Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Rotovc / Brancljeva senožet - Rotovc

Brancljeva senožet - Rotovc

Natisni
Izhodišče: Brancljeva senožet (930 m)
Širina/Dolžina: 45,9084°N 14,4573°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 34 m
Višinska razlika po poti: 120 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.673
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje še mimo odcepa ceste na Krim. Nekaj 100 m naprej od odcepa za Krim prispemo na večjo senožet, kjer se cesta položi, na drugi strani senožeti pa zavije levo ter se vrne v gozd. Le nekaj metrov preden cesta preide v gozd, pa bomo na levi strani opazili spomenik NOB in ob njem primeren prostor za parkiranje.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča ob spomeniku NOB nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Rakitne (če smo do izhodišča prišli po opisu dostopa do izhodišča b ali c, potem hodimo v smeri, od koder smo prišli). Cesta že po nekaj metrih preide v gozd, skozi katerega se razmeroma zložno spušča. Cesta, ki se nadaljuje v glavnem proti jugu nas sprva vodi po gozdnatih pobočjih vrha Kamenica (1050 m), nato pa zavije nekoliko desno in nas popelje na pobočja nad Lepo dolino. Še preden makadamska cesta naredi daljši desni, pa nas planinske oznake za Rakitno usmerijo levo na markirano pešpot, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Pot se po nekaj minutah priključi na gozdni kolovoz, kjer se tudi položi. Kolovoz se nadaljuje po neizraziti dolinici med Rotovcem (964 m) na levi in Županovim vrhom (999 m) na desni. Nekaj minut naprej se kolovoz razcepi na dva dela in sicer na opaznejši in markiran levi kolovoz ter manj izrazit desni nemarkiran kolovoz (ob desnem kolovozu se nahaja manjši možic), ki se po nekaj 10 m spremeni v uhojeno stezico proti Županovemu vrhu.
Nadaljujemo po markirani poti, po kateri hitro prispemo na označeno razpotje na sedlu med že prej omenjenima vrhovoma.
Z razpotja na sedlu, ki se nahaja na 930 m, nadaljujemo levo v smeri vrha Rotovc. Pot naprej nas vodi ob robu gozda, od koder se nam občasno odpre lep razgled proti Rakitni, Novaški gori, grebenu Avšnik ter delu notranjskega hribovja. Zmerno strma pot, ob kateri opazimo tudi nekaj tabel učne poti, pa nas v 5 minutah hoje od razpotja na sedlu pripelje na vrh, ki ima manjšo klop ter vpisno skrinjico.
zemljevid poti - Rotovc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Brancljeva senožet - Rotovc1
Brancljeva senožet - Rotovc2
Brancljeva senožet - Rotovc3
Brancljeva senožet - Rotovc4
Brancljeva senožet - Rotovc5
Brancljeva senožet - Rotovc6
Brancljeva senožet - Rotovc7
Brancljeva senožet - Rotovc8
Brancljeva senožet - Rotovc9
Brancljeva senožet - Rotovc10
Brancljeva senožet - Rotovc11
Brancljeva senožet - Rotovc12
Brancljeva senožet - Rotovc13
Brancljeva senožet - Rotovc14
Brancljeva senožet - Rotovc15
Brancljeva senožet - Rotovc16
Brancljeva senožet - Rotovc17
Brancljeva senožet - Rotovc18
Brancljeva senožet - Rotovc19
Brancljeva senožet - Rotovc20
Brancljeva senožet - Rotovc21
Brancljeva senožet - Rotovc22
Brancljeva senožet - Rotovc23
Diskusija o izletu Brancljeva senožet - Rotovc
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki