Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVisoka Ponca / Belopeška jezera - Visoka Ponca
  

Belopeška jezera - Visoka Ponca (via normale)

 
Izhodišče: Belopeška jezera (929 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4733°N / 13,6713°E
Cilj: Visoka Ponca (2274 m)
Ime poti: via normale
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: zelo zahtevno
Višinska razlika: 1345 m
Višinska razlika po poti: 1345 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 32030
Ocena: 3 glasov
Število slik: 45
Število komentarjev: 31
Dostop do izhodišča:

Iz Kranjske Gore se čez mejni prehod Rateče peljemo proti Trbižu / Tarvisio. Že kmalu za mejnim prehodom pa se levo odcepi cesta v smeri Belopeških jezer / Laghi di Fusine, kateri nato v zmernem vzponu sledimo do velikega parkirišča pri Zgornjem Mangartskem (Belopeškem) jezeru.

Opis poti:

S parkirišča nadaljujemo po levi strani gostišča v smeri koče Zacchi. Pot sprva poteka po gozdni cesti, katero pa po nekaj minutah zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na širok kolovoz. Kolovoz po katerem hodimo pa se nekoliko višje spremeni v vzpenjajočo se peš pot. Razmeroma široka in dobro markirana pot pa nas nato v zmernem vzponu skozi gozd v dobri uri hoje od izhodišča pripelje do planinske koče Zacchi (do sem lahko tudi po gozdni cesti).
Pri koči se usmerimo za oznakami »Ponza di Mezzo, Ponza Grande«. Pot se od koče nato nekaj časa vzpenja skozi ruševje pod strmimi pobočji Ponc rahlo v desno in nas kmalu pripelje do prvih jeklenic na poti. Tu pot zavije nekoliko v levo in se nato nekajkrat precej strmo vzpne ob jeklenici. Ko se povsem približamo stenam pod Visoko Ponco, zavije pot v desno in preči široko grapo. Sledi krajši vzpon nekoliko desno od grape, ki nas pripelje do razpotja poti. Levo se odcepi direktna zelo zahtevna plezalna pot (ferrata) na Visoko Ponco, mi pa se usmerimo na pot desno, ki vodi proti Srednji Ponci in na Visoko Ponco po nekoliko lažji poti. Pot od razpotja najprej v rahlem vzponu preči pobočja v desno, nato pa zavije v levo in se vzpne po strmem travnatem pobočju. Travnato pobočje kmalu zamenjajo skale in po krajšem vzponu smo ponovno na razpotju poti. Tokrat se usmerimo levo proti Visoki Ponci, desno pa vodi pot na Srednjo Ponco in naprej v Tamar. Pot nato preči pobočje v levo in nas pripelje do Planiške škrbine (2156m), kjer se nam prvič odpre pogled na slovensko stran v dolino Tamar. Na škrbini pot zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici po ozkem grebenu. Pot se nato umakne grebenu na južno stran in najprej v rahlem vzponu preči strmo pobočje proti severovzhodu, nato pa zavije rahlo v levo in se strmo vzpne po skalnatem pobočju proti vrhu. V zadnjem delu proti vrhu je pot tudi rahlo krušljiva.

zemljevid poti
Ob poti: Rifugio Zacchi (1380m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Belopeška jezera - visoka_ponca1
Belopeška jezera - visoka_ponca2
Belopeška jezera - visoka_ponca3
Belopeška jezera - visoka_ponca4
Belopeška jezera - visoka_ponca5
Belopeška jezera - visoka_ponca6
Belopeška jezera - visoka_ponca7
Belopeška jezera - visoka_ponca8
Belopeška jezera - visoka_ponca9
Belopeška jezera - visoka_ponca10
Belopeška jezera - visoka_ponca11
Belopeška jezera - visoka_ponca12
Belopeška jezera - visoka_ponca13
Belopeška jezera - visoka_ponca14
Belopeška jezera - visoka_ponca15
Belopeška jezera - visoka_ponca16
Belopeška jezera - visoka_ponca17
Belopeška jezera - visoka_ponca18
Belopeška jezera - visoka_ponca19
Belopeška jezera - visoka_ponca20
Belopeška jezera - visoka_ponca21
Belopeška jezera - visoka_ponca22
Belopeška jezera - visoka_ponca23
Belopeška jezera - visoka_ponca24
Belopeška jezera - visoka_ponca25
Belopeška jezera - visoka_ponca26
Belopeška jezera - visoka_ponca27
Belopeška jezera - visoka_ponca28
Belopeška jezera - visoka_ponca29
Belopeška jezera - visoka_ponca30
Belopeška jezera - visoka_ponca31
Belopeška jezera - visoka_ponca32
Belopeška jezera - visoka_ponca33
Belopeška jezera - visoka_ponca34
Belopeška jezera - visoka_ponca35
Belopeška jezera - visoka_ponca36
Belopeška jezera - visoka_ponca37
Belopeška jezera - visoka_ponca38
Belopeška jezera - visoka_ponca39
Belopeška jezera - visoka_ponca40
Belopeška jezera - visoka_ponca41
Belopeška jezera - visoka_ponca42
Belopeška jezera - visoka_ponca43
Belopeška jezera - visoka_ponca44
Belopeška jezera - visoka_ponca45
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Visoka Ponca (via normale)
barjus     
13.8.2009
A je šel kdo zadnje čase po ferati gor? Ali so varovala v dobrem stanju?
andrejjerina     
13.8.2009
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1915 LP Andrej
zlatorog     
16.8.2009
Včeraj 15.8 šli po ferati Alla na Visoko Ponco nato na Srednjo Ponco in potem nazaj v dolino. Varovala na ferati OK, pozor na kamenje ki ga je na stezi veliko.
Priporočam! cool
nisa     
1.9.2009
V kakšnem stanju so varovala na poti iz Tamarja na Srednjo in Visoko Ponco?
Matjaz_65     
29.7.2010
ali kdo ve ... v kakšnem stanju je ferata ... oz. če je odprta zmeden
ben     
29.7.2010
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1881

lp B
Matjaz_65     
29.7.2010
hvala :-)
sem pozabil na trenutne razmere mežikanje
Matjaz_65     
14.8.2010
na mojih fotkah je vzpon po ferrati s prehodom preko planiške škrbine na srednjo ponco nasmeh
rs756     
17.8.2010
Zanima me tura:Zacchi,Visoka,Srednja,Zadnja Ponca in sestop koča Zacchi koča.
Časovno, ta ali obratna varianta.
Hvala
dropkykite     
11.8.2011
Prehodila danes - Zacchi, visoka in srednja ponca, sestop na zachii (časovno sva porabili 7 ur in pol). Brez snega, pot lepo varovana, paziti je potrebno samo na kamenje pod nogami. Priporočam uporabo čelade.
anjazan     
12.7.2013
je šel kdo zadnje času po tej poti, Kakšne so razmere.
hvala
evgenc     
13.7.2013
tudi mene zanimajo razmere
masu     
15.7.2013
I was there yesterday. Up on ferrata, down Ponca Skrbina and normal way of Srednja Ponca. No snow, via ferrata is well equipped. Be careful between Visoka Ponca top and Ponca Skrbina because of very exposed route and almost no ropes or other equipment and very crumbly route. 8 hours with pauses from Belopeška jezera and return. A route for "gams"...
Sorry for english but "Jaz govorim malo slovensko..." Zdravo!
Joze Malina     
31.7.2013
31. 7. sem krenil z Belopeških jezer, mimo koče Zacchi na Visoko Ponco po ferrati. Pot do ferrate je od koče Zacchi precej dinamična, tako da se ne vleče. Varovala so v odličnem stanju. Čelada in samovarovalni komplet sta obvezna, saj je pot precej krušljiva, na ferrati pa je tudi del, ki te "potiska" v prepad in je fino, če si vpet. Plezalno je najzahtevnejših prvih 100 m ferrate. Nadaljevanje s plezalnega stališča ni tako zahtevno, a se mi je zdelo bistveno bolj nevarno, saj je pot neizrazita in IZREDNO krušljiva, rdečih markacij praktično ni. Ozirati se moraš za "kamnitimi možiclji", ki označujejo kje naj bi bila pot, a zaradi vsesplošne neizrazitosti poti, rabiš nekaj smisla za orientacijo. Ko enkrat skreneš s poti, je vračanje po krušljivem in prepadnem terenu neprijetno.
Za sestop z vrha Visoke Ponce je po mojem mnenju BISTVENO bolj primerna ferrata. Sam sem sicer sestopil preko Planiške škrbine, a to pot res odsvetujem. Pot je IZJEMNO krušljiva, strma in prepadna, varoval pa NI. Potrebna je 100 % zbranost in počasen korak, saj v primeru zdrsa zgrmiš v luknjo. Pot na Srednjo Ponco je v istem stilu - neizrazita, slabo markirana (če že je markacija, je zbledela), krušljiva, varoval ni, pobočja pa so zelo strma. Na vrhu Srednje Ponce je tudi precej obrabljen žig.
S Srednje Ponce sem šel še na Zadnjo Ponco. Pot na moji karti označena kot lahka, kar je večinoma res z izjemo Rdeče škrbine. Tu sta sicer dve stari jeklenici, ki ne vzbujata pretiranega zaupanja, drugače pa je pot zopet popolnoma brez varoval, ki bi bila nadvse potrebna. Pot je znova zelo krušljiva, ozka in nevarna za zdrs. Naprej od škrbine ni več tako nevarno, a na vrhu Zadnje Ponce nisem našel žiga mrk pogled. Kljub navidezni bližini Srednje in Zadnje Ponce potrebujemo za pot tja in nazaj dobro uro, saj je potrebno biti izredno previden v Rdeči škrbini.
Sestopil sem s Srednje Ponce. Sestop je zoprn, saj se ponavlja stara zgodba (z izjemo markacij, ki so dovolj pogosta in izrazita) - krušljiva, ozka, neizrazita in nevarovana pot s strmimi travnatimi pobočji (nevarno za zdrs). Ko se priključimo na pot po kateri smo se vzpeli na Visoko Ponco, nam lahko odleže, saj je bistveno bolje uhojena (ni več tako nevarno za zdrs), pojavijo pa se tudi jeklenice in ruševje, ki nudi(jo) dober oprijem za roke. Sledi sproščen spust do koče Zacchi in nato še do Belopeških jezer. Za celotno pot sem potreboval cca. 10 ur, od tega sem 1 uro počival.
Skratka: ferrato in Visoko Ponco toplo priporočam vsakemu, ki nima težav s plezanjem in vrtoglavico. Vse ostalo pa toplo odsvetujem, če nimate ravno namena prečit celoten greben že od samega začetka. Opisana pot je izjemno zahtevna predvsem iz psihološkega stališča, ker moraš ohranjat zbranost več ur, da ne zdrsneš, moraš pa imeti tudi nekaj kondicije, saj pot ni ravno kratka. V primeru megle ostanite v dolini, saj je orientacija po neizrazitih poteh že v sončenm vremenu netrivialna.
mukica     
2.9.2013
V soboto smo prehodili pot Belopeška jezera po ferati na Vevnico-Strug in grebensko prečili vse Ponce ter se iz Visoke spustili po ferati k koči Zacchi.Zanimiva in lepo razgibana pot ,ki te prisili biti celo turo maximalno zbran in pozoren na vsak korak.Dodala bi pa da je ferata z V.Ponce lepo obnovljena,le v začetnem delu na vrhu ni označenega sestopa z markacijami,lepo pa so vidni možici..na nekaterih mestih je malce poškodovano,oziroma že potrgano(manjka)pozorno je treba spremljati oznke,saj je res krušljivo in če se zaplezaš lahko postane težanomežikanjeMalce drugačno stanje je pa greben od Vevnice do Struga in naprej do Ponc,tisto je pa že drug opis...Varen korak vsemnasmeh
acjom     
11.7.2014
Je kdo kaj hodil proti Visoki Ponci? Zanimajo me razmere, sneg, varovala ..nasmeh
Robie     
16.7.2016
Lepa pot, prehojena danes. Na par mestih poškodovana varovala, na zgornjem delu dejansko kot nemarkirano a se da z malo težavami slediti možicom. Drugače pa kot napisano, krušljivo, priporočljivo samovarovanje in obvezno čelada - kamenje se proži na veliko. Je pa pri koči Zacchi malo skrit smerokaz za Visoko Ponco in nas je danes kar nekaj zgrešilo pot nasmeh
redbull     
17.7.2016
Pri normalki tezko kje rabis pas, pri ferati je pa druga pesem.
stzu51     
10.8.2016
Ali je šel kdo zadnje čase po ferati gor? Ali so varovala v dobrem stanju?
redbull     
11.8.2016
varovala so nova, takšnih pri nas ne vidiš. Italijani so začeli z renoviranjem izgleda v zadnjih letihmežikanje
andrej78     
11.8.2016
Super Grm,kontra kaj veš na našo stran?
janez.novak     
11.8.2016
Res, kar sedaj Italijani obnavljajo je res kvalitetno. Na tej ferati je na enem mestu zajla strgana, a je nadomeščena z vrvjo. Bi pa Italijani lahko od konca zajl naredili nekaj pik, kar bi olajšalo orientacijo.
Miran Matičič     
1.10.2016
29.9.2016 sem bil na Visoki Ponci. Ne vem komu naj javim, da je nekje na sredini pristopne poti do križišča za Visoko in Srednjo Ponco na jekleno pletenico ( zajlo po domače ) naslonjena odkrušena kakšnih 200 kg težka skala, ki pletenice ni strgala ali poškodovala, se bo pa to zgodilo kaj kmalu. Verjetno jo bo potrebno od zgoraj navzdol razbiti s kladivom in dletom.
Branee     
1.10.2016
Sej ni goli otok velik nasmeh bojo z aku vse postimal
Miran Matičič     
2.10.2016
Kakšen bo pogon, je čisto vseeno, ročni ali akku.
Nisi pa povedal, kam naj javim, če slučajno veš.
Branee     
2.10.2016
Tehnicna skupina markcistov bo kar pravi naslov
mirank     
2.10.2016
Na CAI Tarvisio-Trbiž
turbo     
2.10.2016
Trbiška sekcija CAI ima za poti sledeči mail:

sentieri@caitarvisio.it

Spletno stran pa tule:

http://www.caitarvisio.it/index.html
IgorZlodej     
2.10.2016
Alessio je na forumu mežikanje
misace     
21.7.2017
Včeraj 20.7.2017, štart mal čez 8:10 za tale letni čas prijetnih 15 v senci. Prava gužva kako uro kasneje. Do Zakija precej romarsko in vljudno polno, podobno jezero v dolini.
Pot drži, ferata bolj shojena, na naši grebenske štange zakrivljene a zajle držijo. Strme trave šodraste in terjajo precej koncentracije. Proti Srednji greben še čaka pripravljeno zajlo. Lohk bi bolj porezal "brinje" ki nadolprecej "zastira pogled" in zapleta frizuro mežikanje
jeranj     
7.7.2018
Kakšne so razmere na ferati ?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki