Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sinji vrh / Col - Sinji vrh (čez Črne stene)

Col - Sinji vrh (čez Črne stene)

Natisni
Izhodišče: Col (627 m)
Širina/Dolžina: 45,8818°N 14,0006°E
Ime poti: čez Črne stene
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 375 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 11.413
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.
Opis poti:
S parkirišča nasproti cerkve na Colu nadaljujemo po glavni asfaltirani cesti proti Predmeji. Po približno 5 minutah hoje po asfaltni cesti bomo prišli do mesta, kjer nas oznake za pot po Robu usmerijo levo na slabšo gozdno cesto. Dokaj zložna cesta se kmalu spremeni v kolovoz, le ta pa se nadaljuje skozi prijeten borov gozd. Dobro označena planinska pot, na manjši jasi zapusti kolovoz in se nadaljuje po širši poti, ki še nekaj časa poteka skozi strnjen gozd. Nekoliko višje prispemo iz gozda na travnata pobočja, katera pa le prečimo, nato pa nas markacije povedejo levo na nekoliko bolj strmo pot, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh Kovka.
Z vrha se spustimo proti jugozahodu ter pot nadaljujemo po nekoliko slabše vidni stezici, ki poteka ob robu planote nad strmimi razglednimi pobočji. Pot se kmalu položi, nato pa nas čez travnat teren pripelje do razpotja, kjer se nam z leve priključi markirana pot od lovske koče Budanje (v bližini razpotja se nahaja vpisna skrinjica "Sončnica").
Nadaljujemo naravnost ter pot nadaljujemo ob robu planote po razglednem terenu, po katerem v minuti ali dveh nadaljnje hoje prispemo do vzletišča Sončnica.
Od vzletišča nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje proti zahodu in ki nas vodi ob robu planote. Po nekaj krajših vzponih in spustih hitro dosežemo vrh Kraguljc, katerega prepoznamo po majhnem betonskem kamnu (trigonometrična točka) na vrhu gore.
Z vrha sledi lahkoten spust po grebenu Kraguljca, od koder se nam občasno odpirajo lepi razgledi na Vipavsko dolino, nato pa prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi markirana pot iz Ajdovščine.
Nadaljujemo naravnost v smeri poti po Robu (levo 30 metrov žig in vpisna skrinjica Podrte gore) ter pot še nekaj minut nadaljujemo ob robu planote. Z najvišje točke Podrte gore sledi kratek spust in pot nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ob slabše označenem razpotju nahaja naslednja vpisna skrinjica, ki je pritrjena v bližini kužnega znamenja.
Nadaljujemo naravnost v smeri poti po Robu (desno Sinji vrh zahodna in vzhodna pot), po poti, ki se v nadaljevanju vzpne na 830 m visok Pravi vrh, nato pa se nadaljuje po in ob grebenu Črnih sten, katerih najvišji vrh doseže 844 m. Sledi še nekaj minut lahkotne in prijetne hoje, pot poti, ki poteka razmeroma visoko nad Vipavsko dolino, katero lahko večji del poti občudujemo.
Poti po Robu sledimo do prijetnega razgledišča na Rubu, kjer se nam z leve priključi še pot čez Stare babe.
Tu pri električnih drogovih nas markacije za Sinji vrh usmerijo desno na kolovoz, ki se sprva rahlo vzpne nato pa se postopoma spušča. Ko se pot ponovno vzpne stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo navzgor (desno se cesta pri zadnji hiši v vasi konča). Po nekaj minutni hoji po cesti pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno in nato po nekaj metrih še enkrat desno. Cesta, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja nas višje pripelje na še eno križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno. Sledi še 700 m hoje po cesti do penziona Sinji vrh. Tu se cesta konča in pot nadaljujemo po neoznačeni poti proti Sinjemu vrhu, ki ga dosežemo po treh minutah. Orientacija v zadnjem delu ni težavna.
Col - Kovk 1:00, Kovk - Sinji vrh 2:25.
zemljevid poti - Sinji vrh
Ob poti: Kovk (961m), Sončnica (Reber) (867m), Kraguljc (897m), Podrta gora nad Ajdovščino (827m), Pravi vrh (830m), Črne stene (844m), Štorski kal (810m), Rob (847m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Col - Sinji vrh1
Col - Sinji vrh2
Col - Sinji vrh3
Col - Sinji vrh4
Col - Sinji vrh5
Col - Sinji vrh6
Col - Sinji vrh7
Col - Sinji vrh8
Col - Sinji vrh9
Col - Sinji vrh10
Col - Sinji vrh11
Col - Sinji vrh12
Col - Sinji vrh13
Col - Sinji vrh14
Col - Sinji vrh15
Col - Sinji vrh16
Col - Sinji vrh17
Col - Sinji vrh18
Col - Sinji vrh19
Col - Sinji vrh20
Col - Sinji vrh21
Col - Sinji vrh22
Col - Sinji vrh23
Col - Sinji vrh24
Col - Sinji vrh25
Col - Sinji vrh26
Col - Sinji vrh27
Col - Sinji vrh28
Col - Sinji vrh29
Col - Sinji vrh30
Col - Sinji vrh31
Col - Sinji vrh32
Col - Sinji vrh33
Col - Sinji vrh34
Col - Sinji vrh35
Col - Sinji vrh36
Col - Sinji vrh37
Col - Sinji vrh38
Col - Sinji vrh39
Diskusija o izletu Col - Sinji vrh (čez Črne stene)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki