Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali je Košutica višja od 2000 m?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Boč / Brzika - Boč (senčna pot)

Brzika - Boč (senčna pot)

Natisni
Izhodišče: Brzika (380 m)
Širina/Dolžina: 46,2672°N 15,71248°E
Ime poti: senčna pot
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 598 m
Višinska razlika po poti: 885 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 50
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Rogaško Slatino, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Rogatcu. V Rogatcu iz krožišča zapeljemo "levo" v smeri Ptuja, nato pa se po glavni cesti peljemo do prelaza Brzika, kjer opazimo rdeče planinske smerne table, ob katerih parkiramo na primernem mestu.
b) zapeljemo se v Majšperk, nato pa sledimo oznakam za Stoperce on Rogatec. Za Stopercami se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo do prelaza Brzika, kjer opazimo rdeče planinske smerne table, ob katerih parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo nekaj 10 korakov po asfaltni cesti proti Stopercam, nato pa gremo levo na stransko cesto, ob kateri so oznake za Ložno. Sledi nekaj vzpona skozi gozd, nato pa se cesta položi in nas vodi skozi dvorišče domačije. Za domačijo se spustimo po markiranem kolovozu, ki nižje preide v gozd, mi pa ga pri vhodu v gozd zapustimo in nadaljujemo rahlo levo na pešpot, po kateri se ponovno vzpenjamo. Sledi kratek spust, kjer prečimo traso visokotlačnega plinovoda, nato pa se za nekaj minut strmeje vzpnemo. Višje po levi strani obidemo na zemljevidih neimenovan 499 metrov visok vrh, za katerim sledi nekaj zmernega spusta, nato pa vzpon na naslednji neimenovan vrh. Tudi od tam sledi nekaj spusta, nižje pa dosežemo kolovoz, po katerem nadaljujemo do izletniške kmetije Ložno, kjer nadaljujemo desno proti Boču (levo Cerkev Marije Loretske na Ložnem, 5 minut).
Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa pot preide v gozd, kjer po kolovozu preči pobočja proti levi. Malo naprej se približamo nekaj hišam, mi pa ob ograji dosežemo cesto, po kateri se v nekaj minutah spustimo do asfaltne ceste, kateri sledimo v desno. Sledi nekaj hoje po asfaltni cesti, kjer gremo pod traso visokonapetostnega daljnovoda, nato pa se nam z desne priključi še pot od Okrepčevalnice Zelena dolina.
Sledi vzpon po asfaltni cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled na okoliško hribovje, višje pa se cesta položi in nas mimo kapelice pripelje do zaselka Ravnocerje.
Tu gremo za domačijo na desni, desno na markiran kolovoz po katerem se vzpnemo do označenega razpotja, kjer se združimo s potjo s Cerovca pod Bočem.
Pot naprej se prečno vzpne po kolovozu in nas hitro pripelje na greben zahodno od Ravnocerja. Tu pot zavije rahlo levo (ostro desno vrh Ravnocerje 3 minute) in nas vodi mimo vode, ki jo vidimo pod potjo. Kratek čas nadaljujemo po gozdnatem grebenu, nato pa pot zavije desno in preide na pobočje, kjer na nekaj razpotjih sledimo markacijam. Višje gremo s kolovoza levo na markirano pešpot (kolovoz se malo naprej priključi na gozdno cesto), ob kateri opazimo tablo z napisom gozdni rezervat Boč. Pot naprej po levi, prisojni strani obide najvišjo točko Plešivca, ki se nahaja na neizrazitem vrhu, nato pa se postopoma pričnemo spuščati. Nižje dosežemo označeno razpotje, kjer se združimo s potjo iz Cerovca pod Bočem, mi pa nadaljujemo do bližnje ceste.
Ko dosežemo cesto gremo levo, levo pa gremo tudi na bližnjem križišču (desno Makole). Sledi nekaj spusta po makadamski cesti, ko zapustimo gozd pa mimo znamenja prispemo do križišča, s katerega gremo naravnost (levo vodi cesta v dolino v smeri Rogaške Slatine) ter po levi strani obidemo domačijo Gavez, po desni pa bližnji lovski dom Rogaška Slatina.
Za domom se spustimo do druge ceste in ji sledimo v desno. Ko se cesta prične vzpenjati se v desno odcepi markirana pot, ki vodi proti Formili in Makolam, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se prične vzpenjati. Po krajšem vzponu se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo po rahlo levi cesti, ki se prične spuščati (rahlo desna cesta vodi do privat hiše). Sledi spust po makadamski cesti, ki nas nekoliko nižje pripelje do križišča, kjer gremo desno navzdol v smeri Boča. Tudi v nadaljevanju se še spuščamo, na naslednjem križišču, kjer se združimo s potjo iz Makol pa gremo levo. Le malo naprej pa gremo desno. Od zadnjega križišča hodimo po cesti le kratek čas, nato pa gremo levo na markirano pot, ki se po kolovozu vzpne do mesta, kjer je nekoč stala gozdarska koča, sedaj pa se gradi nov dom (stanje maja 2022).
Tu ponovno stopimo na cesto, kateri sledimo v levo (preko ceste vodi neoznačena pot na Boč, lahko pa se priključimo tudi na cesto, ki vodi proti Boču). V nadaljevanju hodimo po cesti, ki proti levi preči pobočja Boča, mi pa se po njej sprva še zložno vzpenjamo, pozneje pa se po njej tudi nekoliko spustimo.
Nekaj 10 korakov preden dosežemo asfaltno cesto pa gremo s ceste desno na markirano "senčno" pot, ki vodi proti Boču (če nadaljujemo po cesti ali vzporedni planinski poti v 5 minutah prispemo do Doma na Boču).
Pot naprej nas vodi po kolovozu, oz. na nekaj delih vzporedno z njim, višje pa kolovoz zapustimo in vzpon nadaljujemo po vse bolj strmi planinski poti. Nekaj časa se vzpenjamo po dobro uhojeni markirani poti, višje pa markirana pot zavije desno in se umakne stezi, po kateri se vzpenja večina planincev in se prečno vzpnemo proti desni, kjer po nekaj minutah dosežemo jugovzhodni greben Boča, kjer se nam z desne priključi slabša neoznačena stezica, ki vodi po omenjenem grebenu (pričetek omenjene poti je pri prej omenjeni gozdarski koči).
Tu markirana pot zavije levo, mi pa nadaljujemo po gozdnatem grebenu. Malo naprej se nam z leve priključi še prej omenjena bolje uhojena pot, mi pa nadaljujemo naravnost in hitro prispemo do razglednega stolpa na Boču.
Opis in slike se nanašajo na stanje maja 2022, januarja 2023 in marca 2024.
zemljevid poti - Boč
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Brzika - Boč1
Brzika - Boč2
Brzika - Boč3
Brzika - Boč4
Brzika - Boč5
Brzika - Boč6
Brzika - Boč7
Brzika - Boč8
Brzika - Boč9
Brzika - Boč10
Brzika - Boč11
Brzika - Boč12
Brzika - Boč13
Brzika - Boč14
Brzika - Boč15
Brzika - Boč16
Brzika - Boč17
Brzika - Boč18
Brzika - Boč19
Brzika - Boč20
Brzika - Boč21
Brzika - Boč22
Brzika - Boč23
Brzika - Boč24
Brzika - Boč25
Brzika - Boč26
Brzika - Boč27
Brzika - Boč28
Brzika - Boč29
Brzika - Boč30
Brzika - Boč31
Brzika - Boč32
Brzika - Boč33
Brzika - Boč34
Brzika - Boč35
Brzika - Boč36
Brzika - Boč37
Brzika - Boč38
Brzika - Boč39
Brzika - Boč40
Brzika - Boč41
Brzika - Boč42
Brzika - Boč43
Brzika - Boč44
Brzika - Boč45
Brzika - Boč46
Brzika - Boč47
Brzika - Boč48
Brzika - Boč49
Brzika - Boč50
Brzika - Boč51
Brzika - Boč52
Brzika - Boč53
Brzika - Boč54
Brzika - Boč55
Brzika - Boč56
Brzika - Boč57
Brzika - Boč58
Brzika - Boč59
Brzika - Boč60
Brzika - Boč61
Brzika - Boč62
Brzika - Boč63
Brzika - Boč64
Brzika - Boč65
Brzika - Boč66
Brzika - Boč67
Brzika - Boč68
Brzika - Boč69
Brzika - Boč70
Brzika - Boč71
Brzika - Boč72
Brzika - Boč73
Brzika - Boč74
Brzika - Boč75
Brzika - Boč76
Brzika - Boč77
Brzika - Boč78
Brzika - Boč79
Brzika - Boč80
Brzika - Boč81
Brzika - Boč82
Brzika - Boč83
Brzika - Boč84
Brzika - Boč85
Brzika - Boč86
Brzika - Boč87
Brzika - Boč88
Brzika - Boč89
Brzika - Boč90
Brzika - Boč91
Diskusija o izletu Brzika - Boč (senčna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki