Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj

Brda - Velika Kopa

Natisni
Izhodišče: Brda (551 m)
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 991 m
Višinska razlika po poti: 991 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.905
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Žalec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Velenja. V glavnem krožišču v Velenju nadaljujemo desno ter z vožnjo nadaljujemo proti Slovenj Gradcu in Dravogradu. Malo pred Slovenj Gradcem, točneje pri Turiški vasi zavijemo desno in se po lokalni cesti zapeljemo v središče Turiške vasi. Tu nadaljujemo po glavni cesti, ki zavije v desno, nato pa nas preko mostu čez reko Mislinjo pripelje v Brda. Za mostom nadaljujemo desno, nato pa cesta preide v gozd, kjer se prične postopoma vzpenjati. V delu poti, kjer cesta poteka skozi gozd, parkiramo na primernem mestu ob cesti (višje ni primernih parkirnih mest).
b) S Koroške se najprej zapeljemo v Slovenj Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Velenju. Malo za Slovenj Gradcem, točneje pri Turiški vasi zavijemo levo in se po lokalni cesti zapeljemo v središče Turiške vasi. Tu nadaljujemo po glavni cesti, ki zavije v desno, nato pa nas preko mostu čez reko Mislinjo pripelje v Brda. Za mostom nadaljujemo desno, nato pa cesta preide v gozd, kjer se prične postopoma vzpenjati. V delu poti, kjer cesta poteka skozi gozd, parkiramo na primernem mestu ob cesti (višje ni primernih parkirnih mest).
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri domačij Merkač, Orter in Pegan. Ko nekoliko naprej pridemo do manjšega zaselka nekaj hiš nadaljujemo po zgornji desni cesti, ob kateri le malo višje opazimo prve markacije (oznake evropske pešpoti E6 Baltik - Jadran). Tu nadaljujemo desno na kolovoz, ki se najprej vzpne ob robu gozda, nato pa preide na polja in travnike. Čez travnik se sprehodimo po slabšem kolovozu, pot pa nas višje pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo, saj vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti. Orientacija naprej je precej lažja, saj nas spremljajo precej goste in dobro vidne markacije. Malo višje še enkrat prečimo makadamsko cesto, pot pa preide v strnjen gozd, ki se konča pri lovski opazovalnici. Sledi vzpon čez razgledno travnato senožet, pot pa nas hitro pripelje do samotne kmetije pri kateri stopimo na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje do označenega križišča ob kapelici.
Tu nadaljujemo naravnost (desno sv. Magdalena 5 minut) ter pot še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nadaljujemo levo na markirano pešpot. Pot hitro preide iz gozda na travnik, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo do manjšega zaselka. Nad zaselkom ponovno zapustimo cesto in vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje po desni strani obidemo kapelo sv. Štefana, nas po pot pripelje do naslednjega zaselka pri domačiji Pridgar.
Nadaljujemo po pešpoti, ki se vrne v gozd ter le malo višje preči asfaltno cesto, ki vodi iz Slovenj Gradca proti Kopam. Pot se kratek čas nadaljuje skozi gozd, nato pa nas pripelje do naslednje domačije.
Od domačije v bližini katere se nahajata manjša kapelica in spomenik NOB, se vrnemo v gozd, mi pa vzpon kar nekaj časa nadaljujemo po razmeroma dobro označenem kolovozu. Precej višje stopimo na širšo makadamsko cesto, ki vodi proti Partizanskemu domu (v isto smer se nadaljuje tudi markirana pešpot E6), mi pa nadaljujemo naravnost navzgor na širši, a nemarkiran kolovoz. Naprej se vzpenjamo po razmeroma širokem kolovozu, ki ima nekaj stranskih krakov, mi pa se ves čas držimo tistega, ki je nekako "glavni" in se po večini drži iste smeri. Višje se kolovoz, ki večji del poteka med grmički borovnic, nekoliko zoži ter postopoma zavije nekoliko v desno. Nekoliko naprej se razredči tudi gozd, pot pa nas še nekoliko višje dokončno pripelje iz gozda na vse bolj razgledna travnata pobočja Velike Kope.
Naprej se sprehodimo do spodnje postaje vlečnice, mi pa od nje nadaljujemo po markirani poti, ki nas v 10 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
zemljevid poti - Velika Kopa
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Brda - Velika Kopa1
Brda - Velika Kopa2
Brda - Velika Kopa3
Brda - Velika Kopa4
Brda - Velika Kopa5
Brda - Velika Kopa6
Brda - Velika Kopa7
Brda - Velika Kopa8
Brda - Velika Kopa9
Brda - Velika Kopa10
Brda - Velika Kopa11
Brda - Velika Kopa12
Brda - Velika Kopa13
Brda - Velika Kopa14
Brda - Velika Kopa15
Brda - Velika Kopa16
Brda - Velika Kopa17
Brda - Velika Kopa18
Brda - Velika Kopa19
Brda - Velika Kopa20
Brda - Velika Kopa21
Brda - Velika Kopa22
Brda - Velika Kopa23
Brda - Velika Kopa24
Brda - Velika Kopa25
Brda - Velika Kopa26
Brda - Velika Kopa27
Brda - Velika Kopa28
Brda - Velika Kopa29
Brda - Velika Kopa30
Brda - Velika Kopa31
Brda - Velika Kopa32
Brda - Velika Kopa33
Brda - Velika Kopa34
Brda - Velika Kopa35
Brda - Velika Kopa36
Brda - Velika Kopa37
Brda - Velika Kopa38
Brda - Velika Kopa39
Brda - Velika Kopa40
Brda - Velika Kopa41
Brda - Velika Kopa42
Brda - Velika Kopa43
Brda - Velika Kopa44
Brda - Velika Kopa45
Brda - Velika Kopa46
Brda - Velika Kopa47
Brda - Velika Kopa48
Brda - Velika Kopa49
Brda - Velika Kopa50
Brda - Velika Kopa51
Brda - Velika Kopa52
Brda - Velika Kopa53
Brda - Velika Kopa54
Brda - Velika Kopa55
Brda - Velika Kopa56
Brda - Velika Kopa57
Brda - Velika Kopa58
Brda - Velika Kopa59
Brda - Velika Kopa60
Brda - Velika Kopa61
Brda - Velika Kopa62
Brda - Velika Kopa63
Brda - Velika Kopa64
Brda - Velika Kopa65
Brda - Velika Kopa66
Diskusija o izletu Brda - Velika Kopa
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki