Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Čatež - Zaplaz

Natisni
Izhodišče: Čatež (454 m)
Širina/Dolžina: 45,9682°N 14,9661°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 89 m
Višinska razlika po poti: 89 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.830
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 24
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Novo mesto se usmerimo na izvoz Trebnje vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri naselja Velika Loka. Za naseljem Zidani Most prispemo do naselja Štefan pri Trebnjem, kjer nadaljujemo ostro levo v smeri Zaplaza. Po nekaj kilometrih deloma ovinkaste ceste prispemo do Čateža, kjer se v levo odcepi cesta na Zaplaz, mi pa se po glavni cesti še nekoliko spustimo in nato parkiramo na velikem parkirišču med Kulturnim domom Čatež in gasilskim domom.
b) Iz Trebnjega ali Mokronoga se zapeljemo v Mirno, od tam pa se peljemo proti Litiji. Proti Litiji se peljemo do ostrega desnega ovinka, od tam pa nadaljujemo levo v smeri Cirnika in Selske Gore. Za Cirnikom se cesta postopoma prične spuščati. Ko se spustimo do reke Mirne najprej prečimo most, nato pa na križišču nadaljujemo levo. Za križiščem se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas pripelje do naselja Čatež, kjer parkiramo na velikem parkirišču v bližini Kulturnega doma Čatež.
c) Zapeljemo se do Šmartnega pri Litijo, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Gabrovki. Za naseljem Moravče pri Gabrovki, za transformatorjem zavijemo rahlo desno v smeri proti bencinski črpalki. V nadaljevanju se peljemo po dolini reke Mirne. Ko za odcepom za Gornje Ravne zavije desno, zapusti reko Mirno in se prične vzpenjati proti Čatežu. Ko prispemo v Čatež parkiramo na večjem parkirišču med gasilskim domom in Kulturnim domom Čatež.
Opis poti:
S parkirišča, v bližini katerega je tudi cilj Levstikove poti od Litije do Čateža, se najprej vzpnemo do župnijske cerkve sv. Mihaela v Čatežu, od tam pa za cerkvijo nadaljujemo desno in pri Gostilni Tončkov dom, se vrnemo do glavne ceste, katero pa dosežemo na označenem križišču. Vzpon nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi mimo avtobusne postaje in turističnega zemljevida, nato pa po dobrih 100 metrih nadaljujemo desno, na strmo cesto v smeri Zaplaza. Cesta se hitro položi in zavije levo, kjer nas pripelje do roba gozda, kjer je označeno razpotje.
Desna pot vodi proti Zagriču ter tudi na Bajturn in Zaplaz, mi pa po asfaltni cesti nadaljujemo še nekaj 10 korakov, nato pa nas oznaka za pot romarjev usmeri na travnato stezico, po kateri se ob lepih razgledih v nekaj minutah povzpnemo do cerkve na Zaplazu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (marec).
zemljevid poti - Zaplaz
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bajturn (Zaplaški hrib) ( 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Čatež - Zaplaz1
Čatež - Zaplaz2
Čatež - Zaplaz3
Čatež - Zaplaz4
Čatež - Zaplaz5
Čatež - Zaplaz6
Čatež - Zaplaz7
Čatež - Zaplaz8
Čatež - Zaplaz9
Čatež - Zaplaz10
Čatež - Zaplaz11
Čatež - Zaplaz12
Čatež - Zaplaz13
Čatež - Zaplaz14
Čatež - Zaplaz15
Čatež - Zaplaz16
Čatež - Zaplaz17
Čatež - Zaplaz18
Čatež - Zaplaz19
Čatež - Zaplaz20
Čatež - Zaplaz21
Čatež - Zaplaz22
Čatež - Zaplaz23
Čatež - Zaplaz24
Diskusija o izletu Čatež - Zaplaz
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki