Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj

Bukovo - Bukovski vrh

Natisni
Izhodišče: Bukovo (710 m)
Širina/Dolžina: 46,1508°N 13,9019°E
Čas hoje: 1 h 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 208 m
Višinska razlika po poti: 310 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 439
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) S ceste Idrija - Most na Soči, pri naselju reka zapeljemo rahlo desno (iz smeri Mosta na Soči ostro levo) na cesto v smeri vasi Bukovo in Zakojca. Sledi vožnja po vzpenjajoči se cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri proti Bukovem in Zakojci. V naselju Bukovo se zapeljemo do župnijske cerkve sv. Lenarta pred katero parkiramo na primernem mestu.
b) S ceste Bača pri Modreju - Podbrdo, v naselju Grahovo ob Bači, zavijemo v smeri proti naselju Bukovo. Najprej se v dveh serpentinah spustimo do mostu preko reke Bače, nato pa se pričnemo vzpenjati proti Bukovem. Višje nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Šentviška planota), iz naslednjega križišča pa nadaljujemo ostro desno v smeri Cerknega (rahlo levo Zakojca). Sledi še nekaj 100 metrov vožnje in prispemo do središča vasi Bukovo, kjer zavijemo desno in se spustimo do parkirišča ob cerkvi sv. Lenarta.
c) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, od koder sledimo oznakam za naselje Bukovo. Sledi prečenje pobočij Kojce, ko pa prispemo v Bukovo, se peljemo še do župnijske cerkve sv. Lenarta pred katero parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa malo pred kapelico nadaljujemo ostro levo, na cesto, ki se spusti proti zahodu in se že po nekaj korakih spremeni v kolovoz. Kolovoz se nižje pri zaselku nekaj hiš razširi v asfaltno cesto, po njej pa se spustimo do ceste, ki vodi na Šentviško planoto oz. naselju Bukovski Vrh. Ko dosežemo omenjeno cesto nadaljujemo levo ter se še nekaj minut spuščamo, ob poti pa opazimo nekaj oznak za Ponikve, katerih se "držimo".
Na manjšem prevalu se spust konča, mi pa se pričnemo vzpenjati proti Šentviški planoti. Za dvema serpentinama že prispemo do prvih hiš v naselju Bukovski Vrh, za manjšim znamenjem pa zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo rahlo desno na strmejšo makadamsko cesto, katera kmalu zavije desno in nas pripelje do garaže.
Pri garaži gremo levo na kolovoz, ki se kmalu spremeni v prijetno stezico, le ta pa nas v rahlem vzponu pripelje nazaj na asfaltno cesto. Cesti sledimo v desno, po njej pa hodimo do označenega križišča iz katerega nadaljujemo desno v smeri Bukovega gaja. Le malo naprej oznake za Bukov gaj usmerjajo levo, mi pa nadaljujemo rahlo desno, po nekaj korakih pa gremo še enkrat desno. Sledi nekajminutno prečenje in dokaj zložna cesta nas pripelje do domačije pri Pircu. Objekte pri domačiji obidemo po levi strani, nato pa stopimo na travnato pot, ki se nadaljuje med pašnimi ograjami. Ko dosežemo neizrazit greben, nadaljujemo ob pašni ograji, ki vodi ob grebenu ter v nekaj minutah nadaljnjega vzpona dosežemo razgleden Bukovski vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje decembra 2019.
zemljevid poti - Bukovski vrh
Ob poti: Bukovski Vrh (830m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bukovo - Bukovski vrh1
Bukovo - Bukovski vrh2
Bukovo - Bukovski vrh3
Bukovo - Bukovski vrh4
Bukovo - Bukovski vrh5
Bukovo - Bukovski vrh6
Bukovo - Bukovski vrh7
Bukovo - Bukovski vrh8
Bukovo - Bukovski vrh9
Bukovo - Bukovski vrh10
Bukovo - Bukovski vrh11
Bukovo - Bukovski vrh12
Bukovo - Bukovski vrh13
Bukovo - Bukovski vrh14
Bukovo - Bukovski vrh15
Bukovo - Bukovski vrh16
Bukovo - Bukovski vrh17
Bukovo - Bukovski vrh18
Bukovo - Bukovski vrh19
Bukovo - Bukovski vrh20
Bukovo - Bukovski vrh21
Bukovo - Bukovski vrh22
Bukovo - Bukovski vrh23
Bukovo - Bukovski vrh24
Bukovo - Bukovski vrh25
Bukovo - Bukovski vrh26
Bukovo - Bukovski vrh27
Bukovo - Bukovski vrh28
Bukovo - Bukovski vrh29
Bukovo - Bukovski vrh30
Bukovo - Bukovski vrh31
Bukovo - Bukovski vrh32
Bukovo - Bukovski vrh33
Bukovo - Bukovski vrh34
Bukovo - Bukovski vrh35
Bukovo - Bukovski vrh36
Bukovo - Bukovski vrh37
Bukovo - Bukovski vrh38
Bukovo - Bukovski vrh39
Bukovo - Bukovski vrh40
Diskusija o izletu Bukovo - Bukovski vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki