Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Col - Sinji vrh (vzhodna pot mimo škrapelj)

 
Izhodišče: Col (627 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8818°N / 14,0006°E
Cilj: Sinji vrh (1002 m)
Ime poti: vzhodna pot mimo škrapelj
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 375 m
Višinska razlika po poti: 565 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1116
Ocena: 1 glasov
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.

Opis poti:

S parkirišča nasproti cerkve na Colu nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti proti Predmeji. Po približno 5 minutah hoje po asfaltni cesti bomo prišli do mesta, kjer nas oznake za pot po Robu usmerijo levo na slabšo gozdno cesto. Dokaj zložna cesta se kmalu spremeni v kolovoz, le ta pa se nadaljuje skozi prijeten borov gozd. Dobro označena planinska pot, na manjši jasi zapusti kolovoz in se nadaljuje po širši poti, ki še nekaj časa poteka skozi strnjen gozd. Nekoliko višje prispemo iz gozda na travnata pobočja, katera pa le prečimo, nato pa nas markacije povedejo levo na nekoliko bolj strmo pot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Kovka.
Z vrha se spustimo proti jugozahodu ter pot nadaljujemo po nekoliko slabše vidni stezici, ki poteka ob robu planote nad strmimi razglednimi pobočji. Pot se kmalu položi, nato pa nas čez travnat teren pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi markirana pot od lovske koče Budanje (v bližini razpotja se nahaja vpisna skrinjica "Sončnica").
Nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo ob robu planote po razglednem terenu, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do vzletišča Sončnica.
Od vzletišča nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje proti zahodu in ki nas vodi ob robu planote. Po nekaj krajših vzponih in spustih hitro dosežemo vrh Kraguljc, katerega prepoznamo po majhnem betonskem kamnu (trigonometrična točka) na vrhu gore.
Z vrha sledi lahkoten spust po grebenu Kraguljca, od koder se nam občasno odpirajo lepi razgledi na Vipavsko dolino, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Ajdovščine.
Nadaljujemo naravnost v smeri poti po robu (levo 30 metrov žig in vpisna skrinjica Podrte gore) ter pot še nekaj minut nadaljujemo ob robu planote. Z najvišje točke Podrte gore sledi kratek spust in pot nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ob slabše označenem razpotju nahaja naslednja vpisna skrinjica, ki je pritrjena v bližini kužnega znamenja.
Pred znamenjem nadaljujemo desno (naravnost markirana pot po robu, tudi Sinji vrh čez Črne stene) v smeri Sinjega vrha, nato pa takoj za znamenjem levo na uhojeno, a v nadaljevanju ne več markirano stezico. Sledi kratek lahkoten prečni spust, nato pa prispemo do nekoliko večjega travnika, kjer se steza izgubi. Preko travnika nadaljujemo prečno proti desni, kjer hitro prispemo do opuščene hiše. Tik pred hišo prečimo cesto, mi pa nadaljujemo do dvorišča hiše, tako da hišo obidemo po desni strani. Za hišo stopimo na cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa se prične obračati v levo. Po nekaj minutah dosežemo širšo makadamsko cesto, po kateri poteka označena pot po Angelski gori, mi pa ji sledimo v desno (levo Sinji vrh zahodna pot). Že kmalu cesta postane asfaltna ter nas vodi mimo nekaj hiš. Sledi nekajminutni zmerni vzpon, nato pa dosežemo glavno cesto Col - Predmeja.
Nadaljujemo levo v smeri Predmeje, po cesti, ki nas najprej vodi mimo obeležja NOB, nekaj 10 metrov naprej pa še mimo kapelice. Za kapelico se cesta vidneje vzpne ter preide v gozd. Višje se cesta položi, zavije v levo ter nas pripelje do naravne znamenitosti in sicer škrapelj ob poti, na kar spominja tudi informativna tabla. Sledi kratek spust, nato pa nas oznake za pot po Angelski gori usmerijo rahlo levo na pot, ki se nadaljuje skozi gozd. Na nekaj manjših razpotjih, ki sledijo v nadaljevanju, pazljivo sledimo oznakam poti po Angelski gori (rumeno-oranžni sončki). Po nekaj minutah rahlega do zmernega vzpona se pot prehodno strmeje vzpne in nas pripelje iz gozda na razgledna travnata pobočja pod Sinjim vrhom. Tu se pot nadaljuje rahlo proti desni ter nas ob vedno lepših razgledih proti planoti Trnovskega gozda hitro pripelje na razgleden vrh, na katerem se nahaja manjši betonski križ.
Z vrha se lahko v 3 minutah spustimo do bližnjega penziona Sinji vrh.
Col - Kovk 1:00, Kovk - Sončnica 20 minut, Sončnica - Kraguljc 15 Minut, Kraguljc - Podrta gora 10 minut, Podrta gora - Sinji vrh 1:35.

zemljevid poti
Ob poti: Kovk (961m), Sončnica (Reber) (867m), Kraguljc (897m), Podrta gora nad Ajdovščino (827m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Col - sinji_vrh1
Col - sinji_vrh2
Col - sinji_vrh3
Col - sinji_vrh4
Col - sinji_vrh5
Col - sinji_vrh6
Col - sinji_vrh7
Col - sinji_vrh8
Col - sinji_vrh9
Col - sinji_vrh10
Col - sinji_vrh11
Col - sinji_vrh12
Col - sinji_vrh13
Col - sinji_vrh14
Col - sinji_vrh15
Col - sinji_vrh16
Col - sinji_vrh17
Col - sinji_vrh18
Col - sinji_vrh19
Col - sinji_vrh20
Col - sinji_vrh21
Col - sinji_vrh22
Col - sinji_vrh23
Col - sinji_vrh24
Col - sinji_vrh25
Col - sinji_vrh26
Col - sinji_vrh27
Col - sinji_vrh28
Col - sinji_vrh29
Col - sinji_vrh30
Col - sinji_vrh31
Col - sinji_vrh32
Col - sinji_vrh33
Col - sinji_vrh34
Col - sinji_vrh35
Col - sinji_vrh36
Col - sinji_vrh37
Col - sinji_vrh38
Col - sinji_vrh39
Col - sinji_vrh40
Col - sinji_vrh41
Col - sinji_vrh42
Col - sinji_vrh43
Col - sinji_vrh44
Col - sinji_vrh45
Col - sinji_vrh46
Col - sinji_vrh47
Col - sinji_vrh48
Col - sinji_vrh49
Col - sinji_vrh50
Col - sinji_vrh51
Col - sinji_vrh52
Col - sinji_vrh53
Col - sinji_vrh54
Col - sinji_vrh55
Col - sinji_vrh56
Col - sinji_vrh57
Col - sinji_vrh58
Col - sinji_vrh59
Col - sinji_vrh60
Col - sinji_vrh61
Col - sinji_vrh62
Col - sinji_vrh63
Col - sinji_vrh64
Col - sinji_vrh65
Col - sinji_vrh66
Col - sinji_vrh67
Col - sinji_vrh68
Col - sinji_vrh69
Col - sinji_vrh70
Col - sinji_vrh71
Col - sinji_vrh72
Col - sinji_vrh73
Col - sinji_vrh74
Col - sinji_vrh75
Col - sinji_vrh76
Col - sinji_vrh77
Col - sinji_vrh78
Col - sinji_vrh79
Col - sinji_vrh80
Diskusija o izletu Col - Sinji vrh (vzhodna pot mimo škrapelj)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki