Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Duh (Pedrovo) / Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po gozdni poti)

Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po gozdni poti)

Natisni
Izhodišče: Branik (87 m)
Širina/Dolžina: 45,8608°N 13,7861°E
Ime poti: po gozdni poti
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 278 m
Višinska razlika po poti: 290 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 3.331
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Senožeče, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Štorje. V Štorjah nadaljujemo desno v smeri Branika (naravnost Sežana in Trst) ter se v nadaljevanju peljemo skozi vasi Kazlje, Dobravlje in Ponikve. V križišču nekaj kilometrov za Ponikvami nadaljujemo desno proti vasi Kobdilj (levo Kopriva in Dutovlje), od tam pa sledimo oznakam za Štanjel in Branik. Po nekaj kilometrih spusta prispemo v Branik, kjer se nam z leve priključi še cesta iz Komna. Le malo naprej od omenjenega križišča, pa bomo na desni opazili večje parkirišče, kjer parkiramo (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
b) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Novi Gorici. Ko prispemo do naselja Potoče zapustimo glavno cesto in za vožnjo nadaljujemo levo v smeri kraja Branik. Cesta nas hitro pripelje do mostu preko reke Vipave, za katerim pa postopoma postane bolj ovinkasta. Po krajšem vzponu sledi še krajši spust in prispemo do Branika. Ko dosežemo glavno cesto nadaljujemo levo ter nato po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje zavijemo levo na večje parkirišče (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
c) Iz Nove Gorice ali njene okolice se zapeljemo v Dornberk, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Branika. Parkiramo v središču Branika na večjem urejenem parkirišču (parkirišče se nahaja v bližini pošte in trgovine Mercator).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo ob glavni cesti proti Dornberku, nato pa nadaljujemo levo v smeri naselja Cvetrož. Že kmalu za tem, ko zapustimo glavno cesto, pa bomo na transformatorski postaji opazili oznake za Pedrovo. Nekoliko naprej nas cesta vodi preko mostu čez reko Branico, mi pa takoj za mostom nadaljujemo levo v smeri zaselka Lojevi (desno Cvetrož). Le nekaj korakov naprej se cesta ponovno razcepi, mi pa tokrat nadaljujemo desno (naravnost kmetija Furlan in kmečki turizem Pri mlinu). Po asfaltni cesti hodimo le še nekaj 10 metrov, nato pa pri bližnji stanovanjski hiši nadaljujemo naravnost proti mostu železniške proge. Ko dosežemo vznožje mostu železnice nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje pod kamnitim lokom. Kratek čas se vzpenjamo po dnu manjše dolinice, nato prečimo hudournik ter se na drugi strani pričnemo strmeje vzpenjati. Višje dosežemo gozdnat greben, pot pa takoj preide na njegovo desno stran (gledano v smeri vzpona). Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa ponovno stopimo na gozdnat greben.
Ko stopimo na greben se priključimo kolovozu (pot iz Branika mimo železniške postaje Branik), kateremu sledimo v desno, mi pa po njem hodimo do prvega razpotja.
Nadaljujemo po levem markiranem kolovozu (desni se takoj še enkrat razcepi na dva dela), le ta pa se v nadaljevanju prične lahkotno spuščati. Po krajšem spustu dosežemo strugo hudourniškega potoka Petnik in prispemo do kovinske lovske opazovalnice. Ravno pri opazovalnici gremo rahlo levo ter prečimo strugo omenjenega presihajočega potoka. Na drugi strani potoka se pričnemo strmo vzpenjati po bolj strmem pobočju, nas pa pot višje pripelje pod vas Pedrovo. Sledi še kratek vzpon in med hišami dosežemo cesto, ki vodi skozi vas.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo levo (desno Trstelj), kjer po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do konca oz. začetka vasi, kjer na desni strani opazimo manjšo cerkvico.
zemljevid poti - Sveti Duh (Pedrovo)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stjenkova koča na Trstelju, Trstelj
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)1
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)2
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)3
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)4
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)5
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)6
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)7
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)8
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)9
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)10
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)11
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)12
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)13
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)14
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)15
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)16
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)17
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)18
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)19
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)20
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)21
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)22
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)23
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)24
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)25
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)26
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)27
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)28
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)29
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)30
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)31
Branik - Sveti Duh (Pedrovo)32
Diskusija o izletu Branik - Sveti Duh (Pedrovo) (po gozdni poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki