Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Veliki Kopi (1542 m)?
Glasuj

Breg - Lisca

Natisni
Izhodišče: Breg (220 m)
Širina/Dolžina: 46,0514°N 15,2436°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 728 m
Višinska razlika po poti: 728 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 88.247
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 22
Dostop do izhodišča:
Iz Zasavja ali Celja se zapeljemo v Zidani Most in od tam nadaljujemo proti Sevnici. Le nekaj metrov preden cesta preči reko Savo se usmerimo levo v smeri vasi Loka in Breg. Tej cesti nato sledimo do vasi Breg, kjer nas oznaka za Lisco usmeri levo navzgor. Naprej se peljemo še dobrih 500m do parkirišča ob cesti pri planinskih oznakah za Lisco.
Iz Trebnjega ali Krškega se peljemo proti Sevnici in takoj za mostom, ki ga prečimo zavijemo levo v smeri vasi Orehovo in Breg. Ko nas cesta pripelje do vasi Breg zavijemo desno v smeri Lisce. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto in se usmerimo na peš pot, ki se vzpenja vzporedno s cesto. Po petih minutah hoje nas pot pripelje iz gozda na travnato pobočje sredi katerega pridemo na kolovoz po katerem se nato nekaj časa vzpenjamo. Kolovoz nas nato mimo hiše pelje prek manjšega prevala na drugo stran hriba. Pot nas nato kmalu pripelje na poraščen neizrazit greben po katerem se nekaj časa boj strmo vzpenjamo. Čez čas pa nas pot pripelje v vas, kjer pot nadaljujemo po asfaltirani cesti. Cesto zapustimo po približno 10 minutah hoje, ko nas oznake usmerijo desno na kolovoz, ki poteka vzporedno s cesto. Kolovoz nas nato hitro pripelje do naslednjih hiš, kjer ponovno stopimo na cesto. Tu nadaljujemo desno navzdol a le nekaj metrov do mesta, kjer nas markacije usmerijo levo med hišo in kozolcem navzgor. Pot se nato vzpne čez travnik, preči cesto in gre nato v gozd, kjer se strmo vzpne. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na kolovoz, ki mu sledimo v levo in ga po nekaj korakih pri kamnolomu zapustimo. Naprej se vzpenjamo po mestoma kar precej strmi poti, ki nas čez čas pripelje do cerkve Svetega Jošta.
Naprej nadaljujemo po levi strani cerkve po lepo vidni in dobro označeni poti, ki nas kmalu pripelje na vršno pobočje Lisce. Sledi le še rahel vzpon do Jurčkove in Tončkove koče po zložnem travnatem pobočju. Od koče do vrha na katerem stoji razgledna plošča pa imamo le še nekaj korakov hoje.
zemljevid poti - Lisca
Ob poti: Sveti Jošt (790m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Breg - Lisca1
Breg - Lisca2
Breg - Lisca3
Breg - Lisca4
Breg - Lisca5
Breg - Lisca6
Breg - Lisca7
Breg - Lisca8
Breg - Lisca9
Breg - Lisca10
Breg - Lisca11
Breg - Lisca12
Breg - Lisca13
Breg - Lisca14
Breg - Lisca15
Breg - Lisca16
Breg - Lisca17
Breg - Lisca18
Breg - Lisca19
Breg - Lisca20
Diskusija o izletu Breg - Lisca
Gost12.12.2007
Priporočljiv izlet na zelo razgleden hrib, ki je med bolj obiskanimi hribi južno od Zidanega mosta. Pot je dobro markirana. Razgled je v lepem vremenu fantastičen - od Visokih Tur, Julijcev, Grintovcev vse do Velebita in ostalih zasavskih vrhov.
Gost12.12.2007
Ko sem bila nazadnje na Lisci (lani ali predlani spomladi?)sem bila razočarana nad zanemarjenim Tončkovim domom. Je sedaj kaj bolje? LpLjmrk pogled
Gost4.1.2008
V Tončkovem domu smo praznovali novo leto. Bilo je lepo urejeno in zelo dobro poskrbljeno za zabavo.
Biser gora15.3.2008
Lep izlet, s še lepšim razgledom.nasmeh Moti le meteorološki radar, ki res ne spada v tako čudovito naravo.mrk pogled
fpetel111.4.2008
Proti vzhodu je še en manj obljuden pa nič manjši in enako razgleden hrib (vrh) Ješivec. Iz vrha Lisce 1 ura. Na vrhu je klopca in žig Sevniške planinske poti.
JohnyR20.9.2011
Lepa in enostavna tura za vse letne čase.

Dom ima izredno veliko, pestro in kvalitetno ponudbo.

GPS sled: http://www.sports-tracker.com/#/workout/IvanMarkovic/19no8911m3elq6hl
slavko16.10.2011
Lep, razgiban izlet. Iz Lj urca 15, zmerne hoje 1.45. Čudovit razgled, prostran in urejen Tončkov dom.....se splača potrudit do Lisce.
ognjicena23.11.2011
Iz Brega do vrha slabi dve uri, lepo urejena in markirana pot, v dolini megla na vrhu seveda sonce in lep razgled.
Ajda_Zitnik2.1.2012
Pot je trenutno na nekaterih mestih rahlo drseča, tako da tam zahteva previden korak, drugače pa je lepa, predvsem razgled na vrhu je vreden ogleda.
Bi pa pripomnila, da je hoje po mojem za 2 uri (po šolsko).
Kokta8.1.2012
Zdravo...evo danes po Jurkovi poti iz Brega čez Razbor mimo sv.Jošta. Čudovita pot, suha bolj jesenska kot zimska. Pri cerkvi sv.Jošta kar fino pihalo, dočim na vrhu ni bilo vetra. Res lep razgled na vse strani. Mogoče je res škoda da cesta vodi do Tončovega doma, ker nekako izgubiš občutek da si v hribih, ko vidiš vse tiste avtomobile tam pri domu. Mogoče bi zaradi tega SPP lahko namesto Lisce umestili v knjižico Ješivec kot ga omenja fpetel1. Ne razumite narobe, Lisca je drugače prav "fletna" gospodična nasmeh. V glavnem pot je markirana zelo dobro, v domu je hrana odlična tako da toplo priporočam obisk, samo prosim ne z avtom nasmeh
colinbrooks28.6.2012
Drive to Breg from Sevnica, and turn right where a sign points to Lisca. About 500m along the road is a car park with a helpful map. You can start your walk from here, but for those walkers who are less energetic [and wish to avoid an uninteresting ascent through the forest> it is better to continue on the road up to the village of Lisce just beyond which there is a marked car park on the left with another map board. Alternatively, from Lisce follow the signs to the delightful village of Rezbor about 1km away. Then walk back along the road to Lisce to enjoy the magnificent views on either side of the ridge. On the map there seems to be a branch road that allows you to drive direct to Rezbor but it is not signposted on the road between Breg and Lisce, so perhaps is not suitable for cars.

From the carpark at Lisce, walk a little further along the road, before turning right onto another tarmac road signposted for Lisca. After about 1km the path up to Lisca begins on the right. However, it is easily missed as it is not signposted [!> and begins on the driveway of a house [!!>. It is most easily located by some white arrows that someone has kindly painted in the road! The path zig-zags up through the forest on a continuous incline but is never steep or hazardous. After about 20 min, you reach Sv. Jost, and then in another 20 min the top where open meadows give spectacular views into the Sava valley [and allow you to jump off in a hang-glider if you have one>. From there, it is a short walk past the koca to the summit where there is an excellent panoramic view, and also a close sight of the meteorological station, the golf-ball tower containing the rainfall radar for the whole of Slovenia. If you are lucky there will be no thunderstorms around, and you can enjoy a well-earned beer in the koca which also has a variety of food at reasonable prices.

A great expedition to one of the premier viewpoints in central Slovenia. The only downside is that it is at least a one and a half hour drive from Ljubljana to Sevnica, albeit through lovely countryside.
KARAMELICA27.1.2013
Bila danes gor, super tura, ne glede na sneg, saj je pot shojena. Proge za sankanje urejene, veliko se jih je na vrhu pri stolpu spuščalo s pležuhi. Super.nasmeh
Sano4.12.2013
Ne tako visoko, a vseeno lepo...včeraj ob sončnem zahodu...
pokerface18.6.2015
Admina naprošamo za opis nove zavarovane poti na Lisco.
Hvala!
Daaam18.6.2015
Pojdi, fotografiraj usedi se za racunalnik in napisi opis. Ce bo dober bo adminbz veseljem nalozil opismežikanje đizs..
mojčman20.6.2015
Opis dostopa:

Do parkirišča pri izhodišču planinske poti nad vasjo Cerje je možen dostop po asfaltirani cesti iz Sevnice. Iz Sevnice v prvem krožišču zavijemo levo proti Planini pri Sevnici. Po okoli 5 km v Krakovem pri Vinski kleti Mastnak zavijemo levo proti Lisci. Držimo se desno (odcep nad kapelico) in po 2 km vožnje pridemo do vasi Cerje, kjer nad hišo z naslovom Podgorica 22, 8290 Sevnica parkiramo na urejenem parkirišču pri vodnem zajetju, kjer je tudi večja informativna tabla. Hoditi začnemo desno ob gozdu naprej po asfaltirani cesti, ki se kmalu konča in nadaljuje kot makadamska cesta, po nekaj deset metrih zavijemo levo v gozd (ob odcepu je večja skala z markacijo ter smerna tabla). Po dobrih 10 minutah hoje pridemo do izhodišča zelo zahtevnega (zavarovanega) dela planinske poti.

Opis poti:
Del poti, opremljen z varovali, je sestavljen iz 5 raztežajev (delov, varovanih z jeklenico, nameščenimi klini, stopi) skupne dolžine 123 m. Težavnost: Ocenjena težavnost je povprečno B/C, zadnji raztežaj med D/E. Posebnost poti je, da lahko iz vsakega težjega dela sestopite in ga obhodite po lažji poti. Pot je opremljena z novejšo tehniko, večjimi razmiki in manjšo napetostjo jeklenice ter amortizacijsko zanko. Za hojo po poti je obvezna uporaba samovarovalnega kompleta, priporočamo tudi uporabo rokavic. Omogočamo tudi izposojo opreme, več informacij je na naši spletni strani pd-lisca.si.

Na poti se odpirajo čudoviti razgledi daleč naokoli, na koncu poti pa se lahko osvežite in okrepčate v priljubljenem Tončkovem domu (www.lisca-dom.com)!

Vsem planincem želimo varen korak!
mojčman20.6.2015
P.S.

ta opis je objavljen na strani PD Lisca jaz sem ga samo kopirala in prilepila.nasmeh
Na njihovi spletni strani si lahko to sami preberete.nasmeh
mojčman20.6.2015
P.S.

ta opis je objavljen na strani PD Lisca jaz sem ga samo kopirala in prilepila.nasmeh
Na njihovi spletni strani si lahko to sami preberete.nasmeh
irska20.6.2015
tudi na hribi.net je plezalna pot sedaj opisana nasmeh
dkrajnc273.5.2016
Pozdravljeni

Če si kdo želi v petek 6.5.2016 okoli 12:00 proti Lisci mi naj piše na taxxi3@gmail.com
Star iz Celjskega konca

Lp
claire26.2.2017
Sicer nisem štartala direktno iz Brega ampak malce više in moram pohvaliti odlično markiranost poti!
Peter 712.1.2022 16:13:16
Danes sem bil na vrhu.Bilo je sončno spomladansko vreme.Dober so se videle kamniške in Julijske alpe ter Pohorje.Na koči kljub gužvi sem bil hitro postrežen! Super pohod!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki