Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Malem Grintovcu (1813 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Sass de Porcel / Ciampac - Sass de Porcel

Ciampac - Sass de Porcel

Natisni
Izhodišče: Ciampac (2142 m)
Širina/Dolžina: 46,4575°N 11,7881°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 259 m
Višinska razlika po poti: 330 m
Zemljevid: Tabacco 06, 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 2.415
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Od zgornje postaje nihalke na Ciampac nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost ter po nekaj minutah zložnega vzpona ob pogledu na okoliške vrhove prispemo do koče Rifugio Tobia del Giagher.
Od koče nadaljujemo po dobro uhojeni poti, po kateri se čez travnik hitro sprehodimo do bližnje makadamske ceste, kateri pa se le povsem približamo. Vzpon nadaljujemo po planinski poti, ki se vzporedno vzpenja z omenjeno cesto.
Višje se priključimo prej omenjeni cesti, ki se je med tem že spremenila v strm ter kamnit kolovoz. Po kolovozu, oz. transportno reševalni cesti se vzpnemo do sedla Brunec, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo v smeri Buffaure (pot št. 613) ter se pričnemo prečno spuščati čez travnata pobočja vrha Brunec. Po nekajminutnem prečenju ob pogledu na okoliške vrhove, pa prispemo na manjše sedelce med vrhovoma Brunec in Sass de Porcel.
Od tod le še kratek čas nadaljujemo po markirani poti, ki vodi proti vrhu Sas de Adam, nato pa na levi strani opazimo slabše uhojeno stezico, ki se nadaljuje po in ob grebenu vrha Sass de Porcel. Usmerimo se na omenjeno pot, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden in prepaden vrh.
Ob poti: Rifugio Ciampac (2160m), Rifugio Tobia del Giagher (2170m), Sella Brunec (2428m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Ciampac - Sass de Porcel1
Ciampac - Sass de Porcel2
Ciampac - Sass de Porcel3
Ciampac - Sass de Porcel4
Ciampac - Sass de Porcel5
Ciampac - Sass de Porcel6
Ciampac - Sass de Porcel7
Ciampac - Sass de Porcel8
Ciampac - Sass de Porcel9
Ciampac - Sass de Porcel10
Ciampac - Sass de Porcel11
Ciampac - Sass de Porcel12
Ciampac - Sass de Porcel13
Ciampac - Sass de Porcel14
Ciampac - Sass de Porcel15
Ciampac - Sass de Porcel16
Ciampac - Sass de Porcel17
Ciampac - Sass de Porcel18
Ciampac - Sass de Porcel19
Ciampac - Sass de Porcel20
Ciampac - Sass de Porcel21
Ciampac - Sass de Porcel22
Ciampac - Sass de Porcel23
Ciampac - Sass de Porcel24
Ciampac - Sass de Porcel25
Ciampac - Sass de Porcel26
Ciampac - Sass de Porcel27
Ciampac - Sass de Porcel28
Ciampac - Sass de Porcel29
Ciampac - Sass de Porcel30
Ciampac - Sass de Porcel31
Ciampac - Sass de Porcel32
Ciampac - Sass de Porcel33
Ciampac - Sass de Porcel34
Ciampac - Sass de Porcel35
Ciampac - Sass de Porcel36
Ciampac - Sass de Porcel37
Ciampac - Sass de Porcel38
Diskusija o izletu Ciampac - Sass de Porcel
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki