Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj

Cerkno - Štor (čez Kladje)

Natisni
Izhodišče: Cerkno (324 m)
Širina/Dolžina: 46,1261°N 13,9839°E
Ime poti: čez Kladje
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 681 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 413
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
S ceste Idrija - Tolmin (lahko tudi preko prelaza Kladje, Davče, Leskovice...) se zapeljemo v Cerkno, kjer parkiramo na enem od parkirišč v središču, oz. obrobju mesta.
Opis poti:
Iz Cerknega nadaljujemo po glavni asfaltni cesti proti Škofji Loki. Nekaj časa hodimo po oz. ob glavni cesti, ob kateri opazimo nekaj redkih markacij. Po približno 20 minutah ne preveč varne hoje (hodimo namreč po ovinkasti in občasno tudi kar precej prometni glavni cesti), pa cesta naredi prvi oster levi ovinek. Tik pred omenjenim ovinkom, pa nas markacije usmerijo desno na stransko cesto, po kateri prispemo v manjši zaselek. Sprehodimo se mimo nekaj hiš, nato pa asfalt zamenja makadam, mi pa cesti sledimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije usmerijo levo na vzpenjajoč in markiran kolovoz (do sem lahko tudi z avtom, to nam pot skrajša za slabih 30 minut, istočasno pa se izognemo hoji po glavni cesti).
Po kolovozu se hitro vzpnemo do bližnjega travnika, na njegovem zgornjem robu pa markirana pot zavije desno v gozd. Sledi nekajminutni vzpon skozi strnjen gozd, nato pa prečimo gozdno cesto ter vzpon še naprej nadaljujemo po markirani poti. Višje še enkrat prečimo cesto in nekaj kolovozov, nato pa prispemo iz gozda, kjer pridemo do manjše lesene koče. Nad kočo kolovoz po katerem hodimo zavije v levo, mi pa ga tu zapustimo in se čez sprva strmo travnato pobočje povzpnemo do bližnje domačije, kjer stopimo na cesto. Po cesti hodimo le kratek čas, nato pa nas markacije usmerijo desno na širok kolovoz, ki se višje razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levem, ki se kmalu povsem položi, nato pa nas v prečenju pobočij proti levi pripelje do manjšega zaselka. Za zaselkom, od katerega se nam odpre lep pogled na okoliško hribovje, se kolovoz, oz. od tod naprej slabša cesta, prične zmerno vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do središča vasi Podlanišče, kjer je označeno razpotje.
S Podlanišča oz. prelaza Kladje nadaljujemo proti vzhodu, po cesti v smeri Ermanovca. Cesta se najprej vzpne mimo nekaj hiš, nato pa prispemo do mesta, kjer se v levo odcepi markirana pot na Škofje, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti. Cesta se kratek čas nadaljuje skozi gozd, nato pa izmenično preko senožeti in ponovno skozi gozd, pri tem pa obidemo nekaj posameznih hiš. Višje, na predelu imenovanem Laniška ravan, se nam z leve priključi pot od bolnice Franja (tudi pot iz Cerknega - pot skozi Planino pri Cerknem in pot s Škofja), mi pa le malo naprej, pri manjšem zaselku nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri pešpoti na Ermanovec. Po makadamski cesti se v nekaj 10 korakih povzpnemo na razgledno sleme, tam pa nas oznake za Ermanovec usmerijo rahlo desno na kolovoz, po katerem se hitro vzpnemo do gozda. Nadaljujemo skozi gozd, kjer na razpotjih sledimo markacijam, pot pa nas pripelje do utrdb nekdanje rapalske meje, kjer se pot položi. Malo naprej stopimo iz gozda, nato pa se v rahlem spustu sprehodimo do asfaltne ceste, katero smo nekaj časa nazaj zapustili, dosežemo pa jo preko dvorišča bližnje hiše.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo v smeri Ermanovca, nas pa pot najprej vodi mimo informativne table (Pot ob rapalski meji), nekoliko naprej pa še mimo stare kapelice, za katero se nam z leve priključi še markirana pot iz Kopačnice.
Nadaljujemo naravnost, nato pa v nekaj minutah prispemo do Koče na Ermanovcu.
Za kočo opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri rahlo proti levi, na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
zemljevid poti - Štor
Ob poti: Kladje (787m), Koča na Ermanovcu (964m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Cerkno - Štor1
Cerkno - Štor2
Cerkno - Štor3
Cerkno - Štor4
Cerkno - Štor5
Cerkno - Štor6
Cerkno - Štor7
Cerkno - Štor8
Cerkno - Štor9
Cerkno - Štor10
Cerkno - Štor11
Cerkno - Štor12
Cerkno - Štor13
Cerkno - Štor14
Cerkno - Štor15
Cerkno - Štor16
Cerkno - Štor17
Cerkno - Štor18
Cerkno - Štor19
Cerkno - Štor20
Cerkno - Štor21
Cerkno - Štor22
Cerkno - Štor23
Cerkno - Štor24
Cerkno - Štor25
Cerkno - Štor26
Cerkno - Štor27
Cerkno - Štor28
Cerkno - Štor29
Cerkno - Štor30
Cerkno - Štor31
Cerkno - Štor32
Cerkno - Štor33
Cerkno - Štor34
Cerkno - Štor35
Cerkno - Štor36
Cerkno - Štor37
Cerkno - Štor38
Cerkno - Štor39
Cerkno - Štor40
Cerkno - Štor41
Cerkno - Štor42
Cerkno - Štor43
Cerkno - Štor44
Cerkno - Štor45
Cerkno - Štor46
Cerkno - Štor47
Cerkno - Štor48
Cerkno - Štor49
Cerkno - Štor50
Cerkno - Štor51
Cerkno - Štor52
Cerkno - Štor53
Cerkno - Štor54
Cerkno - Štor55
Cerkno - Štor56
Cerkno - Štor57
Cerkno - Štor58
Cerkno - Štor59
Cerkno - Štor60
Cerkno - Štor61
Cerkno - Štor62
Cerkno - Štor63
Cerkno - Štor64
Cerkno - Štor65
Cerkno - Štor66
Cerkno - Štor67
Cerkno - Štor68
Cerkno - Štor69
Cerkno - Štor70
Cerkno - Štor71
Cerkno - Štor72
Diskusija o izletu Cerkno - Štor (čez Kladje)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki