Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Gorovja / Hercegovina / Osobac / Bijela - Osobac (Via ferrata Osobac)

Bijela - Osobac (Via ferrata Osobac)

Natisni
Izhodišče: Bijela (640 m)
Širina/Dolžina: 43,58278°N 17,93347°E
Ime poti: Via ferrata Osobac
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: C/D
Višinska razlika: 1384 m
Višinska razlika po poti: 1420 m
Zemljevid: /
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Ulmus
Ogledov: 122
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz mesta Konjic sledimo tablam za Boračko jezero. V naselju Mladeškovići (1,8 km od Rafting centra Travel Konjic - vidno ob cesti), kjer glavna cesta zavije ostro levo (pri majhni trgovini) zavijemo desno v dolino Bijela. Po ozki asfaltirani cesti dosežemo vas Bijela, skozi katero ves čas peljemo po glavni cesti. Na koncu vasi, kjer se konča asfalt, naletimo na opozorilne table za strelišče podjetja Igman. POZOR: Nadaljevanje po poti je ob torkih in četrtkih odsvetovano, ker podjetje v dolini testira proizvedene naboje (stanje julij 2023). Od opozorilnih tabel strelišča pot nadaljujemo po dobri makadamski cesti še 1,3 km, ko na levi opazimo odcep z zapornico in planinske table. Na tem mestu najdemo primerno mesto za parkiranje.
Opis poti:
Z izhodišča se odpravimo po gozdni cesti, ki je zaprta z zapornico. Po približno pol ure nas številne markacije opozorijo na odcep steze s ceste. Pot se nato prične vedno bolj strmo vzpenjati skozi gozd, na enem mestu je pri prečenju grape pot zavarovana tudi z jeklenico. Gozd se počasi redči in pot postaja nekoliko bolj položna. Svet postane travnato - skalnat, a kmalu ob poti naletimo na zapuščene oznake, na kateri nas smerokaz usmerja levo v ferato (napis na usmerjevalni tabli je zelo slabo viden). Pot do sem traja cca. 1 h 45 min. S poti, ki pelje naprej proti Jezercu (planinska koča), se torej usmerimo levo v melišče, kjer po približno 5 minutah strmega vzpona pridemo do vstopa v ferato. Ferata poteka po mestoma izpostavljenih mestih, z vmesnimi odseki, kjer varovanje ni potrebno (rušje, položno). S pomagali (skobe, klini) je zelo dobro opremljena, je pa kar dolga, saj po njej premagamo cca. 500 m višinske razlike. Po 2 urah plezanja pridemo na zahodni predvrh, s katerega se nekoliko spustimo in skozi rušje v 20 minutah dosežemo vrh.
Sestop z vrha poteka po markirani stezi, ki vodi po travnatem grebenu proti vzhodu (mimo naravnega okna). Po njej se spustimo do dola, po kateri poteka markirana pot med Crnim poljem in Jezercem. Ko se steza z Osobca priključi na to stezo, zavijemo desno proti planinski koči Jezerce. Pri koči se usmerimo desno (smer Bijela), kjer po markirani stezi pridemo do odcepa za ferato in se po stezi pristopa vrnemo na izhodišče. Sestop zaradi dolžine poti zahteva cca. 3,5 h hoje.
zemljevid poti - Osobac
Ob poti: Okno v Osobcu (1960m), Planinska kuća Jezerce (1650m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bijela - Osobac1
Bijela - Osobac2
Bijela - Osobac3
Bijela - Osobac4
Bijela - Osobac5
Bijela - Osobac6
Bijela - Osobac7
Bijela - Osobac8
Bijela - Osobac9
Bijela - Osobac10
Bijela - Osobac11
Bijela - Osobac12
Diskusija o izletu Bijela - Osobac (Via ferrata Osobac)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki