Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Cerkno - Dom na Poreznu (čez Labinjske lehe)

 
Izhodišče: Cerkno (325 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,1308°N / 13,9873°E
Cilj: Dom na Poreznu (1590 m)
Ime poti: čez Labinjske lehe
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1265 m
Višinska razlika po poti: 1365 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 153
Ocena: 3 glasov
Število slik: 70
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.

Opis poti:

Iz središča Cerknega nadaljujemo v smeri Zakojce in Gorij, kjer hodimo po pločniku, pri spomeniku NOB pa gremo desno čez most preko potoka Zapoška. Pot nadaljujemo po Jerebovi ulici, kjer gremo mimo frizerskega salona Monika, nato pa nas oznake za Trebenče in bolnico Franja usmerijo levo na ožjo ulico (Pot na Brce). Ko se nam na desno odpre prehod na tlakovano pot, nadaljujemo po njej, po njej pa se vzpnemo nad Cerkno, tlakovana pot pa nas spremlja vse do večjega spomenika NOB.
Za spomenikom nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne čez deloma travnato pobočje, za oddajniki pa dosežemo asfaltno cesto. Nadaljujemo naravnost po sprva še asfaltni cesti, ki nas višje pripelje do še ene hiše. Za hišo nadaljujemo po markirani planinski poti, nekoliko naprej pa po desni strani obidemo še eno hišo. Nadaljujemo navkreber v smeri bolnice Franja, pot pa nas nekaj časa vodi skozi gozd. Ko zapustimo gozd nadaljujemo levo ter se po kolovozu vzpnemo do naselja Labinje, kjer se pot razcepi.
Nadaljujemo levo v smeri Porezna (desno navzdol bolnica Franja), s ceste pa gremo le malo naprej desno in se prečno vzpnemo čez krajše strmejše pobočje. Po dveh minutah vzpona se pot položi in prečimo asfaltno cesto ter nadaljujemo v smeri Porezna, pot pa nas vodi ob dvorišču bližnje hiše. Pot naprej nas vodi po kolovozu, na manjšem razpotju pa gremo rahlo desno, za ograjo pa pot preide v gozd ter se postopoma spremeni v planinsko pot. Sledi nekoliko daljši prečni vzpon, ko dosežemo makadamsko cesto pa ji za nekaj korakov sledimo v desno, nato pa nas markacije usmerijo levo na kolovoz, ki se vrne v gozd. Skozi gozd na razpotjih sledimo markacijam, pot pa višje postane bolj strma in preči makadamsko cesto. Malo naprej še enkrat dosežemo makadamsko cesto, mi pa na dveh zaporednih razpotjih, kjer se nam najprej priključi pot iz Poč, nekaj korakov naprej pa še pot iz Dolenjih Novakov, sledimo oznakam za Porezen.
Za razpotjem takoj zapustimo gozd in prispemo na senožeti Labinjske lehe, od koder se nam odpre lep pogled na Cerkljansko, razgled pa seže vse do Krima, Snežnika in Trnovskega gozda.
Na zgornjem delu senožeti pot zavije rahlo levo in preide na pobočja imenovana Počanska gora. Sledi rahel do zmeren prečni vzpon proti levi, mi pa hodimo po lepo urejeni poti, ki je na kratkem strmem mestu tudi dobro varovana in v kopnem nezahtevna.
Za varovanim delom se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po spodnji poti (desno zimska smer), ki se še naprej prečno vzpenja. Pozneje pobočje postane bolj strmo, pot pa se s pomočjo stopnic iz brun prehodno strmo vzpne. Pot se hitro položi in dosežemo greben Homa, kjer se nam z desne priključi pot od smučišča Cerkno.
Nadaljujemo v smeri Porezna in se hitro spustimo do sedla Velbnik, kjer na levi opazimo lovsko kočo na Šašu.
S sedla Velbnik, kjer se nam precej približa gozdna cesta, ki vodi do Doma na Poreznu, se vzpnemo skozi ozek pas gozda, nato pa se pri prečenju pašne ograje pot razcepi.
Nadaljujemo po poti, ki se vzpenja (leva pot obide vrh Medrce in ni markirana, je pa malenkost krajša, vodi pa dalje proti Poreznu), po njej pa se v 10 minutah vzpnemo na razgledni vrh Medrce, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen.
Z vrha se spustimo po slabše vidni stezici, ki se spušča proti severozahodu in nas po 5 minutah spusta pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi prej omenjena neoznačena pot in strma pot iz Poč. Malo naprej se nam z leve priključi še položna pot iz Poč, z desne pa se nam priključi še pot iz Davče.
Nadaljujemo v smeri Porezna ter se v nadaljevanju vzpenjamo po vse bolj razglednem jugovzhodnem grebenu. Tej poti nato sledimo do vrha Porezna, s katerega se nam odpre še lep pogled na Julijske Alpe.
Z vrha nadaljujemo desno ter se po poti, ki z grebena preide na pobočje, v manj kot 5 minutah spustimo do planinskega doma.
Cerkno Labinje 1:00, Labinje - Labinjske lehe 1:00, Labinjske lehe - Velbnik 1:15, Velbnik - Medrce 0:10, Medrce - Porezen 0:45, Porezen - Dom na Poreznu 0:05.
Opis in slike se nanašajo na stanje julija 2020 in oktobra 2018.

zemljevid poti
Ob poti: Labinjske lehe (962m), Labinje (628m), Velbnik (1331m), Medrce (1410m), Porezen (1630m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Porezen
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Cerkno - dom_na_poreznu1
Cerkno - dom_na_poreznu2
Cerkno - dom_na_poreznu3
Cerkno - dom_na_poreznu4
Cerkno - dom_na_poreznu5
Cerkno - dom_na_poreznu6
Cerkno - dom_na_poreznu7
Cerkno - dom_na_poreznu8
Cerkno - dom_na_poreznu9
Cerkno - dom_na_poreznu10
Cerkno - dom_na_poreznu11
Cerkno - dom_na_poreznu12
Cerkno - dom_na_poreznu13
Cerkno - dom_na_poreznu14
Cerkno - dom_na_poreznu15
Cerkno - dom_na_poreznu16
Cerkno - dom_na_poreznu17
Cerkno - dom_na_poreznu18
Cerkno - dom_na_poreznu19
Cerkno - dom_na_poreznu20
Cerkno - dom_na_poreznu21
Cerkno - dom_na_poreznu22
Cerkno - dom_na_poreznu23
Cerkno - dom_na_poreznu24
Cerkno - dom_na_poreznu25
Cerkno - dom_na_poreznu26
Cerkno - dom_na_poreznu27
Cerkno - dom_na_poreznu28
Cerkno - dom_na_poreznu29
Cerkno - dom_na_poreznu30
Cerkno - dom_na_poreznu31
Cerkno - dom_na_poreznu32
Cerkno - dom_na_poreznu33
Cerkno - dom_na_poreznu34
Cerkno - dom_na_poreznu35
Cerkno - dom_na_poreznu36
Cerkno - dom_na_poreznu37
Cerkno - dom_na_poreznu38
Cerkno - dom_na_poreznu39
Cerkno - dom_na_poreznu40
Cerkno - dom_na_poreznu41
Cerkno - dom_na_poreznu42
Cerkno - dom_na_poreznu43
Cerkno - dom_na_poreznu44
Cerkno - dom_na_poreznu45
Cerkno - dom_na_poreznu46
Cerkno - dom_na_poreznu47
Cerkno - dom_na_poreznu48
Cerkno - dom_na_poreznu49
Cerkno - dom_na_poreznu50
Cerkno - dom_na_poreznu51
Cerkno - dom_na_poreznu52
Cerkno - dom_na_poreznu53
Cerkno - dom_na_poreznu54
Cerkno - dom_na_poreznu55
Cerkno - dom_na_poreznu56
Cerkno - dom_na_poreznu57
Cerkno - dom_na_poreznu58
Cerkno - dom_na_poreznu59
Cerkno - dom_na_poreznu60
Cerkno - dom_na_poreznu61
Cerkno - dom_na_poreznu62
Cerkno - dom_na_poreznu63
Cerkno - dom_na_poreznu64
Cerkno - dom_na_poreznu65
Cerkno - dom_na_poreznu66
Cerkno - dom_na_poreznu67
Cerkno - dom_na_poreznu68
Cerkno - dom_na_poreznu69
Cerkno - dom_na_poreznu70
Diskusija o izletu Cerkno - Dom na Poreznu (čez Labinjske lehe)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki