Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Col - Križna gora (Hrušica)

Natisni
Izhodišče: Col (627 m)
Širina/Dolžina: 45,8816°N 14,001°E
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 535 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.808
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 51
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Cola in Idrije. Ko prispemo na Col zavijemo levo proti Predmeji ter nato po nekaj metrih desno na parkirišče nasproti župnijske cerkve na Colu. Parkiramo lahko tudi na parkirišču ob bližnjem športnem igrišču.
b) Zapeljemo se v Logatec, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. Na koncu naselja Kalce zavijemo levo v smeri Podkraja in Cola, nato pa po nekoliko bolj ovinkasti cesti najprej prispemo do Podkraja, nato pa po nekoliko bolj ravni cesti še do Cola. Na Colu, kjer se priključimo cesti iz Ajdovščine nadaljujemo desno, nato pa po nekaj 10 metrih levo v smeri Predmeje. Proti Predmeji se peljemo le nekaj metrov, saj že takoj za križiščem zavijemo desno na parkirišče nasproti cerkve sv. Lenarta.
c) Zapeljemo se v Idrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logatcu. Ko prispemo do Godoviča zapustimo glavno cesto proti Logatcu in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Črnega Vrha, Cola in Ajdovščine. Ko prispemo na Col zavijemo desno proti Otlici in Predmeji ter nato še enkrat desno na bližnje parkirišče nasproti cerkve.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo do glavne ceste Ajdovščina - Godovič, nato pa po njej hodimo proti Godoviču, a le do križišča, kjer nas oznake za Vodice usmerijo desno na nekoliko ožjo cesto. Asfaltna cesta nas nato vodi še mimo nekaj hiš in tovarne obutve, nato pa postopoma preide v gozd, skozi katerega se prične zmerno vzpenjati. V nadaljevanju kar nekaj časa hodimo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo desno na markirano pešpot, katera pa se že po nekaj minutah vrne na cesto. Cesta nas nato pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Vodic (desno Vodice hišna št. 1 in 2 ter Podkraj). Le malo naprej prispemo do naslednjega razpotja, kjer se ostro v desno odcepi makadamska cesta proti Svetemu Duhu (naravnost cesta, ki vodi proti Vodicam, rahlo desno markirana pot na Javornik).
Usmerimo se na makadamsko cesto v smeri Svetega Duha, kjer že po nekaj korakih stopimo iz gozda ob spodnji del senožeti, kjer se nahaja hiša oz. vikend. Pred hišo je zanimiva lesena skulptura v obliki medvedke z mladičem, za hišo pa se cesta že vrne v gozd. Skozi gozd se cesta zložno do zmerno vzpenja, višje pa se nam z desne priključi še slabša cesta oz. kolovoz od domačije Fratar. Nekoliko naprej se z levega ovinka v desno odcepi ožja gozdna cesta, ki se višje konča in spremeni v kolovoz, po katerem je možen vzpon proti Križni gori (cesta in kolovoz sta neoznačena, se pa kolovoz malo pod vrhom priključi markirani poti), mi pa nadaljujemo levo in pot še naprej nadaljujemo po široki makadamski cesti. Višje se nam s ceste odpre nekaj razgleda proti Golakom, hribom nad planoto Gora in Vodicam, kjer lepo vidimo posamezne domačije. Pot nadaljujemo po cesti, ki se v zadnjem delu, z izjemo serpentin vzpenja proti vzhodu. Nad zadnjima dvema serpentinama se cesta razcepi na dva dela in sicer levo, ki se nadaljuje proti Vodicam in desno, ki vodi proti cerkvici Sv. Duha.
Z razpotja nadaljujemo rahlo desno, kjer ob cesti opazimo oznake za Sv. Duha (pot od mesta, kjer smo zapustili asfalt pa do tega križišča ni bila markirana), v nadaljevanju pa tudi občasne stare markacije. Po nadaljnjem krajšem vzponu, na manjšem križišču nadaljujemo ostro desno (oznake za Sv. Duh), po cesti, ki se kmalu položi in zavije v levo, kjer preide v bolj raven svet. Tu se v levo odcepi pot k cerkvi Sv. Duha, v smeri naravnost se nadaljuje dobro uhojena markirana pot proti Podkraju, mi pa nadaljujemo desno v smeri Križne gore. Pot se nadaljuje po bolj planotastem svetu skozi gozd. Že kmalu po razpotju opazimo oznake za Škol, do kamor je minuta hoda z markirane poti v desno (Škol je rahlo prepadna razgledna točka, s katere se odpre lep pogled, ki seže vse do Alp), mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, katera nas le malo naprej pripelje na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Križne gore (z leve pride bližnjica položne poti iz Podkraja). Sledi prečenje, za katerim pa prispemo na naslednje manjše razpotje. Tokrat nadaljujemo levo (iz smeri naravnost se nam priključi v zgornjem delu opisa omenjen nemarkiran kolovoz) in v nekaj minutah smo že pri razglednem stolpu na Križni gori.
zemljevid poti - Križna gora (Hrušica)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Col - Križna gora (Hrušica)1
Col - Križna gora (Hrušica)2
Col - Križna gora (Hrušica)3
Col - Križna gora (Hrušica)4
Col - Križna gora (Hrušica)5
Col - Križna gora (Hrušica)6
Col - Križna gora (Hrušica)7
Col - Križna gora (Hrušica)8
Col - Križna gora (Hrušica)9
Col - Križna gora (Hrušica)10
Col - Križna gora (Hrušica)11
Col - Križna gora (Hrušica)12
Col - Križna gora (Hrušica)13
Col - Križna gora (Hrušica)14
Col - Križna gora (Hrušica)15
Col - Križna gora (Hrušica)16
Col - Križna gora (Hrušica)17
Col - Križna gora (Hrušica)18
Col - Križna gora (Hrušica)19
Col - Križna gora (Hrušica)20
Col - Križna gora (Hrušica)21
Col - Križna gora (Hrušica)22
Col - Križna gora (Hrušica)23
Col - Križna gora (Hrušica)24
Col - Križna gora (Hrušica)25
Col - Križna gora (Hrušica)26
Col - Križna gora (Hrušica)27
Col - Križna gora (Hrušica)28
Col - Križna gora (Hrušica)29
Col - Križna gora (Hrušica)30
Col - Križna gora (Hrušica)31
Col - Križna gora (Hrušica)32
Col - Križna gora (Hrušica)33
Col - Križna gora (Hrušica)34
Col - Križna gora (Hrušica)35
Col - Križna gora (Hrušica)36
Col - Križna gora (Hrušica)37
Col - Križna gora (Hrušica)38
Col - Križna gora (Hrušica)39
Col - Križna gora (Hrušica)40
Col - Križna gora (Hrušica)41
Col - Križna gora (Hrušica)42
Col - Križna gora (Hrušica)43
Col - Križna gora (Hrušica)44
Col - Križna gora (Hrušica)45
Col - Križna gora (Hrušica)46
Col - Križna gora (Hrušica)47
Col - Križna gora (Hrušica)48
Col - Križna gora (Hrušica)49
Col - Križna gora (Hrušica)50
Col - Križna gora (Hrušica)51
Diskusija o izletu Col - Križna gora (Hrušica)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki