Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Črni vrh (Čemšeniška planina) / Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Natisni
Izhodišče: Čemšenik (670 m)
Širina/Dolžina: 46,1802°N 14,9451°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 534 m
Višinska razlika po poti: 534 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 31.321
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Trojane. Naprej nadaljujemo v smeri Zagorja in cesta nas nato pelje skozi predor V Zideh za katerim bomo prišli do mesta, kjer se levo navzgor odcepi cesta proti vasi Šentgotard. Na koncu vasi Šentgotard pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Čemšenik (levo Prvine). Cesta nas nato pelje skozi vas Dobrljevo za katero pridemo v Čemšenik, kjer ob cesti opazimo planinske smerokaze za Čemšeniško planino. Tu zavijemo levo strmo navzgor in cesti sledimo nad vas, kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Iz Zagorja se peljemo skozi Kisovec proti Trojanam. V vasi Izlake zavijemo desno (smer Čemšenik in Jesenovo) in cesti sledimo do križišča levo Čemšenik, desno Jesenovo. Tu zavijemo levo in, ko ob cesti opazimo planinske oznake za Čemšeniško planino zavijemo desno strmo navzgor in cesti sledimo nad vas, kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob cesti.
Opis poti:
Od cerkve nadaljujemo proti zahodu, nato pa gremo iz bližnjega križišča desno v smeri bio jabolk. Sledi strm vzpon, na koncu vasi, pri vodohranu pa se asfalt konča. Nekoliko naprej, na manjšem križišču gremo levo, po krajšem vzponu pa nas smerokaz za Čemšeniško planino usmeri desno na markirano peš pot, ki se vzpne skozi gozd. Pot nato že po nekaj minutah preči kolovoz in se le nekaj korakov naprej priključi gozdni cesti. Cesti, ki se zmerno vzpenja sledimo le kratek čas, do mesta, kjer nas markacije usmerijo levo na strm kolovoz. Po nekaj metrih vzpona po kolovozu, bomo na levi strani poti opazili manjši studenček. Pogosto precej blaten kolovozu nas po desetminutnem vzponu pripelje do jase, katero prečimo po slabo vidni poti, ki pa je na drugi strani lepo razvidna. Tu se nam z desne strani priključi pot iz Kisovca in Zagorja. Mi še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki naredi dva ostra ovinka in se za tem na manjši jasi spremeni v peš pot. Pot naprej postane precej strma in nas v prečnem vzponu, ki traja približno 30 minut pripelje na mesto, kjer se priključimo poti s Prvin. Pot naprej poteka ob robu strmih senožeti Čemšeniške planine, s katerih se nam odpirajo lepi razgledi predvsem proti Kumu. Sledi še nekaj minut hoje ob robu strmih senožeti nato pa pridemo do mesta, kjer tovorna žičnica preči planinsko pot. Tu pazljivo prečimo žičnico in pri tem pazimo, da se z glavo ne zaletimo v jeklenico. Na drugi strani žičnice pa že opazimo planinsko kočo, ki jo dosežemo v nekaj korakih.
Od koče nadaljujemo naprej proti vzhodu po poti, ki sprva poteka ob robu strmih senožeti nato pa gre v gozd. Pot po gozdu se nato le počasi vzpenja in nas po 15 minutah hoje od koče pripelje do vpisne skrinjice le nekaj korakov pod vrhom.
zemljevid poti - Črni vrh (Čemšeniška planina)
Ob poti: Koča na Čemšeniški planini (1120m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)1
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)2
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)3
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)4
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)5
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)6
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)7
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)8
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)9
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)10
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)11
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)12
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)13
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)14
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)15
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)16
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)17
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)18
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)19
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)20
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)21
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)22
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)23
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)24
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)25
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)26
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)27
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)28
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)29
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)30
Diskusija o izletu Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)
čemšeničan13. 06. 2010
Danes sem šel po tej poti po cesti,ki pelje do cerkve sv.Primoža ko pridem do poti,ki zavije levo za Čem.plan.to je na 5.sliki in naprej mimo studenca do jase 8.slika,kmalu nad studencem pod nogami začutim neko mastno snov z vonjem po kemikalijah,grem naprej in vidim,da je nekdo na to jaso pripeljal z cisterno greznico,ki jo je spraznil doma in zliv naravnost na planinsko pot poleg tega pa še nad studenec.
Prav gotovo je to bil domačin,ki dobro pozna svoj kraj,čistili smo divja odlagališča,radi bi se šli razvoj turizma v Čemšeniku,ljudem pokazali neokrnjeno naravo Čemšeniške planine z takim dejanjem dragi krajani Čemšenika prav gotovo NE.
Lep pozdrav in srečno.
Lisica26. 03. 2011
Čemšeničan, mislim, da vaščanom Čemšenika ni do 'turizma', saj so me v vasi (ker sem zgrešila cestico na vrh vasi) usmerili kar 2 vasi nazaj in v Prvine. eek
Danes je bil gori raj za nas 'čemažarje'.nasmeh Tale pot je lepa in neobljudena, pot do vrha pa traja dobro uro. Žig je v koči in malo naprej v gozdu (pri leseni koči še nekaj metrov v desno po poti).
Mogoče bi kdo lahko opisal še pot z Vranskega ali pa naprej do Zajčje koče?
jprim26. 03. 2011
Čemažarje?zmeden
To so nabiralci čemaža? zavijanje z očmi
rozka26. 03. 2011
Ojla,
danes prehodili to pot in sicer začeli na Prvinah do Čemšeniške, nadaljevali mimo Črnega vrha in naprej prvo po grebenu Čemšeniške, nato sledi spust po gozdni poti, potem smo prišli na prečudovit travnik s pogledom na Krvavico. Tu se pot nekaj časa nadaljuje po cesti, potem ponovno zavije levo v gozd in po kratkem spustu se desno odcepi za Zajčevo kočo, levo ( naravnost) pa kar na vrh Krvavice. Meni je pot zeloo všeč, je nenaporna, a razgibana in zdaj, ko vse cveti, pravi balzam za očinasmeh
čemšeničan27. 03. 2011
Lisica sem posredoval na TD Čemšenik, mislim pa, da ta oseba ni mislila nič nenamernega, da si šla z avtomobilom do Prvin največ pohodnikov na planino si izbere izhodišče na Prvinah za praznik 1.in 2. maja je izredno veliko obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije, ki sprašujejo kje gre pot ali cesta na planino pišem iz osebnih izkušenj saj živimo neposredno ob cesti malo pred Čemšenikom,bom pa to sporočil tudi na PD Zagorje, da se v bodoče nebo to več dogajalo, veliko jih cesto zgreši in se peljejo celo v vas Zaplanina čisto na drug konec planine. Lep pozdrav in srečno!
krpan383. 07. 2011
Čemšeničan, tudi mi smo danes pristali v Zaplanini zmeden Kakšna dodatna tabla bi zelo koristila nasmeh Sicer pa je bil lep izlet, če odmislim malo vetra.
pikec13. 07. 2011
Za družinski izlet smo tudi mi obiskali Čemšeniško planino nasmeh
malena6. 09. 2013
Tudi mi smo se 15.8.13 odpravili - ne prvič - na Čemšeniško planino. Šli smo iz vasi Čemšenik ( prva slikica parkirišča nasproti vodnega zajetja ) in potrem sledili opisu. Na vrhu pa hladno pivo in super narezek. Še se vidimo.
seinfeld19. 05. 2014
Smo bili v soboto 10. maja. Rad bi opozoril, da iz smeri Trojan niso vidne oznake za Čemšeniško planino. Je treba biti pozoren na res strmo asfaltirano cesto levo navzgor, na začetku katere je znak prepovedano za tovorna vozila. Parkira se pa lahko malo višje, nasproti smerokaza za planino.
Je pa pot skoraj do koče enakomerno strma, z lepimi razgledi na jug.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki