Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeVevnica / Belopeška jezera - Vevnica
  

Belopeška jezera - Vevnica (pot življenja / Via della Vita)

 
Izhodišče: Belopeška jezera (929 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,4733°N / 13,6713°E
Cilj: Vevnica (2342 m)
Ime poti: pot življenja / Via della Vita
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1413 m
Višinska razlika po poti: 1415 m
Zemljevid: Tabacco 019
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): svetilka, dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Avtor: bagi
Ogledov: 49699
Ocena: 11 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 80
Dostop do izhodišča:

Iz ljubljanske smeri po gorenjski avtocesti do izvoza Hrušica. Od tam po regionalni cesti do mejnega prehoda Rateče in naprej še nekaj kilometrov do kraja Fužine / Fusine. Tu se peljemo mimo bivše tovarne verig in nekaj naprej čez most. Takoj za njim je označen odcep ceste (ostro levo) proti Belopeškima jezeroma. Po tej cesti nadaljujemo do gornjega jezera, kjer je veliko parkirišče. Iz Ljubljane do sem potrebujemo približno 1 uro.

Opis poti:

Dostop do ferate :

Šli bomo v smeri planine Alpe Vecchia, oziroma po najkrajšem pristopu do ferate Via de la Vita. Po njej se bomo vzpeli proti Vevnici.

Začetek poti in smerokaze najdemo ob majhnem gostišču na robu parkirišča. Nadaljujemo mimo njega po lepi makadamski cesti v smeri oznak 512. Kmalu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo po desni cesti z oznako 513. Ta vodi do planine Tamar in se nadaljuje ob njenem levem robu. Kmalu za planino je naslednje razpotje. Tu gremo levo. Oznaka poti je še vedno 513. Ko začnemo gristi v breg, moramo paziti na odcep, kjer makadamska pot preide v gozdno stezico. Če hodimo po temi, je to lahko malo slabše vidno. Odcep je označen na odrezanem deblu smreke tik ob cesti (glej slike). Po gozdni poti se zložno dvigujemo proti planini Alpe Vecchia in ko izstopimo iz gozda, smo pri odcepu za ferato Via de la Vita. Do sem lahko brez problema hodimo po temi (z ustrezno razsvetljavo seveda).

Razpotje je po novem lepo označeno in tudi stezica proti ferati Via de la Vita je dobro uhojena. Začetek poteka preko travnika in njen potek je lepo viden. Problem nastopi, ko steza zavije na gruščnat teren in se sledljivost izgubi. Pot poteka ob desnem robu, kjer se občasno vidijo rdeče pike. Nadaljujemo v smeri velikega balvana, ki leži desno od skalnega rebra. Na to rebro NE SMEMO zaviti, čeprav tudi proti njemu vodi shojena potka. Mi lepo nadaljujemo mimo balvana in nad njem bomo spet ujeli označeno stezo, ki nad že omenjenim rebrom zavije v levo. Od tu naprej ni več problemov s sledljivostjo do vstopa v ferato. Težave lahko povzroča prečenje snežišča malo pred vstopom, ki običajno vztraja celo leto.
Ferata VIA de la Vita :
Vstop v ferato je nekaj malega pred začetkom melišča in sicer na levi strani. Označen je z rdečo piko. V zgodnjem poletju jo tu lahko zagode robna zev snežišča, ki onemogoča normalen vstop. Začetek poti je zgodba zase. Če te bo stisnilo že tu, nimaš višje kaj iskati. Varovalna jeklenica je samo za okras in je neuporabna. Ta skalni skok najlažje premagamo s prostim plezanjem po desnem robu. Za manj izkušene bo tu varovanje z vrvjo zelo dobrodošlo. Višje so varovala dobra. Pot se nadaljuje po sistemu polic in preči več skalnih stopenj. Vzpenjamo se proti osrednji steni skalnega masiva. Vzdušje je enkratno, pogledi čudoviti. Približujemo se najbolj zanimivem delu poti, žal tudi najbolj na udaru padajočega kamenja, ki ga običajno prožijo naši predhodniki. Ta del se začne z gladko trebušasto ploščo, na kateri že od daleč vidimo verige in železne stope. Tu čez bo treba. Primemo verigo, poiščemo dobro stojišče za odriv, naštudiramo oprimke in hop …. smo že čez. Z verigo pa previdno. Ni vedno najbolje pritrjena, kar običajno vidimo šele ko smo čez.
Nadaljevanje je še bolj zanimivo. Po sistemu verig in skob se dolgo dvigujemo skoraj navpično do izrazite prečnice kjer zavijemo desno. Tu je prostor za najbolj atraktivne fotke. Oddiha pa je le malo. Vzponi in prečenja se nadaljujejo vse dokler se stena ne prelomi in pridemo do melišč. Najtežji del je tu za nami. Sledimo potki in rdečim pikam do skalnega pobočja v osrednjem delu grape. Na levi strani se nahaja obledel napis Via de la Vita. Mi moramo mimo njega in začnemo prečiti nevarovano skalno pobočje v smeri najlažjih stopov. Oprimkov je dovolj, pobočje pa ni preveč izpostavljeno, tako da lahko hitro napredujemo. Sledimo rdečim pikam, oziroma se dvigujemo proti gornjem levem robu. Tam zagledamo kovinsko lestev, ki ne predstavlja problema, saj je v celoti pritrjena tako spodaj kot zgoraj. Nad njo se ta del Via de la Vite zaključi. Nadaljujemo do razcepa poti, kjer desna vodi do bivaka, leva pa na Vevnico.

Vevnica :

Pot na Vevnico tehnično ni zahtevna, je pa slabše vidna. V megli je praktično nerazpoznavna. Rdeče pike so bolj poredke, zato si je treba že od daleč ogledati nadaljevanje. Varovala so redka in so večinoma v dobrem stanju. V začetnem delu pot premaguje skalne stopnje, višje pa preide na grebensko prečenje po melišču. Vrh je vse bližje in ko stopiš gor, si lahko ponosen. Si eden redkih, ki jih Vevnica sprejme. Izkaži ji primerno čast in se pripravi na sestop. Tu si sredi popolne divjine in čaka te še dolga, težavna pot kamorkoli si se namenil.

Sestop :

Če se želiš vrniti na izhodišče so možnosti tri, nobena pa ni lahka. Lahko se vrneš po smeri vzpona ali pa nadaljuješ v smeri Ponc od koder se spustiš na izhodišče (za to prečenje glej opise Strug in Srednja Ponca). Tretja možnost je kratek povratek do bivaka, nadaljevanje poti v smeri Mangarta in sestop mimo bivaka Norina do izhodišča. Če ti zmanjkuje dneva ali energije, pa seveda lahko prenočiš v bivaku Alberto Busettini. Srečno.

zemljevid poti
Težavnost:

Opozorila :
Opis se nanaša na stanje poti avgusta 2010. Pot je podvržena spremembam kar je potrebno vzeti v zakup. Nekaj metrov štrika in dodatne vponke lahko pridejo zelo prav, da čelade in samovarovalnega kompleta niti ne omenjam. Na omenjen datum je bila pot prehodna brez večjih težav, seveda ob upoštevanju ustreznih izkušenj, ki so tu vsekakor potrebne.

Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem,
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Belopeška jezera - vevnica1
Belopeška jezera - vevnica2
Belopeška jezera - vevnica3
Belopeška jezera - vevnica4
Belopeška jezera - vevnica5
Belopeška jezera - vevnica6
Belopeška jezera - vevnica7
Belopeška jezera - vevnica8
Belopeška jezera - vevnica9
Belopeška jezera - vevnica10
Belopeška jezera - vevnica11
Belopeška jezera - vevnica12
Belopeška jezera - vevnica13
Belopeška jezera - vevnica14
Belopeška jezera - vevnica15
Belopeška jezera - vevnica16
Belopeška jezera - vevnica17
Belopeška jezera - vevnica18
Belopeška jezera - vevnica19
Belopeška jezera - vevnica20
Belopeška jezera - vevnica21
Belopeška jezera - vevnica22
Belopeška jezera - vevnica23
Belopeška jezera - vevnica24
Belopeška jezera - vevnica25
Belopeška jezera - vevnica26
Belopeška jezera - vevnica27
Belopeška jezera - vevnica28
Belopeška jezera - vevnica29
Belopeška jezera - vevnica30
Belopeška jezera - vevnica31
Belopeška jezera - vevnica32
Belopeška jezera - vevnica33
Belopeška jezera - vevnica34
Belopeška jezera - vevnica35
Belopeška jezera - vevnica36
Belopeška jezera - vevnica37
Belopeška jezera - vevnica38
Belopeška jezera - vevnica39
Belopeška jezera - vevnica40
Diskusija o izletu Belopeška jezera - Vevnica (pot življenja / Via della Vita)
ljubitelj gora     
25.9.2011
Včeraj še z nekom preplezal tole pot, slike si poglejte v forum razmere. En dan kasneje pa še Via Italjana sam.
urbancek     
25.9.2011
...sam.velik nasmeh
Kozorog     
25.9.2011
.... ČIST SAM!!!!!!velik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
ljubitelj gora     
20.6.2012
Ima mogoče kdo informacijo po kateri stopnji je ocenjena ta ferrata: A, B, C, D, E ? Hvala lp
Keko     
20.6.2012
Nekje sem zasledil da s stopnjo D, nisem pa čist siguren.
vik     
4.7.2012
Ali kdo ve, kako je snegom na tej poti, bila sva že lani, vendar precej kasneje (avgust) in nato prečenje na Mangrt in nazaj k jezerom. Tokrat bi v nasprotno smer, čez Ponce.
matic4     
9.7.2012
Dostop do ferate: pri balvanu z spomisko ploščo zavijemo levo čez strugo. Tu je pot slabo vidna, naprej pa dosti bolje. Ferata: najtežji del je takoj pri vstopu (če ni snega). Pri kovinskih ploščah je dodana jeklenica. Nad plezalnim delom, ko pridemo do melišča, sem sledil rdečim pikam in plezal čez skalne plošče. Prišel sem do spominske plošče ,kjer je razpotje (neoznačeno), na skali pa je tik pod potjo puščica navzdol (v smeri prihoda) in napis NO!. Tu sem zavil desno. Po bolj položni poti zavarovani z jeklenicami sem v nekaj minutah prišel do bivaka. Kovinske lestve nisem videl, table z označenim razcepom tudi ne. Glede snega: pri vstopu je robna zev toliko široka, da se snegu povsem izognemo. Drugje na poti snega ni (proti Mangartu). Stanje varoval je razen nekaj skrivljenih skob brezhibno.
urbancek     
9.7.2012
Ne, pri balvanu se ne gre levo čez strugo, temveč ob balvanumežikanje naravnost navzgor. Če greš čez strugo se zaide, sicer pa to lepo piše že v opisu...
matic4     
9.7.2012
Ne govorim o prvem balvanu, kjer greš naravnost navzgor, ampak o drugem balvanu kjer je spominska plošča. Če greš tu naprej naravnost (slaba stezica) prideš pod steno M. Koritniškega Mangarta.
urbancek     
9.7.2012
Ne vem zakaj bi sploh omenjal več balvanov, ko pa je dejansko za orientacijo po mojem mnenju pomemben le ta: http://www.hribi.net/slika.asp?pot=127597

Če greš mimo tega pravilno, potem naprej ne vidim problema, da bi kdo zgrešil pot...zavijanje z očmi
urbancek     
9.7.2012
Pardon, naroben link. Ta balvan je ključen, da se ne zgreši poti: http://www.hribi.net/slika.asp?pot=127596
agi     
3.8.2012
2.avgusta sva s hčerjo preplezati pot. Varovala na začetku poti so obnovljena in dobro pritrjena. prav tako je zgoraj omenjena veriga, dodatno fiksirana z jeklenicami in je varna. Le vstop v ferato je zelo slabo viden, na vrhu grape je za orientacijo ogromen stožec.nasmeh
sonjazelič     
6.8.2012
4.avgusta sva z prijateljico preplezali to ferat. Vzpon je dejansko tak kot je opis. Zahteven vendar fantastičen. Spust pa je druga zgodba. Šli sva v smeri Ponc do Strug in iz Strug spust v dolino, saj nama je zmankovalo časa za nadaljevanje proti Srednji Ponci. Ne vam kakšna je pot proti Mangartu ta je vsekakor ZELO naporna. Varovala slaba, jeklenice potrgane medve pa brez vrvi. Če ja kje BOG ali pa ANGEL VARUH se mu zahvaljujem, da je bdel nad nama in sva prišli živi in zdravi v dolino.
Daaam     
6.8.2012
Sprejmem zahvalovelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
sonjazelič     
6.8.2012
Tole ni smešno. V vsakem primeru odsvetujem spust v smeri Strug in Srednje Ponce. Spustili sva po Kugyjevi ferati (danes vem da je opuščena) in hvala bogu, da sva preživeli.
priz     
6.8.2012
v vsakem primeru je fajn vedet kam greš, ali pa vsaj upoštevat opozorila, v tem primeru napisano z rdečo barvo na skali ob odcepu.
ljubitelj gora     
6.8.2012
V preteklosti šel po grebenu Ponc in je naporna, zahtevna, potrgana varovala iz Visoke pa po ferrati v dolino, kratka a obnovoljena.
Daaam     
6.8.2012
Sj verjamem da vama ni bilo do smeha. Ta pot čez Strug je res huda, mislilm da bi bilo bolje da bi šle v smeri Mangrta. Je pa fino pri takih poteh (Vevnica sploh slovi zaradi težkega sestopa), da že pred turo naštudiraš kje je najbolje it dol.. Pa brez zamere. lp
agi     
8.8.2012
Pot v smeri Mangarta je dolga, 3 do 4 ure, v glavnem poteka po ozkih stezicah čez strme travnike, vzponi in spusti, prvi večji že pod bivakom, plezalni del je dobro varovan, za naju čisti užitek. Za vrnitev do Belopeških jezerov je priporočljivo uporabiti lažjo pot na koncu sedla, ne ferate. Celotno pot sva prehodili v 11 urah, štartali pa zelo zgodaj ob 4 uri. lp
primoza     
8.8.2012
Seveda si lahko človek pot proti Mangtu popestri z vzponom čez Koritniški Mali Mangrt, kjer je pot malo bolj divja, delno opuščena, ampak lepa. Na ključnem navpičnem skoku, visokem kakih 30 metrov je tanka zajlica, ki rada polzi iz rok in naredi vzpon še bolj zabaven. Upajmo, da bo zajlica v steni še ostala, drugače po zadeva postala ornk plezarija, nedosegljiva brez uporabe vrvne tehnike.
dedo24     
24.8.2012
Mogoče kdo ve, koliko (približno) časa porabiš za prečenje od Vevnice do Struga?
sonjazelič     
28.8.2012
Medve sva rabili približno 2,30 do 3 ure. Pot je slabo označena, jeklenice potrgane in hoja zelo zahtevna, naporna in nevarna. Osebno je ne priporočam.
urbancek     
29.8.2012
Jaz bi rekel manj, saj je Strug v bistvu prvi sosed Vevnice...
gregcs1     
29.8.2012
Uro pa pol od Struga do Vevnice.
subaru     
31.8.2012
Zanima me sestop iz Vevnice v zatrep Koritnice. Zahtevnost in pa pril. čas sestopa.Ali je smer markirana ?
IgorZlodej     
31.8.2012
Pot od bivaka dol je bila markirana pred leti - jaz osebno. Možni sta dve varianti, desno po stari mulatjeri ali levo proti kraju v Koncu. Čas sestopa 2 do 2.30 ure. Ni posebej zahtevno.
CarpeDiem247     
16.10.2012
Če bi lahko kak poznavalec te poti prilepil fotografijo od zgoraj na eni fotografiji (št.29) omenjene stare in "zabeljene" varjante dostopa proti vrhu Vevnice. velik nasmeh
IgorZlodej     
16.10.2012
Tukaj ni možno nalagati slikzmeden
MaxSi     
22.10.2012
Včeraj sem si tudi sam privoščil tole pot.
Sicer sem malce slabo prebral navodila za pristop in jo mahnil proti koči, ki se nahaja zgoraj pod Poncami kar po cesti. No, če ne drugega, sem se vsaj dobro ogrel. Naenkrat se mi je zazdelo, da grem predaleč in sem jo mahnil kar skozi gozd proti melišču pod Vevnico in kmalu našel pravo pot.

Kar nekaj težav sem imel z orientacijo, saj je res tako, kot je opisano zgoraj, da je precej poti, ki te lahko zavedejo. Torej držite se zgoraj omenjenega balvana, ki vas vodi k prečenju kar visoko, skoraj pod stenami, preko melišča.
Samega varovanja v steni ne potrebujem komentirati, lahko rečem, da je dobro in obnovljeno, le včasih zmoti kaka ohlapno napeljana jeklenica ali pa kakšna malenkost natrgana, kjer se z lahkoto porežemo. Sicer pa, saj nosimo rokavice, mar ne?!
Orientacija zna biti neugodna tudi na zgornjem melišču, na platah brez jeklenice, markacije so skoraj popolnoma obledele. Sam sem se kar precej sprehajal sem in tja ter na koncu le prišel do table, ki usmerja k bivaku pod Mangrtom oz. desno na Vevnico, kjer pa se je potrebno ponovno dobro razgledati za oznakami... Zavijemo desno in se spustimo nekaj metrov. Ta del zna biti nekoliko neroden, sploh če je vlažno, saj hodimo po platah! No, naprej pa gre brez posebnosti.

Običajno je na feratah (oz. zavarovanih poteh) navedeno, da je spust precej težji od vzpona. Kakor za koga. Meni je bil spust po isti poti pravi užitek, skoraj kot vožnja s toboganom. (Upam, da se mi kdaj ne zgodi, da bo šlo prehitro in predaleč).

Vsekakor vredno obiska, ampak ne za tiste z vrtoglavico!
kona79     
21.7.2013
Pozdravljeni.
Kakšno je stanje poti letos? a je kdo že hodil gor?

MaxSi     
6.8.2013
Pod steno Vevnice je zaenkrat še veliko snežišče, veliko snega pa je videti tudi višje nad plezalnim delom. Sicer sem si ogledal bolj od daleč, vendar se sam sigurno ne bi lotil vzpona brez kompletne zimske opreme, namreč že v kopnem času so na pristopu deli, ki zahtevajo izjemno previden korak.
Glede na relativno slabo označeno pot, zna biti orientacija v zgornjem delu še zahtevnejša.

Pa srečno pot.
mihael007     
7.8.2013
Pozdrav!
Prejšnji teden sva prehodila to pot in še naprej do Ponc. Na spodnjem melišču je res kup snega in nekje malo višje ga je še malo. Zimska oprema ni potrebna. Na vstopem delu ferate je prva jeklenica natrgana, tako da ni varno, če si kakorkoli pomagate z njo. Komot pa se jo da preplezat brez varovanja, seveda z previdnostjo. V nadaljevanju do vrha Vevnice so pa vsa varovala v dobrem stanju.
Naprej proti Strugu in Poncam je pa zelo slabo označeno pa tudi jeklenice so na nekaterih delih čisto potrgane. Ampak gre..
Odlična pot s krasnimi razgledi..
Srečno!
atoamac     
20.8.2013
Razen prve jeklenice, ki te prisili v prosto plezanje, če hočeš dalje, je na ferati ( stanje 11-12.8.)vse OK. Zelo prav so nama prišle rokavice. Nadaljevanje grebena na Strug in Ponce pa je čisto druga pesem: smer določajo ostanki žic, pritrdilni klini, zbledele pike in celo nekaj v skalo vsekanih stopinj. Najbolj adrenalinski del, sestop v škrbino, je sicer zavarovan, a so nekateri klini, ki naj bi držali jeklenico, izpuljeni, tako da se je bolje zanesti na roke in noge.Je pa res veličastna tura za izkušene in kondicijsko pripravljene.
gajbrina     
16.9.2013
Dne 14. 9. 2013 sva z bratrancem naredila turo Belopeška jezera-Vevnica(pot Via de la Vita)-Strug in spust po poti Alpe Vechia.
Via de la Vita je krasna pot. Uresničila se želja da jo preplezam. Vstopni kamin je malo težji saj bi lahko prišla prav kaka skoba. Drugače nadaljevanje kar se tiče varoval je res super. Ko preplezaš znamenito steno in prideš na prvo uravnavo z meliščem je problem markacij, ki so zelo zbledele. Na vrhu je res biti užitek, saj le redkim uspe priti na vrh po tej smeri. Popolnoma moraš biti ponižen in spoštljiv do VEVNICE saj samo na ta način te pusti na svoj vrh. Tudi kakšna dodatna vrv pride prav. Nadaljevanje poti proti Strugu in Poncam pa je res avantura, saj so varovala v slabem stanju. Dosti prostega plezanja. Spust po poti Alpe Vechia zaenkrat ne priporočam, pot popravljajo. Skoraj brez zajl. Vponke so obnovljene zajl še ni. V celoti prosto plezanje. Midva sva šla res v riziko. Uspelo nama je. Ko sva prišla na melišče sva si res oddahnila.


Lp. Gordan in Tomi
BT88     
16.9.2013
Gajbrina razmere so pa ok. oziroma snega ali žledu v steni ?
IgorZlodej     
16.9.2013
"Spust po poti Alpe Vechia zaenkrat ne priporočam, pot popravljajo. Skoraj brez zajl".
@gajbrina, lahko tole malo razložiš, ker Stara planina je povsem na drugem koncu.
nightclimb     
16.9.2013
Video Via della Vita....16. 08. 2013.

nightclimb     
16.9.2013
http://youtu.be/LYLV2an7Dmc
gajbrina     
17.9.2013
BT88: glede žledu in snega pa tako, da se najde kakšen odsek kjer se najde zato 120% pazljivost. Vendar bolj višje od prvega melišča!
gajbrina     
17.9.2013
Igor Zlodej: Točno tako kot sem napisal tudi drži brez posebne razlage. Če mi ne verjameš, lahko poizkusiš. Vendar bodi zelo pazljiv. LP!
IgorZlodej     
17.9.2013
Ker tisti konec še kar dobro poznam me tvoj precej zmedeni opis @gajbrina precej bega, še vedno nisi povedal, kje sta sestopala, pot Alpe Vechia pač ne obstaja, to je zgolj Italijansko ime za Staro planino, ki se sicer nahaja na območju pod Vevnico in Strugom. Po poti Via Kugy pa sem bil pred kratkim na Strugu, tako, da jo tudi poznam in vem kako je opremljena, kakšne so jeklenice in kje so, kot tudi rinke, ki pa so namenjene za varovanje oz. za spust ob vrvi, ne pa za namestitev jeklenic kot pišeš. Tudi sicer Via della Vita ni neka slabo obiskana pot, zadnje čase so gor hodile cele kolone, tako, da tvoj zapis ne drži, da gor pridejo le redki.
gajbrina     
17.9.2013
Ti si očitno zelo dober v tem opisovanju jaz sem samo opisal svoje občutke. Pri sestopu pa sem rabil staro Kugyjevo. Opis da pridejo gor redki pa sem povzel z foruma, da se zna prosim lepo! Jaz si osebno želim da jih čim več pride gor na Vevnico, ki pa je res NAJTEŽJA ferrata!!

LP:

ps. Ti si res pravi Zlodejnasmehnasmehnasmehnasmehnasmehnasmeh

pa brez zamere SREČNO!!!!!
bagi     
30.9.2013
Lep jesenski dan je spet poklical na staro znanko Vevnico. Čelki sta dolgo svetili v trdno temo preden se je malo pred vstopom v ferato Via de la Vita zbudil dan in s soncem obsijal Mali Koritniški Mangart. Vstop zahteva še bolj izurjenega gornika kot poprej. Že tako nič kaj uporabna zajla špodaj ni več pritrjena in nudi bore malo pomoči pri premagovanju začetnega skalnega skoka. Najbolje ga je preplezati po desni in manj izkušenim izdatno pomagati z vrvjo. Spust tu je še bolj težaven. Štrik ki ga je dobra duša pustila pritrjenega na klin je malce prekratek. 10 m dodatnega v nahrbtniku bo rešilo vse težave in seveda znanje kako ga uporabiti. Naprej do Vevnice je klasika. Na gornji izravnavi z melišči se po novem lahko sprehodimo levo po žlebu do novih zajl tako da skoraj ni več prostega plezanja do lojtre. Vzpon na samo Vevnico od križišča naprej je na najnujnejših mestih zavarovan z jeklenico.
Povratek v dolino je potekal v smeri pristopa, ki nudi malce drugačen pogled na ferato kot pri vzponu. Čudovito, vendar previdno.

poustr     
21.7.2014
Pozdravljeni,

ali je kdo že šel po tej poti letos? Je kopna?
redbull     
22.7.2014
na začetku oz. vstop mora biti tko lepo zasnežen, da verjetno sploh ne bo treba splezat kamin. Samo ugibam.
IgorZlodej     
22.7.2014
..nasmeh
redbull     
22.7.2014
tam je vedno sneg , tudi če je zima milejša,, ker je pa bila letošnja obilnejša, potem pa zna biti tam kr zanimivo. Septembra se je lotim.
lojzee     
13.8.2014
ali je kdo že šel letos in če,kakšne so razmere ob vstopu v steno
pikica1     
13.8.2014
@lojzee včeraj si pod trenutne razmere odpru novo temo za Vevnico, ker je bila ta tema že enkrat prej odprta te je admin prestavil v obstoječo temo. Tam pa si dobil že včeraj tudi odgovor, ki pa si ga verjetno zaradi tega "bekslna" spregledal. Dodajam ti link do te povezave sam gor klikni in boš prišel do razmer, ki te zanimajo http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=570
monika69     
15.8.2014
Na vstopu je še veliko snega,zjutraj zelo trd. Zato je dobro imeti lahke dereze, cepin in še 10-12m vrvi za spust do samega vstopa (ni pa nujno, saj če imaš dereze se tudi pride komot dol, mi smo imeli, ker smo peljali otroke)
meta50     
9.8.2015
Samo v informacijo.... Ferata Via de le VItta je ZAPRTA...zato je bil današnji cilj spremenjen z vzpon na Mangart.
ljubitelj gora     
9.8.2015
Že nekaj časa kroži po FB, da je ta pot zaprta.
redbull     
10.8.2015
kokr za katerega, včasih je tudi pot zaprta zaradi kakšnega večjega iztrebka gamsa

srečno
meta50     
10.8.2015
Redbul...tvoj komentar je pa na mestu...
Po informaciji Igorja Zlodej so baje potrgane jeklenice.
redbull     
10.8.2015
A veš tut cesta v Vrata je pozimi zaprta. Cesta je v normalnem stanju kot poleti, razen da je sneg na cesti. Kva je tukaj tolk za razlagat
ajo62     
12.8.2015
Pot Via della vita sva z zeno opravila v petek 7.8,15. ceprav je pot bila uradno zaprta. V kolikor sem po tej ferati bil ze nekajkrat,lahko recem, da se termin 'pot zaprta' nanasa ne na ferato,ki je v dobrem stanju (le zacetni kamin je brez 'celotne' jeklenice),ampak na dostopno stezo kot tako. Ta je na visini pr.1600m, nekje zgoraj od veckrat omenjenega balvana,mocno poskodovana, razrita,ocitno se je teren vdrl,morda za posledicami plazu ali kaj podobnega.Tam je zato prehod tezaven in nevaren za zdrs,s previdnostjo pa se da problem obvladati.. Drugace je pot do Vevnice super, snega letos v tem casu sploh ni.
Turo sva zaokrozila z dolgim, a izredno razglednim precenjem po vzhodnem grebenu do vrha Mangarta. Sestop po italijanski poti do koce na Mangartu, kjer sva prespala. Krasno vreme, nekoliko pretoplo,z dolgimi pavzami na vrhovih in na bivaku Tarvisio sva rabila dobrih 13 ur.
Naslednje jutro pa hiter sestop v dolino Belopeskih jezer s prevala Cez jezik (Cez plazje) in kopanje v Rabeljskem jezeru..
PS. Oznako, da je 'pot zaprta' dobimo le na kriziscu na stari planini (Alpe vecchia). Nobene oznake pa ob zgornjem jezeru, ob vstopu v ferato ali pri bivaku Tarvisio..)
masker     
15.8.2015
Bravo Ajo - čestitke tudi tvoji boljši polovici za uspešno opravljeno gorsko turo. ::nasmeh)))kar tako naprej........
ljubitelj gora     
15.8.2015
Če je pot zaprta je zaprta, zakaj tega obvestila ne vzamete resno.
masker     
4.9.2015
Svoj čas sem nameraval preplezati italijansko smer iz bivaka Nogara proti Mangartskemu sedlu. Nikjer ni bilo oznake, da je zajla na najbolj kočljivem mestu pretrgana. Tako mi ni preostalo drugega, kot da se vrnem po isti nazaj. . . . . . .Človek, znajdi se (in ne jezi se!!)- Pa brez zamere in varen korak
MANGRT     
4.9.2015
masker
Nevem kje si ti videl potrgano zajlo. Potje zaprta zaradi izpuljenih klinov, ki pa neogrožajo varnosti le bolj je vse ohlapno. Tabla se pa vidi na razpotju planine.
palck     
7.9.2016
Ali je pot prehodna?
grega88     
7.9.2016
14 dni nazaj je bila cool
redbull     
7.9.2016
Kdaj pa ni bila?zavijanje z očmi
Ksandi     
28.8.2017
Ali je bil kdo v zadnjem času v tej ferati? Zanima me v kakšnem stanju je. Hvala za odgovor.
acjom     
28.8.2017
SevedanasmehPoglej pod trenutne razmerenasmeh
redbull     
28.8.2017
Na tej poti je vsak dan dosti pohodnikov
Todi     
29.8.2017
Ksandi evo link
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2885
redbull     
29.8.2017
Mojster videa, lep posnetek
Srečno
VanSims     
9.7.2018
Morda malo updejta k razmeram na poti bivak - Vevnica.

Rdeče pike so sedaj kar lepo vidne, zajl je tudi dovolj in so razen nekaj odpuljenih sider na že tako ohlapnih jeklenicah, v recimo, dobrem stanju, vsaj takih improvizacij kot na sliki 35, nisem opazil.

Kar se tiče sestopa, obstaja dokaj (za tistega, ki je pač prišel po della Viti ali grebenu) enostaven sestop z bivaka Busettini na Kotovo sedlo in v Tamar, če odmislimo seveda orientacijske težave zaradi slabih markacij, v zgornjem delu. V obratni smeri je to tehnično najlažji (kondicijsko pa vseeno kar zahteven) pristop na Vevnico in po moji oceni tehnično ni težji od recimo Triglava s Kredarice, celo bi rekel da za odtenek lažji.

Gora je osamljena zato ker ljudje ne poznajo tega pristopa in ker se iz naše strani ne vidi tako impozantno kot z italijanske - podobna situacija kot npr. Kepa v Karavankah, ki je ravno zato mnogo bolj priljubljena pri Avstrijcih kot pri nas.

djimuzl     
9.7.2018
Dodal bi le, da gre na poti od bivaka Busettini za "prehod" do Kotovega sedla in ne zgolj "sestop" - ta sicer poteka v prvi fazi poti, do križišča poti na sedlo in v Koritnico, potem se do Kotovega sedla samo še vzpenjamo.
jax     
9.7.2018
VanSims
9.7.2018 Morda malo updejta k razmeram na poti bivak - Vevnica.

Rdeče pike so sedaj kar lepo vidne, zajl je tudi dovolj in so razen nekaj odpuljenih sider na že tako ohlapnih jeklenicah, v recimo, dobrem stanju, vsaj takih improvizacij kot na sliki 35, nisem opazil.

Kar se tiče sestopa, obstaja dokaj (za tistega, ki je pač prišel po della Viti ali grebenu) enostaven sestop z bivaka Busettini na Kotovo sedlo in v Tamar, če odmislimo seveda orientacijske težave zaradi slabih markacij, v zgornjem delu. V obratni smeri je to tehnično najlažji (kondicijsko pa vseeno kar zahteven) pristop na Vevnico in po moji oceni tehnično ni težji od recimo Triglava s Kredarice, celo bi rekel da za odtenek lažji.

No, v resnici je v tem primeru precej nesmiselno začenjat v Tamarju in rinit čez Kotovo sedlo. Mnogo bolj logično je štartat v Koritnici in se do Vevnice samo povzpet.
evgen     
14.7.2019
Ima kdo ima sveže informacije o Poti življenja na Vevnico. Predvsem me zanima vstop.
Ban12     
16.8.2019
Danes hotel preplezati to ferato. Kot opisuje zgoraj Ajo 62. Nikjer nobene oznake. Ko pa prides do vstopa na meliscu, oznaka da je zaprta. Naprej nisem raziskoval kaj je z njo narobe...

Res cudno, da ne dajo nobenega obvestila na parkirice...
matic88     
21.9.2019
Denes šel čez ferato. Tabli, da je pot zaprta, sta še vedno spodaj na melišču in zgoraj pri bivaku.

Spodnji del ferate je sicer na novo zavarovan in v odličnem stanju.

Zgornji 2/3 sta pa še v delu. Zaradi nekaj manjkajočih jeklenic, je na določenih mestih tudi orientacija nekoliko zahtevnejša. Ponekod so jeklenice ohlapne zaradi odpuljenih sider, rdeče pike (markacije) so zelo slabo vidne...

Ferata sicer je prehodna, zahteva pa precej več izkušenj. V takšnem stanju se mi je zdela zahtevnejša od Via Italiane na Man. sedlo.

nenap     
22.9.2019

Čestitke nasmeh je pot do vstopa v ferato kopna ali rabiš dereze cepin ?
AnteP     
24.9.2019
Jel ima snijega na sedlu pod vevnicom? (slika 37)
djimuzl     
25.9.2019
Ni snega. https://www.hribi.net/slika.asp?razmerekomentar=488387
Slika je iz. 14. 9., snega pa kasneje ni bilo.
nenap     
25.9.2019

Hvala Marjan, kako je pa na vstopu v ferato, si potreboval dereze cepin ?
Lp N
djimuzl     
25.9.2019
Nisem bil jaz nasmeh
Zgornja slika je posredovana iz Primoževe objave, ki pa o tem ni pisal. Najbolje, da kar njega kontaktiraš nasmeh
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2885
nenap     
25.9.2019

Hvala, sem kasneje po albumu videla, da nisi bil ti, sem Primožu že poslala ZS nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki