Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Medrce / Cerkno - Medrce (čez Labinjske lehe)

Cerkno - Medrce (čez Labinjske lehe)

Natisni
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Širina/Dolžina: 46,1308°N 13,9873°E
Ime poti: čez Labinjske lehe
Čas hoje: 3 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1085 m
Višinska razlika po poti: 1115 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 297
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Iz središča Cerknega nadaljujemo v smeri Zakojce in Gorij, kjer hodimo po pločniku, pri spomeniku NOB pa gremo desno čez most preko potoka Zapoška. Pot nadaljujemo po Jerebovi ulici, kjer gremo mimo frizerskega salona Monika, nato pa nas oznake za Trebenče in bolnico Franja usmerijo levo na ožjo ulico (Pot na Brce). Ko se nam na desno odpre prehod na tlakovano pot, nadaljujemo po njej, po njej pa se vzpnemo nad Cerkno, tlakovana pot pa nas spremlja vse do večjega spomenika NOB.
Za spomenikom nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez deloma travnato pobočje, za oddajniki pa dosežemo asfaltno cesto. Nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltni cesti, ki nas višje pripelje do še ene hiše. Za hišo nadaljujemo po markirani planinski poti, nekoliko naprej pa po desni strani obidemo še eno hišo. Nadaljujemo navkreber v smeri bolnice Franja, pot pa nas nekaj časa vodi skozi gozd. Ko zapustimo gozd nadaljujemo levo ter se po kolovozu vzpnemo do naselja Labinje, kjer se pot razcepi.
Nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno navzdol bolnica Franja), s ceste pa gremo le malo naprej desno in se prečno vzpnemo čez krajše strmejše pobočje. Po dveh minutah vzpona se pot položi in prečimo asfaltno cesto ter nadaljujemo v smeri Porezna, pot pa nas vodi ob dvorišču bližnje hiše. Pot naprej nas vodi po kolovozu, na manjšem razpotju pa gremo rahlo desno, za ograjo pa pot preide v gozd ter se postopoma spremeni v planinsko pot. Sledi nekoliko daljši prečni vzpon, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji za nekaj korakov sledimo v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se vrne v gozd. Skozi gozd na razpotjih sledimo markacijam, pot pa višje postane bolj strma in preči makadamsko cesto. Malo naprej še enkrat dosežemo makadamsko cesto, mi pa na dveh zaporednih razpotjih, kjer se nam najprej priključi pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še pot iz Dolenjih Novakov, sledimo oznakam za Porezen.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša, vodi pa dalje proti Poreznu), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Cerkno Labinje 1:00, Labinje - Labinjske lehe 1:00, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2020 in oktobra 2018.
zemljevid poti - Medrce
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Labinje (628m), Velbnik (1331m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Poreznu ( 50 min), Porezen ( 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Cerkno - Medrce1
Cerkno - Medrce2
Cerkno - Medrce3
Cerkno - Medrce4
Cerkno - Medrce5
Cerkno - Medrce6
Cerkno - Medrce7
Cerkno - Medrce8
Cerkno - Medrce9
Cerkno - Medrce10
Cerkno - Medrce11
Cerkno - Medrce12
Cerkno - Medrce13
Cerkno - Medrce14
Cerkno - Medrce15
Cerkno - Medrce16
Cerkno - Medrce17
Cerkno - Medrce18
Cerkno - Medrce19
Cerkno - Medrce20
Cerkno - Medrce21
Cerkno - Medrce22
Cerkno - Medrce23
Cerkno - Medrce24
Cerkno - Medrce25
Cerkno - Medrce26
Cerkno - Medrce27
Cerkno - Medrce28
Cerkno - Medrce29
Cerkno - Medrce30
Cerkno - Medrce31
Cerkno - Medrce32
Cerkno - Medrce33
Cerkno - Medrce34
Cerkno - Medrce35
Cerkno - Medrce36
Cerkno - Medrce37
Cerkno - Medrce38
Cerkno - Medrce39
Cerkno - Medrce40
Cerkno - Medrce41
Cerkno - Medrce42
Cerkno - Medrce43
Cerkno - Medrce44
Cerkno - Medrce45
Cerkno - Medrce46
Cerkno - Medrce47
Cerkno - Medrce48
Cerkno - Medrce49
Cerkno - Medrce50
Cerkno - Medrce51
Cerkno - Medrce52
Cerkno - Medrce53
Cerkno - Medrce54
Cerkno - Medrce55
Cerkno - Medrce56
Cerkno - Medrce57
Cerkno - Medrce58
Cerkno - Medrce59
Cerkno - Medrce60
Cerkno - Medrce61
Cerkno - Medrce62
Cerkno - Medrce63
Cerkno - Medrce64
Cerkno - Medrce65
Cerkno - Medrce66
Diskusija o izletu Cerkno - Medrce (čez Labinjske lehe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki