Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj

Bezgovica - Firstov rep

Natisni
Izhodišče: Bezgovica (550 m)
Širina/Dolžina: 45,5477°N 14,7073°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 452 m
Višinska razlika po poti: 585 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 505
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, nato pa mimo zaselka Ravne v nekaj kilometrih prispemo do prelaza Strma Reber, ki se nahaja na nadmorski višini 993 m. Za prelazom se cesta prične spuščati, nato pa nas po 19 serpentinah pripelje do naselja Zgornji Čačič, nekaj 100 m naprej pa še do odcepa cesta v vas Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. Še preden prispemo do 1. oz. 19. serpentine pa se v levo odcepi cesta, ki vodi proti naselju Bezgovica. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri vasi Bezgovica, katero hitro tudi dosežemo. Ko dosežemo omenjeno vas, na manjšem križišču nadaljujemo rahlo desno, nato pa ob lepih pogledih na Sveto Goro in Gorski Kotar prispemo do zgornjega dela vasi, kjer med hišami sledimo markacijam. Za zadnjo hišo opazimo planinske smerne table, ki nas usmerijo v breg, na pot, ki preide v gozd, skozi katerega se postopoma pričnemo strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu se nam z desne priključi še pot od 18. serpentine ceste na Strmo Reber, mi pa nadaljujemo naravnost po bolj strmi poti, ki nas višje v prečnem vzponu pripelje do strme dolinice, po kateri nadaljujemo vzpon. Višje nas markacije z razrite dolinice povedejo levo na pot, ki preide ob rob občasno prepadnega grebena. Vzpon nadaljujemo po občasno nekoliko bolj zaraščeni poti, ki se prepadom umika nekoliko v desno, občasno pa se nam odpre nekaj razgleda na okoliške hribe. Nekaj minut višje dosežemo širok kolovoz, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer se le ta razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po rahlo levem kolovozu (desni kolovoz obide Bezgarsko planino in vodi proti prelazu Strma Reber), ki nas hitro popelje iz gozda na spodnji del Bezgarske planine. Ko dosežemo planino se preko travnika v minuti ali dveh sprehodimo do večje lovske opazovalnice.
Od lovske opazovalnice, pri kateri je označeno razpotje, nadaljujemo desno v smeri Cerka in Firstovega repa (naravnost Taborska stena, Dragarji...), po poti, ki se spusti do manjšega vrtička sredi planine. Ko pot preide v gozd, na razpotju kolovozov nadaljujemo naravnost (tu se nam z desne priključi kolovoz, ki se malo pred planino z markirane poti odcepi naravnost in je kako minuto krajši kot markirana pot). Sledi nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo glavno cesto Osilnica - Kočevska Reka, katero previdno prečimo.
Na drugi strani ceste nadaljujemo v smeri Cerka in Firstovega repa ter pot nadaljujemo po gozdni cesti. Pot naprej nas vodi po gozdni cesti, s katere pa se že po nekaj minutah v desno odcepi markirana pot.
Nadaljujemo po markirani poti (možno je nadaljevanje tudi po nemarkirani cesti, saj se markirana pot čez čas vrne na omenjeno cesto, pot po cesti pa je tudi nekoliko krajša), ki preide v strnjen gozd. Skozi gozd se najprej pričnemo zmerno vzpenjati, pri tem pa pazljivo sledimo markacijam, saj je sicer sledljiva pot razmeroma slabo uhojena. Ko se pot nekoliko višje položi, po levi strani obidemo neizrazit vrh Luknja (1079 m), do katerega se lahko po lažjem brezpotju vzpnemo v nekaj minutah, sicer pa nadaljujemo po markirani poti, ki kot napisano vrh obide po levi strani. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa sledi nekoliko daljši spust, ki se konča, ko dosežemo makadamsko cesto.
Ko dosežemo cesto nadaljujemo desno (levo markirana pot na Cerk ter cesta po kateri se lahko vrnemo na izhodišče) v smeri Firstovega repa. Po cesti se rahlo do zmerno vzpenjamo, po njej pa hodimo do njenega konca oz. obračališča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
Bezgovica - Bezgarska planina 1:00, Bezgarska planina - Firstov rep 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (avgust).
zemljevid poti - Firstov rep
Ob poti: Bezgovica (565m), Bezgarska planina (895m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Bezgovica - Firstov rep1
Bezgovica - Firstov rep2
Bezgovica - Firstov rep3
Bezgovica - Firstov rep4
Bezgovica - Firstov rep5
Bezgovica - Firstov rep6
Bezgovica - Firstov rep7
Bezgovica - Firstov rep8
Bezgovica - Firstov rep9
Bezgovica - Firstov rep10
Bezgovica - Firstov rep11
Bezgovica - Firstov rep12
Bezgovica - Firstov rep13
Bezgovica - Firstov rep14
Bezgovica - Firstov rep15
Bezgovica - Firstov rep16
Bezgovica - Firstov rep17
Bezgovica - Firstov rep18
Bezgovica - Firstov rep19
Bezgovica - Firstov rep20
Bezgovica - Firstov rep21
Bezgovica - Firstov rep22
Bezgovica - Firstov rep23
Bezgovica - Firstov rep24
Bezgovica - Firstov rep25
Bezgovica - Firstov rep26
Bezgovica - Firstov rep27
Bezgovica - Firstov rep28
Bezgovica - Firstov rep29
Bezgovica - Firstov rep30
Bezgovica - Firstov rep31
Bezgovica - Firstov rep32
Bezgovica - Firstov rep33
Bezgovica - Firstov rep34
Bezgovica - Firstov rep35
Bezgovica - Firstov rep36
Bezgovica - Firstov rep37
Bezgovica - Firstov rep38
Bezgovica - Firstov rep39
Bezgovica - Firstov rep40
Bezgovica - Firstov rep41
Bezgovica - Firstov rep42
Bezgovica - Firstov rep43
Bezgovica - Firstov rep44
Bezgovica - Firstov rep45
Bezgovica - Firstov rep46
Bezgovica - Firstov rep47
Bezgovica - Firstov rep48
Bezgovica - Firstov rep49
Bezgovica - Firstov rep50
Bezgovica - Firstov rep51
Bezgovica - Firstov rep52
Bezgovica - Firstov rep53
Bezgovica - Firstov rep54
Bezgovica - Firstov rep55
Bezgovica - Firstov rep56
Bezgovica - Firstov rep57
Bezgovica - Firstov rep58
Bezgovica - Firstov rep59
Bezgovica - Firstov rep60
Bezgovica - Firstov rep61
Bezgovica - Firstov rep62
Bezgovica - Firstov rep63
Bezgovica - Firstov rep64
Bezgovica - Firstov rep65
Bezgovica - Firstov rep66
Bezgovica - Firstov rep67
Bezgovica - Firstov rep68
Bezgovica - Firstov rep69
Bezgovica - Firstov rep70
Bezgovica - Firstov rep71
Bezgovica - Firstov rep72
Diskusija o izletu Bezgovica - Firstov rep
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki