sinji vrh49
Col - Sinji vrh50
Col - Sinji vrh51
Col - Sinji vrh52
Col - Sinji vrh53
Col - Sinji vrh54
Col - Sinji vrh55
Col - Sinji vrh56
Col - Sinji vrh57
Col - Sinji vrh58
Col - Sinji vrh59
Col - Sinji vrh60
Col - Sinji vrh61
Col - Sinji vrh62
Col - Sinji vrh63
Col - Sinji vrh64
Col - Sinji vrh65
Col - Sinji vrh66
Col - Sinji vrh67
Col - Sinji vrh68
Col - Sinji vrh69
Col - Sinji vrh70
Col - Sinji vrh71
Col - Sinji vrh72
Col - Sinji vrh73
Col - Sinji vrh74
Col - Sinji vrh75
Col - Sinji vrh76
Col - Sinji vrh77
Col - Sinji vrh78
Col - Sinji vrh79
Diskusija o izletu Col - Sinji vrh (zahodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki