Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Bezgovica - Loška stena

Natisni
Izhodišče: Bezgovica (550 m)
Širina/Dolžina: 45,5477°N 14,7073°E
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 325 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.040
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 87
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. Še preden prispemo do 1. oz. 19. serpentine pa se v levo odcepi cesta, ki vodi proti naselju Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri vasi Bezgovica, katero hitro tudi dosežemo. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo spust po markirani poti v smeri Loške stene. Dokaj slikovita pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na bližnja ostenja, stolpiče in hribe, nas vodi ob robu pečin, katerim pa se pot umika na desno stran, tako da večje nevarnosti zdrsa ni, razen seveda, če gremo na rob po kak lep razgled. Nekoliko nižje pot preide v gozd ter se položi. Sledi kratek vzpon, nato pa lahkoten spust do prepadnega roba vrha Loške stene, od koder se odpre res lep razgled na Zgornjo Kolpsko dolino in okoliško hribovje.
Bezgovica - Bezgarska planina 1:00, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15, Firstov rep - Loška stena 25 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Loška stena
Ob poti: Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m), Firstov rep (1002m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bezgovica - Loška stena1
Bezgovica - Loška stena2
Bezgovica - Loška stena3
Bezgovica - Loška stena4
Bezgovica - Loška stena5
Bezgovica - Loška stena6
Bezgovica - Loška stena7
Bezgovica - Loška stena8
Bezgovica - Loška stena9
Bezgovica - Loška stena10
Bezgovica - Loška stena11
Bezgovica - Loška stena12
Bezgovica - Loška stena13
Bezgovica - Loška stena14
Bezgovica - Loška stena15
Bezgovica - Loška stena16
Bezgovica - Loška stena17
Bezgovica - Loška stena18
Bezgovica - Loška stena19
Bezgovica - Loška stena20
Bezgovica - Loška stena21
Bezgovica - Loška stena22
Bezgovica - Loška stena23
Bezgovica - Loška stena24
Bezgovica - Loška stena25
Bezgovica - Loška stena26
Bezgovica - Loška stena27
Bezgovica - Loška stena28
Bezgovica - Loška stena29
Bezgovica - Loška stena30
Bezgovica - Loška stena31
Bezgovica - Loška stena32
Bezgovica - Loška stena33
Bezgovica - Loška stena34
Bezgovica - Loška stena35
Bezgovica - Loška stena36
Bezgovica - Loška stena37
Bezgovica - Loška stena38
Bezgovica - Loška stena39
Bezgovica - Loška stena40
Bezgovica - Loška stena41
Bezgovica - Loška stena42
Bezgovica - Loška stena43
Bezgovica - Loška stena44
Bezgovica - Loška stena45
Bezgovica - Loška stena46
Bezgovica - Loška stena47
Bezgovica - Loška stena48
Bezgovica - Loška stena49
Bezgovica - Loška stena50
Bezgovica - Loška stena51
Bezgovica - Loška stena52
Bezgovica - Loška stena53
Bezgovica - Loška stena54
Bezgovica - Loška stena55
Bezgovica - Loška stena56
Bezgovica - Loška stena57
Bezgovica - Loška stena58
Bezgovica - Loška stena59
Bezgovica - Loška stena60
Bezgovica - Loška stena61
Bezgovica - Loška stena62
Bezgovica - Loška stena63
Bezgovica - Loška stena64
Bezgovica - Loška stena65
Bezgovica - Loška stena66
Bezgovica - Loška stena67
Bezgovica - Loška stena68
Bezgovica - Loška stena69
Bezgovica - Loška stena70
Bezgovica - Loška stena71
Bezgovica - Loška stena72
Bezgovica - Loška stena73
Bezgovica - Loška stena74
Bezgovica - Loška stena75
Bezgovica - Loška stena76
Bezgovica - Loška stena77
Bezgovica - Loška stena78
Bezgovica - Loška stena79
Bezgovica - Loška stena80
Bezgovica - Loška stena81
Bezgovica - Loška stena82
Bezgovica - Loška stena83
Bezgovica - Loška stena84
Bezgovica - Loška stena85
Bezgovica - Loška stena86
Bezgovica - Loška stena87
Diskusija o izletu Bezgovica - Loška stena
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki