Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Dolomiti / Sas de Adam / Ciampac - Sas de Adam

Ciampac - Sas de Adam

Natisni
Izhodišče: Ciampac (2142 m)
Širina/Dolžina: 46,4575°N 11,7881°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 288 m
Višinska razlika po poti: 375 m
Zemljevid: Tabacco 06, 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.960
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Kranjske Gore preko Korenskega sedla do Avstrije, kjer v prvem večjem križišču nadaljujemo levo proti Podkloštru / Arnoldstein in Trbižu / Tarvisio. Ob koncu kraja Podklošter nas oznake za Šmohor / Hermagor usmerijo desno na regionalno cesto, po kateri se mimo omenjenega kraja peljemo do konca Ziljske doline, oz. točneje do kraja Kötschach-Mauthen, kjer zavijemo desno proti kraju Oberdrauburg. Pot naprej nas vodi čez alpski prelaz Gailbergsattel (982 m), za katerim se spustimo v omenjeni kraj. Za tem, ko prečimo most preko reke Drave, nadaljujemo levo proti kraju Lienz. V glavnem krožišču v Lienzu nadaljujemo "levo" v smeri kraja Sillian in Italije. Naprej prečimo državno mejo med Avstrijo in Italijo, mi pa glavni cesti sledimo do kraja Dobbiaco / Toblach, kjer zavijemo levo proti Cortini d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 280 km.
b) Iz Kranjske gore čez MP Rateče do Trbiža / Tarvisio in naprej po avtocesti proti Vidmu / Udine. Avtocesto zapustimo pri kraju Tolmezzo, od koder z vožnjo nadaljujemo proti kraju Ampezzo in naprej proti alpskemu prelazu Passo della Mauria (1298 m). Cesta se nato začne spuščati in nas pripelje v dolino Cadore, kjer nadaljujemo desno proti kraju Auronzo di Cadore. V naslednjih križiščih sledimo oznakam za Cortino d'Ampezzo. Ko prispemo v Cortino d'Ampezzo, pa se držimo oznak za alpski prelaz Passo Falzarego. Na prelazu Falzarego (2105 m) je križišče, kjer nadaljujemo naravnost navzdol v smeri Marmolade in prelaza Passo Fedaia. V naslednjih križiščih sledimo cesti v smeri Marmolade in omenjenega prelaza. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta ponovno prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Iz Kranjske Gore do izhodišča je približno 270 km.
c) Iz Nove Gorice se zapeljemo v Italijo ter se naprej po avtocesti peljemo do kraja Portogruaro, kjer na avtocestnem razcepu zavijemo v smeri Kraja Belluno. Avtocesti sledimo do izvoza za Belluno, mi pa za krajem Belluno sledimo cesti v smeri kraja Agordo ter nato Marmoladi in alpskemu prelazu Passo Fedaia. Za prelazom Fedaia (2057 m), le ta se nahaja ob umetnem jezeru Lagho di Fedaia, se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do začetka kraja Alba, kjer bomo na levi strani opazili žičnico (nihalka) Ciampac. Parkiramo na velikem parkirišču ob spodnji postaji omenjene žičnice. Nato kupimo karto ter se zapeljemo do zgornje postaje nihalke Ciampac. Od meje s Slovenijo, pa do izhodišča je približno 245 km.
Opis poti:
Od zgornje postaje nihalke na Ciampac nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Nadaljujemo naravnost ter po nekaj minutah zložnega vzpona ob pogledu na okoliške vrhove prispemo do koče Rifugio Tobia del Giagher.
Od koče nadaljujemo po dobro uhojeni poti, po kateri se čez travnik hitro sprehodimo do bližnje makadamske ceste, kateri pa se le povsem približamo. Vzpon nadaljujemo po planinski poti, ki se vzporedno vzpenja z omenjeno cesto.
Višje se priključimo prej omenjeni cesti, ki se je med tem že spremenila v strm ter kamnit kolovoz. Po kolovozu, oz. transportno reševalni cesti se vzpnemo do sedla Brunec, kjer je označeno razpotje.
S sedla nadaljujemo v smeri Buffaure (pot št. 613) ter se pričnemo prečno spuščati čez travnata pobočja vrha Brunec. Po nekajminutnem prečenju ob pogledu na okoliške vrhove, pa prispemo na manjše sedelce med vrhovoma Brunec in Sass de Porcel.
Nadaljujemo po markirani in dobro uhojeni poti, ki po desni strani obide manj obiskan Sass de Porcel, nato pa nas pot pripelje na greben, ki je na nekaj mestih rahlo izpostavljen, a je pot večinoma dovolj široka, da v kopnem ne povzroča težav. Vse bolj razgledna pot se proti vrhu nekoliko strmeje vzpne, mi pa ob lepih pogledih na okoliške vrhove hitro dosežemo precej obiskan vrh.
Ob poti: Rifugio Ciampac (2160m), Rifugio Tobia del Giagher (2170m), Sella Brunec (2428m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ciampac - Sas de Adam1
Ciampac - Sas de Adam2
Ciampac - Sas de Adam3
Ciampac - Sas de Adam4
Ciampac - Sas de Adam5
Ciampac - Sas de Adam6
Ciampac - Sas de Adam7
Ciampac - Sas de Adam8
Ciampac - Sas de Adam9
Ciampac - Sas de Adam10
Ciampac - Sas de Adam11
Ciampac - Sas de Adam12
Ciampac - Sas de Adam13
Ciampac - Sas de Adam14
Ciampac - Sas de Adam15
Ciampac - Sas de Adam16
Ciampac - Sas de Adam17
Ciampac - Sas de Adam18
Ciampac - Sas de Adam19
Ciampac - Sas de Adam20
Ciampac - Sas de Adam21
Ciampac - Sas de Adam22
Ciampac - Sas de Adam23
Ciampac - Sas de Adam24
Ciampac - Sas de Adam25
Ciampac - Sas de Adam26
Ciampac - Sas de Adam27
Ciampac - Sas de Adam28
Ciampac - Sas de Adam29
Ciampac - Sas de Adam30
Ciampac - Sas de Adam31
Ciampac - Sas de Adam32
Ciampac - Sas de Adam33
Ciampac - Sas de Adam34
Ciampac - Sas de Adam35
Ciampac - Sas de Adam36
Ciampac - Sas de Adam37
Ciampac - Sas de Adam38
Ciampac - Sas de Adam39
Ciampac - Sas de Adam40
Ciampac - Sas de Adam41
Ciampac - Sas de Adam42
Ciampac - Sas de Adam43
Ciampac - Sas de Adam44
Diskusija o izletu Ciampac - Sas de Adam
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki