Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Skuta (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Mišnice / Brancljeva senožet - Mišnice

Brancljeva senožet - Mišnice

Natisni
Izhodišče: Brancljeva senožet (930 m)
Širina/Dolžina: 45,9084°N 14,4573°E
Čas hoje: 20 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 31 m
Višinska razlika po poti: 50 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 500
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo na Ig, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Iške vasi in Iškega Vintgarja. Takoj za Iško vasjo bomo prišli v vas Iška, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Gornjemu Igu in Rakitni. Usmerimo se na omenjeno vzpenjajočo cesto, po kateri se peljemo mimo Gornjega Iga ter višje še mimo odcepa ceste na Krim. Nekaj 100 m naprej od odcepa za Krim prispemo na večjo senožet, kjer se cesta položi, na drugi strani senožeti pa zavije levo ter se vrne v gozd. Le nekaj metrov preden cesta preide v gozd, pa bomo na levi strani opazili spomenik NOB in ob njem primeren prostor za parkiranje.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči (do Podpeči lahko pridemo tudi iz Črne vasi ali Iga). V Podpeči nadaljujemo v smeri Borovnice, Krima in Rakitne ter z vožnjo še kratek čas nadaljujemo ob robu Ljubljanskega barja, nato pa nas oznake za Rakitno usmerijo levo na strmo vzpenjajočo cesto. Cesta nas nato vodi skozi Preserje, kjer se tudi prične spuščati. Po krajšem spustu nadaljujemo levo v smeri Krima in Rakitne, mi pa nato večinoma vzpenjajoči cesti sledimo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Begunj, ko prispemo v Begunje pa sledimo oznakam za Rakitno. Z Rakitne z vožnjo nadaljujemo po glavni cesti proti naselju Preserje, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti Krimu. Z omenjenega križišča nadaljujemo desno, nato pa z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti. Ko po nekaj kilometrih cesta prispe iz gozda na večjo senožet, bomo takoj na začetku zagledali spomenik NOB in ob njem primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
Opis poti:
Z izhodišča se v bližini obeležja NOB prične kolovoz, ki se nadaljuje proti jugovzhodu. Kolovoz gre takoj v gozd ter se po nekaj 10 korakih razcepi, mi pa nadaljujemo po rahlo levem. Sledi še rahel vzpon, nato pa se na desni pojavi velika jasa, še pred njo pa opazimo nekaj klopi, nekoliko desno pa še lovsko prežo.
Na omenjeno jaso ne stopimo in pot nadaljujemo po kolovozu, ki poteka levo od nje. Za bližnjim rastiščem čemaža sledi nekaj razpotij, mi pa izbiramo tiste kolovoze, ki se nadaljuje po neizraziti gozdnati dolini. Ko nekoliko naprej dosežemo pot označeno z belimi trikotniki, ki imajo rdečo obrobo pa nadaljujemo levo (če nadaljujemo desno lahko prispemo do kmetije Ustje).
V nadaljevanju sledimo omenjenim oznakam, na levi pa kmalu opazimo manjšo jaso. Na delu, kjer je jasa na naši levi, pa se desno od označene poti nahaja vrh Mišnice, do katerega se vzpnemo po nekaj 10 korakih strmega vzpona po brezpotju. V zimskem času se nam z vrha odpre nekaj razgleda, sicer pa razgled zastira gozd.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (Marec).
zemljevid poti - Mišnice
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Brancljeva senožet - Mišnice1
Brancljeva senožet - Mišnice2
Brancljeva senožet - Mišnice3
Brancljeva senožet - Mišnice4
Brancljeva senožet - Mišnice5
Brancljeva senožet - Mišnice6
Brancljeva senožet - Mišnice7
Brancljeva senožet - Mišnice8
Brancljeva senožet - Mišnice9
Brancljeva senožet - Mišnice10
Brancljeva senožet - Mišnice11
Brancljeva senožet - Mišnice12
Brancljeva senožet - Mišnice13
Brancljeva senožet - Mišnice14
Brancljeva senožet - Mišnice15
Brancljeva senožet - Mišnice16
Brancljeva senožet - Mišnice17
Brancljeva senožet - Mišnice18
Brancljeva senožet - Mišnice19
Brancljeva senožet - Mišnice20
Brancljeva senožet - Mišnice21
Brancljeva senožet - Mišnice22
Brancljeva senožet - Mišnice23
Brancljeva senožet - Mišnice24
Brancljeva senožet - Mišnice25
Brancljeva senožet - Mišnice26
Brancljeva senožet - Mišnice27
Diskusija o izletu Brancljeva senožet - Mišnice
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki