Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Svete gore / Bistrica ob Sotli - Svete gore (Evropska pešpot E7 iz Bistrice ob Sotli)

Bistrica ob Sotli - Svete gore (Evropska pešpot E7 iz Bistrice ob Sotli)

Natisni
Izhodišče: Bistrica ob Sotli (203 m)
Širina/Dolžina: 46,05661°N 15,66248°E
Ime poti: Evropska pešpot E7 iz Bistrice ob Sotli
Čas hoje: 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 324 m
Višinska razlika po poti: 324 m
Zemljevid: Celotna pot je lepo prikazana tudi na Googlovem Streetview-u
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 488
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Bistrica ob Sotli leži ob stičišču 4 cest. S severa jo doseže cesta iz Celja ali Maribora prek Podčetrtka. Z juga jo doseže cesta iz Brežic prek Bizeljskega. Z zahoda jo dosežeta cesti iz Šentjurja čez Kozje ter iz Brestanice, ki se združita v Podsredi. Z vzhoda pa jo doseže cesta iz Hrvaškega Zagorja, ki prečka mejo na bližnjem mejnem prehodu v bližini Kumrovca.

V središču Bistrice ob Sotli lahko parkiramo na parkirišču poleg cerkve sv. Petra. Če je v času cerkvenih obredov polno in če ni pouka, lahko alternativno poskusimo tudi pri osnovni šoli.
Opis poti:
Iz središča Bistrice ob Sotli se napotimo vzdolž glavne ceste proti Brežicam. Kmalu, ko se cesta pri starem šolskem poslopju začne spuščati, nas rjav prometni znak obvesti, da je za pešpot do Svetih gor potrebno zaviti desno. Praktično še na istem mestu nas zeleni kažipot usmeri levo na ozko pot med dvema hišama. Pot ob robu gozda se rahlo vzpenja pribl. 200 m, ko jo doseže asfaltirana cesta, ki ravno na tem mestu naredi oster ovinek. Nadaljujemo naravnost po asfaltirani cesti še vedno rahlo navzgor, pribl. 200 do 300 metrov. Ko smo mimo zadnje hiše, sledi nov razcep, ubogamo zelen smerokaz in se usmerimo "levo" na kolovoz mimo kapelice in vodnega zbiralnika. Kolovoz nas kmalu pripelje v gozd in postane gozdna pot. Od tu dalje skoraj do vrha ni več smerokazov, vendar to traso uporabljajo tudi nekatere druge poti, zato pozorno sledimo različnim vrstam markacij, npr. rdeče rumenim za Evropsko pešpot E7, paru prekrižanih prstanov za Pot ljubezni, obstajajo pa še rdeče belo rdeče markacije v obliki avstrijske zastave.

S sledenjem omenjenih markacij je preprosto ostati na pravi poti, ki nas skozi gozd in nad kamnolomom mimo znamenja Zvezanega križa pripelje do novega razcepa tik pod sedlom. Smerokaz za Svete gore nas usmerja desno naravnost proti zaselku tik pod Svetimi gorami (uradno je to del Zagaja), vendar je ta pot zaradi slabe nadelanosti in podrtega drevja težje prehodna in neoznačena. Zato je priporočljivo narediti krajši ovinek. Tako sledimo smerokazu levo proti Božji nogi in pot nas mimo omenjene kapelice hitro pripelje na cesto, ki se z glavne ceste odcepi na prevalu med Bistrico ob Sotli in Bizeljskim. Na cesti zavijemo desno. Cesta kmalu zapusti gozd in že lahko ugledamo zvonik Marijine cerkve.

V zaselku zavijemo desno na cesto, kjer prometni znak prepoveduje vožnjo vsem vozilom, malo naprej pa stoji še zapornica. Ta zelo strma asfaltirana cesta, ob kateri na levi strani stoji tudi novejši lesen križev pot, nas pripelje do najvišje ležeče Lurške kapele. Že po nekaj postajah križevega pota pa lahko zavijemo tudi levo na stopnice, ki pripeljejo neposredno do Marijine cerkve.
zemljevid poti - Svete gore
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Diskusija o izletu Bistrica ob Sotli - Svete gore (Evropska pešpot E7 iz Bistrice ob Sotli)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki