Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Porezen / Cerkno - Porezen (čez Labinjske lehe)

Cerkno - Porezen (čez Labinjske lehe)

Natisni
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Širina/Dolžina: 46,1308°N 13,9873°E
Ime poti: čez Labinjske lehe
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1305 m
Višinska razlika po poti: 1365 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 396
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 82
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Iz središča Cerknega nadaljujemo v smeri Zakojce in Gorij, kjer hodimo po pločniku, pri spomeniku NOB pa gremo desno čez most preko potoka Zapoška. Pot nadaljujemo po Jerebovi ulici, kjer gremo mimo frizerskega salona Monika, nato pa nas oznake za Trebenče in bolnico Franja usmerijo levo na ožjo ulico (Pot na Brce). Ko se nam na desno odpre prehod na tlakovano pot, nadaljujemo po njej, po njej pa se vzpnemo nad Cerkno, tlakovana pot pa nas spremlja vse do večjega spomenika NOB.
Za spomenikom nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez deloma travnato pobočje, za oddajniki pa dosežemo asfaltno cesto. Nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltni cesti, ki nas višje pripelje do še ene hiše. Za hišo nadaljujemo po markirani planinski poti, nekoliko naprej pa po desni strani obidemo še eno hišo. Nadaljujemo navkreber v smeri bolnice Franja, pot pa nas nekaj časa vodi skozi gozd. Ko zapustimo gozd nadaljujemo levo ter se po kolovozu vzpnemo do naselja Labinje, kjer se pot razcepi.
Nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno navzdol bolnica Franja), s ceste pa gremo le malo naprej desno in se prečno vzpnemo čez krajše strmejše pobočje. Po dveh minutah vzpona se pot položi in prečimo asfaltno cesto ter nadaljujemo v smeri Porezna, pot pa nas vodi ob dvorišču bližnje hiše. Pot naprej nas vodi po kolovozu, na manjšem razpotju pa gremo rahlo desno, za ograjo pa pot preide v gozd ter se postopoma spremeni v planinsko pot. Sledi nekoliko daljši prečni vzpon, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji za nekaj korakov sledimo v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se vrne v gozd. Skozi gozd na razpotjih sledimo markacijam, pot pa višje postane bolj strma in preči makadamsko cesto. Malo naprej še enkrat dosežemo makadamsko cesto, mi pa na dveh zaporednih razpotjih, kjer se nam najprej priključi pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še pot iz Dolenjih Novakov, sledimo oznakam za Porezen.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša, vodi pa dalje proti Poreznu), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Cerkno Labinje 1:00, Labinje - Labinjske lehe 1:00, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2020 in oktobra 2018.
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Labinje (628m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Cerkno - Porezen1
Cerkno - Porezen2
Cerkno - Porezen3
Cerkno - Porezen4
Cerkno - Porezen5
Cerkno - Porezen6
Cerkno - Porezen7
Cerkno - Porezen8
Cerkno - Porezen9
Cerkno - Porezen10
Cerkno - Porezen11
Cerkno - Porezen12
Cerkno - Porezen13
Cerkno - Porezen14
Cerkno - Porezen15
Cerkno - Porezen16
Cerkno - Porezen17
Cerkno - Porezen18
Cerkno - Porezen19
Cerkno - Porezen20
Cerkno - Porezen21
Cerkno - Porezen22
Cerkno - Porezen23
Cerkno - Porezen24
Cerkno - Porezen25
Cerkno - Porezen26
Cerkno - Porezen27
Cerkno - Porezen28
Cerkno - Porezen29
Cerkno - Porezen30
Cerkno - Porezen31
Cerkno - Porezen32
Cerkno - Porezen33
Cerkno - Porezen34
Cerkno - Porezen35
Cerkno - Porezen36
Cerkno - Porezen37
Cerkno - Porezen38
Cerkno - Porezen39
Cerkno - Porezen40
Cerkno - Porezen41
Cerkno - Porezen42
Cerkno - Porezen43
Cerkno - Porezen44
Cerkno - Porezen45
Cerkno - Porezen46
Cerkno - Porezen47
Cerkno - Porezen48
Cerkno - Porezen49
Cerkno - Porezen50
Cerkno - Porezen51
Cerkno - Porezen52
Cerkno - Porezen53
Cerkno - Porezen54
Cerkno - Porezen55
Cerkno - Porezen56
Cerkno - Porezen57
Cerkno - Porezen58
Cerkno - Porezen59
Cerkno - Porezen60
Cerkno - Porezen61
Cerkno - Porezen62
Cerkno - Porezen63
Cerkno - Porezen64
Cerkno - Porezen65
Cerkno - Porezen66
Cerkno - Porezen67
Cerkno - Porezen68
Cerkno - Porezen69
Cerkno - Porezen70
Cerkno - Porezen71
Cerkno - Porezen72
Cerkno - Porezen73
Cerkno - Porezen74
Cerkno - Porezen75
Cerkno - Porezen76
Cerkno - Porezen77
Cerkno - Porezen78
Cerkno - Porezen79
Cerkno - Porezen80
Cerkno - Porezen81
Cerkno - Porezen82
Diskusija o izletu Cerkno - Porezen (čez Labinjske lehe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki