Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Koča na Dobrči / Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči (po robu)

Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči (po robu)

Natisni
Izhodišče: Brezje pri Tržiču (677 m)
Širina/Dolžina: 46,3589°N 14,2787°E
Ime poti: po robu
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 801 m
Višinska razlika po poti: 815 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 49.065
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 129
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo v smeri Tržiča. Tik pred črpalko pri Tržiču pa zavijemo desno (smer Tržič) in nato takoj levo (smer Begunje) in se peljemo naprej do vasi Brezje pri Tržiču, kjer parkiramo na parkirišču v bližini cerkve.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti proti Begunjam, a le do mesta, kjer se ta začne spuščati. Tu se v desno odcepi cesta, ki vodi na Bistriško planino (ob križišču so tudi planinske oznake za Dobrčo), mi pa po njej hodimo le nekaj minut, nato pa se v križišču usmerimo levo v smeri Dobrče (desna cesta vodi na Bistriško planino).
Od križišča naprej nadaljujemo po nekoliko slabši cesti, po kateri hodimo še približno 1 minuto, nato pa nas markacije povedejo desno na pešpot, ki se nadaljuje ob ograji. Nekaj časa se zmerno vzpenjamo ob ograji, nato pa po približno 20 minutah hoda od izhodišča prispemo na širok, a strm kolovoz. Po kolovozu se vzpenjamo do nekoliko redkejšega gozda, kjer nas markacije usmerijo ostro desno navzgor. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo skozi gozd in po 15 minutah nadaljnje hoje prispemo do opuščenega korita za živali. Tu se pot obrne v levo ter se zložno vzpenja pod neizrazitim vrhom Vaško. Nekoliko naprej prispemo na manjše sedelce med že omenjenim vrhom na desni in pobočji Dobrče na levi.
Sledi kratek vzpon in pot nas pripelje do mesta, kjer prečimo bližnjo gozdno cesto (cesto prečimo ravno na mestu, kjer se ta konča). V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo po širokem ter z gozdom poraščenem grebenu, po katerem hodimo vse do vzletišča jadralnih padalcev, katero se nahaja na južnih pobočjih Dobrče.
Tu se v desno odcepi široka pot, ki se nadaljuje proti Lešanski in Bistriški planini, mi pa nadaljujemo naravnost ter sprva hodimo ob robu gozda. Hitro se vrnemo v gozd, nato pa se v ključih razmeroma strmo vzpenjamo. Na višini približno 1400 metrov nad morjem prispemo na kolovoz, katerega le prečimo, nato pa le malo višje prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Lešanske planine, v smeri naravnost se nadaljuje pot proti vrhu Dobrče, mi pa nadaljujemo levo v smeri Koče na Dobrči. Sledi kratek spust in pot se vrne na prej omenjeni kolovoz (kolovoz katerega smo le prečili), po katerem pa hodimo le kratek čas, saj nas nato markacije povedejo nekoliko v levo. V nadaljevanju brez večjih sprememb višine prečimo pobočja Dobrče proti zahodu, nato pa stopimo iz gozda na razgledno Podgorsko planino.
S planine, od katere že vidimo Kočo na Dobrči, se najprej rahlo spustimo in nato vzpnemo do bližnje planinske koče.
zemljevid poti - Koča na Dobrči
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dobrča ( 30 min), Šentanski vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči1
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči2
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči3
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči4
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči5
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči6
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči7
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči8
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči9
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči10
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči11
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči12
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči13
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči14
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči15
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči16
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči17
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči18
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči19
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči20
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči21
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči22
Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči23
Diskusija o izletu Brezje pri Tržiču - Koča na Dobrči (po robu)
Prikaži starejša sporočila
Gost30. 03. 2007
Zdaj ste me pa zrajcal, da bom šel še jaz pogledat
Gost9. 04. 2007
Danes smo bili (4 prijatelji) na Dobrči, 3-je od nas prvič in priznam, da nas je bilo malo strah oskrbnikov koče, ko smo brali dan pred tem komentarje na tem forumu... VENDAR! OSKRBNIKA NA KOČI STA BILA VEČ KOT PRIJAZNA!
Gost9. 04. 2007
Ups, da nadaljujem (prejšnji post je moj, samo ni zaključen). Stregel nas je osrbnik pri mizi (ni nam bilo treba hoditi iskat hrane in pijače, amapk je vse prinesel do nas). Ob tem nas je potem, ko smo pospravili za seboj in poravnali račun, častil "na hišo" s petimi borovničkami za uspešno pot v dolino!!! Kdorkoli to bere, prejšnji posti, ki govorijo o negostoljubju in podobnih rečeh, so NAVADNA LAŽ oz. jih za svojo odločitev o obisku koče NE UPOŠTEVAJTE. Izlet na Dobrčo je odličen in ga vsem ljubiteljem hribov priporočam!
Gost10. 04. 2007
Hja, poanta je v tem, da "vam ni bilo treba hoditi iskat hrane in pijače"nasmeh. Saj nihče nikoli ni rekel, da tisti, ki pridejo jest in pit niso prijazno postreženi!
Gost15. 04. 2007
Dobrča je zakon vas gorencev pa res ne razumem pa ne da bi koga hotel s tem užaliti lahko ste veseli da je tako kot je mene sicer tisti "sendviči" res ne zanimajo pa vaši problemi ter osebne zamere tudi ne jest če bi lahko bi bil vsak vikend gor pa da ne bo pomote nisem nekakšen simpatizer gospoda ter gospe Grah ali sploh ne kakšen sovražnik ne le rad imam Dobrčo še rajši pa Nežo aja Dobrča je zakon David the HomBoy (love u whichyB...ch!) greeds from Kosovo (pa mail si naredi)velik nasmehcool
Gost30. 04. 2007
kako draga kava na Dobrči marija
Gost1. 05. 2007
Včeraj sem se s prijateljico odpravila na Dobrčo. Prijazen oskrbnik nama je dal košutnik zastojn, in to sva ga dobili med malico, ki sva jo prinesli s sabo. Gorenjci so pa res cool
Gost2. 05. 2007
o marija
Gost6. 05. 2007
Vsi tisti,ki se proglašate za planince in potem s polnimi rukzaki sendvičev in pločevink pijače lazite do koče, tam izpraznite vsebino in odpadke pustite oskrbniku oziroma najemniku koče vedite, da pravega planinca še scet niste videli.Če že vse neseš s seboj, potem to tudi nekje ob poti pojej, odpadke pa nazaj v rukzak in domov v smeti.Me prav zanima kdo od dopustnikov, ki s seboj na Hrvaško pelje čisto vso hrano upa to pojesti v hotelu???
Gost6. 05. 2007
eek Oh lepo vas prosim, glede odpadkov se sicer strinjam, jedli bomo pa le lepo po človeško, za mizo pri koči in ne nekje ob poti na tleh!!! In od kdaj sta planinska koča in hotel primerljiva??? zavijanje z oemi
Gost8. 05. 2007
Jedel pri mizi-sendvič iz nahrbtnika, pil pivo-iz nahrbtnika, v koči nadrobil in umazal prt, potem pa rekel hvala za prijaznost in odšel.Hvala za take obiskovalce.ps. koča ali hotel, povsod je cilj, da ne delajo zaradi lepšega, ampek da nekaj od tega imajo!nasmeh
Gost8. 05. 2007
Tako,človeško pri mizi.Za seboj pa moramo pospraviti.marija
Gost8. 05. 2007
To delamo doma, če pa gremo v lokal,gostilno ,kočo,restavracijo ..pa naročimo in pojemo .Na koncu pa plačamo.
Gost8. 05. 2007
Planinska društva so neprofitne organizacije.zavijanje z oemi
Gost9. 05. 2007
Drži. Ampak najemniki planinskih koč pa niso.
Gost9. 05. 2007
Na Stolu mi je všeč, da imajo nekaj miz za tiste z svojo hrano in to imajo označeno na steni in posebej za tiste ki naročijo hrano v koči. Stvar simpl ko pasulj. Vsak , ki vstopi to vidi in konec . Nobenih težav , diskusij slabe volje, opravljanja ........... Upam da se je oskrbnik koče na Dobrči že unesel, mene ni blo v bajti že več kot eno leto. Da ne napišem kaj vse sem slišal od tistih k so kočo gradili.
Gost9. 05. 2007
eek Je to že diskriminacija?zmeden
Gost10. 05. 2007
Ja morda je diskriminacija vendar potrebno je pa tudi razumeti najemnika. Meni je to bolj všeč vsaj veš kašen je red. Ne pa potem, ko si že pri mizi in imaš že ropotijo razvlečeno te pa najemnik uči reda, gleda postrani in ne vem kaj vse še. Če bi tako naredil najemnik na Dobrči takoj in vse lepo razložil ne pa da je delal dolge obraze in deloval kakor, da smo neki neuki ljudje.
Gost3. 06. 2007
Danes obiskali vrh Dobrče.Lep izlet .Ustavili smo se tudi v koči,dobro jedli in bili zelo zadovoljni z postrežbo,čistočo,prijaznostjo.Me čudijo komentarji.Nislim,da se prijaznost z prijaznostjo vrača.Le tako naprej.
Gost6. 06. 2007
Oh ne, ne že spet! Obiskovalci teh strani smo res že do grla siti tele za lase privlečene "diskusije", kjer gre (glej predhodni dve sporočili) v resnici samo za prikrito reklamo, s katero si najemnik poskuša povečati obisk. Hvaležen bi bil administratorju strani za blokiranje in umik takih sporočil, verjetno pa nisem edini.
Gost12. 06. 2007
STRINJAM SE Z VEČINO,KETERI SE PRITOŽUJEJO NAD KOČO NA DOBRČI, VENDAR JE TAKIH KOČ V NAŠIH GORAH VEDNO VEČ.PRED PETIMI LETI SEM SE PRITOŽIL NA PZS,IN TO G.DANILU/PISMENO-O NESRAMNOSTI V RIBNIŠKI KOČI NA POHORJU/,PA ŠE DO DANES NISEM DOBIL ODGOVORA.SAMA MAFIJA, KAKOR JE BILA REZA NA KOFCAH IN NJEN....!HRIBOVCI, VZEMIMO NAHRBTNIKE IN POJDIMO MIMO TAKIH KOČ.NAJ SPREVIDIJO, DA SO ONI TAM RADI NAS IN NE MI RADI NJIH.OSKRBNIKI POGOSTO ŠE POZDRAVITI NE ZNAJO ALI PA TI CELO NE ODZDRAVIJO./SAMO KAJ BOŠ NAROČIL/ LJUBITELJ GORA
Gost12. 06. 2007
Ljubi bog, nehajte že gurkslat to Dobrčo. Komur paše naj hodi gor, tisti pa, ki imate slabe izkušnje si jo izogibajete kot hudič žegnane vode. Pa bo tako za vse prav.
Gost13. 06. 2007
Tam kjer kupiš tam pojej in tam zasedaj prostor. Mnogo nas je pa ko jemo po kočah ker se nam ne splača nositi teže v gore , pa zaradi teh nosačev ne pridemo do mize, klopi v koči. največkrat so to sfalirani planinci ki samo do ene koče. pusti kočo in uživaj sam z svojo malico v naravi in potem še za seboj pospravi!!! kako ste nevoščljivi človeku ki ima odprto kočo da ste lahko na varnem in da vam lahko še kaj proda in malo zasluži za svoj vsakdanji trud. ko je dež in nevihte nihče ne pomisli na te ljudi.
Gost14. 06. 2007
Dragi najemnik koče na Dobrči - DOST JE!!! Vsi že poznamo tvoj stil, vsi znamo že na pamet tvoje stavke, nehaj že!!!jezen
Gost14. 06. 2007
Dragi gost pred mano, sedaj si se pa malo zaplezal. Komentarja pred teboj zagotovo ni napisal najemnik koče na Dobrči, preprosto zato, ker je na dopustu, deeeeleč, deleč. Tam pa zagotovo nima interneta!
Gost14. 06. 2007
Ker si tako dobro obveščen, si morda ti pisec teh vedno enakih "prispevkov k diskusiji", namesto najemnika?
Gost14. 06. 2007
hvala ,prijatelji enako mislim kot vi ,pa me nadzorni te strani skenstla po 12 minutah cool
Gost28. 06. 2007
Vec ali manj se ponavljajo ena in ista sporocila s strani nekoga, ki mu gre v nos, da oskrbnik ni on sam. Sama politika te je. Razlogi, zakaj oskrbnik ne dopusca, da jeste prineseno hrano v hisi, so pa predvsem ekonomicni; zasedate in svinjate povrsine, ki so namenjene obiskovalcem, ki bodo dejansko nekaj pojedli, za to storitev placali in s tem pokrili tudi druge stroske delovanja samega oskrbnika. Glejte malo dalj od svojega nosu. Probajte v restavracijo prinesti svoj krompircek in zrezek. Ne boste prav dolgo uzivali. In ponudba hrane ter pijace kot ena od osnovnih dejavnosti planinske koce, zamislite se. Pa oni, ki je rekel, da "ste siti sporocil od ene in iste osebe, za reklamiranje" ali nekaj podobnega. Sem POPOLNOMA neodvisen osebek in v to rubriko pisem drugic. Glede sitosti bi podobno lahko dejala za vas oz. tebe. Da sem sita objav, ki jih posilja ena in ista oseba z monotonim pljuvanjem cez to koco. Ce ti ni vsec, se osebno sooci ali vlozi uradno pritozbo. Ne izzivljaj se pa preko interneta, na najbolj nizkotne, anonimne nacine, katerih namen prepozna vsakdo. Upam, da bodo to rubriko zaprli. Namesto, da bi dajali morebitne predloge za izboljsavo, samo pljuvate in poslabsujete stvari. Le kdo bi se potem trudil za take ljudi? zmeden
Gost28. 06. 2007
Čisto slučajno sem se sprehajal po spletu in naletel na to spletno stran. Zelo pohvalno. Kar se tiče Koče na Dobrči pa menim, da ima vsak svoje mnenje in to mnenje naj uporabi zato, da bo dvignil samo kvaliteto tako oskrbnikov, kot odnos planincev do njih. V zadnjem času pa opažam, da tisti, ki veliko kritizirajo ne naredijo nič, prav nasprotno. Takrat ko je poterebno nekaj narediti prostovolno se poskrijejo v svoje brlog. Predlog tistim, ki kritizirajo " Včlanite se v društvo, podajte svoje videnje problemov in rešitve le teh." Pomembno pri tej stvari pa je, da se se v takih društvih dela prostovolno. lp
Gost28. 06. 2007
Bravo! Končno ena pametna. Čestitke!velik nasmehvelik nasmeh
Gost28. 06. 2007
Vidim, da nekateri še vedno ne razumejo, da so nekaj drugega planinske koče v katerih delajo oskrbniki, najeti s strani posameznih PD. Nekaj drugega pa so koče, ki so jih planinska društva oddala v najem. Najemnik nima s planinskim društvom nič drugega kot najemno pogodbo in dela za svoj profit. Nikar torej ne govorit o včlanjevanju v društvo in o prostovoljenm delu. Nekateri smo člani že desetletja, za dobro društev in članstva je bilo narejeno ogromno prostovoljnega dela, to pa vendar nima nobene zveze s tem, kako se kakšen gostilničar obnaša do gostov v "gostilni", ki jo ima v najemu.
Gost29. 06. 2007
Kandidiraj za oskrbnika,ali pa ne hodi tja če ti ni po godu.Spremeni kaj ,ampak ne samo anonimno.Časi prostovoljstva so mimo.kaj vse smo delali pa kaj ko se zdaj drugi s tem okoriščajo.Manj se boš sekiral lažje ti bo.
Gost29. 06. 2007
Hvala za nasvete, ampak: Ne, ne bom kandidiral, me gostinstvo ni nikoli privlačilo, moj poklic je precej drugačennasmeh. Če pa bi že hotel vzeti kakšno gostilno v najem, bi tako v dolini, mimo katere vodi cestanasmeh.Tja pa itak že nekaj časa ne hodim, zakaj le, saj je še veliko drugih hribčkov in gora in ne vidim posebnega smisla v vračanju na vedno iste kraje. Spremeniti kaj ne samo v diskusijah - tudi to sem že poskušal, brez uspeha.
Gost29. 06. 2007
Če PD odda v najem nekemu gostincu svojo kočo mu lahko tudi najemno pogodbo, seveda če je ta napisana tako kot bi morala biti razveljavi. PD kot lastnik se mora zavedati, da ne glede, da sami na upravljajo s kočo je le ta objekt še vedno njihova last in tudi planince ne zanima ali je v najemu ali z njim upravlja PD. Odnos pri sprejemu planinca, postrežba in kvaliteta hrane povečuje oz. zmanjšuje ugled PD in PZ na splošno, zato ima oz. bi moral imeti PD še kako velik interes, da bodo njihove koče prijazne, gostoljubne in urejene. To pa je odločitev UO PD in ne lastnikov. Torej je UO PD, ki je dal soglasje k pogodbi o najemu, kjer so gostoljubnost, ugled in urejenost ene od glavnih točk pogodbe. Tam pa nastopite vi kot prostovoljni delavec PD-ja. PS. Še vedno je veliko ljudi, ki delajo prostovoljno vendar jih očitno ne vidite. lp
Gost30. 06. 2007
pd tržič upošteva razne komentarje. prosimo da upoštevate ,sklenjeni dogovor z lastnikom koče .cool
Gost30. 06. 2007
S prostovoljnim delom se res ni lepo hvaliti.Očitno imate to polemiko Tržičani med seboj, Imejte korajžo ,se dol usedte in razčistite stvar.Po pismih sklepamo da gre za zamere,nevoščljivost in to naj spremljamo vsi .Nisem še bil na Dobrči odkar je novi oskrbnik,me pa res zanima kakšen je ta "grozni oskrbnik".Prejšnji je bil tako nalit ,ko smo prišli,da nas je ven poslal,rekoč da nič nima zapit.Kdor hodi po hribih in kdaj zavije tudi v kakšno kočo ,bi lahko vedel da se marsikaj narajma.Dobro in slabo.Dobro ostane ,z slabibi pa tako čas hitro naredi svoje.REšite problem ,če obstaja ,kajti Dobrča je lepa gora vredna obiska.
sector25. 07. 2007
1. moti me, da se skoraj nihče ne podpisuje z imenom (le <gost>mežikanje
2. jaz v hribe/gore hodim za svojo dušo, ne zaradi koč in njihovih oskrbnikov
3. na Dobrči sem bil že večkrat, a negativnih izkušenj nimam
LP, Andrej
Gost8. 08. 2007
planinsko društvo pa ničcool
Lucy1. 08. 2010
Koča na Dobrči je zelo lepa samo osebje pa je po mojih izkušnjah zelo prijazno.Porcije hrane so kar obilne pa tudi okusne.Je pa treba seveda razumeti,da je treba ob večjem navalu malce počakati,da pridete na vrsto.V koči sem bila danes in sem z dnevnim izletom zelo zadovoljna.Mogoče bi lahko nekoliko bolje označili dostope do koče.
Kriška1. 08. 2010
Od takrat, ko so se nabirala negativna mnenja (do leta 2007), se je marsikaj spremenilo - med drugim tudi to, da se je že pred časom povsem zamenjala ekipa v koči in mislim, da vsi obiskovalci od takrat naprej zapišejo samo pohvalne misli, kar ustreza sedanji situaciji. nasmeh
mitzi3. 08. 2010
Včeraj sem bila na Dobrči, dan je bil prelep, osebje in postrežba v koči pa enkratna. Hvala in le tako naprej!
jprim3. 08. 2010
Imam eno pripombo - o odprtosti koče; na strani PZS so bili letos pozimi napačni podatki, tako sva v mrzlem vetru ostala le nekaj minutk na vrhu.
Bilo bi dobro, da ažurirajo podatke na strani PZS.
jprim3. 08. 2010
Ups - moja napaka, tam je res super, pohvale vredno ...
kar sem napisala velja za sosednji vrh, Kriško goro.
LP!
leskom11. 01. 2014
Pozdravljeni ljubitelji gora. danes sem bil na Dobrči najprej na vrhu, zatem še v koči vreme je bilo oblačno in delno megleno na vrhu drugače pa super.Osebje prijazno,dobra hrana jedel sem štruklje vam povem taka porcija za za dva lp K.
Freespirit1. 04. 2014
Prejšnji vikend smo bili na koči in glede na komentarje, smo bili kar malce skeptični... Po poti smo srečali planince, ki so se vračali in so nam rekli, da ta koča velja daleč naokoli po zelo prijaznih oskrbnikih in odlični hrani. Sem mislila, da morda mislijo sakrastično. Vendar so bili vsi zeloooo prijazni in imeli smo se super. Pa čeprav smo imeli svojo hrano in smo naročili samo pivo. Na facebooku smo poleg fotografij komentirali kako smo bili presenečeni nad prijaznostjo, glede na komentarje tukaj. In so tudi drugi komentirali, da je ta koča znana po izredni prijaznosti in dobri hrani. Morda so se zamenjali oskrbniki. Le veselo na Dobrčo in brez pomislekov, kot smo jih imeli najprej mi. Veselo pot pod gojzarje mežikanje
robter1. 04. 2014
Freespirit, če pogledaš so komentarji stari 7 let. Od takrat se je veliko spremenilo.
Koča je bila sedaj že dvakrat zapored Naj koča leta po izboru bralcev Dela in PZS. Poznana je po dobri hrani, velikih porcijah in prijaznosti oskrbnikov.
Ajda_Zitnik3. 05. 2017
Kočo sem obiskala včeraj in lahko le potrdim, da so oskrbniki še vedno prijazni; čeprav sem jedla svojo hrano, me niso nagnali iz koče.
Omenjena pot je lepo urejena, vendar trenutno malo mastna, kar ob obilici deževja sploh ni presenetljivo.
keti16. 02. 2019
Zanima me, če je kdo zadnje dni hodil na Dobrčo? Stanje poti? Koča naj bi bila med vikendi odprta? Hvala za vse informacijenasmeh
stanko17. 02. 2019
Koča na Dobrči je odprta od četrtka od 12h do nedelje popoldan ne glede na vremenske razmere.
Josephine26. 02. 2019
Ali morda kdo ve, če je pot v tem času primerna za otroke? Najmlajši sta stari 5 let in sta navajeni hoje. Zanimajo me predvsem razmere, je še ledeno?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki