Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Dolina reke Glinščice / Val Rosandra / Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra

Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra

Natisni
Izhodišče: Boljunec / Bagnoli della Rosandra (50 m)
Širina/Dolžina: 45,6139°N 13,8586°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 270 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: marah
Ogledov: 61.618
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 24
Dostop do izhodišča:
Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Kastelec/Socerb. Slovensko-italijansko mejo prestopimo na mejnem prehodu Socerb in se po cesti spustimo preko kraškega roba. Mimo vasi Dolina in Kroglje se pripeljemo do Boljunca / Bagnoli Della Rosandra, kjer parkiramo pred Kulturnim domom Franceta Prešerna.
Opis poti:
Iz centra Boljunca se po ozki ulici peš odpravimo proti Gornjemu Koncu / Bagnoli Superiorein po cca 800 metrih pridemo do planinske koče Mario Premuda. Od tam naprej sledimo dobrim oznakam in se mimo ostankov rimskega vodovoda odpravimo po dolini reke Glinščice. Prvi cilj je majhna cerkvica Svete Marije na Pečeh, od koder se lahko po strmi poti za cerkvico povzpnemo na razgledišče Comicijev turn, kjer se nam odpre lep pogled na Trst in Tržaški zaliv. Na drugi strani lahko opazimo traso nekdanje železniške proge Kozina-Trst, po kateri se bomo vrnili na izhodišče. Po isti poti se vrnemo nazaj do cerkvice in se odpravimo naprej po dolini mimo slapu Supet do obmejne vasice Botač (tu je na slovenski strani tudi žig). Iz vasi Botač se po ozki gozdni stezici povzpnemo do trase nekdanje železniške proge, ki jo dosežemo tik za tunelom. Pot nadaljujemo v smeri proti Trsti, prehodimo dva tunela in potem zavijemo levo na ozko gozdno stezico in se na poti do koče ustavimo še na razgledišču Zabrežec / Mocco. Nato sledimo smernim tablam in se vrnemo do koče.
zemljevid poti - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra1
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra2
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra3
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra4
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra5
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra6
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra7
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra8
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra9
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra10
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra11
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra12
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra13
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra14
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra15
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra16
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra17
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra18
Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra19
Diskusija o izletu Boljunec / Bagnoli della Rosandra - Dolina reke Glinščice / Val Rosandra
wolphgang25. 04. 2011
progo bivše železnice lahko dosežete tudi iz slovenske strani. Pri mejnem prehodu Krvavi Potok greste v vas Mihele, kjer malo pred cerkvico zavijete levo na kolovoz, ki vas v nekaj sto metrih pripelje na bivšo železniško progo Trst-Kozina. Od tu desno mimo Drage pridemo tja
Irina27. 04. 2011
Toplo priporočam obisk Boljunca, ki je izhodišče za neštete poti po dolini Glinščice, tudi za malo plezarije je nekaj možnosti.

"Glavna" pot je nadvse primerna za mlade družine z otroki. Poleti se lahko v Glinščici tudi prijetno ohladite ali preživite dan kar na njenem bregu.

Vsekakor pa priporočam, da se ustavite v v vaški gostilnici v Botaču. Nona božansko kuha jedi na žlico in privoščite si kozarček refoška, ne bo vam žal.

Dolino velikokrat obiščem, je tako lepa in spokojna.
matic430. 04. 2011
Včeraj prehodil omenjeno pot , gostilna v Botaču je zaprta zaradi "vodne inflitracije". Meni se zdi bolj zanimiva bližnja ferata Bruno Biondi. Od spodnjega parkirišča v kraju Jezero imamo le nekaj minut do vstopa v ferato, kjer pot poteka prečno čez steno. Tako lahko lepo združimo krožni sprehod po dolini in plezanje.
johnybravoslo20. 09. 2011
Čao, ali mi lahko prsoim nekdo razloži kako do tja pridem iz portoroža?

Hvala in LP
bandy21. 09. 2011
johnybravoslo poglej ZS
mace2121. 09. 2011
Iz Portoroza do mejnega prehoda Skofije. Naprej po hitri cesti do izhoda "Grandi Motori". Nato po cesti do Boljunca.
johnybravoslo21. 09. 2011
Thx
VanSims22. 09. 2011
Ta trasa bivše proge Kozina-Trst je paravzaprav kolesarska steza dostopna iz Kozine. Če gremo po stari cesti iz Kozine malo naprej proti Kopru, se steza odcepi od glavne ceste. Po prečkanju meje sredi gozda se priključimo na traso.

Septembra 2008 sem šel iz Kozine po njej do Trsta. Malo pred Trstom steze zmanjka in je treba raziskovati po predmestjih kako do centra(trenutno se ne spomnim kako sem našel). Tudi sam Trst je s stezami zelo skromen(se v Lj nimamo kaj pritoževati mežikanje ). Z Opčinskim tramvajem(sprejme dve kolesi na eno vožnjo) sem se potem zapeljal do Opčin, od tam pa potem do meje oz. Orleka na naši strani(do tu označena steza), od tam do predmestij Sežane in potem do Lipice potem pa zopet čez mejo do Bazovice in Peseka(Pese) od tam pa nazaj do Kozine(je bližje še enkrat prečiti mejo kot pa skozi Divačo po slovenskem ozemlju).

Lep izlet!
Leo6930. 04. 2016
KOČA MARIO PREMUDA:
oderuške cene, za 2 jote smo plačali 17 EUR!!!

Dr.ejči1. 05. 2016
Še dobr, da niste po piru usekal...velik nasmeh
bantaia19. 02. 2017
Saj prav razumem, da je to opisana krožna pot?zmeden
garmont19. 02. 2017
Res je.
marinka6723. 07. 2017
Ali lahko parkiramo pri koči M. Premuda in se potem krožno vrnemo do nje? Pridobimo skoraj 2 km(zaradi otrok), ali ne? vrjetno bi šli konec oktobra,, če bo vreme ugodno. Hvala.
B223. 07. 2017
Ne bo šlo. Veliko parkirišče za vse obiskovalce je v vasi Boljunec, kjer je tudi začetek pešpoti v dolino Glinščice...
BananaBronson23. 11. 2017
Tudi mi smo imeli zadrego s parkiranjem; pri majhnih otrocih se vsak meter pešačenja pozna in hoja skozi vas se kar vleče. Nevšečnost smo rešili tako, da smo otroke zložili iz avta pri koči Premuda, potem je pa mož odpeljal avto do centra za obiskovalce Glinščice, kjer je parkirišče, in prišibal za nami.

http://www.mojstr.si/2017/11/z-dezja-pod-kap-in-na-sonce.html
Tadeja_hribi1. 11. 2020
Dolina je en takšen poligon športnih aktivnosti na prostem. Poleg pohodništva, boste tukaj našli še športno plezanje, kraške jame in tri simpatične ferate.

https://tadejatravels.com/clanek/plezanje/tri-ferate-v-naravnem-rezervatu-doline-glinscice-tik-za-slovensko-hrvasko-mejo/

Več informacij o feratah si lahko preberete v zgodnjme članku. nasmeh
golica13. 10. 2021 22:22:17
je to krožna pot,da se vrneš na izhodišče,če sem prav sledila,je start na Slovenski strani?nasmeh
sezana114. 10. 2021 10:30:03
Zapeljite se cez mejni prehod Kozina (Krvavi potok) in do vasi Draga na italijanski strani. Tu v srediscu vasi parkirajte in se po trasi nekdanje zeleznice sprehodite do predora in se takoj za njim spustite v vasico Botac. Od tu pa nadaljujete po lepo speljani pes poti ob pobocju soteske in mimo slapa in cerkvice vse do Boljunca. Na izhodisce se lahko vrnete po isti trasi, ali po trasi nekdanje zeleznice. Seveda pa obstaja se vec moznosti za pesacenje. Izgubiti se pa ne morete. Dostop s slovenske strani pa je precej daljsi in ni toliko zanimiv in manj obiskan. Je pa na slovenski strani se najboljse izhodisce vas Beka. Ce se odlocite za izhodisce na katerikoli lokaciji na slovenski strani racunajte, da bo obisk soteske trajal vsaj dve ali vec ure casa. Plezalisca pa so tik nad asfaltno cesto Bazovica - Jezero - Boljunec...
jax14. 10. 2021 10:54:11
Plezališča so povsod. Nekaj sektorjev je nad omenjeno cesto (tam so tudi ferate), nekaj jih je nad železnico, nekaj jih je tik nad Boljuncem, nekaj jih je v dnu doline. Imaš izbire za celo življenje, pazit je treba le, ker niso vsi sektorji ravno perfektno opremljeni.
golica14. 10. 2021 19:37:50
hvala sezaba1 za info, se po opisanem izhodišču najprej ustavimo na tem polkrožnem razgledišču,pa potem spustimo po potki?
sezana114. 10. 2021 20:03:22
Ja, lahko. Polkrozno izhodisce (razgledisce) je v kraju Jezero, jaz sem priporocil pot iz vasi Draga, ki je pred vasjo Jezero.Iz vasi Draga lahko do vasi Jezero greste po robu kanjona in uzivate v lepih razgledih in se potem po potki spistite v vasico Botac in od tu potem nadaljujete kot sem opisal v prejsnjem opisu.
Nikakor se ne boste izgubili, posebno ob koncih tedna ne, saj je obiska z nase strani ogromno, pa tudi domacini skoraj brez izjeme govorijo slovensko...
golica16. 10. 2021 10:01:50
super,hvalanasmeh
navdušena14. 01. 2022 07:48:49
Kako je s prestopom meje? Kovid itd?
and114. 01. 2022 20:32:27

Potniki iz Slovenije lahko vstopajo v Italijo brez karantenske obveznosti ob hkratnem izpolnjevanju naslednjih pogojev:

1. Izpolnjena digitalna registracijo – dPLF (Digital Passenger Locator Form) https://app.euplf.eu/#/ (vedno, tudi v tranzitu), ki jo je potrebno pokazati v elektronski ali tiskani obliki;
2. Eno od veljavnih t.im. Zelenih potrdil COVID-19, ki ga izda pristojni zdravstveni organ
3. Negativni test na Covid-19 (molekularni PCR test, ki ni starejši od 48 ur, ali hitri-antigenski test, ki ni starejši 24 ur) od trenutka odvzema vzorca, za vse potnike starejše od 6 let.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki