Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj

Besnica - Janče

Natisni
Izhodišče: Besnica (342 m)
Širina/Dolžina: 46,042°N 14,6457°E
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 450 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 21.688
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z ljubljanske vzhodne obvoznice se usmerimo na izvoz Bizovik, nato pa z vožnjo nadaljujemo prti Sostremu in Besnici. Za prevalom, kjer se v desno odcepi cesta proti naselju Javor, se cesta prične spuščati, nato pa nas po krajšem makadamskem odseku pripelje v dolino potoka Besnica. V križišču pri nekaj hišah nadaljujemo levo proti Zalogu, mi pa za križiščem postanemo pozorni na desne odcepe cest. Po približno 500 metrih prispemo do prvega odcepa ceste v desno, kjer lahko z večjo pozornostjo opazimo nekaj oznak oz. markacij, kakih 100 metrov naprej pri odcepi ceste proti naselju Vnajnarje, pa še rdeče planinske table. Ne pri prvem, ne pri drugem odcepu ni urejenih parkirnih mest, je pa možno parkirati na primernem mestu ob cesti pri prvem odcepu.
b) Najprej se zapeljemo v Zalog (predel Ljubljane), nato pa preko reke Ljubljanice z vožnjo nadaljujemo proti Podgradu, kjer zavijemo desno v smeri Besnice. Cesta naprej nas najprej vodi skozi ožji podvoz pod železniško progo, nato pa se postopoma prične vzpenjati. Omenjeni ceste sledimo do odcepa ceste v levo proti naselju Vnajnarje, kjer opazimo rdeče table za Janče, lahko pa se odpeljemo še kakih 100 metrov naprej do drugega odcepa ceste v levo, kjer je nekaj več možnosti za parkiranje.
Opis poti:
Z izhodišča pri označenem odcepu ceste proti naselju Vnajnarje in ob katerem so rdeče planinske table, nadaljujemo po cesti v smeri omenjenega naselja ter pešpoti na Janče. Cesto proti Vnajnarjem zapustimo na prvem odcepu ceste v desno, kjer se nam priključi tudi pot z drugega možnega izhodišča (do sem je po obeh poteh manj kot 5 minut).
Obe poti se združita pri drvarnici, kjer opazimo oznake pohodne poti Pot kurirjev in vezistov (pot je označena z okroglimi rumeno-modrimi markacijami, na drvarnici ter še kje pa je poleg omenjene možno opaziti tudi še stare oznake TV).
Od mesta, kjer se obe poti združita nadaljujemo po ožji vzpenjajoči se asfaltni cesti, katero malo za desnim ovinkom zapustimo, saj nas markacije povedejo levo v gozd. Skozi gozd pot večinoma poteka po starih vlakah, nato pa, ko stopimo iz gozda, se le ta konča oz. izgubi. Tu nadaljujemo ob desnem robu gozda, višje pa po kolovozu, ki se vzpne preko zgornjega dela razgledne senožeti. Kolovoz se nekoliko naprej priključi makadamski cesti, kateri sledimo v desno do bližnje hiše. Pri hiši gremo levo ter se po nekoliko bolj strmem kolovozu hitro vzpnemo do asfaltne ceste, kateri pa sledimo desno. Asfaltna cesta se kmalu položi, nato pa se nekaj časa nadaljuje brez večjih sprememb višine. Na manjšem križišču, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti kmetijama Jožman in Jakopič nadaljujemo naravnost. Pot naprej nas vodi mimo manjšega znamenja ter malo naprej še mimo table za konec naselja Vnajnarje. S ceste se nam v nadaljevanju odpre nekaj razgleda, ki seže vse do Krima in še dlje. Nekoliko naprej od obeležja NOB, katerega opazimo na desni strani ceste, pa zapustimo asfaltno cesto in nadaljujemo rahlo levo na makadamsko cesto, po kateri hodimo do prvega levega ovinka. Na omenjenem ovinku, kjer se nam priključi še Borovničeva pohodna pot nadaljujemo naravnost ter pot nekaj časa nadaljujemo po širokem kolovozu, ki kratek čas poteka skozi gozd. Ko se gozd konča postane cesta lepa makadamska, z nje pa se nam odpre lep pogled proti Jančam in okoliškemu hribovju. Za zidano kapelico se priključimo širši makadamski cesti, le ta pa pri bližnjih hišah dobi asfaltno prevleko. Za hišami prispemo na manjše križišče, kjer se asfaltna cesta nadaljuje proti desni, v levo se odcepi gozdna cesta proti Brezi, v smeri naravnost pa se nadaljuje markirana pot proti Jančam. Prvi metri od mesta, ko zapustimo cesto potekajo po zaraščeni poti, sprva predvsem robidovje, višje pa še nekaj podrtih dreves. Po krajšem vzponu nas pot popelje na kolovoz, kateri se čez čas položi, nato pa nas v rahlem spusti pripelje nazaj na asfaltno cesto. Ko se vrnemo na cesto nas pot vodi mimo lesenega križa, pozneje pa še mimo osnovne šole. Ko se cesta vrne v gozd jo prehodno zapustimo ter se vzpnemo po markirani pešpoti, katera se malo pred večjo kapelo vrne na cesto. Od kapele se nam odpre lep razgled, mi pa po glavni cesti mimo še ene kapele prispemo v naselje Janče. Na Jančah v prvem križišču nadaljujemo levo v smeri Planinskega doma na Jančah, katerega po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje tudi dosežemo.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (september).
zemljevid poti - Janče
Ob poti: Vnajnarje (640m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Besnica - Janče1
Besnica - Janče2
Besnica - Janče3
Besnica - Janče4
Besnica - Janče5
Besnica - Janče6
Besnica - Janče7
Besnica - Janče8
Besnica - Janče9
Besnica - Janče10
Besnica - Janče11
Besnica - Janče12
Besnica - Janče13
Besnica - Janče14
Besnica - Janče15
Besnica - Janče16
Besnica - Janče17
Besnica - Janče18
Besnica - Janče19
Besnica - Janče20
Besnica - Janče21
Besnica - Janče22
Besnica - Janče23
Besnica - Janče24
Besnica - Janče25
Besnica - Janče26
Besnica - Janče27
Besnica - Janče28
Besnica - Janče29
Besnica - Janče30
Besnica - Janče31
Besnica - Janče32
Besnica - Janče33
Besnica - Janče34
Besnica - Janče35
Besnica - Janče36
Besnica - Janče37
Besnica - Janče38
Besnica - Janče39
Besnica - Janče40
Besnica - Janče41
Besnica - Janče42
Besnica - Janče43
Besnica - Janče44
Besnica - Janče45
Besnica - Janče46
Besnica - Janče47
Besnica - Janče48
Besnica - Janče49
Besnica - Janče50
Besnica - Janče51
Besnica - Janče52
Besnica - Janče53
Besnica - Janče54
Besnica - Janče55
Besnica - Janče56
Besnica - Janče57
Besnica - Janče58
Besnica - Janče59
Besnica - Janče60
Besnica - Janče61
Besnica - Janče62
Besnica - Janče63
Besnica - Janče64
Besnica - Janče65
Besnica - Janče66
Besnica - Janče67
Besnica - Janče68
Diskusija o izletu Besnica - Janče
nisa9. 10. 2014
Zanima me če so ob poti Knafeljčeve markacije, ker na slikah se to ne vidi.
Drugače zanimiv izlet v bližini Ljubljane.
Tadej9. 10. 2014
V spodnjem delu nisem zasledil nobene, v srednjem delu je vsaj ena, v zadnjem delu jih je pa nekaj več.
Sem dodal dve sliki med opis.
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=278786
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=278810
vrhnika4. 01. 2019
Tudi mene zanima kako je z markacijami na tej poti. Ali so samo table ali tudi Knafeljčeve rdeče bele.
LP
zwbgr29. 02. 2020
markacije so, poleg knafeljčeve tudi markacije poti vezistov in kurirjev, ampak so mestoma že zelo obledele in je treba biti pozoren
Gizelca24. 04. 2020
Za vikend sva šla s partnerjem po tej poti. Slike na začetku ne kažejo prave poti. Na začetku je slikana privat cesta, ki ni več prehodna. Zdaj gre pot po glavni cesti, kjer več ljudi pusti avte - torej od znaka Vnajnarje naprej gor po glavni cesti.
Pot je super, ni zelo naporna. Midva sva pričakovala malo več gozda. Če bi se radi sprehajali po gozdu priporočam raje Debni vrh, ki je tudi v tem okolišu.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki