Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / DolomitiBivacco della Pace / Capanna Alpina - Bivacco della Pace
  

Capanna Alpina - Bivacco della Pace (Via della pace)

 
Izhodišče: Capanna Alpina (1720 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,55975°N / 11,98145°E
Cilj: Bivacco della Pace (2760 m)
Ime poti: Via della pace
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1040 m
Višinska razlika po poti: 1350 m
Zemljevid: Tabacco 07 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 280
Ocena: 1 glasov
Število slik: 146
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Dostop z Gorenjske: Čez MP Rateče ali Predel do Trbiža / Tarvisio in nato po avtocesti v smeri Vidma / Udine do izvoza Tolmezzo. Iz Tolmezza cesti sledimo v smeri naselja Ampezzo in gorskega prelaza Passo della Mauria. Cesta se nato spusti in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (možno tudi desno) v smeri Cortine d'Ampezzo. V vseh naslednjih križiščih se držimo oznak za Cortino d'Ampezzo.
V Cortini d'Ampezzo nato sledimo oznakam za alpski prelaz Passo di Falzarego. Tej vzpenjajoči cesti nato sledimo do omenjenega prelaza, nato pa nadaljujemo desno proti prelazu Passo Valparola. S prelaza se nato spustimo proti dolini Val Badia. Ko se nižje cesta poravna bomo na desni opazili večje parkirišče ter restavracijo in kamp. Mi nadaljujemo še nekaj 100 metrov po glavni cesti nato pa takoj za mostom, ki preči potok Rü Sciare zavijemo desno proti restavraciji Capanna Alpina. Omenjeni cesti nato sledimo do konca kjer parkiramo na velikem parkirišču pred omenjeno restavracijo. Parkirišče je v poletnih mesecih plačljivo. Cena za en dan parkiranja je 5€ (julij 2019).
S primorske strani: Peljemo se po avtocesti proti Benetkam / Venezia. Pri kraju Portogruaro zapustimo avtocesto proti Benetkam in nadaljujemo desno po avtocesti proti kraju Pordenone. V naslednjem avtocestnem križišču v bližini kraja Conegliano nadaljujemo desno proti kraju Belluno. V bližini Belluna se avtocesta konča, mi pa v naslednjih križiščih nadaljujemo v smeri Cortine d'Ampezzo. Naprej sledimo zgornjemu opisu.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo mimo restavracije Capanna Alpina po makadamski cesti, ki je zaprta za promet. Cesta nas nato hitro pripelje do ravnice kjer je razpotje. Desno vodi pot 20 proti koči Ütia Scotoni, mi pa se usmerimo levo na pot 11 in sledimo oznakam za Col de Locia in Fanes.
Od razpotja še nekaj časa hodimo po položni makadamski poti, ki vmes preko mostu preči potok. V nadaljevanju postane pot nekoliko ožja in nas pripelje v ruševje in nato še v redek gozd. Tu se pot prične tudi nekoliko strmeje vzpenjati. Nekoliko višje pot zavije v levo in se nato vzpenja ob ograji po nekoliko strmejšem pobočju. S poti se nam tu odpirajo lepi razgledi proti zahodu kjer je lepo vidna gorska skupina Sella. Pot nato preči pašno ograjo in nas pripelje na položnejši teren ob neizrazitem vrhu Col de Locia, ki se nahaja ob poti na naši levi strani. Na vrhu se nahaja tudi nekaj klopi.
Pot tu zavije rahlo v desno in se sprva rahlo spusti ter nato preči manjši potok. V nadaljevanju nato hodimo po položni in široki dolini, ki večinoma poteka proti severu. Nekaj časa pot še poteka ob ruševju kasneje pa nas pripelje na prostrana travnata pobočja. Takšna pot nas nato pripelje do označenega razpotja kjer se desno odcepi pot proti jezeru Lech de Legacio in naprej proti koči Lagazuoi.
Mi na razpotju še naprej nadaljujemo naravnost po prostranih travnikih na katerih se v poletnih mesecih pase tudi živina. Pot se ponovno prične rahlo spuščati in nas ob čudovitih razgledih pripelje do še enega označenega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot proti vrhovoma Conturines in Lavarela. Mi še naprej nadaljujemo po široki poti vse do planine Malga Gran Fanes kjer je označeno razpotje.
Naravnost je le še nekaj minut hoje do koče Ütia de Gran Fanes, ki jo že vidimo pred seboj. Mi se na razpotju usmerimo desno na pot številka 17 oz. Pot miru (Fridensweg / Via della pace). Pot od razpotja sprva poteka po travnatem pobočju in nas nato pripelje v pas zelo redkega macesnovega in borovega gozda. Pot je v nadaljevanju označena s številko 17 ter z oznakami VB ter FR, kar označuje vrhova Vallon Bianco in Furcia Rossa. Pot se še naprej rahlo vzpenja in poteka po stari vojaški mulatjeri proti jugovzhodu. Pot počasi zavije še nekoliko v levo in odpirati se nam prične tudi razgled proti vzhodu na dolino Valle di Fanes. Mulatjera nas tu pripelje na bolj kamnit teren po katerem kmalu dosežemo razpotje.
Desno vodi pot 17 proti Monte Castello oz. bivaku Bivacco della Pace, mi pa nadaljujemo levo po poti proti vrhovom Furcia Rossa in Vallon Bianco. Od razpotja pot nato kar nekaj časa preči pobočja nekoliko bolj proti vzhodu in nas pripelje do nekoliko strmejših pobočij. Sledi vzpon večinoma v ključih po strmem pobočju in pot nas pripelje do naslednjega razpotja.
Tokrat se usmerimo desno proti zavarovani plezalni poti, ki vodi proti vrhu Furcia Rossa III (označeno z napisom Ferrata – Klettersteig, Furcia Rossa). Naravnost pa vodi pot proti vrhu Vallon Bianco ter Furcia Rossa II). Od razpotja nato prečimo pobočje proti jugozahodu in pot nas pripelje na široko polico pod prepadnimi stenami. Pot nato zavije v levo in še naprej poteka ob robu ostenja ter se prične tudi nekoliko vzpenjati. Višje nato pot zavije nekoliko v desno in nas pripelje do začetka zavarovane poti.
Pred vstopom v zavarovan del poti se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na začetku zavarovane poti se najprej nekoliko spustimo ob jeklenici, nato pa sledi še strmejši spust s pomočjo nekaj lestev. Po spustu postane pot ponovno manj zahtevna in se prične vzpenjati proti pobočjem vrha Furcia Rossa III. Tu v vzponu prečimo dolino na vzhodni strani omenjenega vrha in nato sledi nekoliko strmejši vzpon po nekoliko krušljivem pobočju kjer je pot nekoliko uničena. V zgodnjem poletju je lahko tu tudi še snežišče. Takšna pot nas nato pripelje do ostenja kjer je nadaljevanje zavarovane poti. Pot se tu vzpenja ob jeklenici in v pomoč nam je ponovno tudi nekaj lestev. Višje nato pot zavije v desno in nas po občasno nekoliko izpostavljenem pobočju pripelje do najzahtevnejšega dela poti. Tu se navpično vzpnemo s pomočjo številnih skob, na krajšem delu pa je stena celo malenkost previsna. Nad skobami se še nekaj časa vzpenjamo s pomočjo jeklenic, nato pa nas pot pripelje na manj zahtevna pobočja na severni strani vrha Furcia Rossa III. Tu najprej prečimo pobočje proti zahodu in pot nas pripelje do razpotja.
Levo je le še nekaj minut vzpona do vrha Furcia Rossa III katerega se vsekakor splača obiskati. Z vrha se nato vrnemo do razpotja ter nadaljujemo po poti, ki poteka proti jugozahodu. Pot se tu prične nekoliko spuščati in kmalu postane ponovno zahtevnejša. S pomočjo jeklenic in nekaj lestev se prečno spustimo po strmem pobočju. Pot nas nato pripelje na za odtenek manj strmo pobočje nad izrazito škrbino. Tu je na poti veliko grušča zato je še vedno potrebna precejšnja previdnost. Pot v nadaljevanju preči strma pobočja v levo in nas pripelje pod pobočja vrha Furcia Rossa IV. Tu pot ponovno postane zahtevnejša in sledi strm spust s pomočjo nekaj lestev. Pot nato zavije ostro v desno in se spušča po izpostavljeni polici pod previsom. Pot je tu zelo dobro zavarovana s številnimi lestvami in jeklenicami. Po spustu nas pot iz stene pripelje na melišča kjer se zavarovana pot konča.
Tu nadaljujemo levo in nato prečimo melišča proti jugu kjer že vidimo prepadni stolp Monte Castello ob katerem se nahaja bivak Bivacco della Pace. V kolikor nimamo namena obiskati bivaka in se želimo vrniti proti planini Malga Gran Fanes, lahko sestopimo tudi navzdol po melišču kjer potekajo bližnjice, ki se nižje priključijo poti številka 17. Sicer pa še naprej prečimo pobočja pod grebenom Furcia Rossa proti jugu. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in nas kmalu pripelje do bivaka.
Sestopimo po poti številka 17 proti planini Malga Gran Fanes od koder se nato vrnemo proti izhodišču.
Opisana pot imenovana Pot miru (nemško Fridensweg, italijansko Via della pace, ladinsko Tru dla Pesc) poteka preko grebena Furcia Rossa po trasi stare vojaške poti. Najtežji del zavarovane poti je ocenjen s težavnostno stopnjo C. Za vzpon je potrebna uporaba čelade in samovarovalnega kompleta.

Ob poti: Col de Locia (2069m), Ju dal'Ega (2157m), Ütia de Gran Fanes (2102m), Furcia Rossa III (2791m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Capanna Alpina - bivacco_della_pace1
Capanna Alpina - bivacco_della_pace2
Capanna Alpina - bivacco_della_pace3
Capanna Alpina - bivacco_della_pace4
Capanna Alpina - bivacco_della_pace5
Capanna Alpina - bivacco_della_pace6
Capanna Alpina - bivacco_della_pace7
Capanna Alpina - bivacco_della_pace8
Capanna Alpina - bivacco_della_pace9
Capanna Alpina - bivacco_della_pace10
Capanna Alpina - bivacco_della_pace11
Capanna Alpina - bivacco_della_pace12
Capanna Alpina - bivacco_della_pace13
Capanna Alpina - bivacco_della_pace14
Capanna Alpina - bivacco_della_pace15
Capanna Alpina - bivacco_della_pace16
Capanna Alpina - bivacco_della_pace17
Capanna Alpina - bivacco_della_pace18
Capanna Alpina - bivacco_della_pace19
Capanna Alpina - bivacco_della_pace20
Capanna Alpina - bivacco_della_pace21
Capanna Alpina - bivacco_della_pace22
Capanna Alpina - bivacco_della_pace23
Capanna Alpina - bivacco_della_pace24
Capanna Alpina - bivacco_della_pace25
Capanna Alpina - bivacco_della_pace26
Capanna Alpina - bivacco_della_pace27
Capanna Alpina - bivacco_della_pace28
Capanna Alpina - bivacco_della_pace29
Capanna Alpina - bivacco_della_pace30
Capanna Alpina - bivacco_della_pace31
Capanna Alpina - bivacco_della_pace32
Capanna Alpina - bivacco_della_pace33
Capanna Alpina - bivacco_della_pace34
Capanna Alpina - bivacco_della_pace35
Capanna Alpina - bivacco_della_pace36
Capanna Alpina - bivacco_della_pace37
Capanna Alpina - bivacco_della_pace38
Capanna Alpina - bivacco_della_pace39
Capanna Alpina - bivacco_della_pace40
Capanna Alpina - bivacco_della_pace41
Capanna Alpina - bivacco_della_pace42
Capanna Alpina - bivacco_della_pace43
Capanna Alpina - bivacco_della_pace44
Capanna Alpina - bivacco_della_pace45
Capanna Alpina - bivacco_della_pace46
Capanna Alpina - bivacco_della_pace47
Capanna Alpina - bivacco_della_pace48
Capanna Alpina - bivacco_della_pace49
Capanna Alpina - bivacco_della_pace50
Capanna Alpina - bivacco_della_pace51
Capanna Alpina - bivacco_della_pace52
Capanna Alpina - bivacco_della_pace53
Capanna Alpina - bivacco_della_pace54
Capanna Alpina - bivacco_della_pace55
Capanna Alpina - bivacco_della_pace56
Capanna Alpina - bivacco_della_pace57
Capanna Alpina - bivacco_della_pace58
Capanna Alpina - bivacco_della_pace59
Capanna Alpina - bivacco_della_pace60
Capanna Alpina - bivacco_della_pace61
Capanna Alpina - bivacco_della_pace62
Capanna Alpina - bivacco_della_pace63
Capanna Alpina - bivacco_della_pace64
Capanna Alpina - bivacco_della_pace65
Capanna Alpina - bivacco_della_pace66
Capanna Alpina - bivacco_della_pace67
Capanna Alpina - bivacco_della_pace68
Capanna Alpina - bivacco_della_pace69
Capanna Alpina - bivacco_della_pace70
Capanna Alpina - bivacco_della_pace71
Capanna Alpina - bivacco_della_pace72
Capanna Alpina - bivacco_della_pace73
Capanna Alpina - bivacco_della_pace74
Capanna Alpina - bivacco_della_pace75
Capanna Alpina - bivacco_della_pace76
Capanna Alpina - bivacco_della_pace77
Capanna Alpina - bivacco_della_pace78
Capanna Alpina - bivacco_della_pace79
Capanna Alpina - bivacco_della_pace80
Capanna Alpina - bivacco_della_pace81
Capanna Alpina - bivacco_della_pace82
Capanna Alpina - bivacco_della_pace83
Capanna Alpina - bivacco_della_pace84
Capanna Alpina - bivacco_della_pace85
Capanna Alpina - bivacco_della_pace86
Capanna Alpina - bivacco_della_pace87
Capanna Alpina - bivacco_della_pace88
Capanna Alpina - bivacco_della_pace89
Capanna Alpina - bivacco_della_pace90
Capanna Alpina - bivacco_della_pace91
Capanna Alpina - bivacco_della_pace92
Capanna Alpina - bivacco_della_pace93
Capanna Alpina - bivacco_della_pace94
Capanna Alpina - bivacco_della_pace95
Capanna Alpina - bivacco_della_pace96
Capanna Alpina - bivacco_della_pace97
Capanna Alpina - bivacco_della_pace98
Capanna Alpina - bivacco_della_pace99
Capanna Alpina - bivacco_della_pace100
Capanna Alpina - bivacco_della_pace101
Capanna Alpina - bivacco_della_pace102
Capanna Alpina - bivacco_della_pace103
Capanna Alpina - bivacco_della_pace104
Capanna Alpina - bivacco_della_pace105
Capanna Alpina - bivacco_della_pace106
Capanna Alpina - bivacco_della_pace107
Capanna Alpina - bivacco_della_pace108
Capanna Alpina - bivacco_della_pace109
Capanna Alpina - bivacco_della_pace110
Capanna Alpina - bivacco_della_pace111
Capanna Alpina - bivacco_della_pace112
Capanna Alpina - bivacco_della_pace113
Capanna Alpina - bivacco_della_pace114
Capanna Alpina - bivacco_della_pace115
Capanna Alpina - bivacco_della_pace116
Capanna Alpina - bivacco_della_pace117
Capanna Alpina - bivacco_della_pace118
Capanna Alpina - bivacco_della_pace119
Capanna Alpina - bivacco_della_pace120
Capanna Alpina - bivacco_della_pace121
Capanna Alpina - bivacco_della_pace122
Capanna Alpina - bivacco_della_pace123
Capanna Alpina - bivacco_della_pace124
Capanna Alpina - bivacco_della_pace125
Capanna Alpina - bivacco_della_pace126
Capanna Alpina - bivacco_della_pace127
Capanna Alpina - bivacco_della_pace128
Capanna Alpina - bivacco_della_pace129
Capanna Alpina - bivacco_della_pace130
Capanna Alpina - bivacco_della_pace131
Capanna Alpina - bivacco_della_pace132
Capanna Alpina - bivacco_della_pace133
Capanna Alpina - bivacco_della_pace134
Capanna Alpina - bivacco_della_pace135
Capanna Alpina - bivacco_della_pace136
Capanna Alpina - bivacco_della_pace137
Capanna Alpina - bivacco_della_pace138
Capanna Alpina - bivacco_della_pace139
Capanna Alpina - bivacco_della_pace140
Capanna Alpina - bivacco_della_pace141
Capanna Alpina - bivacco_della_pace142
Capanna Alpina - bivacco_della_pace143
Capanna Alpina - bivacco_della_pace144
Capanna Alpina - bivacco_della_pace145
Capanna Alpina - bivacco_della_pace146
Diskusija o izletu Capanna Alpina - Bivacco della Pace (Via della pace)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki