Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje izvira reka Drava?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Porezen / Cerkno - Porezen (položna pot)

Cerkno - Porezen (položna pot)

Natisni
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Širina/Dolžina: 46,1308°N 13,9873°E
Ime poti: položna pot
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Višinska razlika: 1305 m
Višinska razlika po poti: 1305 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.266
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 89
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška ter nas sprva vodi še mimo tovarne ETA E.G.O. Dokaj zložna cesta se nato nadaljuje še mimo več hiš, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno preko mostu (naravnost Okrepčevalnica pr Padkejc). Za mostom se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas kaj hitro popelje do naselja Trebenče, kjer se držimo glavne ceste. Na koncu naselja cesta po levi strani obide večjo pečino, na vrhu katere se nahaja cerkev sv. Jošta. Od tu še nekaj minut nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo do nekakšnega piknik prostora, ob katerem se nahaja travnato športno igrišče (odbojka, mali nogomet, igrala, trampolin...).
Ravno pri brunarici se v desno odcepi ožja makadamska cesta (naravnost Poče, Gorje, Jesenica...), po kateri nadaljujemo vzpon. Cesta kmalu preide v gozd, kjer naredi daljši levi ovinek. Na ovinku se v desno odcepi steza proti cerkvi sv. Jošta, do katere je dobrih 5 minut hoda, mi pa še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, katera nas mimo transformatorja pripelje do manjšega križišča v bližini dveh hiš.
Asfaltna cesta se nadaljuje desno proti hiši, mi pa nadaljujemo naravnost po slabši makadamski cesti. Na prvem križišču nekaj 10 m naprej nadaljujemo levo, nato pa deloma skozi gozd, deloma pa preko travnikov prispemo na asfaltno cesto, katero dosežemo pri spomeniku NOB in gasilskem domu.
Od gasilskega doma, kjer je tudi obračališče za avtobuse, nadaljujemo po vzpenjajoči cesti skozi vas Poče. Sredi vasi opazimo prve markacije, nekaj korakov naprej pa še prve planinske smerne table.
Iz središča Poč nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno Porezen čez Labinjske lehe), kjer sprva hodimo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, mi pa pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se malo naprej približa še eni hiši, mi pa še pred hišo (odcep poti je pri kozolcu) nadaljujemo levo na pot, ki se vzpne preko senožeti do nekaj minut oddaljene gozdne ceste. Ko dosežemo cesto ji sledimo v levo, mi pa po njej hodimo v smeri Porezna. Občasno se nam odpre nekaj razgleda na Cerkljansko hribovje, nato pa že prispemo na manjše križišče, od koder nadaljujemo naravnost po pešpoti, ki se nadaljuje med obema cestama. Po krajšem vzponu se vrnemo na desni krak ceste, ki je vse bolj podobna kolovozu (širitev kolovoza 2014). Pot naprej nas vodi mimo manjšega slapišča, nato pa prispemo na deloma označeno razpotje, kjer nas oznake za Porezen usmerjajo ostro desno.
Tu nadaljujemo naravnost (ostro desno Porezen - strma pot) ter pot še naprej nadaljujemo po razmeroma širokem kolovozu, ki se prečno vzpenja čez občasno bolj strma pobočja. Kolovoz se malo naprej konča, pot pa se za starejšo, deloma kamnito bajto spremeni v pešpot, ki se prečno vzpenja nad grapo potoka Zapoška. Med vzponom lahko opazimo tudi oznake, da hodimo po Slovenski geološki poti. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno in se prečno vzpne preko strmega in predvsem v mokrem za zdrs nevarnega pobočja. Pot v nadaljevanju preči še nekaj grap, med drugim nas vodi tudi mimo odcepa poti k pitni vodi. Sledi še nekoliko nerodno prečenje travnatega žleba, saj je erozija odnesla travo oz. kratek del poti, tako da je pri prečenju potrebno nekaj previdnosti, sicer pa prehod ni pretežak, saj ne gre za izjemno strmo pobočje. Malo naprej pot zavije desno ter še enkrat, tokrat brez posebnosti preči sedaj že razširjen žleb. Markirana, vendar zaradi visoke trave v nadaljevanju nekoliko težje sledljiva pot, se nato v nekaj okljukih razmeroma strmo vzpenja proti grebenu Porezna. Med vzponom nas pot vodi še mimo manjšega izvira, nato pa kmalu dosežemo greben, kjer se priključimo strmi poti iz Cerknega in Poč ter tudi nekaterim drugim potem, ki vodijo na vrh.
Ko dosežemo sprva še neizrazit greben nadaljujemo levo, nato pa že po nekaj 10 korakih prispemo do manjšega razpotja, kjer se pot razcepi na dva dela. Bolj uhojena je "strma pot", ki se nadaljuje po grebenu, mi pa nadaljujemo desno v smeri Davče ter po minuti nadaljnje hoje stopimo na cesto, ki vodi proti Domu na Poreznu (tu ne gre več za uradno ločeno strmo in položno pot iz Poč, a če smo se odločili za položno lahko tudi ta del nadaljujemo po "položni poti" (sicer pa, če nadaljujemo po grebenu bomo najprej prišli na vrh Porezna in od tam do doma)).
Ko stopimo na cesto nas pot vodi še skozi pas gozda, nato pa postopoma prispemo na odprta pobočja, s katerih se nam odpre lep pogled proti Blegošu, Kamniško Savinjskim Alpam ter Karavankam. Ko nekaj minut višje dosežemo severovzhodni greben Porezna, se nam z desne priključi še markirana pot s Petrovega Brda. Tu nadaljujemo levo ter ob pogledu na Julijske Alpe, predvsem greben Spodnjih Bohinjskih gora, v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do Doma na Poreznu.
Za domom opazimo oznake za vrh Porezna, ki nas usmerijo na vzpenjajočo pot, po kateri se v nekaj minutah prečnega vzpona povzpnemo na 1630 m visok vrh, s katerega se nam odpre lep razgled.
Cerkno - Poče 1:15, Poče - Dom na Poreznu 2:40, Dom na Poreznu - Porezen 5 minut.
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Trebenče (453m), Poče (653m), Dom na Poreznu (1590m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Cerkno - Porezen1
Cerkno - Porezen2
Cerkno - Porezen3
Cerkno - Porezen4
Cerkno - Porezen5
Cerkno - Porezen6
Cerkno - Porezen7
Cerkno - Porezen8
Cerkno - Porezen9
Cerkno - Porezen10
Cerkno - Porezen11
Cerkno - Porezen12
Cerkno - Porezen13
Cerkno - Porezen14
Cerkno - Porezen15
Cerkno - Porezen16
Cerkno - Porezen17
Cerkno - Porezen18
Cerkno - Porezen19
Cerkno - Porezen20
Cerkno - Porezen21
Cerkno - Porezen22
Cerkno - Porezen23
Cerkno - Porezen24
Cerkno - Porezen25
Cerkno - Porezen26
Cerkno - Porezen27
Cerkno - Porezen28
Cerkno - Porezen29
Cerkno - Porezen30
Cerkno - Porezen31
Cerkno - Porezen32
Cerkno - Porezen33
Cerkno - Porezen34
Cerkno - Porezen35
Cerkno - Porezen36
Cerkno - Porezen37
Cerkno - Porezen38
Cerkno - Porezen39
Cerkno - Porezen40
Cerkno - Porezen41
Cerkno - Porezen42
Cerkno - Porezen43
Cerkno - Porezen44
Cerkno - Porezen45
Cerkno - Porezen46
Cerkno - Porezen47
Cerkno - Porezen48
Cerkno - Porezen49
Cerkno - Porezen50
Cerkno - Porezen51
Cerkno - Porezen52
Cerkno - Porezen53
Cerkno - Porezen54
Cerkno - Porezen55
Cerkno - Porezen56
Cerkno - Porezen57
Cerkno - Porezen58
Cerkno - Porezen59
Cerkno - Porezen60
Cerkno - Porezen61
Cerkno - Porezen62
Cerkno - Porezen63
Cerkno - Porezen64
Cerkno - Porezen65
Cerkno - Porezen66
Cerkno - Porezen67
Cerkno - Porezen68
Cerkno - Porezen69
Cerkno - Porezen70
Cerkno - Porezen71
Cerkno - Porezen72
Cerkno - Porezen73
Cerkno - Porezen74
Cerkno - Porezen75
Cerkno - Porezen76
Cerkno - Porezen77
Cerkno - Porezen78
Cerkno - Porezen79
Cerkno - Porezen80
Cerkno - Porezen81
Cerkno - Porezen82
Cerkno - Porezen83
Cerkno - Porezen84
Cerkno - Porezen85
Cerkno - Porezen86
Cerkno - Porezen87
Cerkno - Porezen88
Cerkno - Porezen89
Diskusija o izletu Cerkno - Porezen (položna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki